FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  o tym jak wilku z księzycem wojował
Wersja do druku
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 28-11-2006, 18:18   

To widząc co ludziom się chce tłumaczyć teraz wyobraź sobie to, czego im się nie chce.

Tank Nieustępliwy napisał/a:
Chodzi o to, że ludzie używający tego wyrażenia nie będący ,,idiotami" to nie jest jakiś tam margines.

jam zaś wcześniej napisał/a:

To chyba logiczne, że na głupie pytania są głupie odpowiedzi?

LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 28-11-2006, 18:26   

Ysengrinn napisał/a:
zczątkowe jak najbardziej, olbrzymia część nowych anime jest kolorowa, cycasta, kawaii i mówi "nyu", czyli mówiąc po polsku - puka w dno od spodu.

Ysen jesteś subiektywny jak cholewa. Za chińskiego smoka nie przychodzi ci do głowy, że komuś może się podobać to co ty określasz chłamem. Tak więc trochę nie na miejscu to było. Sprzeczać się co jest chłamem można bez końca, proponowałbym więc być ostrożniejszy przy wyliczaniu cech tego, co się do chłamu zalicza.

Klasyfikowanie fanów za pomocą ich upodobań na "tych o prostych oczach" i resztę też bym nie określił raczej jako grzeczne. Nie da się określić obiektywnie tego, co "puka w dno od spodu" wbrew temu co utrzymujesz. A stwierdzenie że większość mang to wydawnicze niewypały (bo tylko kategoria popularności nam zostaje) uznałbym za co najmniej ryzykowne.

"The X-Files", #4 "Squeeze"

Autor posta: rip LunarBird CLH
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 28-11-2006, 18:48   

Cytat:
Za chińskiego smoka nie przychodzi ci do głowy, że komuś może się podobać to co ty określasz chłamem.

- Są tacy - rzekł Geralt wolno - którzy przedkładają kompanię trędowatych nad towarzystwo wiedźmina.
- Są i tacy - zaśmiał się Trzy Kawki - którzy przedkładają owce nad dziewczęta. Cóż, tylko im współczuć, jednym i drugim.

Już kiedyś to cytowałem i w dalszym ciągu mogę się pod tym jeno podpisać.

Cytat:
Tak więc trochę nie na miejscu to było. Sprzeczać się co jest chłamem można bez końca, proponowałbym więc być ostrożniejszy przy wyliczaniu cech tego, co się do chłamu zalicza.

Jeśli ktoś potrafi umotywować, że to czego broni chłamem nie jest, to nie widzę powodu by miał się bać dyskusji. Jeśli nie umie, niech przestanie chrzanić o gustach i zamilknie.

Cytat:
Klasyfikowanie fanów za pomocą ich upodobań na "tych o prostych oczach" i resztę też bym nie określił raczej jako grzeczne.

To nie klasyfikacja, po prostu prostoocy tolerują inny rodzaj szajsu, holyłódzki czy ten z "M jak miłość". Nie wiem jak Japończycy reagują na naszą tandetę, wiem za to jak ja, człowiek Zachodu, reaguję na ich.

Cytat:
Nie da się określić obiektywnie tego, co "puka w dno od spodu" wbrew temu co utrzymujesz.

Świat się kończy, trafił mi się katolik-relatywista...

Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 28-11-2006, 19:38   

Ysengrinn napisał/a:
Jeśli ktoś potrafi umotywować, że to czego broni chłamem nie jest, to nie widzę powodu by miał się bać dyskusji.

Chcesz dyskutować o gustach używając argumentów odwołujących się do... gustu... Nie mija się to z celem przypadkiem?
Ysengrinn napisał/a:
To nie klasyfikacja, po prostu prostoocy tolerują inny rodzaj szajsu, holyłódzki czy ten z "M jak miłość".

Na jakiej podstawie orzekasz co jest dla nich lepsze?
Ysengrinn napisał/a:
Świat się kończy, trafił mi się katolik-relatywista...

Raczej katolik z szacunkiem dla gustów innych. Co jest - nomen-omen - w sumie podstawą katolicyzmu.
Ysengrinn napisał/a:
Jeśli nie umie, niech przestanie chrzanić o gustach i zamilknie.

A może byś to ty sobie tak przypomniał o tolerancji i zamilknął? Możesz mieć swoje zdanie, ale narzucać innym swojej skali wartości chyba nie masz prawa. Mylę się?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 28-11-2006, 20:09   

Cytat:
Raczej katolik z szacunkiem dla gustów innych.

Stwierdzenie, że nie da się obiektywnie ocenić wartości czegoś nie ma nic wspólnego z szacunkiem do kogokolwiek. W związku z tym powyższe stwierdzenie jest absurdalne.

Cytat:
Mylę się?

Jak zawsze. Po pierwsze tolerancja nie ma nic wspólnego z ocenianiem. Po drugie nie może byc tolerancji dla głupoty.

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 28-11-2006, 20:25   

LunarBird napisał/a:
A może byś to ty sobie tak przypomniał o tolerancji i zamilknął

Tolerancja to niezwalczanie tego, co oceniamy negatywnie.
Otwarte, szczere i stanowcze wyrażanie własnych poglądów - w tym dezaprobaty a nawet potępienia dla poglądów lub działań innych - NIE jest nietolerancją.
Ktoś kto pod płaszczykiem "tolerancji" godzi się na cokolwiek i akceptuje wszystko - to właśnie pomnikowy przykład iście nazistowskiej nietolerancji; taka osoba jest bowiem ex definitione niezdolna do bycia tolerancyjną.

Wezwania takie jak wyżej świadczą tylko o braku argumentów.

A to co pisze Ysengrinn dużo bardziej mnie przekonuje niż to co piszesz ty, LunarBird >_>

Numer Gadu-Gadu
3869750
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 28-11-2006, 20:35   

Ysengrinn napisał/a:
Stwierdzenie, że nie da się obiektywnie ocenić wartości czegoś nie ma nic wspólnego z szacunkiem do kogokolwiek.

Dla mnie chłam który mi się podoba jest bardziej wartościowy od produkcji rzekomo wysokiej klasy, której absolutnie nie trawię. Tak więc nazywając chłamem coś co mi się podoba w oczywisty sposób uderzasz we mnie, wmawiając mi tym samym, że twój gust jest ważniejszy niż mój. Dyskutować można, ale ocenić obiektywnie się nie da, bo twoja ocena i tak zawsze będzie subiektywna.
Ysengrinn napisał/a:
Po pierwsze tolerancja nie ma nic wspólnego z ocenianiem. Po drugie nie może byc tolerancji dla głupoty.

Stwierdzanie ex cathedra że coś jest na pewno
chłamem ignorując fakt obrażania fanów danej serii nie mieści się w moim pojęciu tolerancji. Za to doskonale wypełnia definicję arogancji i wybujałego ego.
Ysengrinn napisał/a:
Po drugie nie może byc tolerancji dla głupoty.

Niech zgadnę. Głupota=poglądy inne niż twoje. :>
wa-totem napisał/a:
Otwarte, szczere i stanowcze wyrażanie własnych poglądów - w tym dezaprobaty a nawet potępienia dla poglądów lub działań innych - NIE jest nietolerancją.

Obrażanie innych nazywając ich ulubione serie chłamem nie mieści się w moim pojmowaniu wolności słowa.

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 29-11-2006, 00:07   

LunarBird napisał/a:
Obrażanie innych nazywając ich ulubione serie chłamem