FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Zmiany w redakcji Tanuki-Anime
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 26-06-2007, 12:09   Zmiany w redakcji Tanuki-Anime

Wiem, że sprawa już była wałkowana, ale uznałam, że lepiej założyć jej świeży temat. Już ładne kilka razy dostawałam mocno skonfundowane maile od rozmaitych osób, które miały problemy z połapaniem się w organizacji Tanuki-Anime i redakcji. Lista osób, znajdująca się na Tanuki-Anime, teorertycznie miała być listą "zbiorczą", uwzględniającą ich funkcje w różnych częściach strony. W praktyce już teraz nie uwzględnia funkcji na forum (moderacja) ani większości osób zaangażowanych przy Czytelni (głównie korekty).

Proponuję, żeby ze strony redakcyjnej na Tanuki-Anime usunąć osoby, które nie pełnią w redakcji żadnej konkretnej funkcji. W ten sposób pozostanie znacznie bardziej przejrzysta lista "stanowisk".

Przypominam, że dotyczy to Tanuki-Anime, a nie Tanuki jako całości! W obecnej strukturze bazy jest to zdaje się niemożliwe, ale wydaje mi się, że jeśli kiedyś dorobimy się strony zbiorczej, będzie można na niej wpisać coś w rodzaju "rady", czyli krewnych i znajomych królika, których głos w sprawach strony się liczy. Jasne jest, że niektórzy są np. zaangażowani w Czytelnię, więc z oczywistych powodów nie mogą się rozdwoić. Wydaje mi się też, że pomysł wpisywania do grona redakcji "stałych recenzentów" jednak nie był najfortunniejszy. Od nikogo z nich nie mogę wymagać regularnego dostarczania recenzji (nie mam pretensji - tylko stwierdzam...), a - jak sądzę - lepiej będzie, żeby ścisła redakcja składała się z osób, które mają jakieś przypisane zadania, z których się powinny wywiązywać.

Obecna lista osób "funkcyjnych" na Tanuki-Anime
<ul>
<li>Tilk - administracja, obsługa informatyczna</li>
<li>Avellana - redakcja i wprowadzanie tekstów i technikaliów</li>
<li>Bezimienny - wymiana linków</li>
<li>IKa - korekta, moderacja komentarzy</li>
<li>Serika - releasy, moderacja komentarzy</li>
<li>wa-totem - redakcja tłumaczeń</li>
<li>Zegarmistrz - wymiana linków, korespondencja z innymi stronami</li></ul>

Nie orientuję się w kwestiach informatycznych, nie wiem, czy Crack albo Xeniph nie powinni być wpisani jako backup Tilka?

Jeśli chodzi o pozostałych:
<ul>
<li>Bambosh Rider - nieaktywny, recenzent - nie pełni(ł) żadnych funkcji</li>
<li>Bianca - zaangażowana w Czytelnię</li>
<li>Crack - zaangażowany w Forum</li>
<li>Eltanin - nieaktywny, recenzent - nie pełni(ł) żadnych funkcji</li>
<li>Mai_chan - zaangażowana w Czytelnię</li>
<li>Xeniph - zaangażowany w Czytelnię</li>
<li>Ysengrinn - zaangażowany w Czytelnię</li></ul>

Jest jeszcze dokooptowany niedawno Grisznak, któremu chętnie wepchnęłabym odpowiedzialną (i chwilowo nieprzydatną, ale może w przyszłości?) funkcję osoby ds. kontaktów z "fandomem" - generalnie nie mamy nikogo takiego, a czasem jakieś pertraktacje trzeba prowadzić.

Dobra, to teraz: dlaczego ten pomysł jest bardzo zły i wszystko musi zostać po staremu?

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-06-2007, 12:14   

Co się tyczy "kontaktów z fandomem" to jak najbardziej, tak mi ostatnio do głowy przyszło, że można by na trzecim Pierniku zrobić panel o naszym serwisie - inne tak robią, więc czemu nie my?
Powrót do góry
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 26-06-2007, 13:29   

Faktem jest, że strona redakcyjna miała być "zbiorówką" całego Tanuka. I była zbiorówką i funkcjonowała w ten sposób, dopóki nie doszły nowe moduły.

Teraz jednak strona się rozrosła i każdy moduł ma swoją "ekipę". Zgadzam się, że żeby nie konfudować użytkowników i zapewnić przejrzystość kontaktów, należałoby przeorganizować tę część na AT. I to przeorganizować w sposób proponowany już wcześniej kilkukrotnie: na Redakcję Funkcyjną (czyli te osoby, które pełnią żywotne funkcje i mają przydzielony zakres obowiązków, z których się muszą wywiązywać) i na Współpracowników/Recenzentów. Przy czym biorąć pod uwagę rozwój Tanuka, zawsze może znaleźć się nowa funkcja, pełniona stale.

Przy czym i tak taki podział nie jest jednoznaczny z tym, że tylko ścisła redakcja ma prawo głosu. Współpracownicy i recenzenci też mają głos w tanuczych sprawach, tak jak dotychczas. A nawet i ci, którzy nie są w redakcji też.

Natomiast naprawdę, przydałaby się też strona zbiorcza Tanuki.pl - gdzie można by to ładnie zsumować ==.

(Co się też podobnego zrobi na Czytelni, ale to jak się wyklaruje baza :))
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 26-06-2007, 15:59   

$me potakuje słowom IKi...
Osobiście nie mam zastrzeżeń, miałem nawet uderzać do Ave o dodanie mojej funkcji jako redaktora od tłumaczeń w stronie redakcji, oraz akapitu w "innej współpracy" który klarowałby jasno jak podchodzimy(OK, OK, "podchodz") do tłumaczeń oraz że należy je kierować bezpośrednio do mnie.
Przerzucenie reszty do ogólnego wora 'Współpracownicy' powinno być wręcz korzystne, z tej prostej przyczyny że rozmaici spamerzy i nawiedzeni skoncentrują się wtedy na wskazanych 'funkcyjnych'.
Generalnie, jest chyba przecież oczywiste, że liczymy się z głosami wszystkich wciąż zainteresowanych współpracowników, więc każdy wymieniony należy do kręgu współtwórców serwisu i zespołu redakcyjnego w szerokim tego słowa znaczeniu. Jednak rozszerzanie na siłę składu 'redakcji' w sensie stricte bez przydzielania konkretnych obowiązków zwyczajnie wygląda sztucznie...

A, i jeszcze jedno - zdecydowanie popieram mianowanie Grisznaka na stanowisko Tanuczej Wtyki w Fandomie(TM), zwłaszcza skoro mamy zgodę delikwenta - wszyscy wiemy, że takie kontakty właściwie nie istnieją, a na fandom futrzasta banda która ni zgruszki, ni z pietruszki zrobiła jeden z największych w kraju serwisów poświęconych anime, spadła jak grom z jasnego nieba, względnie wyskoczyła jak tanuk z krzaków. I zapewne zrobiła wrażenie porównywalne z widokiem tanuka bębniącego-wiadomo-na-czym ;3

Numer Gadu-Gadu
3869750
Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 26-06-2007, 18:10   

Zmiany popieram.

Można mnie wpisać jako backup Tilka, nie mam nic przeciwko.

Co do strony zbiorczej, za dwa tygodnie można mnie regularnie nękać żebym coś w tej sprawie zrobił. Mam już wakacje i postanowiłem że muszę się w końcu za nią zabrać.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 26-06-2007, 21:17   

Popieram wszystkie postulaty i w zasadzie nie mam nic do dodania. Zmiany jak najbardziej sensowne i jak najbardziej uzasadnione.

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-06-2007, 14:04   

Popieram. Właściwie nic więcej do powiedzenia w tej chwili nie mam.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Lady of Autumn

PostWysłany: 28-06-2007, 12:14   

OK, czyli sumując też głosy zebrane na ircu można powiedzieć, że mamy pełną zgodę. Po powrocie dokonam odpowiednich zmian.

Napiszę jeszcze raz na wszelki wypadek: przeniesienie z Redakcji do Współpracy nie oznacza ani mniejszego wpływu na Tanuka dla osób, które się nim interesują, ani ograniczenia przywilejów w rodzaju logowania się do wystawiania ocen/komentarzy.

Lady of Autumn

PostWysłany: 04-07-2007, 16:22   

Dobra, wstępne zmiany zrobione. Później skoryguję jeszcze opis funkcji poszczególnych członków redakcji. Na razie proponuję dodanie do opisu czegoś takiego:

Tilk
Korespondencja: można zgłaszać dostrzeżone błędy bazy oraz poważne i powtarzające się problemy z działaniem bazy.

Avellana
Korespondencja: można przesyłać wszystkie recenzje, a także sprawy dotyczące strony jako całości.

Bezimienny, Zegarmistrz
Korespondencja: można przesyłać propozycje wymiany linków i bannerów, zgłoszenia niedziałających linków na stronie, inne sprawy związane z promocją strony.

IKa
Korespondencja: można przesyłać uwagi o dostrzeżonych literówkach, a także zastrzeżenia i uwagi dotyczące komentarzy do recenzji.

Serika
Korespondencja: można przesyłać uwagi i sprawy dotyczące polskich wydań anime.

wa-totem
Korespondencja: można przesyłać tłumaczenia piosenek.

Pytanie, co i jak należy napisać przy Grisznaku :)

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 04-07-2007, 16:28   

Korespondencja: można przysyłać uwagi dotyczące współpracy w ramach konwentów, umieszczania informacji o nich na forum.
(inna bajka, że jeśli wyjadę do tej Szkocji, to i tak moje członkostwo będzie można zawiesić)
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 04-07-2007, 18:39   

1) sugeruje jednak dac Tilka na dol, zeby listy o wspolpracy otrzymywali Bezimienny/Zeg a nie on - chyba troche szkoda jego czasu

2) po namysle dochodze do wniosku, ze bycie w tym samym towarzystwie co Azag jest jednak obrazliwe
Powrót do góry
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 05-07-2007, 09:03   

Bianca napisał/a:
2) po namysle dochodze do wniosku, ze bycie w tym samym towarzystwie co Azag jest jednak obrazliwe

Prawda? Ja pod wpływem jego i Lunara zacząłem zastanawiać się nad zmianą wyznania.

Przepraszam za Offtop, ale nie mogłem się powstrzymać.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Lady of Autumn

PostWysłany: 05-07-2007, 10:06   

No dobrze, opisy uzupełnione, poprawiłam też "zakres obowiązków", żeby klarowanie pokazywał, czym się dana osoba zajmuje.

Dla Grisznaka i Punyana dodałam adres mailowy - chyba, że sobie tego bardzo wyraźnie nie życzą. W przypadku Seriki i wa-totema zmieniłam wpisany do bazy adres (odpowiednio Interia i wp) na gmailowy, bo o ile wiem, ich "aktywne" skrzynki są w tej chwili na gmailu.

Jeśli coś jeszcze należy poprawić/zmienić - dajcie znać.

Ad dwa powyższe posty - no przecież go nie zastrzelę......

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-07-2007, 10:24   

Żaden problem.
Co do obiekcji państwa powyżej - poczytałem sobie recenzje Azaga na tanuku i naprawdę nie ma w nich niczego, co by usprawiedliwiało wasze pretensje. Nigdzie nie jest powiedziane, że członkowie redakcji mają się ze sobą zgadzać w kwestiach światopoglądowych (żebym ja, etatowy faszysta, miał uczyć tolerancji...).
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-07-2007, 10:39   

Grisznak, wez od Avellany ORYGINALY tych recenzji. i przeczytaj. moze ci jeszcze udostepni czesc korespondencji, ale watpie. to pogadamy
Powrót do góry
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu