Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Osoby odpowiedzialne na Tanuki.pl |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 12-09-2007, 15:25 Osoby odpowiedzialne na Tanuki.pl
|
|
|
Powtórzę, bo podejrzewam, że nie wszyscy mają wszystkie informacje w jednym miejscu.
Postawienie "rozdzielnika" pod adresem Tanuki.pl jest wstępnym krokiem do uzyskania ISSN, a potem rejestracji Tanuka. Po dyskusji z mądrzejszymi zostało zdecydowane, że ISSN i rejestrację trzeba robić na całość serwisu, a nie oddzielnie na Anime i Czytelnię, stąd właśnie konieczność istnienia strony wejściowej. Niezależnie od takich czy innych orzeczeń sądowych w sprawie stron internetowych spełniamy odpowiednie kryteria i może nam to raczej pomóc niż zaszkodzić. W związku z tym na Tanuki.pl trzeba będzie umieścić podstronę "redakcja" z osobami odpowiedzialnymi.
Uwaga: w tym przypadku nie chodzi o osoby "pełniące funkcje redakcyjne" w różnych częściach portalu, tylko o osoby, które będą w razie czego za ten cały bajzel odpowiedzialne od strony prawnej/organizacyjnej. Zbiorcza strona redakcji z wyszczególnieniem zespołów poszczególnych części Tanuka będzie też, ale nie o niej w tej chwili mowa.
Problem polega na tym, że mnie samej się lekko pozajączkowało, kto tam powinien być z imienia i nazwiska wymieniony. Wydaje mi się jednak, że chodzi o redaktora naczelnego, czyli o mnie oraz o naczelnych poszczególnych działów, ale tu już musiałby mi Totem przypomnieć. Ponadto sam Totem zgłosił się na stanowisko osoby do spraw prawnych etc. Proszę Totema o przypomnienie, kto właściwie będzie musiał być na tej stronie wymieniony - na tej podstawie zrobię listę imienną, którą się wywiesi do publicznej wiadomości (tak, to znaczy "imię i nazwisko"). |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-09-2007, 15:27
|
|
|
Jeszcze ja i Zeg musimy byc - bo w momencie gdy on gada ze sklepem a ja z wydawnictwami, to trzebaby miec jakas oficjalna funkcje..... |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 12-09-2007, 17:32
|
|
|
Z ustawy prawo prasowe:
Art. 27. 1. Na każdym egzemplarzu druków periodycznych, serwisów agencyjnych oraz innych podobnych druków prasowych należy w widocznym i zwyczajowo przyjętym miejscu podać:
1. nazwę i adres wydawcy lub innego właściwego organu,
2. adres redakcji oraz imię i nazwisko redaktora naczelnego,
3. miejsce i datę wydania,
4. nazwę zakładu wykonującego dany druk prasowy,
5. (skreślony),
6. międzynarodowy znak informacyjny,
7. bieżącą numerację.
2. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do nagrań radiowych i telewizyjnych oraz kronik filmowych. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 12-09-2007, 19:24
|
|
|
Dzięki Teukros, dokładnie...
Przekładając na 'nasze' - wydawcą w rozumieniu ustawy jest 'osoba fizyczna' Avellana, zatem stronę otworzy sekcja 'wydawca' podająca Ją.
Jako wydawca, Ave powołuje się na naczelnego, zatem w sekcji 'redakcja' najpierw będzie ona powtórzona jako naczelny i adres redakcji, a potem osoby które będą kontaktować się na zewnątrz. IMO to oznacza, poza mną (zgodnie z deklaracją sprawy formalne), naczalstwa Mangi i Czytelni. Tyle jeśli chodzi o MUS; osoby kontaktowe czyli Bianca i Zeg mogą się pojawić. Tilk, Crack i Xen jako techniczni również mogą ale nie muszą się pojawić jeśli nie chcą.
Przypominam tu, że strona o której mówimy ma - jak rozumiem - spełnić ustawowe minima, bo będzie dołączona do wniosków do narodowego centrum ISSN i do sądu.
Jeśli chodzi o enumerator, sugeruję licznik przekręcany o +1 co 24h, ze stanem początkowym równym liczbie recenzji w anime. Obecnie coś nowego pojawia się codziennie w conajmniej jednym z 3 serwisów, więc takie przyjęcie numeracji wydań wirtualnych, uchodzi.
Bardziej zaawansowaną opcją byłoby zbudowanie raportu który podawałby datę i dodane przy tej dacie nowe recki+mangi+opowiadania, pomijając dni gdy nie było nic nowego i każdy taki rekord opatrując nową kolejną cyferką. Coś takiego dałoby nam autentyczne "numery", od razu z zawartością.
ISSN doda się oczywiście gdy go uzyskamy. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 12-09-2007, 22:54
|
|
|
Cytat: | Jako wydawca, Ave powołuje się na naczelnego, zatem w sekcji 'redakcja' najpierw będzie ona powtórzona jako naczelny i adres redakcji, a potem osoby które będą kontaktować się na zewnątrz. IMO to oznacza, poza mną (zgodnie z deklaracją sprawy formalne), naczalstwa Mangi i Czytelni. Tyle jeśli chodzi o MUS |
To nie do końca tak. O ile dobrze rozumiem ten przepis, jedynymi osobami, które naprawdę muszą być wymienione, są wydawca i redaktor naczelny, czyli w naszym przypadku Avellana. Ustawa nic nie wspomina o "osobach kontaktujących się na zewnątrz" - z tego wniosek, że wchodzą do stopki redakcyjnej na zasadzie dowolności.
Co więcej, dostrzegam tu pewien problem - najprawdopodobniej trzeba będzie mnie i Xeniphowi zmienić tytuły. Nie możemy być "redaktorami naczelnymi" (przynajmniej, jeżeli wszystkie działy mają być rejestrowane jako całość), bo z ustawy wynika, że może być tylko jeden redaktor naczelny. Można to wprost wyczytać z art. 25 ustawy, w którym pisze, że "Redakcją kieruje redaktor naczelny.". Nie redaktorzy, ale właśnie redaktor. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-09-2007, 10:09
|
|
|
No właśnie, to mnie też zastanawiało, jak nazwać "szefostwo" poszczególnych działów. W każdym razie wydaje mi się, że "podstawowa" stopka w tej chwili powinna wyglądać tak (w nawiasach funkcje, które trzeba z sensem nazwać...):
Wydawca/Redaktor naczelny: Małgorzata Kaczarowska
Tanuki-Anime:
- Redaktor prowadzący: Małgorzata Kaczarowska
- Administrator: Marek Materzok
Tanuki-Manga:
- Redaktor prowadzący: Łukasz Lipiński
- Administrator: Marek Materzok
Tanuki-Czytelnia:
- Redaktor prowadzący: Iwona Krygiel
- Administrator: Arkadiusz Pietrzak
Forum Tanuki
- Administrator: Piotr Przybylski
[sprawy formalno-prawne]: Tadeusz Kluk-Murdzeński
[promocja]: Marina Makarevskaya, Przemysław Muszyński
Nie wiem, czy zamiast "Administrator" nie lepiej byłoby dać "Webmaster"? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere...
Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 13-09-2007, 11:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 13-09-2007, 11:32
|
|
|
IMO administrator brzmi poważniej, bo obejmuje więcej niż samą stronę - a przecież nasi nieocenieni "techniczni" robią absolutnie wszystko od wyszukania hostingu po bieżące odpluskwianie :) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 14-09-2007, 11:13
|
|
|
Cytat: | (sprawy formalno-prawne): Tadeusz Kluk-Murdzeński
(promocja): Marina Makarevskaya, Przemysław Muszyński |
Ponawiam w takim razie razie pytanie, jak nazwać te funkcje w nawiasach? I kto może przygotować odpowiednią podstronę, Tomek czy Crack? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 14-09-2007, 12:54
|
|
|
(sprawy formalno-prawne) "z-ca RN ds."? "sekretarz redakcji ds."?
(promocja) umm... <nerwowo wertuje strukturę PZPR>
^ ^"
może niech się zainteresowani wypowiedzą? |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 16-09-2007, 13:40
|
|
|
Mogę przygotować, podeślij mi tylko jakiś szablon wyglądu np. w Wordzie. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|