Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Death Note vs. Code Geass |
Wersja do druku |
aiur
|
Wysłany: 22-01-2008, 02:15 Death Note vs. Code Geass
|
|
|
Tak wlasciwie to w czym dokladnie CG jest lepsze niz DN ? Macie na mysli cos konkretnego typu: fabula, grafika, muzyka, postacie, czy moze po prostu bardziej sie podobalo CG ? |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 22-01-2008, 09:35
|
|
|
Temat wydzielono.
Jeśli ktoś chce, to może się wypowiadać tutaj o wyższości jednego nad drugim. Ostrzegam jednak, że to ma być DYSKUSJA (rozbudowana wypowiedź z ARGUMENTAMI) a nie "bo tak". Jednozdaniówki, wycieczki osobiste, flame będą leciały lotem koszącym.
Jeśli się komuś NIE chce powtarzać/wypowiadać, niech oszczędza siły i klawiaturę i odpuści.
IKa
Wredna Biurokratka |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 22-01-2008, 16:01
|
|
|
Mi bardziej podobało się właśnie Code Geass. Mimo, że graficznie bardziej odpowiadało mi Death Note, to o wyższości CG w moim osobistym odczuciu zadecydowały postacie oraz fabuła. W postaciach (szczególnie Lulu) bardzo podobało mi się to, że zmieniały się w trakcie trwania serii, ich postępowanie i charakter były kształtowane przez fabułę. Poza tym w CG nie mamy jednoznacznie dobrych postaci, wszystko jest szare. W DN rozdział ten jest jednak bardzo wyraźny, co niektórym (mi) nieco przeszkadza. Poza tym DN fabularnie było naprawdę świetne, do momentu
- Spoiler: pokaż / ukryj
- kiedy Light wyrzekł się notatnika
, kiedy to fabuła zanotowała pierwsze "drgnięcie", a po
- śmierci L i pojawieniu się Mello i Neara
poleciała w dół. Gdyby seria zakończyła się na
- śmierci L, zostalibyśmy co prawda z nierozwiązanym wątkiem - co dalej? ale de facto seria byłaby według mnie dużo lepsza. Taki efekt Matrixa.
Co do muzyki - obie ścieżki dźwiękowe były moim zdaniem bardzo dobre, choć "poza anime" przyjemniej słucha mi się tej z CG.
No i ostatni plusik dla CG - będzie więcej ^^ |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 22-01-2008, 21:12
|
|
|
Death Note to kryminał, Code Geass to political fiction (tak, mechy na wrotkach nie zmieniają faktu) w alternatywnej rzeczywistości. Na tyle na ile się orientuję obie serie są bardzo dobre w swojej klasie - a nie orientuję się za wiele, bo DN nie chciało mi się jakoś oglądać. Porównywanie tak różnych serii mija się z celem.
Natomiast zapewne można porównać Lighta i Lulusia, bo faktycznie bardzo dużo ich łączy. Tylko po co... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
piterkow
Kira Follower
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:25
|
|
|
Death Note jest świetne, ale Code Geass w niczym nie jest gorszy. Porównywanie tych serii mija się z celem, bo reprezentują zupełnie inny gatunek. Jeśli porównywać coś z tych anime to należy się skupić na bohaterach. Same anime zupełnie się różnią, a główni bohaterowie łączą te anime... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|