FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Parapsychologia
Wersja do druku
Lila Płeć:Kobieta
BAKA Ranger

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 05-03-2008, 13:17   Parapsychologia

Mam takie pytanie, spotkalam sie ze zjawiskiem Prekognityzmy w ksiazce, bardzo mnie to zainteresowalo, moze ktos by pomogl szukac materialow o tym lub sam tez sie interesuje takimi zjawiskami i wie, gdzie moge poczytac?

Prosze o pomoc, po angielsku zjawisko nazywa sie Precognition
http://en.wikipedia.org/wiki/Precognition

A bawcie się popaprańcy. Wydzieliłam. Mai

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 05-03-2008, 14:19   

Prekognicja, nie prekognityzm. Zwyczajne przewidywanie przyszłości...

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 05-03-2008, 15:24   

Mai_chan napisał/a:
Zwyczajne przewidywanie przyszłości...

' Prekognicja oznacza wiedzę o zdarzeniach przyszłych, której nie można wywieść z wiedzy aktualnej, jest więc czymś zupełnie różnym od przewidywania. '

Prekognita potrafi nie tylko przewidzieć przyszłość, jak jasnowidz, który ' Zwyczajnie przewiduje ' ale może też ją zmienić i zapowiedz, wybierając różne rozwiązania sytuacji i analizując je wszystkie. Ha... pierwszy raz się niezgodzie z Mai!

Nadal szukam materiałów, z góry dziękuję za pomoc.

PS: Dziękuje za poprawienie, nie mogłam tego przetłumaczyć prawidłowo.

BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 05-03-2008, 16:19   

Lila napisał/a:
jasnowidz, który ' Zwyczajnie przewiduje '

Zabrzmiało to jak słynne ostatnio mnożenie macierzy "po prostu" XD. Jasnowidzenie jest pojęciem szerszym niż prekognicja i obejmuje dostrzeganie zdarzeń w dowolnym czasie i przestrzeni, czyli da się zaobserwować przeszłość, teraźniejszość i przyszłość bez pomocy standardowych pięciu zmysłów. Prekognicja, zgodnie z nazwą, pozwala na określenie w ten sposób tylko zdarzeń przyszłych.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 05-03-2008, 16:52   

Lila napisał/a:
Prekognita potrafi nie tylko przewidzieć przyszłość, jak jasnowidz, który ' Zwyczajnie przewiduje ' ale może też ją zmienić i zapowiedz, wybierając różne rozwiązania sytuacji i analizując je wszystkie. Ha... pierwszy raz się niezgodzie z Mai!
Jak to mówią, nie jednemu psu Burek. Prekognicja jest dość szerokim terminem powiązanym z parapsychologią i jest zbiorczym określeniem na wszelkie sposoby odbierania zdarzeń przyszłych. Prekognitą może oczywiście być osoba potrafiąca przewidywać "na bieżąco" wszelkie warianty przyszłości (taki Muad'Dib), ale termin może się też odnosić do kogoś obdarzonego okresowo działającym tzw "szóstym zmysłem" (nie dającym informacji większej niż: UWAGA, za kilka sekund coś ważnego się zdarzy).
Co do kwestii prekognita vs. jasnowidz - jak już BOReK wspomniał: każdy prekognita jest jasnowidzem. Nie każdy jasnowidz jest prekognitą.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.

PostWysłany: 05-03-2008, 17:01   

Bezimienny napisał/a:
jak już BOReK wspomniał: każdy prekognita jest jasnowidzem. Nie każdy jasnowidz jest prekognitą.

Yyy, ale ja odwrotnie napisałem, bo jasnowidzenie ma większe pole manewru niż prekognicja ^^.

BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 05-03-2008, 18:10   

To może zaproponuje temat ( jeśli jeszcze takiego nie ma ) o parapsychologii?

PostWysłany: 05-03-2008, 19:05   

BOReK napisał/a:
Bezimienny napisał/a:
jak już BOReK wspomniał: każdy prekognita jest jasnowidzem. Nie każdy jasnowidz jest prekognitą.

Yyy, ale ja odwrotnie napisałem, bo jasnowidzenie ma większe pole manewru niż prekognicja ^^.
...no właśnie, zbiory się kłaniają. Jasnowidztwo - zbiór A, prekognicja - zbiór B. Jasnowidz to osoba dysponująca zdolnościami ze zbioru A (niekoniecznie wszystkimi!). Prekognita to osoba dysponująca zdolnościami ze zbioru B.
Każda zdolność ze zbioru B należy do zbioru A. Wniosek: każdy prekognita dysponuje zdolnościami należącymi do zbioru A, jest więc jasnowidzem. Z drugiej strony istnieją osoby dysponujące zdolnościami ze zbioru A\B (Zbioru A bez elementów zbioru B), czyli jasnowidze nie będący prekognitami.

proste? proste!

the renegades on wheels.

BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 05-03-2008, 19:22   

Ale to trochę jak porównywanie Misia Koala z Kangurem:

Obaj to przedstawiciele rodziny Torbaczy - z tą różnią, że z tego co wiem Kangury nie umieją się wspinać na drzewa.

Miś koala umie jak Kangur chodzić po ziemi ale potrafi też chodzić bez problemu po drzewach. Nazywa się całkiem inaczej, żyje inaczej, robi co innego niż kangur a nadal jest z tej samej rodziny Torbaczy.

To samo z Jasnowidzami. W przeciwieństwie do Prekognity widzi przyszłość taką jaka się stanie, lecz umie również zrobić coś by ją zmienić i ponownie przeanalizować wciąż widząc skutek w przyszłości. Padał argumenty - że Prekognicja działa tylko na obszarze, gdzie znajduje sie Prekognita, ale bardzo często zdarzały się wypadki, że taka osoba wiedziała o wydarzeniach w których Była w przeszłości a nie koniecznie w tym miejscu. Co prawda słusznie było powiedziane, że większość przypadków nie była dłuższa niż wybieganie minute przez zdarzenie.

Proponuje wydzielenie działu i kontynuacje dyskusji w nowym temacie.

PostWysłany: 05-03-2008, 19:27   

No dobra, rozpracujmy. W zbiorze A mamy określanie przeszłości, teraźniejszości i przyszłości, w zbiorze B mamy tylko przyszłość. Nie wiem zatem, jakim cudem prekognita ma mieć zdolności ze zbioru A, skoro z definicji widzi tylko przyszłość, natomiast nie widzi przeszłości i teraźniejszości. Jasnowidz natomiast nie ma zdolności ze zbioru A\B, tylko z całego zbioru A - widzi wszystko. Zatem jasnowidz jest również prekognitą, ale prekognita nie jest jasnowidzem.

Jak powiedziało bóstwo z szalonego Jacka Pirata:
- Jestem bóstwem, na litość boską! Widzę wszystko! Mogę spopielać z każdej odległości... (pssss) Widzicie?

Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 05-03-2008, 19:50   

Cytat:
Australijskie Towarzystwo Sceptyków ufundowało nagrodę w wysokości 100 000 dolarów każdemu kto dostarczy wiarygodnych dowodów na istnienie jakiegokolwiek zjawiska parapsychologicznego lub zgodzi się poddaniu wiarygodnych testów na własne zdolności tego rodzaju i zdolności te okażą się prawdziwe.

Na razie nagrody nikt nie dostał, a widziałem dokument, w którym mówili, że wiele osób próbowało.

Szczerze to nie do końca wierzę w takie cuda wianki jak przewidywanie przyszłości - oczywiście, na świecie są rzeczy, o których nie śniło się fizykom kwantowym ani filologom, ale i tak wydaje mi się, że 99,(9) ludzi, twierdzących, że mają takie zdolności, ściemnia.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

PostWysłany: 05-03-2008, 19:58   

Standardowy problem z testami polega na takim ich doborze, żeby były faktycznie wiarygodne ;]. Dopóki nauka nie wejdzie chociaz troszkę w te dziedziny, podobnych testów raczej nie będzie. Pomijam zgadywanki typu "powiedz, co się zaraz stanie", bo to są właśnie zgadywanki i nawet zabawy z prawdopodobieństwem nie dadzą tutaj jednoznacznej odpowiedzi - każdy będzie miał swoje "a jednak" i "ale".

Keii napisał/a:
nie do końca wierzę

Ja wierzę, ale nie do końca ufam XD. Po prostu jeśli ktoś twierdzi, że coś wygląda tak czy owak, to wystarczy mi to przyjąć jako jedną z możliwości i mieć ją na uwadze. Co do ściemniających to pewnie masz rację. Mogą ufać własnym zdolnościom, co nijak nie zmienia rzeczywistości.

Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 05-03-2008, 20:06   

Pamiętam, że jednym z testów było powiedzenie, jaką kartę trzyma testująca osoba. Powtórzone odpowiednią ilość razy chyba daje dość wiarygodne wyniki - w końcu co to za problem dla kogoś, kto zna przyszłość, nie pomylić się ani razu przy 100 takich próbach . Więcej testów nie pamiętam niestety.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

PostWysłany: 05-03-2008, 20:10   

Ani razu owszem, tylko że taki szósty zmysł to podobno rzecz bardzo chwiejna :].

PostWysłany: 05-03-2008, 20:29   

BOReK napisał/a:
No dobra, rozpracujmy. W zbiorze A mamy określanie przeszłości, teraźniejszości i przyszłości, w zbiorze B mamy tylko przyszłość. Nie wiem zatem, jakim cudem prekognita ma mieć zdolności ze zbioru A, skoro z definicji widzi tylko przyszłość, natomiast nie widzi przeszłości i teraźniejszości. Jasnowidz natomiast nie ma zdolności ze zbioru A\B, tylko z całego zbioru A - widzi wszystko. Zatem jasnowidz jest również prekognitą, ale prekognita nie jest jasnowidzem.

Jak powiedziało bóstwo z szalonego Jacka Pirata:
- Jestem bóstwem, na litość boską! Widzę wszystko! Mogę spopielać z każdej odległości... (pssss) Widzicie?

Jak już mówiłem, zbiory się kłaniają...

1) Jeśli coś należy do zbioru B, który jest podzbiorem zbioru A, to należy do zbioru A.
Zdolności prekognicyjne są podzbiorem większego zbioru zdolności jasnowidzenia.

2) Błędnie zakładasz, że każdy jasnowidz widzi wszystko i że jeden jasnowidz (prekognita) drugiemu równy. Jeden jasnowidz może widzieć tylko przeszłość, inny przewidywać przyszłość, a trzeci widzieć wyłącznie karty w ręku innych graczy przy stoliku do pokera

jasnowidz to osoba posiadająca jakieś zdolności z grupy jasnowidzenia. Niekoniecznie wszystkie - a właściwie na pewno nie wszystkie (wszechwiedza jest raczej zarezerwowana jako atrybut bogów, a i to też nie wszystkich)
prekognita to osoba posiadająca jakieś (znów - niekoniecznie wszystkie) zdolności z grupy prekognicji.
Prekognita dysponuje pewnym zestawem zdolności ze zbioru B (prekognicji), które są podzbiorem zbioru A (jasnowidzenia) - czyli prekognita dysponuje pewnym zestawem zdolności należących do zbioru A, czyli jest jasnowidzem.

By przedstawić to może w bardziej jasny sposób przez porównanie: jasnowidz to humanista, prekognita to polonista. Każdy polonista jest humanistą, nie każdy humanista jest polonistą

the renegades on wheels.

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu