Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Prima Aprilis AD 2008 |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-03-2008, 23:37 Prima Aprilis AD 2008
|
|
|
Pomysł jest, więc tylko pokrótce przypomnę, jakie elementy są niezbędne:
1. Natchniona recenzja - Ysengrinn; o ile pamiętam, ma to być W.I.T.C.H.. Przypominam, że musi mi zostać dostarczona z wyprzedzeniem i że potrzebne będą zrzutki!
2. Zmiany w layu Tanuki-Anime - GoNik
a) plan minimum: zamienić napis "Tanuki - Anime" na "Tanuki - Animacja" (zmieści się, jeśli czasowo wyrzucimy jenoty po prawej stronie). Słowo "Animacja" ma być na czerwono, żeby robaczki zauważyły.
b) plan maksimum - jak w punkcie a, ale oprócz tego podmienić postacie na layu random osobami z kreskówek amerykańskich.
To również musi być przygotowane ASAP.
3. Natchniony wstępniak i temat na forum - Avellana
Wstępniak na T-Anime napisał/a: | Czas na zmiany!
Redakcja Tanuki.pl podjęła jednomyślną decyzję o zmianie nazwy działu Tanuki-Anime na Tanuki-Animacja i rozszerzeniu działalności recenzenckiej na wszystkie formy animacji.
Data nie została wybrana przypadkowo. Pierwsza wersja naszego serwisu ujrzała światło dzienne w początkach kwietnia 2004 r. Teraz, cztery lata i ponad 1000 recenzji anime później, stanęliśmy przed kolejną ważną decyzją. Naszym narastającym problemem stało się wypalenie, a praca nad kolejnymi tekstami zamiast przyjemności wywoływała tylko znużenie. Konieczne stały się zmiany, które pozwoliłyby nam odzyskać zapał do pracy i poszerzyły dotychczasowe horyzonty. Ich kierunek wyznaczyło nam odkrycie - na nowo - bogatego świata animacji amerykańskiej. Mamy nadzieję, że zdołamy przekonać do niej naszych dotychczasowych czytelników - i oczywiście przyciągnąć nowych.
Dowiedz się więcej i skomentuj... |
Temat na forum napisał/a: | Czas na zmiany!
Redakcja Tanuki.pl podjęła jednomyślną decyzję o zmianie nazwy działu Tanuki-Anime na Tanuki-Animacja i rozszerzeniu działalności recenzenckiej na wszystkie formy animacji.
Data nie została wybrana przypadkowo. Pierwsza wersja naszego serwisu ujrzała światło dzienne w początkach kwietnia 2004 r. Teraz, cztery lata i ponad 1000 recenzji anime później, stanęliśmy przed kolejną ważną decyzją. Naszym narastającym problemem stało się wypalenie, a praca nad kolejnymi tekstami zamiast przyjemności wywoływała tylko znużenie. Konieczne stały się zmiany, które pozwoliłyby nam odzyskać zapał do pracy i poszerzyły dotychczasowe horyzonty. Ich kierunek wyznaczyło nam odkrycie - na nowo - bogatego świata animacji amerykańskiej. Mamy nadzieję, że zdołamy przekonać do niej naszych dotychczasowych czytelników - i oczywiście przyciągnąć nowych.
Zdajemy sobie sprawę z tego, że jest to decyzja odważna, a wiele osób nazwie ją zapewne kontrowersyjną. Kilka razy w przeszłości musieliśmy jednak podejmować decyzje kontrowersyjne - że przywołam choćby zmianę dobrze już znanej nazwy "Wszechbiblia" na enigmatyczne "Tanuki". Nie boimy się decyzji i nie boimy się zmian: jesteśmy gotowi stawić czoła ich konsekwencjom, ponieważ wierzymy, że decyzje te są w najlepszym interesie portalu Tanuki.pl
Otwarcie się na pozajapońską animację, w szczególności animację amerykańską, jest decyzją przemyślaną i pod każdym względem korzystną. Wspomniałam wyżej o problemie wypalenia - od miesięcy ze zdumieniem odkrywaliśmy, że częściej rozmawiamy o najnowszych pozycjach na Disney Channel zamiast o najnowszych seriach anime. Pozbywając się stopniowo uprzedzeń (nieobcych większości fanów), wynikających z przekonania, że anime musi być lepsze od wszystkiego innego, pomału przekonywaliśmy się, że świat animacji zachodniej jest znacznie ciekawszy i nie ogranicza się do wałkowanego w kółko moe, ecchi i mechów. Skoro więc stworzyliśmy Tanuki-Anime, by przybliżyć naszym czytelnikom świat animacji japońskiej - czemu teraz nie pokazać im świata animacji zachodniej? Oczywiście nie zamierzamy rezygnować z recenzowania anime - nie będę jednak ukrywać, że w najbliższych miesiącach skupimy się raczej na animacji amerykańskiej, aby opisać najważniejsze dla niej tytuły i choć w części zmienić proporcje obu tych gatunków w naszym serwisie.
Nie będziemy ukrywać, że nie bez znaczenia są także względy ekonomiczne. Anime wciąż pozostaje w Polsce mało znane, jego reprezentacja w telewizji jest niewielka, a duża część widzów nie wie nawet, jaki jest kraj pochodzenia oglądanego przez nich serialu. W porównaniu z tym kilka kanałów telewizyjnych poświęconych wyłącznie lub niemal wyłącznie animacji zachodniej - prócz wspomnianego wyżej Disney Channel wymienić można chociażby Cartoon Network, Jetix i Mini Mini - gromadzi nieporównanie większą widownię. Widownię, która może stać się naszymi potencjalnymi czytelnikami, a należy pamiętać, że większy ruch na stronie przekłada się na większe zyski z wyświetlanych reklam. To także większa szansa na pozyskanie sponsorów, a w przyszłości - być może także komercjalizację serwisu.
Niezależnie jednak przesłanek materialnych, nasz podstawowy cel nie zmienił się: chcemy Wam, naszym Czytelnikom, przybliżać to, co sami oglądamy, co nas zachwyca i do czego będziemy wielokrotnie wracać. Mamy nadzieję, że odłożycie na bok uprzedzenia i pozwolicie zainteresować się czymś poza oklepanymi schematami rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni. |
|
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 13-03-2008, 23:44
|
|
|
Boru... ci ludzi chyba zejdą jako i ja <zgon>
Mowa propagandowa jak za najlepszych wzorców <oklaski><pokłony><czapki z głów> |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-03-2008, 10:15
|
|
|
Kawał dobrej roboty. Chociaż, nie dałoby się tego ująć nieco krócej? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 14-03-2008, 11:07
|
|
|
Wiesz, myślałam o tym, ale z kolei szkoda mi było całej kunsztownej konstrukcji. Postarałam się "samo gęste" streścić w pierwszym akapicie - tym, który pójdzie na stronę główną. Kliknięcie na "więcej..." będzie przekierowywało do tematu na forum, gdzie albo sobie użyszkodnik doczyta resztę, albo wiedza wyniesiona z pierwszego akapitu mu wystarczy i zacznie flejmować (co dajcie bogowie).
Bo z drugiej strony jest tak, że gdybyśmy naprawdę przeprowadzali tego typu zmianę (a 1 kwietnia zamierzamy iść w zaparte i przekonywać cały świat o tym), to jednak nie byłoby to jednoakapitowe wyjaśnienie, tylko dłuższe uzasadnienie. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-03-2008, 11:14
|
|
|
Nie mówię, aby to skracać do jednego akapitu, po prostu taki długi i wyczerpujący tekst sprawia, że sporej części może po prostu nie chcieć się go czytać. Dlatego nie chodzi mi skracanie go do jednego akapitu ale o jeden czy dwa akapity. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 14-03-2008, 11:21
|
|
|
Nie, ja wiem, że nie o tym mówisz - tylko tłumaczę, że większości użytkowników wystarczy lektura pierwszego akapitu, który jednocześnie będzie "wstępniakiem" na Tanuki-Anime. Więcej czytać nie muszą, a jak im się będzie chciało, to się zagłębią w szczegóły. Przypominam, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, ma szanse nabrać się na to także część "regularnych" bywalców forum, a im na pewno się będzie chciało czytać. |
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 14-03-2008, 16:48
|
|
|
Profesjonalnie... Zapewne zaczęłabym się na poważnie zastanawiać, czy taki zwrot nie byłby dobry XD
Też się obawiam, że sporo osób może się odbić od dłuższego tekstu, ale szkoda by było go skracać. Obawiam się też, że wymienienie słowa "kwietnia" w tekście naprowadzi parę osób na właściwy trop. Ja zwykle dawałam się nabrać na różne rzeczy, bo traciłam rachubę czasu i nie wiedziałam, że to już kwiecień -_-" |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 14-03-2008, 17:01
|
|
|
Melmothia napisał/a: | Obawiam się też, że wymienienie słowa "kwietnia" w tekście naprowadzi parę osób na właściwy trop. |
Spokojnie, razem z nawiązaniem do poprzedniej wielkiej przemiany wywoła to sporą konsternację XD. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Mara
High
Grupy: House of Joy Lisia Federacja
|
Wysłany: 17-03-2008, 00:02
|
|
|
Trzeba przyznać, że naprawdę... Ciekawy pomysł. Patrząc na argumentację, charakter i propagandę zawartą w poście, od razu jakoś tak wyobrażam sobie posty krzyczące, że redakcja nie wie co czyni i że ta akcja skrajna głupota. Ewentualnie długą i zażartą dyskusję pod tytułem "czy to aby na pewno na poważnie jest". Boję sie tylko, czy nie będzie aby zbyt zażarcie i nie wkroczy na ścieżkę wyimaginowanych ideałów o plamieniu szlachetnej szlachetności jaką Japończycy opatrują swoje produkcje(z czego wynika, że właśnie ta recenzja W.I.T.C.H. będzie istną profanacją).
Co do długości- całe założenie przyszłego działania serwisu jest zawarte w pierwszym akapicie, więc jak kogoś nawet znużą dalsze tłumaczenia, będzie wiedział o co chodzi. |
_________________ "Shut up and keep up squeezing the monkeys!"
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-03-2008, 18:44
|
|
|
A miałam wczoraj wstawić...
Enyłej, załapały się Atomówka i Will. Johnny Bravo niestety nie dawał się sensownie spłaszczyć :D
rog.png
|
|
Plik ściągnięto 292 raz(y) 12,63 KB |
textup.png
|
|
Plik ściągnięto 292 raz(y) 7,42 KB |
head.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 53 raz(y) 11,83 KB |
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-03-2008, 20:37
|
|
|
Aż mi żal, że to tylko prima aprilis. Byłbym recenzję Totally Spies jako hardkorowego yuri napisał. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 26-03-2008, 20:57
|
|
|
eeeem
Goniś, a zobacz tego Johnnyego z mojego avatara w galerii i sprawdź czy nie dałoby się go za tych chidori+sousuke wrzucić...
Grisznak napisał/a: | Aż mi żal, że to tylko prima aprilis. Byłbym recenzję Totally Spies jako hardkorowego yuri napisał. | Na co czekasz?!?!? PISZ!!!! |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 31-03-2008, 14:42
|
|
|
Dobra, to w takim razie wszystko jest dopięte na ostatni guzik. Planowane działania:
1. Tilk i ja po północy zajmujemy się przeróbkami: dodaniem tematu na forum, podmianą laya na T-Anime, podmianą wstępniaka na T-Anime oraz wypuszczeniem recenzji W.I.T.C.H. Wszystkie potrzebne rzeczy siedzą na swoich miejscach i czekają. Dla pamięci do Tilka - czy można jakoś wymusić odświeżenie cache przy wejściu, żeby nie było tego problemu, że ludziom wyświetla się stara wersja laya? Wprawdzie wstępniak będzie, ale ten napis "Animacja" bardziej tłucze po oczach.
2. Reszta redakcji początkowo siedzi jak myszy pod miotłą i obserwuje. Przypominam, że owa zmiana została dogłębnie przedyskutowana w gronie redakcyjnym i przyjęta przez miażdżącą większość. W związku z tym WIECIE o niej wszystko, co potrzeba i nie zadajecie dodatkowych pytań. Jeśli/kiedy w wątku na forum pojawią się jakieś komentarze, można je spokojnie dementować, tylko tak, żeby nie przegiąć. Komentarze To na pewno prima-aprilis komentować w duchu No tak, spodziewaliśmy się takiej reakcji... No cóż, jutro się przekonacie, że nie żartowaliśmy. To pozwoli uniknąć usuwania postów, które wrzeszczą na całe gardło, że to lipa, oraz ma szansę dodatkowo zasiać niepewność.
3. Inne szczególne funkcje. Jeśli uda mi się dzisiaj złapać fuma, przypomnę mu, żeby grzecznie zapytał, czy i jak zgłasza się teraz rezerwacje, względnie coś zadeklarował. Grisznak jeśli ma ochotę, może złożyć rezerwację na Totally Spice, może jeszcze ktoś, ale nie należy przesadzić - takich rezerwacji nie powinno być za dużo. Nie przejmujcie się bałaganem w wątku rezerwacjowym, potem się posprząta. O ile pamiętam, Zegarmistrz miał zamiar zgłosić votum separatum od decyzji redakcji - na miejscu będzie jakiś nieobraźliwy, ale rozżalony post, że po tylu latach się Twojego zdania nie bierze pod uwagę. Inni (typu IKa albo ja) mogą Cię łagodzić i uspokajać.
BARDZO WAŻNE 1 kwietnia trwa cały dzień. NIE wyskakujcie ze wszystkim zaraz po północy, bo to będzie śmierdziało na trzy kilometry. Proponowałabym przed udaniem się na spoczynek (kiedy wam tam wyjdzie, ja się kładę pewnie zaraz po instalacji) rzucić okiem i ewentualnie coś skomentować - ale to najwyżej jedna sztuka z redakcji. Resztę uprawiać jutro w ciągu dnia. Dementi wywiesimy again po północy 2 kwietnia.
4. Prasa Joe z ACP został powiadomiony. Jeśli doda newsa, fajnie, jeśli nie - przeżyjemy. W razie czego nie kłębić się tam za bardzo, bo przecież my zwykle na ACP nie włazimy. Ewentualnie coś skomentować, jeśli ktoś tam zarejestrowany albo co. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 31-03-2008, 14:57
|
|
|
W ramach realizmu wypada bym się zdeklarował z drugim sezonem WITCH i wszystkimi czterema Kim Possible. Mówię już teraz, bo faktycznie lepiej, żeby rezerwacje zgłosiło tylko kilka osób - może zamiast Grisznaka zrobi to jakaś niewiasta? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 31-03-2008, 15:18
|
|
|
Ja dopiero wróciłem z Krakowa i jestem w stanie undead po kilkunastu godzinach w pociągu. Napisać recenzji Totally Spies nie napiszę, cudu nie ma. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|