FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
  Czas na zmiany! - Wszystko, co trzeba wiedzieć
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 01-04-2008, 21:26   Czas na zmiany! - Wszystko, co trzeba wiedzieć

1. PRIMA APRILIS!

2. Nie zmieniamy profilu i nie rozszerzamy działalności.

3. Recenzja W.I.T.C.H. jak wszystkie inne recenzje została napisana na podstawie całej obejrzanej serii. Jedynym elementem fikcyjnym są "odniesienia wiccańskie".

4. Recenzję i towarzyszące jej komentarze możecie znaleźć poniżej.

5. Komentarze są 100% autentyczne. Wszystkie wypowiedzi redakcji są podpisane. Owszem, planowaliśmy w razie czego "rozkręcić" zabawę, ale okazało się, że nie ma takiej potrzeby.

6. Odnośnie dyskusji na forum: nie ma żadnego rozłamu w redakcji. Jej członkowie też chcieli się trochę pobawić ;)

7. Całkiem serio uważamy, że Japonia nie ma monopolu na dobrą animację.

8. Efekt przekroczył nasze najlepsze oczekiwania.

9. Tak, jesteśmy małymi, wrednymi padlinożercami.

10. Też Was kochamy.

Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 14-04-2008, 13:54, w całości zmieniany 3 razy
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Lady of Autumn

PostWysłany: 01-04-2008, 21:28   

W.I.T.C.H. - Recenzja autorstwa Ysengrinna

Czy można pogodzić fantasy spod znaku Tolkiena i Howarda z Czarodziejką z Księżyca? Oczywiście! Eklektyczna seria, łącząca najlepsze tradycje wschodniej i zachodniej popkultury.

Czasami jedno błahe wydarzenie może odwrócić czyjeś życie do góry nogami. W przypadku czternastoletniej Will Vandom było to małe przyjęcie, na które pod wpływem impulsu zaprosiła ją Hay Lin, koleżanka z nowej szkoły. W jego trakcie Yan Lin, babcia młodej Chinki, ni stąd, ni zowąd rozpoczęła dziwną opowieść... pomagając sobie efektowną iluzją magiczną. Will, Hay Lin oraz pozostałe dziewczyny – Irma, Taranee i Cornelia, dowiadują się o Phobosie, złym uzurpatorze z alternatywnego świata Meridian. Poszukuje on ukrywającej się na Ziemi prawowitej dziedziczki tronu. Oba światy rozdziela magiczna Sieć, tu i ówdzie już nieco pościerana i podziurawiona portalami, które trzeba odnajdywać i zamykać, by nie daj Boże coś wielkiego i paskudnego nie przelazło na drugą stronę. Yan Lin była kiedyś jedną ze Strażniczek Sieci, które zajmowały się tym z pomocą potężnego artefaktu, zwanego Sercem Kondrakaru. Było to jednak bardzo dawno temu, a obecnie zagrożenie ze strony Meridian wzrasta. Konieczna więc staje się reaktywacja zespołu w nowym składzie - a czyż ktoś nadaje się do ratowania świata lepiej niż czternastolatki?

Zaskoczone dziewczęta na propozycję pójścia w magiczne kamasze reagują tak, jak zareagowałby chyba każdy w ich wieku – błyskawicznie się zgadzają. Ku ich radości Serce Kondrakaru nie tylko obdarza je mocą żywiołów, ale też wyglądem dwudziestoletnich piękności, skrzydełkami (sic) i fikuśnymi strojami bojowymi. Niestety szybko odkrywają, że władanie magią nie jest proste i bez treningu nie obronią świata nawet przed ulicznymi chuliganami, a co dopiero przed czarnoksiężnikiem-tyranem. Który to zresztą czarnoksiężnik-tyran wkrótce dowiaduje się o ich istnieniu i postanawia coś z tym fantem zrobić.

Dziewczyny, które tamtego dnia zostały Strażniczkami, różnią się chyba bardziej niż żywioły, którymi przyszło im władać. Irma to pyskata złośnica, a Taranee – zahukana introwertyczka, zdominowana przez zbyt ambitną matkę. Hay Lin jest żywiołowa, zwariowana i ma głowę pełną pomysłów (to ona wymyśliła, by nazwać zespół od inicjałów dziewcząt), Cornelia dla odmiany zaś rozważna i lekko narcystyczna. Wreszcie Will, główna bohaterka, wygląda jak typowa chłopczyca, w rzeczywistości jednak jest nieśmiała i bardzo wrażliwa, a od czasu rozwodu rodziców ma problemy z nawiązywaniem kontaktów i okazywaniem zaufania. Cała piątka jest sympatyczna i łatwo polubić te dziewczyny, choć niewątpliwie nie są to najbardziej oryginalne postaci w historii telewizji. Dość ciekawie natomiast przydzielono im moce – ogień kontroluje cicha (do czasu) Taranee, wybuchowa Irma związana jest z wodą; siłami ziemi i natury włada Cornelia, która na widok żab i robaków dostaje mdłości, zaś miłośniczka wszelakich wybryków natury, Hay Lin, powoduje powietrzem. Will jest przywódczynią, powierniczką Serca Kondrakaru, a jej moc opiera się na różnych rodzajach energii i sile ducha. Na pierwszy rzut oka takie połączenie wydaje się przypadkowe i kiepsko przemyślane, z czasem zauważa się jednak, że żywioły pasują bardziej niż w większości serii, gdzie ich podobieństwo do charakterów postaci jest tylko powierzchowne.

Francuska seria telewizyjna W.I.T.C.H. Czarodziejki powstała na bazie popularnego włoskiego komiksu o tym samym tytule, wydawanego przez Disneya. Spośród innych pozycji na rynku wyróżnia go przede wszystkim piękna eklektyczna kreska, łącząca najlepsze cechy komiksu europejskiego z charakterystyczną japońską stylizacją. Był to bodaj pierwszy przypadek przeniesienia na grunt europejskiego komiksu typowo japońskiego gatunku magical girls – opowieści o zwyczajnych dziewczynach obdarzonych nadzwyczajnymi mocami i robiących nadzwyczajne rzeczy. Nieodłącznymi cechami tej kategorii mang i anime są widowiskowe transformacje, kostiumy bojowe w mniejszym lub większym stopniu zbliżone do szkolnego mundurka, formuła fabuły typu ”potwór tygodnia” oraz nieprawdopodobne ilości kiczu. Najsłynniejszym i najbardziej klasycznym przykładem jest oczywiście Czarodziejka z Księżyca, do której W.I.T.C.H. wyraźnie nawiązuje, nie popadając jednak w niewolnicze odtwarzanie. Widać zresztą także inspirację dużo starszymi magical girls (Bia – czarodziejskie wyzwanie czy Magiczne igraszki) w których bohaterki nie transformowały się, nie walczyły z siłami ciemności, magii zaś używały do celów zupełnie prozaicznych, jak ratowanie kotków czy wycięcie komuś numeru (często pojawiał się też motyw księżniczki z magicznego świata).

Ekranizacja w znacznym stopniu modyfikuje skostniałe i ograne standardy gatunku, zbliżając się do klasycznego podgatunku fantasy zwanego "przybysze z innego świata". Spora część przygód bohaterek rozgrywa się w Meridian – krainie pięknej, zróżnicowanej i żyjącej własnym życiem, w dużym stopniu przypominającej tolkienowskie Śródziemie. Jej mieszkańcy nie są tylko ruchomymi dekoracjami, ale mają niemały wpływ na przebieg akcji, aktywnie przeciwstawiając się tyranii i nierzadko ratując Strażniczkom skórę. Dla odmiany podróż w drugą stronę odbył Caleb, sojusznik dziewcząt i wódz rebeliantów, w poszukiwaniu prawowitej władczyni Meridian. Trochę sobie pomieszkał w piwnicy Hay Lin, dzielnie znosząc szok kulturowy.

Wadą japońskich magical girls bardzo często jest oparcie się na jakimś pretensjonalnym motywie, o którym w dodatku twórcy mają śladowe pojęcie. Imię serii, w których walczyły syrenki, panny młode, święte mikołajki, owoce, warzywa, zdziecinniałe greckie czy nordyckie bóstwa i etiudy Beethovena, jest legion. Na ich tle W.I.T.C.H. wypada naprawdę imponująco – elegancko i subtelnie obraca się wokół tematyki czarownic i religii wiccańskiej. Trzeba zresztą pamiętać, że autorka komiksu, Elisabetta Gnone, nigdy nie kryła się ze swoimi sympatiami wobec wicca. W.I.T.C.H. jest zatem próbą przełożenia na język popkultury i przybliżenia młodszemu odbiorcy podstawowych założeń tego coraz popularniejszego w Europie i Stanach Zjednoczonych systemu wierzeń. Ukryte symbole widać już w najprostszej warstwie wizualnej. Zieleń i fiolet strojów Strażniczek to kolory wrzosowisk, gdzie wedle tradycji można było napotkać czarownice, ich skrzydełka zaś przypominają kształtem liście wierzby – magicznego drzewa o istotnym znaczeniu kultowym. Sama fabuła zaś stanowi swobodną interpretację paneuropejskiego mitu o wielkiej bogini (opisanego w stanowiącej inspirację dla autorki książce Roberta Gravesa Biała Bogini. Odnajdujemy tu opowieść o utracie władzy przez księżycową boginię, utożsamianej z opiekunką Ziemi (w tym przypadku Meridian), na rzecz „uzurpatora" - męskiego bóstwa solarnego. Phobos (przejrzysta aluzja „słoneczna”) przejmuje tron, który z mocy prawa zajmować może tylko kobieta z królewskiej linii. Warto też zwrócić uwagę na imię obrońcy „starego porządku” i prawowitej władczyni: „Caleb” wywodzi się z hebrajskiego słowa „pies”, czyli odnosi się do świętego zwierzęcia – strażnika bogini. Podobnych odniesień i nawiązań znajdziemy zresztą znacznie więcej – nie chcę jednak analizować ich wszystkich, aby nie popsuć widzom przyjemności z samodzielnego ich odkrywania.

O grafice można powiedzieć niewiele – jak na serię francuską jest bardzo dobra, z płynną i dynamiczną animacją, na tle wysokobudżetowych anime może jednak wypadać przeciętnie. Jak zwykle w produkcjach zachodnich można przyczepić się zupełnego braku krwi na ekranie, choć chyba nikogo to nie powinno zdziwić. Muzyka nie powala na kolana, ale jest sympatyczna i pasuje do serii. Ze znanych tylko sobie i Bogu powodów Amerykanom nie spodobał się bardzo udany opening i nagrali własny – dużo gorszy, zamiast oryginalnej animacji okraszony kadrami z serii.

Sądzę, że W.I.T.C.H. w równym stopniu powinien spodobać się fanom anime o małoletnich czarodziejkach, jak i wiecznie wyposzczonym wielbicielom klasycznego zachodniego fantasy. Poleciłbym je zwłaszcza tym drugim - filmowcy ich nie rozpieszczają, a ewentualne ochłapy rzadko kiedy oddają poetykę pisarzy takich jak Tolkien, Le Guin czy Howard. Na pewno warto obejrzeć serię, jeśli jest się fanem komiksu - wpierw jednak trzeba się psychicznie przygotować na duże zmiany w stosunku do pierwowzoru.

OCENA
Całość: 8
Grafika: 7
Muzyka: 7
Fabuła: 8
Postaci: 8

Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 01-04-2008, 21:42, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Lady of Autumn

PostWysłany: 01-04-2008, 21:30   

Komentarze Czytelników:

MrcN2k : 1.04.2008 10:12:09 (77.252.41.98)
1 kwietnia
Cytat:
Dobre, ciekawy żart. Nawet ta atomówka się wpasowała w wystrój strony :D

Eltanin : 1.04.2008 10:09:26 (62.140.211.130)
Ach ta głębia.
Cytat:
Gratuluję Ysen, to zdecydowanie Twoja najlepsza recenzja. Wiedziałem, że na ten szczególny dzień przygotujecie coś wyjątkowego.

Hideki : 1.04.2008 09:09:59 (83.175.131.122)
od kiedy w.i.t.c.h. to anime?
Cytat:
bardzo zdziwila mnie obecnosc recenzji tej kreskowki w tanuki…

btw czy to nie zart na prima aprilis? jak dla mnie mocno nietrafiony…

Cristalize : 1.04.2008 08:31:58 (83.18.76.130)
...
Cytat:
Kocham wasze recenzje na pierwszego kwietnia ;333

Góral : 1.04.2008 08:24:14 (83.19.149.2)
Na 9 komentarzy 7 napisane przez redakcję :)
Cytat:
Teraz na 10 komentarzy :P

amcio : 1.04.2008 06:52:54 (212.87.241.97)
^__^
Cytat:
Tak dzisiejsza data mowi wszystko xD.

K. : 1.04.2008 06:50:39 (79.185.101.220)
1.04
Cytat:
Czyżby Prima Aprilis? ;)

Wątek "koniec świata", czyli o sięganiu dna i pewnym szwedzkim komiksie.

tuo : 1.04.2008 00:52:56
:(
Cytat:
Koniec Świata…

Tylko to mi przychodzi do głowy.
Jeśli już tak bardzo chcięliście „poszerzać horyzonty”, to mogliście stworzyć zupełnie nowy dział dla „nie japońskich” animacji.

W.I.T.C.H? Co następne? Odlotowe Agentki? Kapitan Flamingo? A może od razu zaczniecie też recenzować seriale typu Power Rangers?

W.T.T.C.H oceniłbym na 0/10. Jak obejrzałem parę odcinków, to myślałem, że zwymiotuję. Już od samych mega-mocnych jaskrawych kolorków może się zrobić niedobrze. A jak dowalimy do tego badziewne postaci, fabułę dla 12-stoletnich blondynek i całą resztę, to już nie powiem co z tego wyjdzie.
Badziewna bajeczka dla „różowych dziewczynek”, które na co dzień słuchają Dody i Blog27 (czy jak to się tam nazywa), która udaje anime typu Czarodziejki z Księżyca.

Po prostu koniec świata :(

Liquid.pl : 1.04.2008 03:23:03
Re: :(
Cytat:
Może szanowna redakcja jeszcze gumisie zrecenzuje i bolka i lolka wraz 4-ma pancernymi i moda na sukces a na deser jakąś telenowelę brazylijską – wenezuelską – gambijską made in china. Toż to się w głowie nie mieści jakiej herezji ktoś się dopuścił umieszczając „TO COŚ” na Tanuki. Myślę że czas aby papież się o tym dowiedział i wysłał krucjatę na Tanuki by nawrócić niewiernego na porządną drogę.
(Na stos)

Świeć Panie nad jego duszą.
I miej nas w opiece przed dziełami szatana.

ktoś : 1.04.2008 13:06:25
Cytat:
Macie racje…
Jak można oceniać Amer-anime z anime na jednej stronie ?

Jak już taką chałę odstawiacie to bym polecał jeszcze zrecenzować modę na sukces!
Może dorzucicie mumunki i pszczółkę maje ?

I jeszcze takie wysokie oceny… porównujecie ten amerykański kicz do porządnych anime, ludzie opanujcie się !!!
Widać, że z tanuki jest coraz gorzej. Niedługo dotkniecie dna…

Ysengrinn : 1.04.2008 13:31:25
Cytat:
Ehmm… Akurat „Muminki” i „Maja” to produkcje japońskie..

Ktoś : 1.04.2008 13:54:23
Cytat:
Muminki wzięły się z pomysłu komiksu szwedzkiego. Z Japonią mają tyle wspólnego, co zrobienie animacji.

Co do pszczółki nie mam pewności, ale też nie wzięła się z pomysłu japońskiego „dzieciaku”…

tuo : 1.04.2008 14:07:59
Cytat:
Sporo anime powstało na podstawie niejapońskich „dzieł”. Chociażby część filmów ze Studia Ghibli. I co powiesz mi, że to nie są anime?

Eire : 1.04.2008 14:55:54
Cytat:
Boże, Ty to widzisz i nie grzmisz.
To nie jest żart, nawet niesmaczny, to jest podziwu godna ignorancja.

*IKa : 1.04.2008 15:38:41
Cytat:
Rozumiem zatem, że ze strony powinniśmy usunąć też: Małą Księżniczką, Ruchomy zamek Hauru, Tajemniczego opiekuna i jeszcze kilka innych adaptacji klasyki literatury dziecięcej, ponieważ nie powstały na podstawie gier eroge/hentai, i nie ma w nich mechów?
Tak się składa, że Toei Animation zekranizowało ponad 50 tytułów klasyki literatury – czy według ciebie wszystko to nie jest anime?
I tak, tak się składa, że MITSUBACHI MAYA-NO BOKEN , oraz TANOSHI MOOMIN IKKA są wyprodukowane w Japoni – ergo są anime.

Dla ciekawych tego, co w Polsce z anime emitowano, polecam Encyklopedię Anime w Polsce Może wtedy co poniektórzy przestana wygadywać głupoty.

Kotek : 1.04.2008 18:20:35
Cytat:
Maja z czech jest o ile się nie mylę.

Teukros : 1.04.2008 18:36:51
Cytat:
Pszczółka Maja niewątpliwie jest japońską produkcją. Seria została zrealizowana w 1975 r. przez Nippon Animation, na podstawie powieści Waldemara Bonselsa Die Biene Maja und ihre Abenteuer. Jedyny związek z Czechami to ścieżka dźwiękowa, twórcą której był Karel Svoboda.

Wątek "na śmietnik", czyli o wyższości Odlotowych Agentek nad W.I.T.C.H.

Polnar : 1.04.2008 01:18:04
co to ma być
Cytat:
To nie jest anime !!!!! wywalić to na śmietnik !!!

*Pottero : 1.04.2008 11:38:04
Re: co to ma być
Cytat:
Zanim cokolwiek się napisze, lepiej najpierw przeczytać dokładnie to, co pisze na stronie głównej. „WITCH” to co prawda nie japońska animacja, ale obok „Odlotowych agentek” i „Atomówek” jest zdecydowanie najlepszą serią starającą się naśladować anime mahō shōjo.

o_O : 1.04.2008 11:44:39
Cytat:
Jeśli mam cokolwiek z tego wybrać to już chyba wole Odlotowe Agentki ;|

Deedlith_Anthy : 1.04.2008 17:20:21
Cytat:
Agentki? Tragedia. Bardzo nieudolnie naśladują shojo niestety, wyszło coś w stylu 1/2 pamietnika ksiezniczki oraz mangi.
Komiks witch był świetny, ale tylko do końca sagi Elyon. Potem-coraz gorzej…kreska była urocza na początku, ale już podczas pierwszej serii czasem ktoś inny rysował i nie było fajnie;/
Świetna recenzja.
Szkoda że w bajce witch tak wszystkie bohaterki oszpecili…zwlaszcza Elyon, ktora w komiksie była śliczna.

Pojedyncze i dalsze

Greycat : 1.04.2008 01:29:12
CO to tu robi?!
Cytat:
Pzez to nie anime. Animacja jest dziwnie polaczona, calkowicie rozni sie od komiksu (wiem bo czytala siostra mala mojej kolezanki) a glosy sa podlozone tak, ze szkoda gadac.
Czyzby ta strona zchodzila na psy?
-394/394

Hedzik : 1.04.2008 02:05:53
:/
Cytat:
ŻAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 0/10

moza : 1.04.2008 02:31:27
osobiście nie oglądałem
Cytat:
Oglądała to moja młodsza siostra, nawet się jej podobało. Ale ostatnio przerzuciła się na animacje japońską. Choćby wiekowe Sailor Moon bardziej sie jej spodobało.

tuo : 1.04.2008 03:19:24
Re: osobiście nie oglądałem
Cytat:
Tak, ale nasi „znawcy” z Tanuki uważają, że to badziewie (WITCH) jest tak dobre jak najlepsza seria Sailor Moon (seria S), a w ogólnym rozrachunku uważają, że WITCH jest lepsze, ponieważ jeśli wyciągnąć średnią z ocen poszczególnych serii SM, daje nam „7”.

Tyle jest jeszcze dobrych serii anime, które jeszcze nie doczekały się (i widząc co się dzieje, pewnie nigdy nie doczekają) recenzji. Chociażby Tygrysia Maska i gro anime z Polonii1. Nawet dobre i znane (choć dzicinne) Muminki czy Pinokio czy chociażby anime z Jetix, Cartoon Network itp. (marne, bo marne, ale zawsze anime i na pewno lepsze od tego syfu WITCH).

W ogóle jakby się przyjrzeć, to multum anime z lat 70, 80 czy nawet początku 90 nie ma jeszcze recenzji. Ale nie, naszym „wspaniałym” recenzentom w głowie amerykańskie bajeczki dla plastikowych blond-nastolatek.
Myślałem, że ten seriws z recenzjami anime powstał właśnie po to, aby nieco rozpopularyzować wschodnią animację (rzekomo tak kiedyś twierdził zespół redakcyjny).
Z tego co wiem, amerykańska animacja nie potrzebuje w naszym kraju reklamy, bo i tak wszędzie tego pełno.
Ale, co tam wszystko teraz idzie w komerchę i mainstream, to nasze „ukochane” Tanuki też.
Żal przez duże „Ż” :(

Misieq : 1.04.2008 10:58:58
ROFL
Cytat:
Boski żart prima aprillisowy, przez chwilę nawet uwierzyłem :)

Zegarmistrz : 1.04.2008 11:18:36
Re: ROFL
Cytat:
To lepiej uwierz bardziej. Bo to NIE JEST prima aprilis. To TYLKO Tilk się uczy do kolokwium i w związku z tym nie może poświęcić dwóch kilków na ustanowienie jakieś normalnej daty.

Niestety pragnę zdementować plotki: TO NIE JEST ŻADEN ŻART. TO CZYSTA ŻYWA GROZA! BĘKARCI POMIOT YSENNGRINA I WIELKIEGO CHTULCHU.

TERAZ BĘDZIE JUŻ TAK ZAWSZE

Bo jak powszechnie wiadomo nie liczy się jakość tylko ILOŚĆ! Kilka recek więcej to jest to! Byle prędzej do dwóch tysięcy! Klimat, wartości, sztuka… Kto by się tym przejmował?

Kurcze, ręce mi się trzęsą jak na to patrze. Niby wiedziałem o tych planach, niby próbowałem je powstrzymać, ale naprawdę SMAK PORAŻKI JEST STRASZNIE GORZKI!

QUO VADIS TANUKI?

Krown : 1.04.2008 13:59:37
Re: ROFL
Cytat:
Czytałem forum… Ja wciąż wierzę, że to jest żart. Nie psuj mi tu światopoglądu bo się załamię :) tą ich zmianą na lepsze...

WCHiTHfan : 1.04.2008 11:00:39
:/
Cytat:
100000/100001!!!

Skad ta niska ocena w recenzii!?? Chyba autor tego textu wogole nie zrozumial postaci i zlozonosci fabu;y!!!!
Tak to jest jak sie oglada same chinskie bajki ://

Mizi : 1.04.2008 14:16:51
Re: :/
Cytat:
Po pierwsze, jaka tam niska! Dali za ten shit 8, a na miejscu recenzjanta dałbym 1/10, bo to absolutne ZERO. Po drugie, dziewczyno jesteś ty ślepa? Jest skala od 1 do 10, a nie jak według ciebie od 1 do 100001 =_=' Po, trzecie – Ja Ci dam chińskie bajki KOBIETO TO JEST ANIME i to nie jest z Chin, tylko z Japonii. Czy widzisz różnice zachodniej animacje, a wschodnią? -_-
To ogólnie… Żal mi Ciebie =______="

clbs : 1.04.2008 15:24:16
Re: :/
Cytat:
Mizi, ogarnij się ; ] Na spokojnie kilka razy spójrz na datę i dopiero coś napisz ; ]

komar : 1.04.2008 11:27:51
bez przesady ...
Cytat:
Ludzie troche obiektywniej do tego podchodzcie ...

ciezko ocenic ta serie widzac tylko pare odcinkow ale:

- mamy tu „zyciowe” problemy bohaterek
- wystepuja konflikty pomiedzy bohaterkami
- nie jest totalnie przeslodzone
- mamy dawke humoru ( nie totalnie ubogiego )
- przez co bohaterki wydaja sie naturalne
- nie zauwazylem durnego patosu

moze sie myle bo widzialem moze z 5-6 odcinkow ale jak na magical girls to jest calkiem niezle

kyosuke : 1.04.2008 13:28:21
oj dzieci dzieci
Cytat:
co do pierwszego komentarza na samym dole tak sie sklada ze pszczółka maja TO JEST ANIME Poza tym dla nie rozgarnietych ta rcenzja zostala dodana dzisiaj 1.04.2008 NIC wam to nie mówi to ja wam powiem PRIMA APRILIS

anonim : 1.04.2008 14:54:42
Prima Aprylis, drodzy państwo
Cytat:
Zgadzam się z przedmówcą, to na bank prima aprylisowy żart jest. Gdyby naprawdę chcieli coś takiego zrobić to by otworzono nową zakładkę. Albo zrobiliby to innego dnia. W 2006 przecież była też (nie wiem jak to było w zeszłym) Jedną lipną reckę (Dragon Ball AF)Tak więc teraz pewnie jest tak samo. Pozdrawiam.

Eire : 1.04.2008 14:57:27
Nareszcie!
Cytat:
Doczekałam się!
Wiekopomne dzieło amerykańsko-włoskiej animacji docenione!

Teraz na serio
23 komentarze pierwszego dnia- niektóre znakomite serie nie dorobiły się tylu przez dwa lata.
W pierwszej chwili sama uwierzyłam, że to nie jets kawał:)

clbs : 1.04.2008 15:21:30
nareszcie
Cytat:
No, widzę recenzenci tanuki na wiosnę biorą się do pracy i wreszcie zaczęli recenzować prawdziwe fantasy. Naprawdę epicka fabuła, złożoność charakterów bohaterów i ich problemy natury psychologicznej mogą spokojnie konkurować z tymi z NGE. Grafika jest do prawdy miodna, kreska oczywiście również. Wiele filmów kinowych i OAV nie może się z nią równać. Przyczepię się tylko do jednego – zupełnie niepotrzebnie do tak pięknej serii dołożyli niezbyt udany fan serwis w postaci „fikuśnych” kostiumów. Dowcipy, które niewątpliwie w tejże produkcji się pojawiały, wynosiły humor w anime na nowe wyżyny udanego żartu i taka dawka śmiechu i komedii zupełnie mi wystarczała. Z czystym sercem 9/10!

Dominika : 1.04.2008 15:36:07
Dla mnie to też gniot
Cytat:
Dziwię się tak wysokim ocenom gdyż za sam polski dubbing i piskliwe głosiki bohaterek, których się słuchać nie da, anime powinno dostać jakieś pół gwiazdki. Dla dzieciaków to może i dobre ale dla NIKOGO więcej. Już 100 razy lepszy jest komiks, który jak dla mnie przypomina raczej komiks niż mangę w pełnym słowa tego znaczeniu

andrzejos : 1.04.2008 15:46:27
1 kwietnia
Cytat:
to chyba prima aprilis;d

nev : 1.04.2008 16:14:41
dla mnie 9/10
Cytat:
Jak już zostało wspomniane epicka fabuła rodem z gier FF, niesamowita kreska i animacja jak w Kanonie (2006), połączona z niesamowitym realizmem i głębią bohaterów żywcem wyjęta z Podrecznika Psychologii prof.dr.hab.rehab.mag.mgr. Stacha daje nam jedyną w swoim rodzaju perełkę!!
Nic tylko brać i oglądać jeśli podobała wam sie Eva, EL, Naruto, Da Capo III Season X R9 biec na peron wyjeżdżać z kraju!!!!

kazu : 1.04.2008 16:17:15
haha
Cytat:
Niezly zart, ale powinniscie napisac ze to prima aprilis, bo niedlugo ludzie zaczna sie wieszac i piane z ust toczyc. Co do tego 2 to nie mam watpliwoscie, ze niektorym juz pocieklo troche xD

RothPL : 1.04.2008 16:49:47
...
Cytat:
WTF! 0_o Dałam się nabrać xD Dobrze, że przed napisaniem tego komentarza przeczytałam wpierw inne i się skapnęłam xD

Sekai : 1.04.2008 17:30:56
Prima Aprilis
Cytat:
Od kiedy Witch to anime? ;>
Fajny psikus ;P.
Poza tym, szata graficzna raczej sie zmieniła prawda? Widzę tu Bajkę z Atomówek…i tą yy… no…no tą jedną z czarodziejek Witch!
I nazwa strony: Tanuki – Animacja. ;P
Zamiast Tanuki – Anime. ^^
Marny wkręt :p Chyba, że zmieniliście temat strony xdd.

skitty0 : 1.04.2008 19:32:36
Re: Prima Aprilis
Cytat:
„Redakcja Tanuki.pl podjęła jednomyślną decyzję o zmianie nazwy działu Tanuki-Anime na Tanuki-Animacja i rozszerzeniu działalności recenzenckiej na wszystkie formy animacji.”

Zelda : 1.04.2008 18:48:06
Nie znacie się : P
Cytat:
Żart, nie żart…to nie jest ważne.

Zwykła Czarodziejka z Księżyca jest lepiej oceniana przez chłopaków niż W.I.T.C.H. To, że nie jest to japońskie to nie znaczy, że dziadostwo ;/ Jesteście ślepi zapatrzeni w anime i uważacie je za najlepsze, nawet jakby były dnem(mówię, to tylko do tych, którzy ocenili źle W.I.T.C.H.) Nie jestem tej kreskówki wielką fanką, ale myślę, że gdyby nie ta właśnie kreskówka, nie byłabym tak wielką fanką magical girlsów. Właśnie moją przygodę z anime zaczęłam od MG, a nie jak wy – od DB.

Serial W.I.T.C.H sam w sobie nie jest taki zły, ale jak ktoś przeczytał pierw komiks, to będą go drażnić ogromne zmiany. Coś jak w FMA… Dla młodszych dzieci myślę, że jest lepsze, bo mamy tu księżniczki, magiczne dziewczyny i inne błyskotki typu Serce Kondrakaru. Chociaż kreskówka nie jest tak przesłodzona jak Winx Club…i może dlatego mniej dzieci ją lubi.

skitty0 : 1.04.2008 19:31:24
(niekoniecznie) miłe zaskoczenie
Cytat:
8/10 – Bardzo dobra seria – zalet sporo, niewiele istotnych wad. Coś ją wyróżnia, i to dość znacząco. Oglądać!

Ocena jest zdecydowanie zawyżona i chyba nie miała odnosić się do tanukowego kryterium. O ile młodszym widzom (głownie dziewczynkom zapewne) powinno się spodobać, o tyle reszta nie ma czego szukać w tej produkcji. Nie przeczę, głupia ta seria nie jest. Na pewno oryginalna wersja jest lepsza, niż polska, ale ludzie, bez przesady, 8/10? (mam tylko nadzieję, że nie będziecie recenzować tu tytułów typu „Totally Spies” czy „Team Galaxy”…)

Paniol : 1.04.2008 21:11:45
WTF????
Cytat:
Pogielo…..?Mam nadzieje ze to kolejny glupi kawal -_-

mikolajp Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 01-04-2008, 23:00   

A czy fm naprawdę rezygnuje z Clannada, czy to też mistyfikacja? ;p
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2727785
andrzejos
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 23:08   Fm

a czym jest fm?
Powrót do góry
tuo
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 23:15   

Uff, całe szczęście, że to jednak kawał. Prawdę mówiąc do końca nie byłem pewien, czy to tylko Prima Aprilisowy żart. Jak zwykle dałem się nabrać, bo nigdy nie zwracam uwagi na datę. No cóż muszę przyznać, że tym razem się postaraliście.
Teraz się z tego śmieję, ale zeszłej nocy miałem koszmary, bo myślałem, że mój ulubiony serwis z recenzjami anime „zszedł na psy”. No, ale przynajmniej Wy mieliście dobrą zabawę.
Więc, tak ogólnie, to moglibyście trochę spoważnieć (ile Wy macie lat?) a nie porządnych ludzi straszyć :)
He he.

Pozdro :)
Powrót do góry
krew_na_scianie Płeć:Kobieta
kościsty seksapil

Grupy:
House of Joy
PostWysłany: 01-04-2008, 23:16   

A wydawało mi się, że nikomu nie udało się mnie nabrać...Niech no tylko złapie kiedyś pomysłodawcę! Podlizny...:)

Numer Gadu-Gadu
9343376
Shinpū Płeć:Mężczyzna
I'll never pray to God

PostWysłany: 01-04-2008, 23:34   

Hehe a ja się nie dałem nabrać :) Choć po postach Zega miałem chwile zwątpienia :)

Żadne zmęczenie nie powinno przeszkadzać obowiązkowi i wierności.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
8431400
Irian Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 01-04-2008, 23:35   

A ja muszę powiedzieć, że to był najlepszy numer na ten prima aprilis... Specjalnie weszłam nie przez forum, jak zwykle, tylko przez tanuki.pl, żeby zobaczyć, co wywiniecie w tym roku. Patrzę - recenzja Witch, bahh, można się było lepiej postarać. Potem zauważyłam "zmianę profilu" - o, to już lepsze, ktoś się może nabrać. A potem przeczytałam "wojnę redakcyjną" i dostałam takiej kwikawki, że jeszcze mi się paszcza szczerzy. To było WIELKIE, czapki z głów. Tak samo, jak argumentacja Totema, czemu zmieniacie profil.

A swoją drogą dodanie podstrony z kreskówkami naprawdę nie jest głupim pomysłem. Znam całkiem sporo osób głęboko zainteresowanych tematem, spodobałoby im się pewnie.

Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 01-04-2008, 23:40   

Cytat:
a czym jest fm?

Raczej kim :)

krew_na_scianie napisał/a:
Podlizny...:)

A jakże! Jak widzisz jesteśmy zdolni do wielu rzeczy :D

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 01-04-2008, 23:43   

Krew_na napisał/a:
Niech no tylko złapie kiedyś pomysłodawcę! Podlizny...:)

Pomysłodawcę... W zasadzie trudno byłoby określić jednego konkretnego, już któryś raz z kolei robimy taką akcję i jedni przerzucali się pomysłami, inni dorzucali to i owo. Ja osobiście podjąłem się tylko, że napiszę recenzję serii którą bardzo lubię, a która cieszy się dość, khem, kontrowersyjną sławą:>.

mikołajp napisał/a:
A czy fm naprawdę rezygnuje z Clannada, czy to też mistyfikacja? ;p

Mistyfikacja, obawiam się. Fm nigdzie się nie wybiera;P.

Irian napisał/a:
A swoją drogą dodanie podstrony z kreskówkami naprawdę nie jest głupim pomysłem. Znam całkiem sporo osób głęboko zainteresowanych tematem, spodobałoby im się pewnie.

Istotniejsze pytanie brzmi - czy pisaliby recenzje:>. Obawiam się bowiem, że własne zasoby redakcji dość szybko by się wyczerpały - mało kto w tym obecnie siedzi, bodaj najbardziej Alira. Już pomysł na "Tanuki Gry" powracał wielokrotnie.

Mara Płeć:Kobieta
High

Grupy:
House of Joy
Lisia Federacja
PostWysłany: 01-04-2008, 23:54   

Shinpū napisał/a:
Choć po postach Zega miałem chwile zwątpienia

Tak, Zegarmistrzu, czapki z głów.
Głos sprzeciwu, istna Solidarność wobec reżimu niszczenia idei japońskości w serwisie Tanuki. Ładnie, przemyślanie, na dodatek dość poważnie.
I pogratulować pomysłodawcom pomysłu >] Genialnie wyszło, ambitnie, i tak... Racjonalnie :) Jak już mówiłam, czapki z głów, gdyby nie niektóre komentarze nazbyt zbulwersowanych fanów(otaku?) serwisu, efekt wyszedłby całkiem sympatyczny.
Co do WITCH- komiks był lepszy chociaż kreska niestaranna. To, co zaprezentowano na Jetix mogłabym z czystym sercem nazwać gniotem, chociaż z drugiej strony SK też skalał genialny polski dubbing. I tak za tym nie przepadam, ale to subiektywne jest.
"Kleszcz" lepszy. I Klub Winx. Ciekawe, wszyscy rozwiązywali się nad space coś tam i Odlotowymi Agentkami, a ani słowa o Klubie Winx... Zawiodłam się, oj, zawiodłam.

EDIT up: ja sporo oglądam. Mogłabym ewentualnym chętnym do pisania streszczać fabułę :]

Numer Gadu-Gadu
5928978
Pottero Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 02-04-2008, 00:06   

Prawdę mówiąc, miałem nadzieję, że wszystkie te komentarze pójdą na śmietnik. Jeśli ktoś kiedyś odgrzebie stwierdzenie, w którym stwierdzam, jakoby „WITCH”, „Atomówki” czy „Odlotowe agentki” są dobrymi serialami, to po mnie, mogę się już tylko wieszać; na nic się zda tłumaczenie, że natrząsałem się w prima aprilis z dzieci Neostrady :).

Swoją drogą, gratuluję świetnego pomysłu, bezbłędnego wykonania i zapału, jaki trzeba było włożyć w przygotowania owego żartu :).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mozarus Płeć:Mężczyzna
Inexorable Subjugation

PostWysłany: 02-04-2008, 00:59   

Wczoraj było Tanuki-Animacja, zabrali nam euro, zapowiedziano diablo 3 oraz fenomenalną gre zostań posłem. W Starcraft 2 pojawili się Taureni, X360 emulował gry na PC np. Crysis i wiele wiele wiecej. Noralnie było się z czego pośmiać.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Góral Płeć:Mężczyzna
Firefly/Serenity fanatic

PostWysłany: 02-04-2008, 04:45   

Avellana napisał/a:
1. PRIMA APRILIS!

No kidding.
Avellana napisał/a:
6. Odnośnie dyskusji na forum: nie ma żadnego rozłamu w redakcji. Jej członkowie też chcieli się trochę pobawić ;)

Chcecie powiedzieć, że ktoś uwierzył w te kłótnie na siłę? Nie od dziś wiadomo, że większość redakcji lubi lać wodę.
Jak już pisałem, fajnie jakbyście zostawili tą animację na forum, łatwiej kliknąć w długi napis niż w krótki ;). Za rok wymyślcie coś bardziej oryginalnego w stylu "namierza was FBI" albo "tanuki wykupione przez Sony" albo cokolwiek innego, bo z tym Berserkiem czy Dragonballem łykali i tak dzieci wierzące w św. Mikołaja tylko (w sensie, nie biskupa, ale kolesia z reniferami i saniami).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Strona 1 z 3 Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi