FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  "Redakcja Poleca" raz jeszcze
Wersja do druku
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 17-04-2008, 14:58   "Redakcja Poleca" raz jeszcze

Nieustająca popularność "widziałem ... / co polecicie?" sprawia, że uważam że należałoby raz jeszcze przemyśleć kwestię "polecanych" tytułów podobnych i w związku z tym polecanych.

Podobieństwa wyszukiwać powinni recenzenci, do tego dowiesiłoby się na forum stosowny topic oraz przetrzepało ten wymieniony na początku.

Widziałbym to "coś" jako kolejną sekcję po linkach, i w wersji minimalistycznej - tak samo zorganizowaną jak linki. Bo w zasadzie potrzebujemy możliwości wpisania:
- tytułu serii polecanej (tekst, dla serii niezrecenzowanych)
- tytułu serii zlinkowanego do recki w bazie.
Poniżej jeszcze na sztywno zlinkowany stosowny topic forumowy "Poleć inny tytuł...".

Numer Gadu-Gadu
3869750
Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 18-04-2008, 15:49   

Pomysł co do zasady jest dobry. Widziałem coś takiego na Azunime, i pewnie się sprawdza. U nas działałoby jeszcze lepiej, bo mamy więcej tytułów w bazie, a więc i więcej materiału porównawczego.

Problemy widzę dwa. Pierwszy, techniczny, to umiejscowienie i forma odnośników do "polecanych tytułów podobnych". Umiejscowienie ich pod recenzją, na podobnieństwo linków, nie jest zbyt dobrym pomysłem. Zauważyć należy, że i tak mamy tam sporo upchane, w niektórych przypadkach - np http://anime.tanuki.pl/strony/anime/56-wolf-s-rain/rec/56 - już za dużo. Skłaniałbym się raczej do metody stosowanej na Azunime (czyli zrzutka na marginesie do kliknięcia) - ale to wymagałoby albo usunięcia adsensów, albo poważnej zmiany laya. Ani jedno, ani drugie nie wydaje się obecnie możliwe.

Problem drugi to brak osób do pracy. Takie przedsięwzięcie wymagałoby obrobienia całości recenzji znajdujących się w bazie. Pytanie, kto miałby to robić? Gdyby sprawa miała być zrobiona solidnie, z konieczności musiałaby to być osoba, znająca większość tytułów, czyli albo Totem, albo Avellana. Jakoś nie bardzo to widzę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 18-04-2008, 16:35   

No niestety, Teukros w zasadzie podsumował to, co zamierzałam napisać po odgrzebaniu się spod roboty. To znaczy, problemy są trzy:

- czas Tilka: to by wymagało jednak pisania nowej partii kodu, a Tilk jest ostatnio zajęty i przepracowany, więc nie sądzę, żeby się na to pisał

- mój czas: to wbrew pozorom najmniejszy z problemów o tyle, że skoro dałam sobie radę z rewizją recenzji, to i z tym mogłabym próbować

- zgromadzenie danych: i tu niestety pies leży pogrzebany i śmierdzi. Większości recenzentów nie jestem w stanie nakłonić nawet do w miarę sensownego oddawania aktualnie rezerwowanych serii, a wydobycie od nich takich danych byłoby całkowicie niewykonalne. Owszem, to by zadziałało - ale na bardzo niewielką skalę. Kilka najaktywniejszych osób podałoby mi skojarzenia do najbardziej istotnych tytułów... Tyle tylko, że wtedy te skojarzenia tak czy inaczej obracałyby się prawdopodobnie wśród pozycji dobrze znanych i popularnych.

Istnieje natomiast coś innego, co prawdopodobnie powinno być naszym następnym wielkim krokiem: uaktywnienie użytkowników. O ile dobrze pamiętam, na AnimeNfo działał sobie taki system, że z poziomu danego tytułu można było wejść w link "zobacz podobne" (czy jakoś tak), gdzie userzy sami dodawali tytuły. Na tej zasadzie, że "zdaniem użytkownika X skoro spodobało ci się A, to spróbuj B". Pytanie, jak to działało, bo musiało być jakoś zautomatyzowane, żeby uniknąć błędów wynikających z błędnego wpisania tytułu.

Tyle tylko, że to także wymagałoby potężnych ilości nowego kodu. Owszem, mamy system kont userów i poziomy uprawnień, ale wymagałoby to otwarcia logowania, dodania opcji konta (np. listy ulubionych tytułów), wprowadzenia właśnie możliwości dodawania takich powiązań, no i potężnego systemu zarządzania i kontroli, żeby była możliwość moderowania całej tej zabawy. Szczerze mówiąc, czarno to widzę, bo to jakaś zupełnie koszmarna liczba godzin by wyszła...

Odpowiedz do tematu