Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Zintegrowana karta dźwiękowa |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-06-2008, 10:04 Zintegrowana karta dźwiękowa
|
|
|
Operacja "Zmartwychstanie" natrafiła w przypadku mojego komputera na nieoczekiwane trudności. Okazało się, że Windows SP3 ma zainstalowane w sobie aktualne sterowniki dla mojej dziwacznej karty graficznej. Natomiast za diabła nie ma sterowników do karty dźwiękowej.
Obecnie problem wygląda tak: w komputerze jest płyta główna. Na płycie głównej jest karta. Menager urządzeń rozpoznaje ją jako anonimową kartę dźwiękową.
Pytanie brzmi: jak rozpoznać, jaki to jest jej rodzaj, żeby ściągnąć odpowiednie sterowniki? Oczywiście mowa tu o metodach niestandardowych (menager urządzeń i otwieranie obudowy odpada). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Maru_San
Gość
|
Wysłany: 10-06-2008, 11:56
|
|
|
Wez sciagnij sobie program EVEREST on Ci pokaze co masz na pokładzie płyty głównej. Ogólnie monitruje wszystkie rzeczy które są na niej i wszystko co masz w portach rozszerzeń ;).
Pewnikiem masz co AC97 ;) |
|
|
|
|
|
shironeko
|
Wysłany: 10-06-2008, 12:33
|
|
|
Takie rzeczy powinny być w sterownikach do płyty głównej . Aha a sterowniki do grafy ściągnij i tak ,bo te windowsowe to raczej taka prowizorka coby obraz był . |
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-06-2008, 12:50
|
|
|
Wspomniany Everest, Sisoft Sandra czy insze. I albo faktycznie dobrać sterowniki od karty, albo pobawić się i dopasować je do konkretnego chipa.
Bo jak mnie przykład mojej Toshiby uczy, dedykowane drivery czasem jednak zawodzą >] |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 10-06-2008, 13:01 Re: Zintegrowana karta dźwiękowa
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Operacja "Zmartwychstanie" natrafiła w przypadku mojego komputera na nieoczekiwane trudności. Okazało się, że Windows SP3 ma zainstalowane w sobie aktualne sterowniki dla mojej dziwacznej karty graficznej. Natomiast za diabła nie ma sterowników do karty dźwiękowej.
Obecnie problem wygląda tak: w komputerze jest płyta główna. Na płycie głównej jest karta. Menager urządzeń rozpoznaje ją jako anonimową kartę dźwiękową.
Pytanie brzmi: jak rozpoznać, jaki to jest jej rodzaj, żeby ściągnąć odpowiednie sterowniki? Oczywiście mowa tu o metodach niestandardowych (menager urządzeń i otwieranie obudowy odpada). | najsensowniej pobrać pakiet sterowników do płyty ze strony producenta - przy okazji załatwisz sobie też inne drobne rzeczy których mogłeś nie zauważyć. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 11-06-2008, 09:23
|
|
|
Dobra, o wszystkich otrzymanych radach można spokojnie powiedzieć: nie działa.
Everest / bios / bootowanie / Sandra / Menager jednomyślnie twierdzą, że posiadam "niezidentyfikowaną płytę główną.
Z płyty głównej dowiedziałem się, że została wyprodukowana przez firmę Clayton w Chinach. Nie wiem, jaki jest jej modem. Być może pisze to pod wiatraczkiem. Tego nie udało mi się zdjąć łagodnie (zaklinował się), a na chama wolałem nie próbować.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Czy instalowanie na chybił - trafił wszystkich sterowników do płyt Claytona skopie mi komputer? Jest ich - bagatela - tylko z 50 modeli.
Niestety płyty ze sterownikami nie mam. Została w Sanoku. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 12-06-2008, 20:00
|
|
|
Strona producenta sugeruję, że nazwa modelu płyty powinna znajdować się na ostatnim złączu PCI/ISA/amr. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 12-06-2008, 20:09
|
|
|
Dobra, wiedziałem, że o czymś zapomniałem. Problem rozwiązałem wczoraj. Temat zamykam. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|