FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  AdTail
Wersja do druku
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-11-2009, 18:11   

Kolejny pomysł:

Ad-Tail

Pytałem się już o tą idee Ave. Jej odpowiedź interpretuję jako "umiarkowane raczej nie". O tym będzie dalej.

Co to jest:

Ad-Tail to nowy system reklamowy pozwalający dokładnie dostosować reklamę do treści strony (a nie, jak w wypadku Google Adsense: zdając się na maszynę). Na stronie pojawia się okienko, w którym wyświetlają się reklamy. Reklamodawca może je wypełnić na 2 sposoby:
a) Tradycyjnie wybierając "hurtowo" z katalogów.
b) Wchodząc na jakąś stronę, stwierdzając "jest jedwabista, chce tu się reklamować" i wypełniając prosty jak drut formularz. Ta druga metoda kosztuje kilka złotych (można ustalić swoją cenę!) za dzień emisji reklamy i pozwala na publikacje ogłoszeń drobnych, informacji o swoich konwentach etc. i jest moim zdaniem jedwabista.

Dlaczego to jest fajne:

Ad-Tail pozwala na:
a) Dodawanie informacji drobnych (wydano nową mangę, planujemy konwent, wyprzedaję kolekcję na allegro) na wyselekcjonowanych stronach wprost z tej strony.
b) Jest relatywnie tani. Można ustalić swoją cenę pod swoich userów.
c) Autorzy systemu biorą stosunkowo niedużą prowizję. Właściciele witryny otrzymują 70% ceny ogłoszenia.
d) Reklamy są płatne za dzień, nie za kliknięcia czy sprzedane towary.
e) Można je całkowicie dowolnie moderować.

Dlatego to jest głupie:
a) Reklamy są dość duże (choć np. na Filmowo widziałem je w mniejszej wersji, być może da się ustawić ich wygląd). Mogą istnieć problemy z ich zmniejszeniem lub dostosowaniem
b) Reklamy, zwłaszcza jeśli nie będą moderowane mogą mrygać (choć raczej nie śpiewać i stepować) lub wyświetlać przypadkową treść. Aczkolwiek tego typu reklamy możemy wyłączyć.
c) Problem najpoważniejszy: mam wątpliwości, czy nasi userzy będą chcieli kupować reklamy.
d) Userzy mogą próbować reklamować różne rzeczy, które obecnie wrzucają do komentarzy i na forum.

Jak to wygląda:

Adtail na Poltergeiście
Adtail na VBeta
Adtail na jakimś dennym forum o M&A

Prosiłbym o opinię. Przypominam, że to nie jest głosowanie. To jest sonda.

-----------------------------------------------------

Moja prywatna opinia:

Ja jestem umiarkowanie i niezobowiązująco na tak. Gdyby okazało się, że Adtail da się w miarę łatwo spersonalizować do strony to można by go całkiem fajnie zagospodarować właśnie jako dział ogłoszeń drobnym, reklam konwentów i nowych wydań... Jednak mam wątpliwości, czy byłoby to bardzo dochodowe.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 27-11-2009, 18:42   

Może dać do osobnego tematu? Bo to nie są AdSensy, ani nawet Google - bałagan się zrobi (jeszcze większy, niż jest).

Jeśli chodzi o mnie, to tak ogólnie nawet mi się ten pomysł podoba. Przydałoby się natomiast wiedzieć czy da się ustawić temu wygląd, a jeśli tak, to jak bardzo jest to customizowalne, w jaki sposób wygląda moderacja tego (po fakcie, czy trzeba zaakceptować, a jeśli po fakcie, to jak wygląda kwestia finansowa i czy da się coś zrobić, żeby ewentualna erotyka w ogóle się nie pojawiała?), zastanowić się kto to będzie mógł chcieć kupić (zakładam, że konwenty, ale to chyba trochę mało) i czy, jeśli to się nie sprawdzi, będzie się można łatwo z tego wycofać.

Numer Gadu-Gadu
8137449

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 28-11-2009, 14:42   

Chętnie usłyszałbym jeszcze czyjś głos, zanim zacznę tracić czas na badania, z których i tak nie będzie mogło nic wyniknąć.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 28-11-2009, 14:48   

Ja tylko może dodam, bo na zrzutkach tego nie widać: w każdym przypadku jest to flaszowa animacja.

Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 28-11-2009, 15:01   

Avellana napisał/a:
Ja tylko może dodam, bo na zrzutkach tego nie widać: w każdym przypadku jest to flaszowa animacja.

Pewnie nie robi to żadnej różnicy, ale z tego co widzę przeglądając listę elementów AdBlockiem: javowa. Przy czym nie wiem czy można nazwać to animacją - bo w sumie to ni skacze, ni mryga, przynajmniej w przykładach Zega.

Numer Gadu-Gadu
8137449

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 28-11-2009, 16:56   

Morg napisał/a:
Pewnie nie robi to żadnej różnicy, ale z tego co widzę przeglądając listę elementów AdBlockiem: javowa. Przy czym nie wiem czy można nazwać to animacją - bo w sumie to ni skacze, ni mryga, przynajmniej w przykładach Zega.

Na VBecie mryga. Reklama cały czas się zmienia. Pisałem o tym w przeciwskazaniach. Jak poważny będzie to problem zależy głównie od ustawień moderacyjnych. Jeśli reklamy będą wymagały zatwierdzenia przed dopuszczeniem ich do emisji: niewielki. Jeśli reklamy będą wchodzić "na rympał", w momencie zgłoszenia ich przez reklamodawcę to może być istotny kłopot. O ile nie sądzę, by nasi userzy dodawali zbyt dużo mrygających reklam tak, jeśli dodamy się do np. katalogu "film" możemy otrzymać ich całkiem sporo.

Rzecz wymaga niestety głębokiego rozważenia.

Bagno też ma AdTaily i nie mruga. Choroba, taniutkie mają te ogłoszenia. Jak skończe Czas Władców to sobie wykupie miesięczną emisję reklamy. Magnes będzie żałował, że zjechał mój system 5 lat temu.

Ave: z technicznego punktu widzenia Adsensy też są javową animacją.

Numer Gadu-Gadu
1271088

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 29-11-2009, 18:37   

Ok. Ja rozumiem, że to wygląda, jakbym ciężko lobbował za tym projektem. Faktycznie, trochę mi się on podoba. Wysłałem zapytanie do Magnesa (naczelnego Wieży i Bagna) o to, jak to wygląda. Drugie zapytanie wysłałem do wydawcy, ale nie spodziewam się szybkiej odpowiedzi (a raczej: jakiejkolwiek odpowiedzi).

Od Magnesa natomiast usłyszałem:

Cytat:
. Mam więc pytanie: jak w AdTaily wygląda
> moderacja? Reklamy "wchodzą" na stronę automatycznie, czy czekają na
> akceptacje?

Można włączyć moderację reklamy, masz wtedy dobę albo trzy dni (nie

pamiętam) na zatwierdzenie reklamy, gdy się pojawi. Ja mam wyłączoną,

dla wygody, ale domyślnie jest włączona.
W moderacji masz po prostu opcję odrzucenia reklamy.

> Czy da się np. zablokować odgórnie jakieś formy reklamy
> (np. animowane?)

Nie. Animowanych reklam nie da się zamieszczać na AdTaily, ale podobno
czasem jest realizowana kampania odgórna (organizowana przez jakąś
większą firmę) - i tutaj już animacje mogą być. Nie ma żadnych
opcji, by
to zablokować, zmienić (chyba że wypiszesz się z wszystkich
katalogów,
do których zakwalifikują twoją stronę).

Numer Gadu-Gadu
1271088

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 30-11-2009, 12:55   

Jeszcze jedna odpowiedź, tym razem z samego źródła zła: Agory.

Cytat:
> W opisie produktu widnieje informacja o tym, że reklamy mogą być moderowane.
> Prawdę mówiąc działanie moderacji jest dla nas absolutnie kluczowe.
> Chciałbym dowiedzieć się, jak to wygląda w praktyce. Nasz serwis odwiedza
> wiele osób młodych, chcielibyśmy więc mieć całkowitą kontrolę nad treściami,
> jakie zostaną im pokazane. Tak więc:
>
> 1) Jak wygląda moderacja? Czy reklamy automatycznie wyświetlają się na
> stronie, czy też czekają na akceptacje i czy mamy możliwość odrzucenia
> ogłoszeń związanych z np. erotykom czy alkoholem zanim pojawią się na
> stronie?

http://www.adtaily.com/help/#q4
TZn. jeśli włączysz moderację, po kazdym zakupie reklamy na Twojej
strony, przychodzi do Ciebie mejl z info, że reklama czeka na
akceptację lub odrzucenie. Masz na to 72 godziny. Logujesz się do
panelu wydawcy i w zakładce kampanie czekające na mdoerację
podejmujesz decyzje: akceptuj/odrzuć. Jeśli nie zdażysz przed upływem
72h, reklama zostanie automatem odrzucona.

> 2) Czy mamy możliwość zablokowania konkretnych typów reklam np. animowanych
> lub zawierających dźwięk?

http://www.adtaily.com/advertisers/faq/#q6
AdTaily wspiera tylko grafikę 125x125, bez żadnego dźwięku. Nasi duzi
partnerzy sprzedażowi maja mozliwość kupowania animowanych gif-ów.
Jeśli nie chcesz wyświetlac animacji -> moderacja.

> 3) Czy istnieje możliwość wprowadzenia dwóch, odmiennych stawek za reklamy
> np. dla osób, których reklamy są związane z tematyką strony oraz dla osób,
> których reklamy są odmienne od jej tematu?

Niestety, nie ma takiej możliwości.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Odpowiedz do tematu