Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Ostateczne formy fanowskiej aktywności |
Wersja do druku |
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 09-05-2010, 21:54 Ostateczne formy fanowskiej aktywności
|
|
|
Jak wszyscy dobrze wiemy, fani M&A, oprócz zamykania się w szafie i pudełkach Hikkimori zwanych także Świątyniami Eroge, potrafią czasem coś z siebie wykrzesać i poświęcić się dla uczczenia ulubionej serii. Mam tutaj taki przykład stworzony przez miłośników Rozen Maiden. Nie wiem, czy projekt został ukończony.
Tu z kolei mamy "wersję live" kultowego przeboju kinowego w reżyserii Haruhi Suzumiyi.
A Wy, znacie coś równie twórczego i wymagającego?
Edit:
Jeżeli masz ochotę pochwalić jakąś AMV, odwiedź ten temat.
Oczywiście do tematu zaliczają się również zjawiska nie tylko czysto mangowe, ale także związane z innymi aspektami japońskiej kultury, np. jRPG. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
Ostatnio zmieniony przez Slova dnia 12-05-2010, 10:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 09-05-2010, 22:58
|
|
|
Slova napisał/a: | Mam tutaj taki przykład stworzony przez miłośników Rozen Maiden. |
Po co ja klikałem w ten link...
Jeśli mowa o robieniu sobie jaj (bo inaczej tego nazwać nie mogę) z każdego anime jakie wpadnie pod rękę, to chyba najlepszym przykładem jest AMV Hell. Produkcje które mają około godziny długości (przynajmniej dwie z nich) i sprawiają że niektórzy fani anime zaczynają gryźć ściany. Choć nigdy nie wybaczę im żartów z Grobowca Świetlików, muszę przyznać że naprawdę dużo im zawdzięczam (jakkolwiek to brzmi), bowiem poznałem dzięki nim kilka dobrych zespołów (w tym dwa genialne) oraz multum ciekawych anime. Poza tym niektóre fragmenty naprawdę śmieszą.
AMV Hell 3
AMV Hell 4 |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 09-05-2010, 23:52
|
|
|
"I was writing paper, on the pc. And it was like: pi pi pi pi" ;]
Teraz nie wiem czy mój temat o anime opening crossoverach pasuje tutaj czy jest na odwrót :P
Ludzie którzy robią takie rzeczy na prawdę mają to coś, jedni mniej , drudzy więcej. Ale jeśli jakość anime spada to i często jakość zlepków.
Sam montaż może być uznany za sztukę np Tyler - jihaku. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 10-05-2010, 10:49
|
|
|
Loko napisał/a: | najlepszym przykładem jest AMV Hell |
Akurat zapomniałem napisać, aby odstąpić od rozmowy o AMV, bo mimo wszystko aż tak wybitną twórczością nie są i większość dobrych prac leci nie na fali bakcyla po seansie danego anime, ale raczej sąowocem pracy twórczej takiej samej, jak np. u malarza. |
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-05-2010, 14:52
|
|
|
Niezupełnie temat mangowo animowy, aczkolwiek z otaku powiązany mocno.
Jakiś maniak z japonii zrobił w pełni funkcjonalną lancę z z serii gier Monster Hunter.
Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdy nie fakt iż ten artefakt to gunlance. I faktycznie, strzela. |
|
|
|
|
|
BitPire
Positive deviant
|
Wysłany: 11-05-2010, 14:13
|
|
|
Slova napisał/a: | Akurat zapomniałem napisać, aby odstąpić od rozmowy o AMV, bo mimo wszystko aż tak wybitną twórczością nie są |
Nie mogę się z tym zgodzić. Może nie są jakimiś dziełami sztuki, ale praca w nie włożona, umiejętności i wyobraźnia twórców są jak najbardziej godne pochwały. Najlepsze AMV wg mnie bezaplelacyjnie zasługują na miano ambitnych. Najlepiej to idź i opanuj obsługę Adobe Premiere Pro CS3, Adobe After Effects CS3 lub Sony Vegas przynajmniej w 30% to się przekonasz i wtedy pogadamy ;)
Bad apple + fanowska choreografia
http://www.youtube.com/watch?v=WSSSTa-PIaU
Jedna z bardzo wielu aranżacji skrzypcowych japończyka o pseudonimie TAM, który ma swoje własne amatorskie studio TAMUSIC.
http://www.youtube.com/watch?v=q4HJhwruJRI |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-05-2010, 15:21
|
|
|
To bije chyba wszystko na głowę. Aktorska wersja openingu do Sailor Moon nagrana przez jednego gościa.
Zresztą amerykańscy fani nie są wiele gorsi... |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 12-05-2010, 07:36
|
|
|
BitPire napisał/a: | Najlepiej to idź i opanuj obsługę Adobe Premiere Pro CS3, Adobe After Effects CS3 lub Sony Vegas przynajmniej w 30% to się przekonasz i wtedy pogadamy ;) |
No i trafiła chyba kosa na kamień, tym bardziej, że toja jestem tu kamieniem...
Nie chodzi mi o to, że AMV nie są ambitne, ale chodzi tu o podejście autorów, najlepsze AMV powstają z racji samej chęci tworzenia czegoś wielkiego, nie zaś dla uczczenia danej serii. Poza tym porównałem robienie AMV do malarstwa, no chyba, że AMV makerzy uważają się za większych twórców, niż artyści-malarze, wtedy to mogłoby kogoś zaboleć. No, a że w polskim światku AMV się obracam co nieco to wiem, że raczej nikt by się za takie porównanie nie obraził...
Poza tym na forum jest temat o AMV. |
|
|
|
|
|
BitPire
Positive deviant
|
Wysłany: 12-05-2010, 09:52
|
|
|
Slova napisał/a: | Nie chodzi mi o to, że AMV nie są ambitne, ale chodzi tu o podejście autorów, najlepsze AMV powstają z racji samej chęci tworzenia czegoś wielkiego, nie zaś dla uczczenia danej serii. |
Ale przecież robienie czegoś dla uczczenia jakiejś serii nie jest jedyną godną uwagi formą aktywności fanowskiej.
Slova napisał/a: | A Wy, znacie coś równie twórczego i wymagającego? |
Do tego opisu, jakby nie patrzeć, idealnie pasują AMVki, więc wspomnieć warto, ale jako, że jest oddzielny temat o AMV to przykładów nie ma co podawać.
Slova napisał/a: | Poza tym porównałem robienie AMV do malarstwa, no chyba, że AMV makerzy uważają się za większych twórców, niż artyści-malarze, wtedy to mogłoby kogoś zaboleć. No, a że w polskim światku AMV się obracam co nieco to wiem, że raczej nikt by się za takie porównanie nie obraził... |
Dość pochlebne porównanie, można by polemizować, czy te porównanie jest na wyrost czy nie, ale to już zależy od punktu widzenia.
No ale jeśli to ma być temat skupiony na robieniu czegoś względem jednego anime, to AMV niestety odpada. |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 12-05-2010, 12:01
|
|
|
BitPire napisał/a: | No ale jeśli to ma być temat skupiony na robieniu czegoś względem jednego anime, to AMV niestety odpada. |
AMV odpada bo Slova tak powiedział, a to on jest założycielem tematu... |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
xravenx
Gość
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 16-05-2010, 20:58
|
|
|
Widziałem to już kiedyś, ale pomimo tego serdecznie dziękuję! Kiedyś też się do tego zabiorę! |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|