Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Spis powszechny Tajnej Loży Tanuka |
Wersja do druku |
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 31-08-2010, 14:50 Spis powszechny Tajnej Loży Tanuka
|
|
|
Ponieważ jutro (1 września) wchodzą komentarze do profili i PM-ki przyszło mi do głowy, że użytkownicy powinni wiedzieć na kim wyżywać się za usunięty/zmoderowany komentarz, do kogo zgłaszać się o edycję komentarza, gdzie zgłaszać spoilery i jak załatwiać inne przyziemne kwestie. Krótko mówiąc - dobrzeby było, gdyby w działach "O nas" było widać kto się czym zajmuje, w szczególności - kto moderuje komentarze w danym dziale. W "O nas" jak zerknąłem, zresztą ogólnie jest mały bałagan, więc przejrzałem listy i z tego co tam jest napisane+wiedzy własnej skleciłem jako-taką propozycję jak to powinno wyglądać, oczywiście jest ona niekompletna, bo nie wiem np. kto poza mną moderuje Anime, czy kto moderuje Mangi. W nawiasach kwadratowych moje uwagi:
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Anime:
Redakcja działu:
Fm - redaktor prowadzący Tanuki Anime;
Tilk - administrator i główny informatyk;
Meru - korekta;
Tomek - wymiana linków, korespondencja z innymi stronami;
Keii - redaktor działu "Słowniczek" [swoją drogą chyba przydałby się na Anime i na Mangach link do słowniczka, bo teraz jest tylko na zbiorczej, a tam chyba mało kto zagląda];
GoNik - grafik (layout), redaktor ogryzkujący [? nie mam pomysłu jak to nazwać, może po prostu zostawić jak jest - "ogryzki"? <Velg rzucił redaktorem ds. ogryzków>];
Amarth - grafik (maskotki);
Crack - grafik (layout), administrator i informatyk;
Lain - zrzutki [na nazwę funkcji nie mam pomysłu, ale przydałby się przynajmniej jakiś szerszy opis, np. "zamieszczanie zrzutek", czy coś takiego, bo w tym momencie nie bardzo wiadomo (ja w sumie też nie wiem) z czym to się je];
Velg - redaktor ogryzkujący [? nie mam pomysłu jak to nazwać, może po prostu zostawić jak jest - "ogryzki"? <Velg rzucił redaktorem ds. ogryzków>], paladyn [ktoś ma jakiś pomysł na bardziej oficjalną nazwę?];
Morg - moderator komentarzy.
Zespół redakcyjny:
Dida - [nie wiem, ale chyba coś na Czytelni];
Totem - Z-ca redaktora naczelnego ds. formalno-prawnych;
Enevi - redaktor prowadzący Tanuki Manga;
IKa - redaktor prowadzący Tanuki Czytelnia;
Krwinka - sekretarz Redakcji;
Mitsurugi - redaktor ds. artykułów Tanuki Czytelnia;
Wiewiór - korekta Tanuki Manga;
Michael - redaktor techniczny Tanuki Manga [czy dalej?];
Salva - okładki mang [równy brak pomysłu na opis, co przy zrzutkach].
Stali współpracownicy:
Tu generalnie, o ile wiem, są kryteria, IIRC ilość recenzji, bo jeśli chodzi o inną działalność dla portalu, to jest się umieszczonym w zespole redakcyjnym/redakcji działu - pytanie czy łączna, czy oddzielna. Jeśli łączna (wydaje mi się, że tak jest teraz i w sumie wygląda to na dobry pomysł), to przydałoby się chyba jeszcze oprócz liczby recenzji na anime dodać liczbę recenzji na mangach.
Współpracownicy:
Tu chyba jest mniej więcej OK, ale mamy np. Dark Raela jako autora layoutu. Przydałoby się gdyby ktoś bardziej kompetentny ode mnie przejrzał tę kategorię i zobaczył czy coś jeszcze trzeba pozmieniać.
Manga:
Redakcja działu:
Fm - redaktor merytoryczny;
GoNik - grafik (layout), redaktor ogryzkujący [? nie mam pomysłu jak to nazwać, może po prostu zostawić jak jest - "ogryzki"? <Velg rzucił redaktorem ds. ogryzków>];
Tomek - wymiana linków, korespondencja z innymi stronami;
Wiewiór - korekta;
Michael - redaktor techniczny [czy dalej?];
Keii - redaktor działu "Słowniczek";
Amarth - grafik (maskotki);
Lain - redaktor techniczny;
Salva - okładki [równy brak pomysłu na opis, co przy zrzutkach]
Zespół redakcyjny:
Dida - [nie wiem, ale chyba coś na Czytelni];
Meru - korekta [tylko na Anime, czy na Mangach też? Jak to drugie, to trzebaby podnieść do Redakcji działu];
Velg - redaktor ogryzkujący [? nie mam pomysłu jak to nazwać, może po prostu zostawić jak jest - "ogryzki"?] Tanuki Anime, paladyn [ktoś ma jakiś pomysł na bardziej oficjalną nazwę?];
Morg - moderator komentarzy Tanuki Anime;
Stali współpracownicy:
Tu generalnie, o ile wiem, są kryteria, IIRC ilość recenzji, bo jeśli chodzi o inną działalność dla portalu, to jest się umieszczonym w zespole redakcyjnym/redakcji działu - pytanie czy łączna, czy oddzielna. Jeśli łączna (wydaje mi się, że tak jest teraz i w sumie wygląda to na dobry pomysł), to przydałoby się chyba jeszcze oprócz liczby recenzji na mangach dodać liczbę recenzji na anime.
Współpracownicy;
Tu chyba jest mniej więcej OK, ale mamy np. Dark Raela jako autora layoutu. Przydałoby się gdyby ktoś bardziej kompetentny ode mnie przejrzał tę kategorię i zobaczył czy coś jeszcze trzeba pozmieniać.
Czytelnia:
Tu format jest inny, niż w pozostałych działach - jest tylko "zespół redakcyjny" i współpracownicy", choć nie bardzo rozumiem ten podział, kilku osób chyba brakuje, inne chyba jakiś czas temu zrezygnowały, albo są nieaktywne (ale zmian nie proponuję, bo prawie w ogóle się nie orientuję "co i jak" na Czytelni). Wydaje mi się, że dobrze by było, gdyby to ujednolicić z Mangą i Anime, choć nie wiem czy "Stali współpracownicy" i "współpracownicy" (w rozumieniu Anime i Mang) są potrzebni.
Edit: Jeszcze z tego co widzę, ludzie w "O nas" są nieposegregowani. Proponowałbym wprowadzić kolejność - najpierw alfabetycznie redaktorzy prowadzący, potem alfabetycznie reszta.
Oprócz tego zastanawiałem się nad jednym - może by w przypadku co bardziej aktywnych (i sensownych) recenzentów zapraszać ich do Redakcji? Tzn. nie w charakterze jakiejś konkretnej funkcji, ale jeśli ktoś pisze recenzje regularnie i napisał ich furę, albo dwie, a oprócz tego widać, że jest sensowny, to może wartoby dać takiemu głos w sprawach dot. Tanuka? Świeżej krwi chyba nigdy za wiele.
A poza tym, wiem że marudzę i w sumie offtopiczę w założonym przez siebie temacie, ale dalej brakuje nam linkarza. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 31-08-2010, 15:05 Re: Spis powszechny Tajnej Loży Tanuka
|
|
|
Morg napisał/a: | Oprócz tego zastanawiałem się nad jednym - może by w przypadku co bardziej aktywnych (i sensownych) recenzentów zapraszać ich do Redakcji? Tzn. nie w charakterze jakiejś konkretnej funkcji, ale jeśli ktoś pisze recenzje regularnie i napisał ich furę, albo dwie, a oprócz tego widać, że jest sensowny, to może wartoby dać takiemu głos w sprawach dot. Tanuka? Świeżej krwi chyba nigdy za wiele. |
Kiedyś tak właśnie było. Później jednak zaczęły się różne krzyki z tym związane - w tym naciski Avellany na to, aby redakcję stanowiły tylko osoby z jasno sprecyzowanymi funkcjami. Obecni "stali współpracownicy" powstali jako rozwiązanie tego konfliktu, i ja myślę, że tak na razie powinno pozostać.
A sensowni ludzie i tak mają możliwość wpływania na rozwój strony. Nie ma i nie było nigdy żadnej reguły, która mówiłaby, że jakieś specjalne "redakcyjne" odznaczenie jest wymagane do uczestnictwa w dyskusjach i pracach rozwojowych. Decyzje zaś zawsze były podejmowane przez tak czy inaczej postrzegany konsensus grupy, ewentualnie kontrolowany zamordyzm (bo najwięcej do gadania ma oczywiście osoba, która rzeczywiście coś zrobi).
Przygotowaną przez ciebie listę w najbliższym czasie przejrzę i wprowadzę odpowiednie poprawki. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 31-08-2010, 16:32
|
|
|
Ja też mam dostęp do komentarzy, można odsyłać do mnie tzw. "poważniejsze przypadki" lunaropodobne. Zostaną z lodowatą formalną poprawnością odesłani na stosowne drzewo :3
Sugerowałbym, w braku teukrosa, odsyłać do mnie także wszelkie sprawy związane z (c), DMCA i pokrewnymi, bo teraz - poza fumem - chyba nie ma intuicyjnego adresata w zespole. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 31-08-2010, 19:35
|
|
|
Tilk - ok, nie wiedziałem, tak więc spuśćmy kurtynę miłosierdzia na ten fragment. ;) |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 31-08-2010, 22:51
|
|
|
Ogólnie proponuję uszeregować ludzi jakoś sensowniej, wg ważności pełnionej funkcji, czy coś. To zwłaszcza widać w "zespole redakcyjnym", gdzie są pomieszani ludzie z Anime, Mangi, Czytelni i losowe ludki od laya. Proponuję uszeregować ich po pierwsze wg. 'ważności', czyli zacząć od Fuma, Totema, Krwinki i Amy, a potem lecieć po kolei z Anime, Mangą i Czytelnią, tak jak na pasku mamy.
Komentarze do listy Morga:
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Anime:
Redakcja działu:
Fm - redaktor prowadzący Tanuki Anime;
Meru - korekta;
Tomek - wymiana linków;
Keii - redaktor działu "Słowniczek" (przede wszystkim przesunąć z "redakcji działu" do "zespołu redakcyjnego", bo słowniczek jest na głównej. zapytać go również, czy coś ze słowniczkiem robi i będzie robił - jeśli nie, przesunąć do współpracowników do czasu, kiedy faktycznie będzie się coś działo );
Velg - redaktor ogryzkujący (zamiast "paladyna" proponuję "tropiciela palgiatów");
Morg - moderator komentarzy;
GoNik - grafik (layout), redaktor ogryzkujący (proponuję "redaktora ogryzajacego", chyba, że chcemy być poważni :D Poza tym na anime przesunąć do "zespołu redakcyjnego", ogryzków nie ruszam);
Amarth - grafik (maskotki) (Amę przesunąć wszędzie do "zespołu redakcyjnego" - maskotki robi dla ogółu strony, a tutaj dodaje do ogólnego chaosu);
Lain - zrzutki (czy robi to nadal, czy była to pomoc jedno- bądź kilkukrotna? jeśli jednorazowo - wywalić do współpracowników);
Zespół redakcyjny:
Dida - (Didę należy zapytać, czy jeszcze chce cokolwiek robić, na zjeździe zgłaszała wątpliwości);
Wiewiór - korekta Tanuki Manga;
Michael - redaktor techniczny Tanuki Manga (Evil w czwartek ma napisać do pana maila z pytaniem, czy jeszcze ma zamiar się pojawić, bo od kwietnia się nie logował);
Salva - (siedzi we współpracownikach i ma siedzieć nadal, co sama powiedziała, okładki wysyłała tylko Teukrosowi).
Stali współpracownicy:
dyskutowane na ircu
Współpracownicy:
Dark Raela wpisać jako "autor jednej z pierwszych wersji layoutu, opieka nad linkami do Azunime" abo podobnie
Manga:
Redakcja działu:
Fm - redaktor merytoryczny;
Wiewiór - korekta;
GoNik - grafik (layout), redaktor ogryzkujący ;
Lain - redaktor ogryzkujący;
Tomek - wymiana linków
Michael - redaktor techniczny (jak przy Anime - Evil ma napisać maila i zweryfikować pana );
Keii - redaktor działu "Słowniczek" (jak w Anime);
Amarth - grafik (maskotki) (jw.);
Crack - grafik (layout), administrator i informatyk; |
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 02-09-2010, 23:17
|
|
|
Pragnę jedynie zauważyć, że nadal chcę pracować dla Czytelni. Szczegóły ustalę bezpośrednio z Iką. |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 08-09-2010, 21:56
|
|
|
Czytelnia
Główna redakcja:
IKa - redaktor prowadzący Tanuki Czytelni
Dida - redakcja techniczna tekstów
Irin - redakcja techniczna tekstów
Inai - redakcja techniczna tekstów
Mitsurugi - redaktor ds. artykułów
Howler - redaktor ds. tłumaczeń
Aver - redaktor ds. tłumaczeń
GoNik - grafik (layout)
tyle.
reszta do współpracowników bez dodatkowych funkcji. |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 08-09-2010, 22:29
|
|
|
Proponowane opisy, Czytelnię pomijam, bo nie ma sensu duplikować postu IKi.
fm
Redaktor naczelny
Redaktor prowadzący Tanuki Anime
Redaktor merytoryczny
totem
Z-ca redaktora naczelnego ds. formalno-prawnych
krewka
Promocja, sekretarz redakcji
tilk
Administrator i główny informatyk Tanuki.pl
Crack
Administrator Forum Tanuki
Administrator i informatyk Tanuki.pl
Melmothia
Korekta
Bezimienny
Wymiana linków
Velg
Redaktor ogryzkujący Tanuki Anime
Tropiciel plagiatów
Morg
Moderator komentarzy
Amarth
Grafik (maskotki)
Enevi
Redaktor prowadzący Tanuki Manga
Gonik
Redaktor ogryzkujący Tanuki Manga
Grafik (layout)
Keii
Redaktor działu "Słowniczek"
Lain
Redaktor ogryzkujący Tanuki Manga
Wiewiór
Korekta |
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 08-09-2010, 22:49
|
|
|
IKa, ja mam pytanie dotyczące Czytelniowego składu: czy Inai i Irinek nadal się udzielają? Bo to jednak dosyć istotne, zwłaszcza gdyby ktoś (użyszkodnik) chciał się o coś zwrócić do nich? :) |
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 08-09-2010, 23:02
|
|
|
Michael odpowiedział - z braku czasu rezygnuje ze współpracy i życzy powodzenia. |
|
|
|
|
Lain
|
Wysłany: 09-09-2010, 17:15
|
|
|
Cytat: | Lain - zrzutki (czy robi to nadal, czy była to pomoc jedno- bądź kilkukrotna? jeśli jednorazowo - wywalić do współpracowników); |
Podrzuciłam trochę zrzutek, kiedy na Tanuki Anime wprowadzone zostały zrzutki, nie ma sensu wpisywać mnie do redakcji działu anime. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|