Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Powrót i plany na przyszłość |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 15-01-2011, 20:54 Powrót i plany na przyszłość
|
|
|
Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
Jak część redakcji (administratorzy i redaktorzy prowadzący działy) miała się już okazję dowiedzieć kanałami rozmaitymi, po prawie rocznym odpoczynku i patrzeniu na sprawy z dystansu doszłam do wniosku, że jednak zależy mi nadal na portalu i że jestem zainteresowana objęciem z powrotem dawnych funkcji, czyli redaktor naczelnej portalu Tanuki oraz redaktor prowadzącej Anime. Przeprowadziłam już wcześniej serię rozmów, a po dzisiejszym spotkaniu tę decyzję należy uznać za przypieczętowaną i obowiązującą. Innymi słowy, obejmuję dawne stanowiska.
Przed podjęciem tej decyzji naradzałam się jednak - choćby przy okazji niedawnego spotkania sylwestrowego - nad tym, jaki kształt miałoby przybrać Tanuki w przyszłości. Uznaliśmy zgodnie, że nie ma sensu zachowywać na siłę dotychczasowego status quo - poprzednio doprowadziło to do serii konfliktów oraz ogólnej stagnacji i wszystko wskazuje na to, że w przyszłości taka sytuacja by się powtórzyła, prędzej lub później.
W ramach Redakcji i otaczającej ją grupy towarzyskiej ścierały się dwa zasadnicze rodzaje światopoglądów. Pierwszym z nich był ten reprezentowany przeze mnie - kładący nacisk na rozwój strony, nawet za cenę pewnych ustępstw w życiu towarzyskim. Drugim - pogląd, że stronę robi się dla życia towarzyskiego, a nie odwrotnie. Oba te poglądy były w takim samym stopniu uprawnione, jednakże moja decyzja o odejściu wynikła w dużej mierze ze świadomości, że nie mogą one współistnieć w ramach jednej redakcji. O ile różnorodność poglądów jest rzeczą dobrą, o tyle całkowicie odmienne wizje rozwoju strony w pewnym momencie muszą zacząć ze sobą kolidować. Uważałam, że odchodząc, usuwam pewną blokadę, jaka powstała w działaniach strony. Teraz, po serii rozmów, uznałam jednak, że warto spróbować odmiennego podejścia.
Możliwość realizacji swoich celów i priorytetów osobom prezentującym te odmienne światopoglądy można dać w jeden sposób. Podjęliśmy w gronie redakcyjnym decyzję o uniezależnieniu Forum - wyłączeniu go poza obręb portalu Tanuki. Pozwoli to uniknąć wcześniejszych konfliktów, związanych z różnicami oczekiwań co do polityki personalnej i pokrewnymi decyzjami. Tak naprawdę już teraz Forum stanowi właściwie odrębny świat - powiązania między nim a resztą portalu są słabe. Zresztą najważniejsza część tych powiązań, linki pod recenzjami, mogłaby zostać w sprzyjających warunkach zachowana. Oczywiście znaczy to także, że obecna redakcja portalu przestałaby wykorzystywać Forum jako platformę dyskusyjną dla spraw redakcyjnych etc.
W dzisiejszej rozmowie z fm-em, GoNik i Crackiem omówiliśmy między innymi związane z tym podziałem kwestie techniczne, np. migracji na odrębny serwer i do odrębnej domeny. Odpowiednie decyzje i postanowienia będą pewnie przekazywane już przez Nich. Zdaję sobie sprawę, że jest to krok trudny i kontrowersyjny, ale w obecnej sytuacji uważamy to za najlepszą metodę na uniknięcie przyszłych konfliktów. |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 15-01-2011, 21:21
|
|
|
Huh...
... muszę przyznać, że jakkolwiek jestem bardzo zadowolony z Twojego powrotu, to i w lekkim szoku.
Co prawda mam wątpliwości co do stopnia uniezależnienia Forum oraz nie przypominam sobie też, żeby sprawa była dyskutowana "w gronie redakcyjnym" (no chyba że moja praca i zdanie się nie liczą - i z tego powodu było to załatwione za moimi [za inne osoby się wypowiadać nie będę] plecami, natomiast w takiej sytuacji chciałbym to wiedzieć), ale nie mam zamiaru podgrzewać atmosfery i kontestować takiej, a nie innej decyzji. Jeśli nie spowoduje to odcięcia Forum od dopływu nowych użytkowników, ani uszczerbków w organizacji pracy redakcji portalu (czy dalej w niej jestem?), to niech i tak będzie.
Edit: Po rozmowie z Teukrosem, rozumiem że jednak w redakcji zostaję. Nie zmienia to faktu, że niesmak sposobu załatwienia sprawy u mnie pozostaje. Duży. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 15-01-2011, 22:08
|
|
|
Zanim wypowiem się dalej, chciałbym konkretniej wiedzieć jak mają wyglądać te "kwestie techniczne" i uniezależnienie Forum - jeśli dobrze rozumiem "kwestie techniczne" i "rozwiązanie problemu" mają polegać na wywaleniu forum z portalu i zabraniu mu nazwy? Domyślam się że w takiej sytuacji przy stronie powstałoby nowe forum (a i pewnie nowy kanał irc, skoro ten powiązany jest z forum głównie)? |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 15-01-2011, 22:21
|
|
|
Kanał jest związany z portalem, bo nosi jego nazwę, i tak chyba winno pozostać. Oddzielny kanał irc już przecież istnieje, przyjmuję że przy zmianie nazwy/domeny forum, po przeprowadzce zmieni się zwyczajnie podpięty na forum kanał.
Co do zasadniczego pytania Morga, wydaje mi się że ci co chcą coś robić i coś robią, będą robić to dalej? Chyba że czegoś nie wiem lub nie zrozumiałem. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Aver
|
Wysłany: 15-01-2011, 23:57
|
|
|
Będą przeprowadzane jakieś porządki w redakcji? To znaczy, czy będziemy się pozbywać ludzi, którzy od jakieś czasu są nieaktywni i co się stanie z ludźmi takimi jak ja, którzy nie udzielają się zbytnio na forum ani na kanale.
Oczywiście nawet nie będąc w redakcji mam zamiar kontynuować swoją robotę, ale nie ukrywam, że zależy mi na tym aby tu zostać.
Druga sprawa, to czy będziemy zakładać nowe forum dla portalu, z tym że pełniące jedynie funkcję techniczną, czyli dostępne tylko dla redakcji. Wszelakie chaty i tym podobne są zdecydowanie moją słabą stroną, dlatego jestem za założeniem takowego. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 16-01-2011, 00:02
|
|
|
Cieszę się z powrotu Avellany, ale z tego co widzę faktycznie warto napisać dokładnie o co chodzi z podziałem, bo na razie rzucone zostało jedynie parę ogólników. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 16-01-2011, 00:52
|
|
|
O ile nieszczególnie podoba mi się sposób, w jaki postanowiłaś doprowadzić do powrotu i ostateczne konkluzje, do których doszłaś podczas nieobecności w redakcji, to nie będę drążyć tego tematu.
Zamiast tego krótkie podsumowanie:
- statystyki wejść na anime utrzymały się na stałym poziomie
- wejścia na mangi wzrosły o 20% (acz to głównie zasługa Enevi)
- finansowo Tanuki skończyło na niedużej, bo niedużej, ale jednak górce
Takie były moje główne cele. Zrobiłem swoje, a teraz na mnie czas.
Dziękuję osobom, które miały cierpliwość do współpracy ze mną, a reszta... Cóż, bawcie się dobrze. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Lain
|
Wysłany: 16-01-2011, 02:41
|
|
|
Aver napisał/a: | Będą przeprowadzane jakieś porządki w redakcji? To znaczy, czy będziemy się pozbywać ludzi, którzy od jakieś czasu są nieaktywni i co się stanie z ludźmi takimi jak ja, którzy nie udzielają się zbytnio na forum ani na kanale.
Oczywiście nawet nie będąc w redakcji mam zamiar kontynuować swoją robotę, ale nie ukrywam, że zależy mi na tym aby tu zostać.
|
Podłączam się do pytania.
Też jestem zainteresowana sprawą forum, znaczy czy to oznacza, że będzie nowe forum? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 16-01-2011, 09:50
|
|
|
Na część spraw odpowiedziałam wczoraj na IRC-u, tutaj spróbuję tylko powtórzyć rzeczy najbardziej ogólne.
Tak, chodzi o zmianę domeny (i nazwy forum) oraz przeniesienie go docelowo na inny serwer, jako odrębny twór. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie dalszej współpracy: obecnie propozycja obejmuje zachowanie linków pod recenzjami, umieszczenie banera i buttona na Anime i Mangach (zamiast przycisku "Forum" na pasku u góry), a także zachowanie przez jakiś rozsądny czas przekierowania z adresu forum.tanuki.pl na nowy adres (nie wiem, co to jest rozsądny czas - to jest do uzgodnienia). Dzięki temu forum nawet w nowej postaci nie powinno "zgubić" żadnych użytkowników. Oryginalny plan zakładał pozostawienie przy forum obu kanałów IRC, jako związanych z nim i odwiedzanych przez jego użytkowników. Nie planujemy zakładania nowego forum publicznego - prawdopodobnie będzie tylko nieduży punkt wymiany informacji redakcyjnych (odpowiednik Tajnego) dostępny dla osób zainteresowanych.
Pewne zmiany w Redakcji na pewno będą, ale przyznam, że w tym momencie sama nie bardzo znam ich zakres. Kluczowe stanowiska wyglądają w tym momencie tak: ja jestem redaktorem naczelnym i prowadzącą Anime. Enevi pozostaje redaktorem prowadzącym Mangę, a IKa - Czytelnię. Tilk pozostaje głównym administratorem. Krew na ścianie będzie dalej pełnić funkcje sekretarza redakcji. Jeśli chodzi o załogę Czytelni, osobą kontaktową jest IKa - o ile wiem, planuje rozesłać maile z dodatkowymi wyjaśnieniami/odpowiedziami na pytania, ale można też łapać ją osobiście. Jeśli chodzi o Mangę i Anime, to chyba w tym momencie najlepiej by było, gdyby osoby planujące pozostanie w redakcji/odejście z niej dały mi znać (najskuteczniej na Gtalka albo maila), a ja chwilowo spróbuję jakoś się tutaj ogarnąć. W razie czego za dzień-dwa zacznę rozsyłać maile z pytaniami. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 16-01-2011, 14:51
|
|
|
Chciałbym niniejszym podziękować fumowi, Enevi i reszcie składu redakcji za wysiłek włożony w utrzymanie i rozwój Tanuka przez ten ostatni okres. To właśnie dzięki wam strona nadal istnieje i ma się dobrze.
Nowej redakcji życzę powodzenia w dalszym kierowaniu portalem. Jest mi co prawda przykro, że tak skutecznie odcina się od korzeni z jakich wyrosła i jakie były przyczyną sukcesu tej strony, ale cóż, wszystkie argumenty w tej dyskusji zostały już dawno powiedziane, nie jest to czas ani miejsce by je przytaczać ponownie. Jest mi również przykro ze względu na sposób w jaki powyższa akcja została przeprowadzona, za plecami praktycznie całej Redakcji, ale jako że to też zawiera się we wcześniej wspomnianej dyskusji, nie będę się i nad tym dalej rozwodził.
To powiedziawszy, przychodzi mi ze smutkiem pożegnać się z portalem i zrezygnować z mojego stanowiska redakcyjnego. Przyznaję, że nosiłem się z tą decyzją już od jakiegoś czasu - zmiana składu redakcji daje mi ku temu dobrą okazję.
Dziękuję wszystkim osobom które są lub były związane z portalem za 6 lat wspólnie spędzonego czasu. Będę ten okres pamiętał z dużą przyjemnością. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-01-2011, 14:43
|
|
|
W dalszym ciągu trzymając się spraw formalnych:
W ramach TRAC-a został uruchomiony moduł forum redakcyjnego, które ma pełnić tę samą funkcję, co Tajne forum techniczne. Działa inaczej niż obecne forum, między innymi mogą być jakieś kwestie typu uprawnienia zakładania tematów i tak dalej - ale to się będzie musiało dotrzeć. Żeby nie dublować treści, nowe sprawy redakcyjne będę już tam wieszała.
Link: https://trac.tanuki.pl/trac/discussion (albo zakładka Discussion na TRAC-u). Wejście dla niewtajemniczonych: wymaga oddzielnego logowania, ale działają login i hasło z portalu Tanuki. Jeśli ktoś nie ma dostępu, a mieć go powinien, niech mnie łapie przez PW na portalu, gtalk albo jak się tam daje.
Funkcję kanału redakcyjnego będzie pełnić #Ayanoi na Rizonie - bardzo serdecznie zapraszam.
Ostatnia sprawa jest delikatna: chciałabym powprowadzać już nowe uprawnienia i dokonać odpowiednich zmian na listach redakcyjnych. Nie chcę tego robić całkiem bez uprzedzenia, więc zapowiadam - oczywiście mogę poczekać i uwzględnić ewentualne uwagi. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 17-01-2011, 18:34
|
|
|
Jejku!! Kilka dni spędzonych na nauce na kolokwia, a tutaj taka zmiana jak się wraca :D
Witam Cię Ave z powrotem. Miło, że wróciłaś.
Osobiście zmiany popieram i naturalnie nadal pragnę zostać i pomagać w rozwoju portalu jako recenzent.
Pragnę także podziękować fm'owi za sprawowanie do tej pory funkcji Naczelnego. Bez niego byłoby krucho. Domo! ") |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|