Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Dojrzałe tematy |
Wersja do druku |
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 15-02-2011, 16:32 Dojrzałe tematy
|
|
|
Temat zastanawiał mnie od dawna, a bezpośrednim impulsem był post na jednym z forów na temat mangi i anime (pisownia oryginalna)
Cytat: | and i mean things that are for us older folk like (...) and so forth.things that have violence,sex,nudity,drug use and themes kids wouldn't quite understand. |
Nie mogłam się powstrzymać i zarzuciłam parę tytułów opowiadających o rzeczach ważnych dla dorosłego widza: pracy, problemach z zachowaniem równowagi zarabianie/życie i innych tego typu. Do tego parę innych opisujących kwestie bardziej wysublimowane min. kwestię wpływu rozwoju technologii na normy moralne. Niestety w żadnym nie uświadczy ani pół cycka.
Z takim podejściem spotykam się nie po raz pierwszy. Jakoś się to utarło, że dojrzałe= seks i przemoc.
Ot, ludzie podniecają się, że nowa animacja spod znaku Gwiezdnych Wojen jest dorosła bo występują półgołe postacie i na ekranie padają trupy. Fabuła tymczasem oscyluje na poziomie, który zająć mógłby... powiedzmy osobę nastawioną na niezbyt ambitną rozrywkę.
Anima i manga są ambitne, bo pokazują majty. Wiedźmin dojrzały bo na okładce świeci goła baba. "Pieśń Ognia i Lodu" to w ogóle powinna być czytana przez profesorów po osiemdziesiątce, bo tam(kto czytał, ten wie).
Idąc tym tropem de Sade to szczyt dojrzałości.
Nie dziwiłabym się, gdyby takie opinie padały z ust nastolatków po pierwszym seansie przy redtube, ale zdarza mi się słyszeć je z ust dorosłych osób.
I skąd to się bierze? |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 15-02-2011, 17:42
|
|
|
Eire napisał/a: | Anima i manga |
O, tej formy zniekształcenia jeszcze nie znałem, będzie czym tardów denerwować, dzięki Eire!
A to się bierze stąd, że wieczorami w czasie największej oglądalności lecą "filmy dla dorosłych", czyli sensacyjne, które są bardzo brutalne i dlatego tylko dorośli mogą je oglądać, bo dzieci nie zrozumieją. Tymczasem dzieci bardzo dobrze się podczas takowych seansów bawią, bo fabuła zazwyczaj nie jest zbyt wymagająca... Oczywiście jak jest "goła baba", to trzeba odwrócić uwagę dziecioka od teleodbiornika, wyprosić z pokoju albo zasłonić oczy.
Aż mi się przypomniał pewien odcinek Wojny domowej, aczkolwiek tam chodziło o coś innego.
Krótko mówiąc - gdyby w telewizji w godzinie szczytu leciały ambitniejsze filmy, to i postrzeganie kina dla dorosłych byłoby inne. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 15-02-2011, 18:29
|
|
|
Heh, deja vu? Mam dziwne wrażenie, że ten temat pojawiał się na forum już co najmniej kilka razy ;]
Eire, a możesz wytłumaczyć konkretnie co z tym cytatem jest nie tak? Bo ja tam niczego złego nie widzę:
Cytat: | and i mean things that are for us older folk like (...) and so forth.things that have violence,sex,nudity,drug use and themes kids wouldn't quite understand. |
To, o czym wspominasz podpada pod "themes kids wouldn't quite understand". Reszta - to rzeczy których po prostu nie pozwala się oglądać dzieciom, a które sporo dorosłych po prostu lubi. Czemu? Nie mam pojęcia, wiem, że na Kill Billu bawiłem się świetnie, a bez radosnej jatki to już nie byłby ten sam film. |
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 15-02-2011, 18:31
|
|
|
Slova napisał/a: | czyli sensacyjne, które są bardzo brutalne i dlatego tylko dorośli mogą je oglądać, bo dzieci nie zrozumieją |
Myślę, że chodzi raczej o to, że dziecko może się przestraszyć tudzież zacząć naśladować.
Wydaje mi się, że błąd polega na syntezie pojęć; filmów dla dorosłych, czyli takich o poważnej tematyce, tudzież takich do których potrzebny jest odpowiedni poziom dojrzałości by go zrozumieć/nie zanudzić się oraz filmów +18, które są przeznaczone nie tyle dla dorosłych co dla ludzi o mocniejszych nerwach. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 15-02-2011, 18:57
|
|
|
JJ, to jest tok myślenia dzieciaka, który przegląda Wiedźmina dla scen i przeszukuje pdf "Gry o Tron" pod kątem słowa "dziewica". Nie mówię, że seks i przemoc są złe, bo ich wykorzystanie może dać faje efekty, ale wprowadzenie ich, wbrew temu cytatowi nie podnosi "dojrzałości" filmu. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 15-02-2011, 19:18
|
|
|
Toteż zarówno w cytacie jak i w moim poście nie pada słowo "dojrzałość". Jest "for older folk" i "dla dorosłych". |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|