Dźwięk sygnału świateł na przejściach - w jakim anime? |
Wersja do druku |
robacz
|
Wysłany: 03-11-2012, 18:10 Dźwięk sygnału świateł na przejściach - w jakim anime?
|
|
|
Hej,
pracuję nad pewnym projektem i potrzebuję do niego dźwięku sygnalizacji świetlnej na przejściach dla pieszych z różnych krajów. Jestem pewna, że w niejednym anime się taka charakterystyczna melodyjka znajduje, ale nie potrafię sobie przypomnieć, w jakich. Proszę o pomoc uważnych oglądaczy (istotne jest, jeśli przypomnicie sobie tytuł, aby podać mi także numer odcinka) : )
Byłabym wdzięczna za melodyjki świateł z innych niż Japonia krajów, ale to już drugi plan. |
|
|
|
|
|
Kransch
|
Wysłany: 03-11-2012, 18:43
|
|
|
Hmm, zaraz po przeczytaniu pomyślałem o ''5cm per second'', jest tam taka scena, ale jest to przejście przez przejazd kolejowy i w niektórych momentach słychać odgłosy kroków.
Jeśli po przeczytaniu tego nadal cię interesuje to, jak już mówiłem, jest to film anime ''5 Centimeters Per Second'' (Byōsoku Go Senchimētoru) ok. minuty 49. |
_________________ ''Ty, kapcanie, gdybyś w zupie połknął karalucha, to w kiszkach więcej byś miał rozumu aniżeli w głowie.'' |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-11-2012, 18:54
|
|
|
Na przejściach dla pieszych dźwięku jako takiego nie ma - za to bardzo charakterystyczne są pod tym względem przywołane wyżej przejazdy kolejowe. W Evangelionie jest tego dość sporo, ale niestety odcinków, a tym bardziej timestampów podać nie jestem w stanie. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
robacz
|
Wysłany: 03-11-2012, 19:29
|
|
|
Ale na przejazdach kolejowych ten dźwięk jest uniwersalny dla każdego kraju, prawda?
A z melodyjką sygnalizacji świetlnej na przejściu dla pieszych zetknęłam się już w kilku anime i zawsze była to ta sama melodyjka. Niestety nie pamiętam, w jakich seriach..
O, przypomniało mi się, ze w pierwszym odcinku Paradise kiss, na samym początku, gdy Yukari stoi na światłach, jest króciutki fragment tej melodii. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 03-11-2012, 19:38
|
|
|
ja tam nie wiem jak w Japonii ale w każdym anime jakie kojarzę wybrzmiewała monofoniczna melodyjka jak z prince of persia http://www.youtube.com/watch?v=e4zS-wRBjH8&feature=related czyli anime czerpie z Kyoto
Nie sądzę jednak aby to był ogólnokrajowy standard patrz post Keia
Z resztą w Polsce też jest różnie, w Warszawie Lublinie i Krakowie jest zupełnie inny sygnał dla niewidomych na przejściach |
|
|
|
|
|
robacz
|
Wysłany: 03-11-2012, 19:42
|
|
|
Tak, dokładnie tę kojarzę z anime!
Jesli jednak ktoś chciałby coś dorzucić, poproszę : ) |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 04-11-2012, 02:44
|
|
|
Nie pamiętam już w którym konkretnie, ale właśnie ta melodia pojawiła się parę razy w jedym z Animatrixów. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
robacz
|
Wysłany: 20-11-2012, 19:54
|
|
|
Ostatecznie zmieniłam zdanie i potrzebuję tym razem tego powtarzającego się często motywu alarmującego dźwięku na przejeździe kolejowym (sprawdziłam ów we wspomnianym 5 Centimeters Per Second, ale odpada, ponieważ występuje w towarzystwie odgłosu kroków). |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-11-2012, 21:48
|
|