Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Prawdziwi mężczyźni |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 25-04-2008, 22:12 Prawdziwi mężczyźni
|
|
|
Istnieją bohaterowie, o których można powiedzieć, że są prawdziwymi mężczyznami. Generalnie nie chodzi tu oczywiście o przynależność do płci męskiej. Posiadanie odpowiednich narządów nie wystarcza, choć niewątpliwie powinno zobowiązywać. Także większość znanych z filmu czy literatury projekcji macho fantazje z prawdziwymi mężczyznami nie ma nic wspólnego. Niekoniecznie powinien nawet być twardzielem, choć niewątpliwie powinien umieć przywalić. Lub przynajmniej postawić na swoim.
Po wpisaniu w angielską Wikipedię hasła "maskulinizm" otrzymujemy taką charakterystykę:
Cytat: | 1. Physical — virile, athletic, strong, brave. Unconcerned about appearance and aging;
2. Functional — breadwinner, provider for family as much as mate
3. Sexual — sexually aggressive, experienced. Single status acceptable;
4. Emotional — unemotional, stoic, the proverb says boys don't cry;
5. Intellectual — logical, intellectual, rational, objective, practical,
6. Interpersonal — leader, dominating; disciplinarian; independent, free, individualistic; demanding;
7. Other Personal Characteristics — success-oriented, ambitious, aggressive, proud, egotistical; moral, trustworthy; decisive, competitive, uninhibited, adventurous.
|
Jest trochę kontrowersyjna, ale mimo to chyba nieźle oddaje problem.
Pytanie brzmi: jakie cechy powinny przedstawiać sobą postacie, by nazwać je prawdziwymi mężczyznami? I którzy z występujących w anime bohaterów na takie miano zasługują? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 25-04-2008, 22:28
|
|
|
Pod względem fizycznym - Sagara z FMP. Może nie umie sobie poradzić w KAŻDEJ sytuacji, ale trzeba przyznać, że chłop krzepę ma i mało istnieje ludzi mogących z nim wygrać. Taki typowy macho to jeszcze Zoro z One Piece - wytrzymały, małomówny, silny i honorowy. Co jednak najbardziej mnie w nim urzekło to to, że potrafi płakać. Ale nie, że jakaś jedna łezka czy pojedyńczy smark, szloch na całego bez krempacji i jakiegoś ukrywania twarzy. Mnie to naprawdę urzeka, jak facet potrafi się porządnie rozpłakać i nie wstydzi się specjalnie tego. Nie mówię, że bez przerwy, ale jak ma naprawdę dobry powód, to czemu nie? Jestem dziewczyną i może inaczej widzę te sprawy, jednak faceci chyba nie muszą być od razu jakiś stoikami, by pokazać swoją męskość. |
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-04-2008, 22:50
|
|
|
Zeg, tobie się zwyczajnie nudzi, prawda?
Ale tak serio - temat raczej dla pań, ale zarydzykuję i się wypowiem, najwyżej mnie pogromią. Przemyślałem, pomyślałem, zastanowiłem się...i prawdę rzekłszy nikt mi do głowy nie przyszedł. Męscy bohaterowie anime to w lwiej części stado dzieciaków albo psycholi. Mało tam normalnych, dorosłych mężczyzn. Lubię np. Gendo jako postać, ale wzorem to on raczej nie był...
Więc jak? Wymienienie Reinharda z LoGH mija się z celem bo i tak nikt tu tego nie zna. Myślę jednak, że panie mnie nie zabiją, jeśli wymienię Spike'a z Cowboya, nieprawdaż? |
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
|
Wysłany: 25-04-2008, 22:54
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Myślę jednak, że panie mnie nie zabiją, jeśli wymienię Spike'a z Cowboya, nieprawdaż? |
O tak, tak zapomniałam o nim. Może pod ostatnią kategorię się nie kwalifikuje, ale to nie zawsze o to chodzi. Charakter miał świetny, a to najważniejsze. No i wygląd niczego sobie^_^ |
|
|
Grethort
|
Wysłany: 26-04-2008, 08:53 Re: Prawdziwi mężczyźni
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Pytanie brzmi: jakie cechy powinny przedstawiać sobą postacie, by nazwać je prawdziwymi mężczyznami? I którzy z występujących w anime bohaterów na takie miano zasługują? |
Jak dla mnie jest to pytanie na które KAŻDY powinien odpowiedzieć sobie sam. Wg. mnie nie ma tu ujednoliconej odpowiedzi. Z pewnością są kobiety dla których prawdziwy mężczyzna to ktoś o cechach takich jak Siła, Dowodzenie, Inteligencja, Błysk, Spryt oraz Piękność. A są też takie dla których prawdziwy mężczyzna nie musi się cechować poprzednio wymienionymi cechami.
Czy kogoś kto jest spokojny, ambitny, brzydki, uprzejmy/miły oraz empatyczny można nazwać prawdziwym mężczyzną?
Jeśli chodzi o prawdziwych mężczyzn w anime - bez ogródek, Spike z Cowboy Bebop... mógłbym także doliczyć Mugena z Samurai Champloo, bo co jak co... ale jeśli o "męskie przekomarzanki" to Mugen nie ma sobie równych :) |
|
|
|
|
|
Ishamael
Tkacz Sieci
Dołączył: 24 Kwi 2008 Skąd: Shayol Ghul, więzienie dla potępionych Status: offline
|
Wysłany: 26-04-2008, 14:13
|
|
|
Co powiecie na męża Izumi, Shiga, z Full metal alchemista? Albo majora Armstronga? Krzepę mieli nieprawdopodobną.;)
A tak zupełnie poważnie to podobała mi się postawa Maesa Hughesa z FMA. Kochający mąż i ojciec (pal diabli, że nadopiekuńczy), kompetentny szef wywiadu, a w bezpośrednim starciu dużo groźniejszy niż na to wygląda. Poza tym, nie pozbawiony empatii. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 26-04-2008, 16:45
|
|
|
Ech... już prędzej Kyon (Haruhi...), Yuuichi (Kanon, przy założeniu że cały łuk Ayu NIGDY nie istniał), może Tomoya (Clannad), wszyscy z pewnymi zastrzeżeniami oczywiście, ale jednak.
Sagara jest zbyt nedostosowany społecznie. Spike z CB - o tak! |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Sola
ryba
|
Wysłany: 26-04-2008, 17:10
|
|
|
Amon z Witch Hunter Robin. Przystojny, silny, zdecydowany przywódca. Pasuje do każdego punktu.
Zegarmistrz napisał/a: | 4. Emotional — unemotional, stoic, the proverb says boys don't cry; |
tego w szczególności |
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 26-04-2008, 21:03
|
|
|
Widać oglądacie za mało anime o prawdziwych mężczyznach dla prawdziwych mężczyzn. Tam bohaterowie nie są nastoletnimi emonindżami, kryptogejami lub magnesem na 90% okolicznych kobiet nie potrafiących żadnej poderwać pomimo tego.
Prawdziwi mężczyźni to ludzie z zasadami, twardzi jak stal, pewni siebie, oddani tym, których kochają, bezwzględni dla przeciwników. Zdecydowanie najwięcej takich postaci pojawia się w latach 80-tych. Wtedy na całym świecie triumfował archetyp "action hero", który w wielu przypadkach jest tym co można by przyrównać do prawdziwego mężczyzny.
Kenshiro z "Fist of the North Star" (także jego poprzednik z "Fist of the Blue Sky")
Duke Togou z "Golgo 13"
Guts z "Berserka"
Akagi Shigeru z "Akagi"
Makunochi Ippo z "Hajime no Ippo"
Ogami Itto z "Samotnego Wilka i Szczenięcia"
Ricky z "Ricky-Oh" ;)
90% głównych bohaterów mang Ikegamiego (Heat, Crying Freeman, Strain)
Grisznak napisał/a: | Wymienienie Reinharda z LoGH mija się z celem bo i tak nikt tu tego nie zna. | Właśnie się za to zabieram i nie zdziwiłbym się gdyby było w tym więcej prawdziwych mężczyzn. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
|
Wysłany: 27-04-2008, 00:05
|
|
|
Dałabym jeszcze Echizena Ryome z Prince of tennis. Mimo, że jest niski, chuderlawy i młody to z łatwością dogaduje i onieśmiela dużo starszych od siebie. Nie tyle samą grą (choć tym też), ale przede wszystkim sposobem bycia. To nastawienie: "Jestem lepszy od was wszystkich". Cyniczny, dumny, często bezczelny. Nie żeby jakiś zimny drań, kiedy trzeba jest w porządku i nigdy się nie skarży na nic, choćby miał pod górkę. Ostatnio stałam się jego fanką;D |
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-04-2008, 09:51
|
|
|
Tych, których Dembol wypisał na pewno bym zaliczył do mocnych facetów występujących w anime. Szczególnie Gats'a, ale Grithith'a też, choć ten ostatni to już poszedł w degenerę. Skończyłem na 23 tomie, więc nie wiem co dalej się dzieje z "aniołem".
Light i eL.
Keith Anyan.
Gojiro z Tsubasy.
EDIT
Byłbym zapomniał: Eikichi Onizuka (ale imię to ma do bani) |
Ostatnio zmieniony przez Shizuku dnia 29-04-2008, 10:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 27-04-2008, 10:01
|
|
|
achiever napisał/a: | Gojiro z Tsubasy. |
A tak konkretnie to Kojiro ;]. Twardy to on jest, ale chyba nie w taki sposób, w jaki należy. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 27-04-2008, 12:30
|
|
|
Jeżeli chodzi o to, co Zeg ujął w pierwszym poście (z Wiki) to mi jednoznacznie nasuwa się Imperator z Code Geass (jakkolwiek mało o nim wiemy, wydaje się spełniać prawie wszystkie kryteria)
A z innych bohaterów - Spike z CB niezaprzeczalnie, Guts też pasuje. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Ishamael
Tkacz Sieci
Dołączył: 24 Kwi 2008 Skąd: Shayol Ghul, więzienie dla potępionych Status: offline
|
Wysłany: 27-04-2008, 16:02
|
|
|
Sporo osób pisze o Spike'u. Czemu nie Jet Black, co? Odcinek, w którym Jet odwiedza Ganimedesa i spotyka Alison w zasadzie IMO mówi wszystko. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 27-04-2008, 16:03
|
|
|
Poza wymienionymi wyżej - król Kashue (?) i Ashram z Lodoss War chyba pasują - jak na tę serię wykazują funkcje myślowe, niezbyt zbizoniali mają stoickie podejście (do głupoty Parna). |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|