Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie znacie jedzenie z anime? |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 15-02-2009, 19:31 Jakie znacie jedzenie z anime?
|
|
|
Jak zapewne kilka osób kojarzy lubię gotować i trochę znam się na kuchni orientalnej. Zastanawiam się też, czy nie powinienem przekuć tej pasji w coś bardziej konkretnego i nie stworzyć np. kilku, krótkich tekstów o jedzeniu.
Najlepiej takim, które występuje w anime.
Zgromadzenie odpowiednich informacji nie powinno być trudne. Mam pod ręką kilka książek, a gotowanie w sieci jest sportem popularnym. Problem to odpowiedź na pytanie: jakie potrawy często występują w anime i o jakich chcielibyście, żeby napisać? Mi na myśl przychodzą następujące specjały:
- Ramen
- Japońskie Curry
- Udon
- Miso
- Onigiri
Czy ktoś ma idee, jakie jeszcze potrawy można dodać? Zegarmistrz w przeciągu następnego roku postara się je wytropić i powiedzieć szerokiej publice WTF is this? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 15-02-2009, 19:45
|
|
|
Bardzo często występuje też dango i ich odmiana? anko. |
Ostatnio zmieniony przez moshi_moshi dnia 15-02-2009, 19:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-02-2009, 19:45
|
|
|
Przyznam się, że nie znam się na japońskiej kuchni, a tym bardziej na jedzeniu z anime. Co to jest to Miso i Udon? Z czego to się robi? Te pozostałe przez ciebie wymienione nazwy, coś mi mówią i miej więcej się orientuję. Natomiast te dwa specjały są dla mnie obce. |
|
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 15-02-2009, 19:50
|
|
|
Rzadziej, ale również występują:
-Sushi
-Sashimi
-Yakitori
-Yudofu
-Okonomiyaki (cudo ^___^)
-Manjuu
-Tonkatsu
-Mochi (ale to trudne do zrobienia...)
Altruista napisał/a: | Co to jest to Miso i Udon? |
Miso to gęsta pasta (m.in. ze sfermentowanego ryżu), a Udon to rodzaj makaronu (gruby i z mąki pszennej). |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 15-02-2009, 19:57
|
|
|
Zo-sui, wiem że coś takiego istnieje ale nie wiem co to. Już tam Ramen czy Curry albo Sushi nie zaliczam bo to wszyscy chyba znają. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-02-2009, 20:06
|
|
|
A dziękuje Enevi za wyjaśnienia, ale wykorzystam jeszcze twoją osóbkę i dopytam.
Co to jest Yakitori i Tonkatsu? Przynajmniej się człowiek czegoś nowego dowie.
Loko, skoro ja wiem co to jest Ramen, to musi być znane ;-)
Pfff, Enevi no dobrze. |
Ostatnio zmieniony przez Loko dnia 15-02-2009, 20:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Enevi
苹果
|
Wysłany: 15-02-2009, 20:13
|
|
|
Altruista napisał/a: | A dziękuje Enevi za wyjaśnienia, ale wykorzystam jeszcze twoją osóbkę i dopytam. |
=_= Raz mogłam napisać, a Google nie boli... |
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 15-02-2009, 20:16
|
|
|
Też się podepne pod temat, by zaspokoić swoją ciekawośc, mam nadzieję, że się Zegarmistrz nie obrazi ;)
Enevi napisał/a: |
-Okonomiyaki (cudo ^___^)
|
Od dawna się zastanawiałem, jak to cudo smakuje, szczególnie wersja na słodko, czy ma podobny smak do czegoś co jest znane w Polsce? Bo tak widuję (np. w Kanonie) i aż by się chciało zjeść. Liczę, że mnie Enevi oświecisz. |
|
|
Enevi
苹果
|
Wysłany: 15-02-2009, 20:18
|
|
|
Paweł napisał/a: | czy ma podobny smak do czegoś co jest znane w Polsce? |
Jak omlet z warzywami :) (Bo to jest omlet z warzywami) xD |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 15-02-2009, 20:30
|
|
|
Altruista napisał/a: | Co to jest Yakitori i Tonkatsu? Przynajmniej się człowiek czegoś nowego dowie. |
Pierwszy to szaszłyk drobiowy pieczony na grillu. Drugie to wieprzowina, zdaje się, że jest otoczona ciastem i ugotowana w oleju, jak frytki. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 15-02-2009, 20:33
|
|
|
Chodziło mi o Taiyaki oczywiście, dopiero jak napisałaś o omlecie to doszedłem do wniosku, że chyba jednak coś pomyliłem...
Jadłaś może? :) |
|
|
Enevi
苹果
|
Wysłany: 15-02-2009, 20:33
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Drugie to wieprzowina, zdaje się, że jest otoczona ciastem i ugotowana w oleju, jak frytki. |
Powiedzmy, że odpowiednik polskiego kotleta...
Paweł napisał/a: | Chodziło mi o Taiyaki |
Nie jadłam :) |
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 15-02-2009, 21:14
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | Bardzo często występuje też dango i ich odmiana? anko. |
Anko to taka pasta z fasolki azuki i cukru, służąca do wyrobu słodyczy. Do dango tez się ją daje. (Tylko za cholerę nie wiem, jak długo to się ma gotować, zamin będzie w miarę przez-sitko-przeciskalne. Może potraktowac mikserem?).
Zegarmistrzu, a może jakiś artykuł o tych wszystkich śmiesznych zabaweczkach do robienia bento? |
_________________ Kiedy rozum śpi, mnożą się kurczaki.
Ostatnio zmieniony przez Beryl dnia 16-02-2009, 05:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 15-02-2009, 21:40
|
|
|
Beryl napisał/a: |
Zegermistrzu, a może jakiś artykuł o tych wszystkich śmiesznych zabaweczkach do robienia bento? |
Kilka osób już mnie o to prosiło. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co się tam wkłada, będę więc musiał trochę poszukać. Niczego nie obiecuje, ale będę się starał. |
|
|
|
|
|
Amarth
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 15-02-2009, 21:49
|
|
|
Jeszcze yakiniku pamiętam (moglam przeoczyć, jeśli ktoś wymienił już). |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|