| Kim byli wasi przodkowie? |
| Wersja do druku |
wa-totem 
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 01-06-2010, 13:36
|
|
|
Ze strony ojca mam Niemców, z opowieści rodzinnych - mieszczan łódzkich. Po śmierci dziadków nie mam już z tej strony bliskich krewnych w Polsce (chyba że nie wiem o czymś, a rodzina liczna była więc to możliwe), ojciec jako przykładny obywatel "reichu" też tam mieszka, konkretnie w Norymberdze. Żeby było ciekawiej, dziadek malarzyną A.H. pluł dalej niż widział, a wojnę spędził na szlaku bojowym 3 Dywizji Strzelców Karpackich, w 2 korpusie 8 Armii Brytyjskiej; od wyjścia z Andersem do Palestyny, przez Tobruk, Monte Cassino aż do Ancony. Po wojnie stwierdził że on się komunistów nie boi, i z Ancony (gdzie rozformowano dywizję) wrócił "na przełaj" przez Austrię i bramę morawską do kraju. Tyle, że do ukochanego wojska - i stopnia Kapitana - mógł zacząć się przyznawać na emeryturze. Wśród pamiątek, mam oryginalną naszywkę godła dywizji z jego munduru, sławną "choinkę" na biało-czerwonym tle.
Po stronie matki, rodzina od wieków polska, o korzeniach rusińskich i tatarskich (podobna historia co u ciebie Eire, tyle że sporo starsza), z genealogią sięgającą XV wieku, zasiedziała na kresach (Lwów; sporo dokumentów znalazłem też w archiwach Potockich w Łańcucie), i chlubiąca się licznymi urzędnikami i prawnikami.
Za PRLu główny ośrodek rodzinny znalazł się na podkarpaciu; tam też, w Zakopanem, obecnie są groby wszystkich bez mała krewnych zmarłych w XX wieku. Jeśli miałbym wskazać w ramach Polski swoją małą ojczyznę, taki heimat, to niewątpliwie byłoby to miejsce; nie zmienia to faktu że żyję tam gdzie żyję i dobrze mi z tym. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
 |
|
|
|
 |
Irian 
Steampunk pony

Grupy: WIP
|
Wysłany: 01-06-2010, 17:59
|
|
|
| wa-totem napisał/a: | | wojnę spędził na szlaku bojowym 3 Dywizji Strzelców Karpackich, w 2 korpusie 8 Armii Brytyjskiej; od wyjścia z Andersem do Palestyny, przez Tobruk, Monte Cassino aż do Ancony. |
Huuuh, to pewnie służył z moim pradziadkiem, Michałczakiem/Michalczakiem (miał różne wersje dokumentów), który był pod Monte Cassino z Andersem jako kanonier. Dziadek od strony mamy jest z Pienin, sporo mężczyzn stamtąd się pozaciągało.
Babcia od strony mamy jest z Ukrainy, przy czym urodziła się na Syberii, gdzie ich rodzina została przesiedlona po pierwszej wojnie - prapradziadek był leśniczym, a na to stanowisko ostrzył sobie zęby sąsiad, więc kilka donosów tu i tam... Mam piękne zdjęcie babci w syberyjskim przedszkolu, trzy rządki śmiertelnie poważnych dzieci, wpatrujących się w fotografa wielkimi oczyma.
Babcia od strony ojca jest spod Łodzi, aczkolwiek w czasie wojny zostali wywiezieni na roboty do Rzeszy - babcia te czasy wspomina jako piękną, złotą młodość; Niemcy byli dla nich dobrzy i część rodziny została tam po wojnie.
Dziadek od strony ojca pochodzi z Litwy - jego dziadek należał do pomniejszej szlachty (w spisie z roku 1844 "ze wskazaniem właścicieli i ilości dusz męskich przez nich posiadanych" tychże dusz jest raptem 14), co oczywiście szybko a gwałtownie zakończyli ruscy. Rodzina nie jest bardzo stara, na ile wiem, szlachectwo zostało potwierdzone w 1820 roku, ale nazwisko ma bardzo charakterystyczne - w tej chwili w Polsce nosi je 12 osób, wyłączając niestety mnie (zastanawiam się, czy nie wrócić do panieńskiego, ale nie wiem, jak rodzina męża zareaguje). Z ciekawostek - któryś pradziadeczny wujek był aktorem w międzywojniu, zagrał między innymi tytułową rolę w Panu Twardowskim z 1921 roku i Józefa Poniatowskiego w Bogu Wojny. Mam nadzieję, że TVP pospieszy się z digitalizacją zbiorów, to może kiedyś uda mi się te filmy obejrzeć. |
|
|
|
|
 |
Pani House 

|
Wysłany: 27-10-2011, 11:18
|
|
|
| Ja wiem tylko tyle, że mojego taty rodzina pochodziła z Bałkan, potem się przenieśli. Włodzimierz Pilinkiewicz z 25 Pułku Ułanów Wielkopolskich to prawdopodobnie moja rodzina. |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|