FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  IRC (qchat mibbit)  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
  Sieć lokalna
Wersja do druku
Xeniph Płeć:Mężczyzna
Buruma


Dołączył: 23 Sty 2003
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 23-10-2004, 13:08   Sieć lokalna

Efekty próby połączenia dwóch kompów kabelkiem:

Przy starcie windowsa wyskakuje okienko z błędem "błąd podczas ładowania protokołu 0. Błąd 254", a po około minucie cały system się wiesza. Wieszanie się systemu (chyba) wyeliminowałem poprzed odinstalowaniem wszystkich protokołów związanych z kartą sieciową, ale błąd pojawia się nadal.

Przed wystąpieniem tych anomalii sytuacja wyglądała następująco:
Sa dwa kompy, każdy z świeżo zainstalowaną sieciówką, połączone kablem UTP. Protokoły IPX, TCP/IP i NetBEUI zainstalowane, udostępnianie zasobów włączone. Wszystko pięknie, tylko że jeden z kompów widzi albo oba, albo tylko siebie, za to drugi dostaje komunikat "sieć niedostępna". Co zrobiłem nie tak?

_________________
You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Crack Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 13 Maj 2003
Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 23-10-2004, 14:15   

Prawidłowe połączenie powinno wyglądać tak:
- protokoły na obydwu kompach: Klient sieci Microsoft Networks, protokół TCP/IP, udostępnianie plików i drukarek. NetBEUI, IPX/SPX - jeden jest przestarzały (instaluj tylko jeśli chcesz grać przez sieć w Quake 1 albo coś podobnego), drugi to stary protokół sieci Novell NetWare
- adresy IP komputerów (ustawiane we właściwościach TCP/IP): 192.168.0.1 i 192.168.0.2 (albo jakiekolwiek z zakresu 192.168.0.1 - 192.168.0.255), maska podsieci na obydwu: 255.255.255.0
- kabel połączeniowy między kartami sieciowymi: z przeplotem (skrosowany)!

Ustaw tak, włącz obydwa komputery i zobacz, czy "się widzą": w wierszu poleceń tego o ip 192.168.0.2 wpisz "ping 192.168.0.1", na drugim wpisz "ping 192.168.0.2". Jeśli polecenie wykona się prawidłowo, to kompy się widzą.

Jeśli coś nie działa, włącz windowsowego kreatora sieci i po jego zadziałaniu sprawdź tylko, czy nie ruszył adresu IP

_________________
One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Xeniph Płeć:Mężczyzna
Buruma


Dołączył: 23 Sty 2003
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 23-10-2004, 17:44   

Dzięki - sieć śmiga jak miło, serwer proxy postawiony. Temat można zamknąć i/lub zachować dla potomności :)

_________________
You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Hajime Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 02 Maj 2006
Status: offline
PostWysłany: 03-05-2006, 20:23   

Crack napisał/a:
(albo jakiekolwiek z zakresu 192.168.0.1 - 192.168.0.255),

192.168.0.255 się nie daje bo to adres rozgłoszeniowy w sieci.

Crack napisał/a:
Ustaw tak, włącz obydwa komputery i zobacz, czy "się widzą": w wierszu poleceń tego o ip 192.168.0.2 wpisz "ping 192.168.0.1", na drugim wpisz "ping 192.168.0.2". Jeśli polecenie wykona się prawidłowo, to kompy się widzą.

Polecenie "ping" testuje tylko połączenia warstwy łacza danych. Wiele razy jest tak, że kompy się pingują, a windows nie połączy się za nic. Do testowania połaczenia wasrtwy aplikacji proponuję telnet.
Jeżeli ktoś nie wie o jakich warstwach mówię to zapraszam na: http://pl.wikipedia.org/wiki/Model_OSI

jeżeli zrobiłem gdzieś literówkę to sorki :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
akaryuu Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 21 Mar 2006
Status: offline
PostWysłany: 04-05-2006, 02:43   

heh.. ja mam siec w domu na ipv6 :] dla kaprysu :]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Madziam Płeć:Kobieta


Dołączyła: 15 Gru 2008
Status: offline
PostWysłany: 24-01-2009, 00:30   

A u mnie coś takiego.
Przez router połączenie sieciowe przebiega bez problemu, internet śmiga, niby jest wszystko ok.
Nie mogę za to grzebać w komputerach grupy roboczej, to jest udostępnić moich plików, tak, żeby były widoczne na obydwu komputerach.
Grupa robocza jest taka sama, pliki są udostępnione, ale dostępu odmawia.
Już się tyle na googlach naszukałam, konfiguracji tyle próbowałam... nic, dalej nie chodzi. Może coś jeszcze dopowiecie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Crack Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 13 Maj 2003
Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 24-01-2009, 00:44   

Prawdopodobnie firewall blokuje

_________________
One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Madziam Płeć:Kobieta


Dołączyła: 15 Gru 2008
Status: offline
PostWysłany: 24-01-2009, 00:55   

Uhm, zapora systemu windows jest wyłączona, na jednym z komputerów mam Nortona 2006 ale firewall wyłączony tak samo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tyczek Płeć:Mężczyzna
♩♪♫♬


Dołączył: 04 Gru 2006
Skąd: Słupca
Status: offline
PostWysłany: 24-01-2009, 12:37   

Zawsze w takich wypadkach pomagało mi odpalenie kreatora i w Twoim wypadku wybranie połączenia przez bramę lokalną. Włącz tam udostępnianie plików. Powinno pomóc.

_________________
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
8487137
Madziam Płeć:Kobieta


Dołączyła: 15 Gru 2008
Status: offline
PostWysłany: 24-01-2009, 21:57   

Heh, ale właśnie ja to wszystko robiłam, rozpatrzyłam tyle możliwości , że się sama sobie już dziwię.
Może być, że coś ze sprzętem nie tak? Mimo tego, że reszta śmiga i ogólnie połączenie lokalne działa?
Albo coś gdzieś głęboko w systemie poprzestawiane, tylko, jak to cholera możliwe, skoro wszystko było na świeżym windowsie robione.?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu


Dołączył: 05 Sty 2005
Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych.
Status: offline
PostWysłany: 24-01-2009, 22:59   

Zasadniczo, iirc jest to problem z domyślnie włączoną opcją prostego udostępniania plików i równie domyślnie zablokowanym kontem gościa. trzeba albo skonfigurować zaawansowane udostępnianie plików, albo włączyć konto gościa. Doradzam to pierwsze.

_________________
We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
demiCanadian Płeć:Mężczyzna
Analogia stosowana.


Dołączył: 22 Sty 2009
Status: offline
PostWysłany: 26-01-2009, 12:03   

Udostępnij pliki ręcznie (właściwości folderu->udostępnianie) oraz sprawdź (w tej zakładce) czy pliku napewno są udostępnione w sieci (bo zależnie od konfiguracji jest tam też opcja "dla pozostałych użytkowników tego komputera")

_________________
Kolorowe groszki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
7040209
sledzik Płeć:Mężczyzna

Dołączył: 04 Lut 2009
Status: offline
PostWysłany: 17-02-2009, 01:29   

... lub zainstaluj na komputerach serwery ftp, małe to i nie-zasobożerne a działa zawsze :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików
Możesz ściągać załączniki
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group