FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  IRC (qchat mibbit)  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
  Neostrada + router
Wersja do druku
Asthariel Płeć:Mężczyzna
Lis


Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Warszawa
Status: offline

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 01-05-2009, 11:06   Neostrada + router

Zastrzegam, że jestem internetowym lamerem.

Mam dwa komputery w domu, Neostrada jest podłączona do pierwszego, który jest na dole budynku. Chcę rozdzielić internet przez router, aby dało się z niego korzystać na obydwu kompach, drugi jest na górze, tak jak gniazdko telefoniczne. Niestety, gdy próbowałem zainstalować na próbę Neostradę na drugim kompie, tak jak na pierwszym, pokazywał się komunikat, że ,,usługa jest przeciążona''. Mój problem polega na tym, że chciałbym, aby internet biegło od gniazdka, do tego komputera na górze, a potem do tego na dole, gdzie Neostrada działa bez problemów. Proszę o pomoc:
1. Czy da się jakoś zainstalować Neostradę na górnym komputerze aby sprawdzić, czy wszystko będzie działało?
2. Jeśli nie, to czy będzie możliwe podłączenie routera?
3. Proszę o link do jakiejś absolutnie łopatologicznej instrukcji krok po kroku, jak zainstalować na tych komputerach router, aby wszystko działało bez problemu. Mam model Edimax AR-7064+
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kokodin Płeć:Mężczyzna
evilest fangirl inside


Dołączył: 25 Paź 2007
Skąd: Nałeczów
Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 05-05-2009, 06:43   

Pan inforamtyk tłumaczy:
1 Kup sobie za jakieś 90 złotych router (modemo-router) adsl anex A (do linii analogowych neostrada ,netia). Dobrym wyborem jest pentagram cerberus ponieważ przez wszystko przeprowadzi nas kreator.
2 Podłącz obydwa komputery do routera w obojętnie który otwór "lan" są 4 obok siebie. Podłączyć należy je "skrętką" prostą lub krosowaną obojętnie, polecam prosta. Łączysz router z kartą sieciową kompa i ustawiasz w protokole tcpip(v4) adres z grupy 192.168.1.x za x wpisujesz liczbę od 1 do 99 (dlaczego później) i maskę podsieci na 255.255.255.0 .
3 Uruchamiasz przeglądarkę najlepiej ie (niestety) i wpisujesz adres 192.168.1.100 (router oczywiście jest już włączony świeci parę lampek na zielono do sieci i do gniazda telefonicznego poprzez port wan). Zapyta cie o hasło i login wpisujesz takie jak w instrukcji obsługi czyli dla cerberusa standardowe będzie admin pentagram. Po czym pokaże ci się pomarańczowo biała stronka na której uruchamiasz zgodnie z instrukcja (która oczywiście jest po polsku) szybką konfigurację. Klikasz dalej dalej wpisujesz swoje hasło i login od neostrady gdzie trzeba a następnie ustawiasz w obydwu kompach adres na dhcp (w konfiguracji tcpip(v4) lub na swój adres z rodziny 192.168.1.x maske 255.255.255.0 i bramę domyślną na 192.168.1.100 (domyślny adres routera) oraz dns na adres routera albo open dns (googlem).
4 Cieszysz sie internetem.

Jedna uwaga w przypadku liveboksa będzie inaczej. Wystarczy 2 gluty usb wifi za 11zł szt. W razie pytań jestem do dyspozycji.

_________________
kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Crack Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 13 Maj 2003
Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 05-05-2009, 09:35   

Opis fajny tylko
a) specyficzny dla Cerberusa
b) jeśli ktoś go potrzebuje żeby sobie ustawić sprzęt to odradzam wszelkie niestandardowe ustawienia, lepiej postępować zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia. Przy tym opisie nie da się skonfigurować większości routerów z modemami ADSL - wystąpi konflikt adresów IP i tyle z konfiguracji.


kokodin napisał/a:
anex A (do linii analogowych neostrada ,netia)

Tylko do Neostrady. Netia ma Annex B.

_________________
One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Asthariel Płeć:Mężczyzna
Lis


Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Warszawa
Status: offline

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 05-05-2009, 12:28   

Dzięki za pomoc,z tym że:
1. Router mam już kupiony (wspomniany Edmimax).
2.
Według instrukcji:
-łącze kompy z routerem
-w pierwszym wchodzę na 192.168.16.1
- ustawiam tylko VPI i VCI, login i hasło z neostardy,
http://img140.imageshack.us/img140/78/adsl.jpg
http://img140.imageshack.us/img140/2489/ustawienia.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/9250/routing.jpg

- przy poprawności konfiguracji pojawiają się te oto komunikaty, podczas gdy wszystko powinno być na PASS
http://img374.imageshack.us/img374/2107/synchronizacja.jpg
Co robię źle? Wedle instrukcji dołączonej do routera, nie muszę zmieniać masek i adresów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ariello Płeć:Mężczyzna
Ohayo!


Dołączył: 20 Mar 2009
Status: offline
PostWysłany: 05-05-2009, 16:33   

widocznie nie wpisałeś gdzieś DNS'ów, to też wpisuje się w ustawieniach routera, poszukaj.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
5045004
kokodin Płeć:Mężczyzna
evilest fangirl inside


Dołączył: 25 Paź 2007
Skąd: Nałeczów
Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 05-05-2009, 17:59   

Mój cerberus ma praktycznie identyczny interface użytkownika.
Jeżeli kupiłeś go od kogoś najlepiej zresetuj go do ustawień fabrycznych. Jeżeli jest nówka to też i potem przejść szybki kreator konfiguracji. Sprawdź kilka raz hasło i login bo to może siedzieć tam jakaś spacja. Potem jak nawiąże połączenie w zakładce status "status : connected" włączyć maintence diagnostic i powinno działać bez żadnych przeróbek.
dnsy ustawiasz w zakładce interface setup / lan i tam masz na dole albo twoje dnsy albo auto czyli te z tp jeżeli na auto nadal będzie zachowywać się tak może starczy wklepać tam te z tp albo opendns ręcznie.
A co do tych passów u mnie dopiero po jakimś czasie od połączenia wszystko jest pass na początku czyli do minuty od synchronizacji jest tak samo mimo że net na kompie chodzi.

Co do aneksów z moich informacji wynika ze na liniach tp neostrada i netia/tele2 oferują internet w anexie a . Ja mam netie z anexem a. Natomiast na liniach cyfrowych infrastruktury netii jedynie w standardzie b. To jest pełna odpowiedź mówienie że netia ma tylko b jest niepełną odpowiedzią.

_________________
kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Shlizer Płeć:Mężczyzna
prawie jak admin =p


Dołączył: 09 Mar 2009
Skąd: wziąć na piwo? =p
Status: offline
PostWysłany: 06-05-2009, 15:56   

Ja mam Wireless-G ADSL Home Gateway WAG200G, który ma aneks A, więc neo musi mieć A, bo bym teraz nie pisał tego posta z domu =p

(swoją drogą skąd masz tą konfigurację? prawie zawsze jest podawane ip 192.168.1.X... co prawda nie powinno to robić różnicy, ale ta ciekawość.. =p)
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
 
Numer Gadu-Gadu
nie+mam+i+mieć+nie+będę
mia20 Płeć:Kobieta

Dołączyła: 02 Lip 2009
Status: offline
PostWysłany: 02-07-2009, 16:47   

a ja mam znowu taki problem..
Routera mam już jakiś rok jest
dzielę go ns 3 komputery. i po dzisiejszej burzy jeden port lan świeci na pomarańczowo
chociaż router był całkowicie wyłączony (wyłączyłam na listwie zasilającej) czy moglo go spalić.? ablo co mu dolega ? :P
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Shlizer Płeć:Mężczyzna
prawie jak admin =p


Dołączył: 09 Mar 2009
Skąd: wziąć na piwo? =p
Status: offline
PostWysłany: 02-07-2009, 23:08   

to może tak:
1. jaki router (tak profilaktycznie =p)
2. czy piorun trzasnął w dom / komputer, gdy ten był podłączony do napięcia? jeśli nie to burza nie ma nic do rzeczy.. jeśli tak to dziwne, że router i komputer jeszcze działają.. =p
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
 
Numer Gadu-Gadu
nie+mam+i+mieć+nie+będę
Crack Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 13 Maj 2003
Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 02-07-2009, 23:12   

Równie dobrze przepięcie mogło pójść po skrętce, o ile to po prostu nie zbieg okoliczności.

_________________
One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików
Możesz ściągać załączniki
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group