Proszę przeczytać uważnie Regulamin Forum, zwłaszcza paragraf "III. Linki zewnętrzne".
IKa - Zua Biurokratka
Talantea - 04-04-2010, 11:14
Temat postu:
Nie chodzilo mi o linki .
Davion - 01-05-2010, 20:25
Temat postu:
Witam. Szukam mangi (ew. anime) podobnej do Love Hina. Ecchi, komedia, nacisk fabuły na relację i życie dwojga głównych bohaterów. Nie przekombinowane, nie jak telenowela (wszystko się zaczyna układać, ale nagle zdarza się jakieś nieporozumienie z naciskiem na inną dziewczynę, że przez 50 chapterów ten ją przeprasza czy nie może być z nią, blablabla. Tego nienawidzę).
Taka manga ze szczęśliwym zakończeniem też:) Relacja może być na komediowo, ale iść w dobrym kierunku.
To wszystko uznając że Love Hina bardzo mi się podobało i jest odnośnikiem do propozycji innych manga/anime
Tren - 01-05-2010, 21:05
Temat postu:
Love Hina nie czytałam, ale możesz spróbować Mahou Sensei Negima tego samego autora. Fabuła-chan ma się dobrze, a relacje bohaterów są całkiem ciekawe. Tylko manga wciąż wychodzi i na razie nie zapowiada się, by miała się w najbliższym czasie kończyć.
Davion - 01-05-2010, 21:20
Temat postu:
Hmm.. Spróbuję:) A Love Hina polecam. Nie dla każdego ale w gatunku ulubiona.
Na inne propozycje nadal jestem otwarty:)
Tren - 01-05-2010, 21:31
Temat postu:
Znaczy problem zasadniczo polega na tym, że to nie mój gatunek ;p. Romanse mnie nie pociągają.
Jakby co to masz tutaj jeszcze MALową listę tytułów podobnych, może będzie pomocna.
Davion - 01-05-2010, 22:38
Temat postu:
Zasadniczo to mnie też nie, ale ostatnio mnie na takie mangi wziął humor:) T.zn. Love Hina to pierwsze co przeczytałem (pośrednio z tego gatunku), ale mi się spodobało (połączenie romans-komedia-ecchi). Za dwie mangi pewnie mi przejdzie;)
BitPire - 04-05-2010, 15:27
Temat postu:
Do Love Hina podobne jest Ai Kora. Całkiem sympatyczna manga. Niektórzy nawet mówią, że to następca LH.
0rdi - 04-05-2010, 21:44
Temat postu:
Ma ktoś pod ręką coś podobnego do Half & Half?
Anonymous - 04-05-2010, 22:41
Temat postu:
Chodzi Ci o liczący ok. 40 stron oneshot autorstwa Seo Kouji? Jak rozumiem szukasz tytułu obyczajowego, koncentrującego się na relacjach pomiędzy postaciami. Po pierwsze warto żebyś sprawdził inne tytuły tego autora, tym bardziej że narysował całkiem sporo tytułów, w tym np. zrecenzowaną u nas Suzukę.
Natomiast ze swojej strony polecam:
- Orange Yane no Chiisana Ie - Opowieść o dwóch rodzinach - matce z dwoma córkami i rozwodniku z dwoma synami, które oszukane przez nieuczciwego pośrednika nieruchomości muszą zamieszkać pod jednym dachem.
- Paradise kiss - Proszę się nie krzywić z powodu przynależności gatunkowej (shoujo), bo to zdecydowanie najlepsza manga wydana w Polsce przez Waneko. Idealna pozycja dla osób dopiero wchodzących w dorosłość.
0rdi - 05-05-2010, 09:38
Temat postu:
Na pewno nie będę się krzywić na shoujo. Wieczorem jak znajdę chwilkę zacznę czytać coś z Twojego Postu.
Dzięki Cain.
Anonymous - 12-05-2010, 17:44
Temat postu:
Szukam mang/anime obejmujące tematykę bibliotekarstwa,bibliotekarzy i bibliofilów
Anonymous - 12-05-2010, 18:14
Temat postu:
Z ogólnie książkowych - Read or Die i (ale...) Demonbane
moshi_moshi - 12-05-2010, 19:25
Temat postu:
Hmm, nabrałam ochoty na standardowe, nieskomplikowane i broń Boże tragiczno-dramatyczne shoujo. Niewielkie wymagania to mała ilość tomów (góra z 6?), ładna kreska i w miarę dorośli bohaterowie. Coś jak Spicy Pink czy Itadakimasu.
(Tak, pragnę odmóżdżenia!)
PS Jak ktoś poleci Mayu Shinjo dostanie w łeb. :P
Anonymous - 12-05-2010, 21:34
Temat postu:
Poleciłbym Chiho Saito, ale u niej bywa bardzo tragicznie i niegrzecznie (Utena to jej najgrzeczniejsza u najnormalniejsza manga). Niemniej, ma kobieta talent do tworzenia wciągających, choć iście telenowelowych historii. No i potrafi zamknąć się w niewielkiej ilości tomów. Plusem jest też to, że jej bohaterowie to właściwie w 90% dorośli ludzie.
Możesz spróbować "Strawberry Shake Sweet", sympatyczne, wesołe i luźne, a i bohaterki w wieku ciut wyższym niż norma. Ze znanych mi jeszcze lekkich, łatwych i przyjemnych szojców - "Akuma de Junai".
Melmothia - 12-05-2010, 23:06
Temat postu:
Akkan Baby i Eien no With - nie patrz na wyróżniki (na MALu) ani na kreskę. Prawie nic nie pasuje do tego, co jest w środku. Sympatyczne i ciepłe, zapadają w pamięć na dłużej. W tym drugim jest troszkę dramatu, ale kończy się dobrze. W pierwszym bohaterowie nie są dorośli, ale... no, spróbuj! XD
Shuukatsu!! - Kimi ni Naitei - praktycznie o dorosłej kobiecie. Nieco roztrzepanej, ale sensownej i dającej się polubić. Ale nic specjalnego.
Otokomae! Beads Club - typowy shoujec. Z szojców tego autora ten uważam za najlepszy, reszta jest przeciętna (ale nie ma dorosłych bohaterów, w sumie w większości polecanych przeze mnie szojców nie ma, jakoś mniej josei czytam, a jeśli już jakieś, to takie dziwne jak Helter Skelter ._.).
Penguin Revolution - ma o jeden tom za dużo, niż chcesz, ale dobre jest. Nawet bardzo, jeśli nie czytać przyspieszonego zakończenia. Ale dla reszty warto. Gender bender.
Eensy-Weensy Monster - takie... nietypowe shoujo, nie pamiętam już dokładnie dlaczego, ale pamiętam, że czytało mi się bardzo miło i się uśmiałam.
Bring it on! - bohaterka to typ silnej chłopczycy. Więcej nie pamiętam XD
Blushing Love - lekkie, krótkie historyjki, pierwsza najlepsza, o ile dobrze pamiętam, reszta średnia. I chyba to nie jest to, czego szukasz, bo takie to to... delikatne było. Nie w pozytywnym znaczeniu. Niby w miarę dobre, ale takie niezapadające w pamięci.
Faster than a Kiss - przeciętne.
Wszystkie są zakończone. Niezakończonych, które mogłabym Ci polecić, też jest całkiem sporo, ale wiem, że szukasz raczej czegoś kompletnego. Podam więc tylko jedną, ale za to zabawną i przesympatyczną mangę, która co prawda jeszcze nie w całości... jest, ale ma się ku końcowi: Matsuri Special.
moshi_moshi - 13-05-2010, 21:37
Temat postu:
Heh, też to przeżyłam. Gorzej, że można przerobić absolutnie wszystko na związek yaoi, jak się przekonałam. Nawet dwóch bohaterów, którzy najchętniej poderżnęliby sobie nawzajem gardła, mogą skończyć w doushinjinie jako para...
anulka406 - 19-06-2010, 16:43
Temat postu:
Wiecie, to już jest urok yaoi : ) No cóż, ja osobiście yaoi czytuję, choć na początku też nie mogłam się przeboleć... Jednak yaoi sprawiło, że jestem bardziej tolerancyjną pod tym względem osobą. Po prostu two Puff! are better than one :)
Proszę uważać na słownictwo...
moshi_moshi
White_Raven - 19-06-2010, 19:42
Temat postu:
Dzięki Vivian:)
Właśnie chodziło mi o coś w tym stylu. Szczególnie zainteresowało mnie Shiawase Kissa Sanchoume , ale całą resztę też przeczytam.
TAK, bo około 20 zł to TAKI wydatek! Nie no, to już jest szczyt bezczelności. Publiczne namawianie do kradzieży rzeczy, która jest łatwo dostępna i niedroga, weź się dziewczyno zastanów co piszesz. Wiadomo, nikt nie jest święty, ale dzięki takiemu podejściu jak twoje, w tym kraju naprawdę nie opłaca wydawać się nic... Łapki mi opadają jak czytam takie bzdury.
PS Tak, czuj się ostrzeżona.
Dżul - 06-07-2010, 23:12
Temat postu:
No cóż, dla mnie, biednej licealistki to jest wydatek. Ale kłócić się nie będę, bo rzeczywiście nie powinnam namawiać do nielegalnych działań i za to bardzo PRZEPRASZAM.
Anonymous - 07-07-2010, 15:01
Temat postu:
Oj, chyba rozpętałam kłótnię... Dobra, w każdym razie dziękuję za opinie - pomogły mi w podjęciu decyzji;)
Regis - 29-07-2010, 12:17
Temat postu:
Szukam jakiejś wciągającej mangi, tematyka w zasadzie dowolna z wyjątkiem Sci-Fi i wszelkich mechów. Musi jednak być już zakończona i niezbyt rozwlekła. Nie mam na koncie zbyt wielu przeczytanych tytułów, więc możecie śmiało polecać co Wam przyjdzie na myśl. Z góry dzięki.
Anonymous - 29-07-2010, 12:25
Temat postu:
Kreska jest stara ale jakoś wytrzymuje, ale ta manga jest taka głupia...
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Nauczyciele myślą, że cała Japonia została wysadzona albo nawet cały świat i tylko ich szkoła przetrwała nawet szyby są całe. Z czego ta szkoła musiałaby być zbudowana? Z adamantium? I myślą, że poza szkołą jest promieniowanie a na terenie już nie ma. Może wymyślili jakieś pola antyradiacyjne?
Manga zapowiadała się ciekawie ale ten kompletny debilizm ją zniszczył.
Może znacie jeszcze jakieś w tym stylu? Grupa ludzi trafia w jakieś bezludne miejsce i musi walczyć o przetrwanie. Może być coś w stylu tworzenia nowej cywilizacji, nie musi być walka między sobą albo przeciwko potworom.
Kasia.n - 25-06-2011, 14:59
Temat postu: Delikaty Shounen- ai
Witam,
Od dłuższego czasu poszukuję mangi shounen ai. Od razu zwracam uwagę, iż nie chodzi mi o taką w stylu Junnjou Romantica. Chcę aby w tych mangach nie było wcale lub prawie wcale "scen łóżkowych". Najważniejsza dla mnie jest fabuła, aby była...po prostu( nie wiem jak to ująć) piękna.
Jedyny shounen ai , który mnie zauroczył do Seven Days( niestety odnalazłam jedynie 10 rozdziałów. Jeśli ktoś wie gdzie można przeczytać całość (13 rozdziałów) będę wdzięczna).
Wszystko co możliwe, było w tej mandze piękne. Przede wszystkim fabuła nie kręciła się wokół scen erotycznych.
A i bym zapomniała, żeby manga było dostępna po polsku.
Z góry dziękuję z odpowiedzi.
Urawa - 25-06-2011, 15:16
Temat postu:
Croquis i Liberty Liberty (a co, reklama wredna), obie wydane po polsku i dostępne w http://yatta.pl/
moshi_moshi - 25-06-2011, 15:31
Temat postu:
Scalono do tematu, który służy do zadawania tego typu pytań.
Kasia.n - 25-06-2011, 23:34
Temat postu:
Liberty Liberty jest świetne, jeśli ktoś zna coś jeszcze w tym stylu będę bardzo wdzięczna
0rdi - 29-06-2011, 19:37
Temat postu:
Szukam tytułów podobnych do Dengeki Daisy oraz GE ~Good Ending~. Jakieś propozycje?
ignja - 02-08-2011, 22:51
Temat postu:
Szukam czegoś podobnego do Onani Master Kurosawa. A najbardziej zależało by mi na takim wątku romantycznym który został przedstawiony pod koniec mangi. Jenaka najważniejsze jest aby była podobna do tej właśnie mangi :)
Maekawa - 10-08-2011, 15:41
Temat postu:
Poszukuję w języku polskim mangę podobną do The Melancholy of Haruhi Suzumiya czy też GTO.
Ps. Czy wyszła manga w PL haruhi Suzu..?
Keii - 17-09-2011, 10:30
Temat postu:
Jeśli chodzi o długość to nic nie poradzę. Sam prosiłeś o "wolny rozwój uczuć między bohaterami". Niemniej seria na pewno nie będzie ciągnąć się w nieskończoność, bo autor pilnuje upływu czasu i dorastanie bohaterów ma wpływ na fabułę. Dodam, że wbrew pozorom manga bardzo mocno koncentruje się na uczuciu między parą protagonistów. Powiedziałabym nawet, że najbardziej ze wszystkich serii jakie wcześniej wymieniłam.
Ewentualnie po głębszym grzebaniu w liście przypomniałam sobie jeszcze o Dragon Half, jeśli archaiczna kreska i na swój sposób permanentny fanserwis cię nie odstraszy. Acz to już jest zdecydowanie niższa półka i bardziej komedia, niż romantyczna.
Tudzież możesz jeszcze podejrzeć Psycho Staff, ale to już poważniejsza historia, acz zawierająca komediowe elementy i wątek miłosny.
Caladan - 23-05-2012, 22:17
Temat postu:
Gorąco polecam Shingeki no Kyojin fanom gore fantasy. Właściwie trudno sklasyfikować mange , bo dzieje się w przyszłości i ludzkość jest na wyginięciu. Czemu, bo naraz pojawiły się tytany(olbrzymy) , które są niemal nieśmiertelne i polują na ludzkość dla mięsa. Ludzie żyją w małych omurowanych miastach i starają się bronić. Nie trzeba mówić ,że walki są krwawe i nie wolno przyzwyczajać się do głównych bohaterów. Bardzo fajne sa walki i sa całkowicie innowacyjne. Coś w stylu Samurai spiderman. Najfajniejsi w tym wszystkim sa bohaterowie. Tacynie jednoznaczni. Najbardziej polubiłem bohaterki. Są dosyć epickie.
Tren - 23-05-2012, 22:22
Temat postu:
Caladan, na litość. Siedzisz na tym forum już chyba tyle, by wiedzieć, że ten i siostrzane tematy nie służą ślepym poleceniom, a odpowiadaniu na konkretne prośby. W przypadku problemów z pamięcią polecam lekturę pierwszego postu.
Caladan - 25-05-2012, 13:13
Temat postu:
Za bardzo nie mam czasu pisać długich wywodów, czy trollowań, co widać po mojej aktywności;(.
Tren i reszta moderacji trudno nazwać tamten tytuł http://forum.kotatsu.pl/tematy10/2951,700.htm , który przeczytałem za jednym zamachem, a ostatni chapter był 2 tygodnie temu. Krótko mówiąc ten temat jest nie jasno związany z treścią postu Iki w nim. W swoim poprzednim poście polecałem mangę jako tako społeczności kotatsu i gościom tego forum. Nie widzę tu nic strasznego. Moim mniemaniu podane ograniczenia psują o dowiedzeniu się ciekawszych tytułów na rynku mangowym, a zwłaszcza tych niszowych. Mniej biurokracji, a więcej luzu droga moderacjo.
Po dłuższym zaznajomieniu tematów widzę brak przyklejonego tematu na górze http://forum.kotatsu.pl/tematy10/1938.htm ,który spokojnie można byłoby połączyć z http://forum.kotatsu.pl/tematy10/2951.htm, bo dublują się w swoich zamierzeniach. Nie widzę różnicy pomiędzy czytaniem aktualnie mangi, a ocena ostatniego rozdziały. Jak zaczynam nowa mangę kończę na ostatnim rozdziale. Chyba logiczne. Raczej nie ma tragedii, aby powiedzieć co się podobało dotąd w danym tytule i ocenić ostatnie zmiany w fabule. Co prawda lepiej, gdyby konkretne popularniejsze tytuły miały swój osobny dział, ponieważ sporo mang znacząco różni się od animców. Obecna forma decentralizacji w mangach jest nie jasna, mimo pięknych opisów na samym ich początku.
Suma Sumarum Nie byłoby problemu, gdyby powstał ogólny temat " Co czytacie" w dziale manga i anime , gdzie pisało się skończone i czytane tytuły wartymi uwagi , a najnowsze chaptery dałoby się do osobnego działu w alfabecie z tytułami w tle. Jaką mangę przeczytać zostawiło się taka jaka jest. Na pewno taka forma byłaby bardziej przejrzysta niż obecna. Wiem dużo pracy, ale znacznie ułatwiłoby orientację dla nowych przybyłych, bo przecież otaku nie żyją samymi animcami .
P.S Na poważnie jako stary użytkownik, mający wiecznie świeże spojrzenie muszę dbać o forum:).
Pan Mango - 09-06-2012, 18:44
Temat postu:
Możecie polecić mi jakąś mangę, w której obecna jest damsko-męska relacja mistrz/sługa, ale w bardziej dojrzałym ujęciu? Dzieła podobne do Nana to Kaoru mnie nie odstraszają, ale jeśli jest to możliwe to wolałbym coś bardziej psychologicznego niż humorystycznego.
Sebaar - 17-07-2012, 21:04
Temat postu:
Tematem moich poszukiwań jest poważna samurajska (ewentualnie ninja w roli głównej też może być) manga, może ktoś pomóc?
peregrinus - 17-07-2012, 22:48
Temat postu: