Forum Kotatsu

Manga & Anime - Jaką mangę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie?

IKa - 29-01-2009, 14:40
Temat postu: Jaką mangę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie?
Temat służy do zadawania pytań o mangi przeczytane i polecane w jakiejś kategorii. Innymi słowy, mogą się tu znaleźć pytania w rodzaju: "szukam czegoś ciekawego o aniołach?", "co podobnego do aaa mógłbym przeczytać", względnie "Przeczytałam bbb, ccc i ddd - podsuńcie coś w podobnych klimatach?"

Posty nie będące odpowiedziami na jedno z ostatnio zadanych pytań będą usuwane.

Posty "Eee to świetna manga, polecam wszystkim" - jeśli nie będą odpowiedziami na jedno z ostatnio zadanych pytań - będą usuwane.

Tematy dublujące ten temat będą zamykane lub scalane.
kokodin - 31-01-2009, 14:45
Temat postu:
Nikt już nie czyta tych czarno-białych komiksów?

Ok spróbujemy ruszyć temat. Zastanawia mnie czy w zasięgu wiedzy naszych forumowiczów nie znalazła by się jakaś przyzwoita manga z gatunku genderbender. Chodzi o coś w nutkę facet/chłopak/dzieciak, wrobiony/zmuszony/sam chciał aby zostać przebranym za dziewczynę i wtopiony w żeńskie otoczenie. To ma być motyw przewodni ale jeszcze lepiej aby główny bohater grał dwie role.Siebie i swoją znajomą/kuzynkę/bliźniczkę. Oczywiście może także rozpaczliwie szukać drogi ucieczki do swojego starego życia to też bywa śmieszne. Takie flagowe mangi tego rodzaju to Mint na Bokura Ranma 1/2 Pretty Face
Jestem ciekaw czy istnieje coś jeszcze w tym stylu do poczytania.
Yumegari - 31-01-2009, 17:10
Temat postu:
Zdecydowanie Boku to Kanojo no XXX, znane także jako My Barbaric Girlfriend czy Your and My Secret. Przymierzam się właśnie do pisania recenzji. Nieśmiały, lekko zniewieściały chłopak i brutalna, ordynarna dziewczyna w której się podkochuje zamieniają się ciałami. Wszyscy są z takiego stanu rzeczy bardzo zadowoleni, z wyjątkiem głownego bohatera. Nie ma wpradzie wątku "podwójnego życia", ale za to jest prześmieszne i ładnie narysowane.
kokodin - 31-01-2009, 21:04
Temat postu:
Przepraszam ale będę niewdzięczny i dodam jeszcze jeden warunek do spełnienia przez tytuł.
Chciał bym aby to był tytuł skończony, zakończony w kraju pochodzenia i przetłumaczony lub bliski końca tłumaczenia. niesteny nie jestem człowiekiem który umie czekać latami na zakończenie. Rozumiem że to jest dobry punkt dla autora że manga dalej się ciągnie niestety ja jestem zwolennikiem zabierania się za materiał kompletny. Wizja nieokreślonego niepokoju i oczekiwania na i czy wogule wyjdzie następny rozdział trochę mnie przeraża.
Poza tym tytuł już znam . Znaczy nie cały obecny dziś materiał, ale gdy było gotowe do czytania 1,5 tomu przeczytałem 5 rozdziałów i poddałem się właśnie z powodu braku perspektyw końca.
Ale i tak dzięki.
RepliForce - 02-02-2009, 19:52
Temat postu:
Szukam czegoś w stylu Chrono Triggera
Czyli czegoś z akcją odpowiednią do tytułu "Legendy"
Sonfire - 02-02-2009, 20:16
Temat postu:
Przeczytałem jedną mangę Satan 666 (albo na odwrót ^^) i aktualnie czytam też jedną Bakuman. Obie mogę polecić ;).
RepliForce - 02-02-2009, 20:58
Temat postu:
A np Chrono Crouse czy jest podobne do CT bo nie wiem czy się w ogóle zabierać za ten tytuł
Virgil - 03-02-2009, 15:27
Temat postu:
To też dorzucę swoje zapytanie, może temat kiedyś ruszy

Szukam czegoś w konwencji Shounen'a, znaczy główny bohater/bohaterka sobie łazi po świecie i ściera się z coraz to nowymi przeciwnikami, a w tle leci sobie jakaś fabuła. W sumie jedyne wymaganie, to żeby bohater nie wpadał w stereotyp - ma to NIE być słaby typ o wielkim sercu walczący o naprawę świata, dostający power upa za każdym razem jak komuś z drużynki cośtam dolega. Co czytałem/czytam i do czego to co szukam ma być podobne: Ares, Shin Angyo Onshi, Vampire Juujikai, Eternal Sabbath, Togari, Claymore, Zetman, Zero czy Gantz. Może trochę szeroki zakres tematyki, ale w żadnym z nich główny bohater nie miał odchyłów w stylu "ale tak nie można, to nieetyczne, to niedobre, ja wiem że ubijając wroga zmniejsze straty, ale muszę spróbować sprowadzić go na jedyną poprawną drogę siłą mojej odwagi\serca\poświęcenia\przyjaźni\itp" , a o to głównie mi chodzi
kokodin - 03-02-2009, 16:51
Temat postu:
Ja mam odchyły i nie wiem dlaczego polecam dokładnie coś czego nie chcesz czytać :P
A mianowicie gunm lub battle angel alita jak kto woli. Główna bohaterka dostaje powerupa lub raczej makeover za każdym razem gdy ktoś z jej otoczenia zginie/zostanie trwale uszkodzony lub w grę wchodzą losy grupy ludzi mniejszej niż ogół (który z resztą jest tu wrogiem). Przez brak pamięci nawet nie wie że jest głównym wrogiem "Ludzkości ziemi". A kreska całej mangi jest bardzo wulgarna i cyberpunkowa chociaż urzekająca. Pierwotne 9 tomów jest już gotowe do czytania a "wersja ostateczna" ostatniego tomu "last order" liczy sobie obecnie 12 przetłumaczonych tomów :].
Cała manga jest jedyną tego gatunku która zdołała przykuć moją uwagę. Jest na prawdę dobrze porządnie narysowana a i fabuła stoi na wysokim poziomie.
shd - 03-02-2009, 19:14
Temat postu:
@Virgil Może "One Piece". Bohater nie jest słabym typem, choć ma słabości. Czasami wpada w tarapaty z których wyciągają go przyjaciele. Nie walczy o naprawę świata tylko chce zostać królem piratów, ale nie jest zuy i mhroczny. Pozatym manga ma wielką zaletę, jest bardzo długa, ciągle wychodzi i szybko się nie skończy...
Keii - 03-02-2009, 19:44
Temat postu:
Warto chyba spróbować mangi Senkaiden Houshin Engi (znane u nas z anime pod tytułem Soul Hunter). Jeśli nie przeraża Cię ilość pojawiających się postaci, których jest od groma, to naprawdę dobry kawałek shounena. A Taikobou mimo swoich słabości ma głowę na karku, co często wykorzystuje.
vries - 03-02-2009, 20:28
Temat postu:
Przede wszystkim:
Eternal Sabbath, Gantz, Shin Angyo Onshi, Zetman, Gantz - to seineny.
Zero i Ares to manhwy (które trudno by mi zakwalifikować do czegokolwiek).
Tylko Togari i Claymore to shouneny.

Raczej nie szukasz shounena.

Ale na wszelki wypadek - dobre shouneny:
Ga-rei - jest seria tv będąca prequelem, można się zapoznać. Manga to połączenie humoru i walki z duchami/istotami nadprzyrodzonymi.
Soul Eater - najlepszy shounen z jakim miałem styczność. Myślę, że słyszałeś...
Gintama - komedia z elementami akcji. Bardzo dobre.
Zasadniczo shouneny mają to do siebie, że są lepsze na papierze niż w tv (szczególnie widać to po Naruto).

Dobre Seineny (które powinny spełniać twoje oczekiwania):
Berserk- jeśli podoba ci się Claymore, czy SAO, to berserk jest dla ciebie. Najlepsza manga fantasy jaką wydał świat. A może nawet najlepszy komiks fantasy.
Vinland Saga - jedna z lepszych mang jakie zrodziły się na tym świecie. Akcja jest osadzona w średniowiecznej Anglii.
Tenjou tenge - klasyka bitewniaków (bo widzę, że o tego typu mangi raczej ci chodzi). Manga autora wielu hentajców Oh! Great'a. Na poczatku mamy dość kiepską kreskę. Bez obaw w późniejszym stadium jest to najlepiej narysowany klasyczną (taką jaką widzimy w większości anime) kreską seinen.
Vagabond - chyba jeszcze wydają go w Polsce? Kolejna doskonale narysowana manga spełniająca kryteria.

Virgil napisał/a:
"ale tak nie można, to nieetyczne, to niedobre, ja wiem że ubijając wroga zmniejsze straty, ale muszę spróbować sprowadzić go na jedyną poprawną drogę siłą mojej odwagi\serca\poświęcenia\przyjaźni\itp"

Jeśli tego nie lubisz to jest Shamo. Może i główny bohater wie, co to jest etyka, ale jeszcze nigdy nie stosował. Zresztą trudno mi powiedzieć, by główny bohater był dobry (I mówię serio).

kokodin napisał/a:
A mianowicie gunm lub battle angel alita jak kto woli.

Bardzo fajna manga, którą da się zakupić w całości po Polsku. Mam, polecam. Seineny Egmontu, Eden (fajnie przetłumaczony i tylko 18 tomów w tym 16 wydanych) i Miecz nieśmiertelnego (okropnie przetłumaczony) też są niezgorsze.
Virgil - 03-02-2009, 21:34
Temat postu:
vries napisał/a:

Raczej nie szukasz shounena.

Dlatego napisałem, że szukam czegoś "w konwencji shounen'a" i dalej starałem się wyjaśnić czego konkretniej. Zależnie od serwisu różne tagi są doklejane do różnych serii, dlatego czasem trudno się połapać :) wypisałem wszystko co pamiętałem z tego wpasowującego się w to czego oczekuję. Seineny mają strasznie różną tematykę, dlatego wolałem tak to opisać.

Co do propozycji: One Piece odpada, totalnie mi nie odpowiada. Soul Eater ogladam anime, to nie chce sobie spoilerować :) poza tym(przynajmniej w anime, nie wiem jak w mandze) bohaterowie często mają takie odchyły o jakich pisałem. Ga-rei zapowiadało się fajnie, ale również poszło w "walkę o przyjaźń/miłość/ratowanie świata/poswięcanie sie dla dobra ogółu" i inne bzdety. Natomiast Berserk wydaje się strzałem w dziesiątkę po opisach, podobnie jak Vinland Saga. Shamo mam przeczytane tyle ile było przetłumaczone i z niecierpliwością czekam na finałowy pojedynek Grand Cross'u - ale mimo odpowiedniego bohatera, to jednak szukałem czegoś bardziej w stylu poprzednio wymienionych tytułów :) Będzie co czytać zamiast przygotowywać się do egzaminów

a, jeszcze pytanie do battle angel alita - zaczynać od tego, czy last order jest niezależne i można je najpierw zacząć?
kokodin - 03-02-2009, 22:30
Temat postu:
No z bba jest tak że w last order występują bohaterowie epizodyczni których znamy z poprzedniej mangi i których krótki opis znajdziemy czasem a czasem nie na stronach wprowadzenia do każdego tomu. (Nawet cała główna obsada to tak na prawde ci z 7 tomu ) Całe 3?(poprawić jak się mylę) pierwsze tomy last order zanim polecą w kosmos są zbudowane na nawiązaniach do poprzednich tomów. Powiedział bym nawet że całe last order to tak na prawdę ostatni tom mangi oryginalnej który tam został sknocony. O ile dobrze pamiętam to 2 pierwsze tomy(pierwszej mangi) i tylko dwa zostały okrojone przemontowane i zmienione w anime też można zobaczyć 2x45min
W każdym razie last order zamyka całą historie ality od wieku ok 4 lat (w odzyskanych wspomnieniach) do końca opowieści :] a w oryginalnej mandze jest tylko wycinek historii w którym alita budzi się na ziemi w wieku na oko 14-16 lat bez przeszłości i kończy się tam gdzie last order.
vries - 03-02-2009, 23:38
Temat postu:
Powiem tak oryginał jest kompletnym tytułem. Nie powiem, by końcówka została sknocona, zakończeni jest przyzwoite. BAA: LA jest rozwinięciem historii (w którym zmieniono trochę wydarzenia z końca mangi o ile dobrze pamiętam).
Teraz jak spojrzałem na wikipedię to są jeszcze jakieś side stories. Z chęcią bym poczytał.
Teukros - 04-02-2009, 00:00
Temat postu:
No dobra, sam już chyba nie znajdę, więc poproszę o podpowiedź.
Szukam możliwie klasycznego fantasy, możliwie na poważnie. Niekoniecznie muszą być od razu smoki i księżniczki, ale wszelakie urban fantasy i ogólnie wszystko, czego fabula osadzona jest we współczesności odpada. Czytałem już Record of Lodoss War, Slayers, Scarlet Chair, Superior (odpadłem), Berserka (bardzo szybko odpadłem, dziękuję), a Hamelna od dawna mam upatrzonego.
A, i nadpobudliwy idiota o złotym sercu w roli głównej całkowicie dyskwalifikuje tytuł.
Keii - 04-02-2009, 00:20
Temat postu:
Virgil napisał/a:
Soul Eater ogladam anime, to nie chce sobie spoilerować :) poza tym(przynajmniej w anime, nie wiem jak w mandze) bohaterowie często mają takie odchyły o jakich pisałem.

Soul Hunter, nie Eater. Toto, co na RTL7 kiedyś leciało pod tytułem "Łowca dusz". Chociaż i tak - anime ma 25 odcinków bodaj, manga chyba 18 tomów.
vries - 04-02-2009, 01:00
Temat postu:
Teukros napisał/a:
Szukam możliwie klasycznego fantasy, możliwie na poważnie. Niekoniecznie muszą być od razu smoki i księżniczki, ale wszelakie urban fantasy i ogólnie wszystko, czego fabula osadzona jest we współczesności odpada.

Z typowo klasycznych fantasy to jest tylko Berserk (który ci się nie podoba), Claymore i Bastard! (który mnie się nie podoba dla odmiany).
Japończycy nie mają wielkiego zainteresowania klasycznym fantasy (chyba, że mogą tam upchnąć mechy, samurajów i licealistów). Hmm... jest jeszcze Blue Dragon na podstawie gry (też nie przebrnąłem).

Jest parę koreańskich tytułów (aczkolwiek ich jakość jest różna). Shin Angyo Onishi i Dangu (znane chyba jako Shaman Warrior) to te bardziej godne uwagi. I też nie są to typowe klasyczne fantasy.
darksamurai - 04-02-2009, 09:59
Temat postu:
Cytat:
Vagabond - chyba jeszcze wydają go w Polsce? Kolejna doskonale narysowana manga spełniająca kryteria.

To akurat znam. Co prawda nie jestem na bieżąco, ale mogę polecić z czystym sercem. Manga realistyczna, bez przesadnej cukierkowości, opowiadająca historię nie byle jakiego ciećka, w dodatku okraszona wspaniałą oprawą graficzną. Naprawdę bardzo dobry tytuł.
Anonymous - 04-02-2009, 11:13
Temat postu:
Teukros napisał/a:
No dobra, sam już chyba nie znajdę, więc poproszę o podpowiedź.
Szukam możliwie klasycznego fantasy, możliwie na poważnie. Niekoniecznie muszą być od razu smoki i księżniczki, ale wszelakie urban fantasy i ogólnie wszystko, czego fabula osadzona jest we współczesności odpada. Czytałem już Record of Lodoss War, Slayers, Scarlet Chair, Superior (odpadłem), Berserka (bardzo szybko odpadłem, dziękuję), a Hamelna od dawna mam upatrzonego.
A, i nadpobudliwy idiota o złotym sercu w roli głównej całkowicie dyskwalifikuje tytuł.

Szybki przegląd znanych pozycji przyniósł zasadniczo tylko Claymore - manga godna uwagi, ciut nawet wiedźmińska (choć zamiast Gerlta mamy fanserwiśną panienkę), yuriowata, a przy tym raczej poważna (jeśli przyjmiemy konwencję i nie będą razić dzierlatki z mieczami słusznych rozmiarów) polujące na wielkie potwory. Manga ma niezłą kreskę, zaś fabularnie jest dużo lepsza od średniego anime. Powinno ci się spodobać.
shinju - 04-02-2009, 22:06
Temat postu:
Chciałabym, żeby ktoś polecił mi mangę, przy której uda mi się pęknąć ze śmiechu. Rodzaj nie ma większego znaczenia - może być gender bender jak Power!!, albo josei jak Itadakimasu, albo nawet shounen jak Yo no Na wa Zushio (kretyński i absurdalny humor ponad wszelkie granice :D). Jedynym warunkiem jest to, żeby było śmiesznie. Jakieś propozycje?
darksamurai - 05-02-2009, 11:38
Temat postu:
Ai Kora
Manga, jeżeli chodzi o humor, jest przednia. Jest przewidywalna i gra na powtarzanych motywach, ale chyba właśnie na tym polega jej urok. Lekka i przyjemna, wciąga się ją jednym tchem. Obecnie wyszło bodajże siedemdziesiąt siedem rozdziałów.
Gdynianin - 10-02-2009, 14:33
Temat postu:
darksamurai napisał/a:
Ai Kora
Manga, jeżeli chodzi o humor, jest przednia. Jest przewidywalna i gra na powtarzanych motywach, ale chyba właśnie na tym polega jej urok. Lekka i przyjemna, wciąga się ją jednym tchem. Obecnie wyszło bodajże siedemdziesiąt siedem rozdziałów.

Potwierdzam! Manga zapewnia fajna rozrywkę.
Polecam tez Bakuman - licealiści robiący kroki w kierunki mangaki.
Sakura239000 - 10-02-2009, 15:42
Temat postu: Tsubasa
A ile do tej pory wyszło tomów mangi Tsubasa Reservoir Chronicle ? :)
Anonymous - 10-02-2009, 18:53
Temat postu:
Dotąd wyszło chyba 25 tomów po japońsku i 212 rozdziałów.

A teraz ja. Waneko wyda w najbliższym czasie Wampirzycę Karin. Ta manga jest warta zainteresowania, czy czekać na wydanie czegoś lepszego?
Teukros - 10-02-2009, 18:58
Temat postu:
Wampirzyca Karin to niestety kiepski tytuł, ot taka sobie lekka shounenowa komedyjka. Próbowałem to czytać (bardzo lubię mangi o wampirach), ale szybko odpadłem.
Anonymous - 11-02-2009, 17:27
Temat postu:
A tak właściwie to jakie dobre, wartościowe, mangi wydano dotąd na naszym polskim, niszowym ryneczku?

ps. Co prawda uwielbiam dramaty i shoujo (?!), ale gatunek nie ma znaczenia.
Teukros - 11-02-2009, 17:51
Temat postu:
O, wbrew pozorom kilka przykładów się znajdzie.

Aż do nieba - bardzo dobra manga historyczna, i w moim przekonaniu najlepszy komiks Riyoko Ikedy.
Akira - dobry przykład na to, że tytuł stary nawet po latach można przeczytać z zainteresowaniem.
Hellsing - miałka fabuła (a pod koniec nudna po prostu), ale warto zobaczyć dla świetnej kreski.
Paradise Kiss - świetna manga na pograniczu shoujo i josei.
Usagi Yojimbo - jeżeli nie pociąga Cię chanbara, ale lubisz opowieści o samurajskiej Japonii, to Usagi powinien Cię zainteresować.
Wędrowiec z tundry - japońskie spojrzenie na amerykańską powieść, a jako dodatek - dwie świetne historie obyczajowe.
Morg - 11-02-2009, 17:55
Temat postu:
Hm... z tego co ja kojarzę, to na pewno Rewolucjonistka, khm, khm, Utena wydawana przez Waneko - warto jednak zauważyć, że w przeciwieństwie do anime jest to shoujo jak się patrzy.
Waneko zaczęło również wydawać pod nazwą Miłość krok po kroku mangę Futari Ecchi (popularną i lubianą z tego co się orientuję) - ale nie jest to pozycja mnie interesująca, więc się nie wypowiem - Teukros zrecenzował pierwszy tom, więc może będzie miał jeszcze coś do powiedzenia.
W trakcie wydawania jest też niezgorszy Inuyasha, ale Egmont dość znacząco spóźnia się z siedemnastym tomem.
JPF wydaje Naruto i Death Note, ale nie kupowałem, bo to rzecz, której grupą docelową również zdecydowanie nie jestem, więc się nie wypowiem.

Pewnie jest jeszcze sporo rzeczy, ale na razie nic mi nie przychodzi do głowy - głównie dlatego, że nawet jak wyjdzie coś lepszego, czy ambitniejszego, to uznaję, że to nie dla mnie. Sam osobiście kupuję w polskim wydaniu tylko dwie mangi, bo reszta albo mnie nie interesuje, albo została skopana wydawniczo - Inuyashę (zrecenzuję tomiki może jak rezerwacje pokończę) i Utenę.

Teukros napisał/a:
Aż do nieba - bardzo dobra manga historyczna, i w moim przekonaniu najlepszy komiks Riyoko Ikedy.

Od siebie dodam, że dostanie tego jest ciężkie - mam tylko pierwszy tom, a i to z łódzkiego antykwariatu. Drugi można dostać w sklepie wydawnictwa. Trzeci to chyba biały kruk.

Edit: Cóż, dopiero teraz zauważyłem, że chodziło Ci o rzeczy dobre i wartościowe. Trudno - nie zmienia to i tak faktu, że powyższy przegląd co popularniejszych pozycji jest prawdziwy, a rzeczy ambitniejsze wymienił wyżej Teukros.
Teukros - 11-02-2009, 18:24
Temat postu:
No tak, recenzowałem pierwszy tom Miłość krok po kroku. To jest naprawdę nudne. Nie "nudne, bo recenzentowi na Tanuki nie wypada napisać, że erotyka może być ciekawa", ale po prostu nudne jak flaki na oleju. Nie żałuję zakupu tylko dlatego, że recenzja tomiku bije rekordy popularności.
Anonymous - 11-02-2009, 18:39
Temat postu:
W miarę orientuje się w polskim rynku, bo w końcu nie ma na nim zbyt wielu wydawnictw, ale to zestawienie na pewno mi się przyda. Tym bardziej że na listę trafiły mangi, których się tam nie spodziewałem (chodzi o listę Teukrosa). Hellsinga mam i rzeczywiście głupie to jak nic, ale na swój sposób jednocześnie fascynujące. Szczególnie robi wrażenie to co dzieje się w ostatnich tomach, choć równie paskudnego super deformed w życiu nie widziałem. No chyba że w omake.

O Paradise Kiss słyszałem dużo dobrego i być może będę miał komplet w ciągu tygodnia.

Reszta propozycji Teukrosa też jest ciekawa. Ma ktoś jeszcze inne propozycje? ^^"
Przypominam, że chodzi mi o tytuły do przeczytania których nie wstyd się przyznać.

I jeszcze jedno. Co sądzicie o mandze Black Lagoon? Jest lepsza od wersji anime?
vries - 11-02-2009, 19:10
Temat postu:
CainSerafin napisał/a:
I jeszcze jedno. Co sądzicie o mandze Black Lagoon? Jest lepsza od wersji anime?

Jest praktycznie taka sama jak anime (przy czym jeszcze wychodzi).

Eden Egmontu też jest dobry. Ale to żadne shoujo.
Gunm (BAA) jest fajne, ale trzeba lubić postapo (i to również żadne shoujo).
Agon - 11-02-2009, 23:26
Temat postu:
Morg napisał/a:
JPF wydaje (...) Death Note, ale nie kupowałem, bo to rzecz, której grupą docelową również zdecydowanie nie jestem, więc się nie wypowiem.

Death Note - cóż mogę rzecz, fabuła mangi jest niemal identyczna jak w anime (osobiście nie zauważyłam żadnych różnić, ale anime oglądałam dawno, więc mogło mi coś umknąć). Jestem po lekturze ósmego tomu i przyznam, że powoli zaczynam ziewać. Raczej polecam tylko wiernym fanom DN.

CainSerafin napisał/a:
ps. Co prawda uwielbiam (...) shoujo

Jak shoujo, to Angel Sanctuary - jeden z lepszych szojców wydanych w naszym ojczystym języku.

Dobra, jak jesteśmy przy polskich wydaniach, to czy czytał ktoś Ikara i mógłby podzielić się swoją opinią odnośnie tego tytułu? Zastanawiam się nad kupnem tej mangi, ale 75 zł to trochę dużo i wolę nie kupować kota w worku...
vries - 12-02-2009, 02:13
Temat postu:
Urufu napisał/a:
Dobra, jak jesteśmy przy polskich wydaniach, to czy czytał ktoś Ikara i mógłby podzielić się swoją opinią odnośnie tego tytułu? Zastanawiam się nad kupnem tej mangi, ale 75 zł to trochę dużo i wolę nie kupować kota w worku...

Nawet nie wiedziałem, że to wychodzi w Polsce...
To nie jest zła manga, ale nie nazwałbym tego hitem. To seinen, który zawiera w sobie trochę romansu, trochę akcji i trochę superpowers. I może dlatego manga jest dla mnie taka nijaka (brak jakiegoś określonego toru). Kreska w miarę szczegółowa, trochę lepsza niż ta w Duds Hunt. Ogólnie pozycje są dość podobne poziomem.
Anonymous - 14-02-2009, 20:20
Temat postu:
Kolejne pytanie z cyklu "Czy to jest dobre?". Jak oceniacie wydaną przez Waneko mangę "Mars"?
Teukros - 14-02-2009, 20:50
Temat postu:
Jak na schemat "kopciuszek spotyka cool księcia" jest bardzo dobre. Główna bohaterka trochę wyłamuje się ze schematu rozmemłanej czcicielki księcia, przynajmniej w pierwszym tomie.
Anonymous - 21-03-2009, 13:18
Temat postu:
Witam.
Czytam lub jestem w trakcie czytania nastepujacych mang: 666 Satan, Bleach, Naruto, Soul Eater, Psyren, D. Gray-Man. Wszystkie z nich mi sie bardzo podobaja (ale Soul Eater najmniej), mozecie mi poleciec jakies podobne mangi do w/w tytulow?
Dzieki :)
vries - 21-03-2009, 19:22
Temat postu:
Gość napisał/a:
Czytam lub jestem w trakcie czytania nastepujacych mang: 666 Satan, Bleach, Naruto, Soul Eater, Psyren, D. Gray-Man. Wszystkie z nich mi sie bardzo podobaja (ale Soul Eater najmniej), mozecie mi poleciec jakies podobne mangi do w/w tytulow?

Kenshin, Flame of Recca, Shijou Saikyou no Deshi Kenichi i cała masa innych tytułów z kategorii wiekowej shounen.
evin - 24-03-2009, 21:15
Temat postu: manga co poleciacie
Jaką mange polecacie do przeczytania. rodzaj dowolny tylko zeby był ciekawy z dobrą fabułą
IKa - 24-03-2009, 21:21
Temat postu:
Scalono do właściwego tematu. Na przyszłość proszę używać opcji "Szukaj".

IKa
Zua Biurokratka

Fei Wang Reed - 24-03-2009, 21:43
Temat postu: Re: manga co poleciacie
evin napisał/a:
Jaką mange polecacie do przeczytania. rodzaj dowolny tylko zeby był ciekawy z dobrą fabułą

Hmm... Może coś Naokiego Urasawy? Monster, 20th Century Boys, Pluto...? Na pewno spełniają kryterium.
Anonymous - 24-03-2009, 21:50
Temat postu:
Ewin ja ci polecam Balsamistę. Jest to ciekawe, nawet takie nietypowe. No i trzeba dodać, że cały czas się coś dzieję ;p
vries - 25-03-2009, 00:55
Temat postu:
Fei Wang Reed napisał/a:
Hmm... Może coś Naokiego Urasawy? Monster, 20th Century Boys, Pluto...? Na pewno spełniają kryterium.

Zdecydowanie tak. Nawet mangi sportowe tego autora są całkiem niezłe fabularnie.

Kolejnym świetnym autorem jest Hitoshi Iwaaki. Ma doskonałe tytuły takie jak Parasyte, czy Historie (jeszcze wychodzi).

Bardzo fajna jest Vinland Saga, Homunkulus, Hour of the mice, Domu, czy Akira (która jest bardziej rozbudowana niż anime).

Z mang wydawanych w Polsce zdecydowanie na plus wyróżnia się Eden.
Yumegari - 25-03-2009, 00:58
Temat postu:
Chciałabym, żebyście polecili mi jakąś wciągającą mangę. Nie musi być to ósmy cud świata, najlepsza rzecz, którą czytaliście, gatunek też nie gra roli. Mam ochotę za to przeczytać coś, co nie pozwoli mi się oderwać. A więc: żadnych dłużyzn, rozwlekłych wypowiedzi, nieinteresujących wątków pobocznych i skomplikowanej terminologii. Najlepiej, żeby nie było za długie. Pomożecie?
vries - 25-03-2009, 01:18
Temat postu:
Wspomniany Parasyte. Manga strasznie wciągająca, łącząca chyba wszystkie dostępne gatunki, ale nie przekomplikowana. 10 tomów.
Endo Short Stories - zbiór krótkich historyjek autora Edenu.
Yotsuba&! - manga nie jest zakończona, ale to zbiór historyjek, nie spójna całość. Doskonała, bardzo ciepła komedia autora Azumangi Daioh.
Morg - 25-03-2009, 09:14
Temat postu:
Wprawdzie nie spełnia warunku "nie za długie", bo ma 15 tomów, ale... I’’s - ósmym cudem świata manga nie jest, ale tak, wciąga niesamowicie. Popełniłem błąd zaczynając czytać wieczorem (na szczęście był to weekend) i jestem w stanie bez większych problemów uwierzyć w prawdziwość odrecenzenckiego komentarza Pottera. To co może przeszkadzać, to to, że jest to manga Masakazu Katsury (nie zmienia to jednak faktu, że - jakby dziwnie to nie zabrzmiało - jest to dobra manga Masakazu Katsury), a co za tym idzie mamy elementy ecchi. Mimo wszystko mnie, choć z reguły jestem wrogiem i wspomnianego ecchi i dzisiejszego fanserwisu ogólnie, nie przeszkadzało to w większym stopniu.
kokodin - 25-03-2009, 13:44
Temat postu:
Jestem ciekawy czy to podoba się też kobietom więc podrzucę jeden tytulik: Pretty face.
Komedia o losach biednego karateki któremu ZuY pan doktor uratował życie ale w skutek czego został pomylony z zaginioną bliźniaczką swego obiektu westchnień. Gatunek : komedia , gender bender , romans . Kreska dość ładna a całość dość ciekawie moim zdaniem poukładana. Tomów chyba było 6. Można całość przeczytać online.
Yumegari - 25-03-2009, 20:44
Temat postu:
Dzięki za propozycje. Spróbuję Parasite, Yotsubę, i I''s, zobaczymy, które mi podejdzie. Co do tego ostatniego jestem ostrożna, bo Katsura dotychczas mnie nie zachwycił, ale czytałam sporo dobrego o tej mandze. Natomiast za Pretty Face ślicznie dziękuję, ale raczej nie skorzystam. Czytałam kiedyś parę pierwszych rozdziałów i niestety pomysł na zawiązanie fabuły wydał mi się tak niedorzeczny, a postaci na tyle denerwujące, że odeszła mi ochota na lekturę. Chociaż nie zaprzeczę, kreska była niebrzydka.
evin - 06-04-2009, 19:50
Temat postu:
Szukam mangi podobnej do Claymore cos z dark fantasy, hero fantasy
Anonymous - 06-04-2009, 19:52
Temat postu:
Evin, jak Berserka nie widziałeś to polecam.
Anonymous - 06-04-2009, 20:50
Temat postu:
Ja mogę polecić jedynie Shin Angyo Onshi, które zjada Claymore na śniadanie i niemal dorównuje Berserkowi. Nie ma tam tak wielu dziewcząt z wielkimi mieczami jak w Claymore, ale pod tym względem wcale nie jest źle - Sando i "pantera" wynagradzają to w zupełności. Plus naprawdę świetny i charyzmatyczny główny bohater. Po szczegóły odsyłam do recenzji.
C4rl0s - 08-04-2009, 13:01
Temat postu:
Czy znacie jakąś dobra mangę akcji fantasy wydaną w Polsce?
Anonymous - 08-04-2009, 15:06
Temat postu:
Errr... Kasen wydał Kroniki Miecza i Warcraft: Trylogię Sunwell, jednak trudno mi coś więcej o nich powiedzieć poza tym że nie zostały (i nie zostaną - Kasen dogorywa) wydane w całości. Poza tym jest jeszcze bardzo dobra Inu Yasha, ale nie wiem czy to jest to czego szukasz.

We wrześniu J.P.F. rozpocznie wydawanie Claymore, a w czerwcu (?) dzięki Hanami pojawi się Król Wilków Kentaro Miury i Buronsona.
Anonymous - 08-04-2009, 15:12
Temat postu:
C4rl0s napisał/a:
Czy znacie jakąś dobra mangę akcji fantasy wydaną w Polsce?

W JPF wyszły "Record of Lodoss War: Szara Wiedźma" i "Legend of Lenmar" (w serii Deluxe).
IKa - 09-04-2009, 13:24
Temat postu:
Pierwszy post w temacie napisał/a:
Temat służy do zadawania pytań o mangi przeczytane i polecane w jakiejś kategorii. Innymi słowy, mogą się tu znaleźć pytania w rodzaju: "szukam czegoś ciekawego o aniołach?", "co podobnego do aaa mógłbym przeczytać", względnie "Przeczytałam bbb, ccc i ddd - podsuńcie coś w podobnych klimatach?"

Posty nie będące odpowiedziami na jedno z ostatnio zadanych pytań będą usuwane.

Posty "Eee to świetna manga, polecam wszystkim" - jeśli nie będą odpowiedziami na jedno z ostatnio zadanych pytań - będą usuwane.

IKa - Zua Biurokratka
Virgil - 09-04-2009, 17:18
Temat postu:
Ostatnio spodobał mi się styl KANG Kyeong Ok - przeczytałem Normal City, It's Two People, zacząłem też czytać tyle ile jest dostępnego Seol Hui. Ktoś może zna któryś z tych tytułów i mógłby polecić coś w podobnym klimacie?
barpak - 09-04-2009, 20:00
Temat postu:
Virgil, nie znam tych tytułów, jak byś mógł to napisz co to za gatunek. A poza tym szukam jakiegoś dobrego shonena, coś podobnego do Kenichi (chyba Shijou Saikyou no Deshi Kenichi) bądź seinesn :Tenjou Tenge itp.
evin - 09-04-2009, 20:07
Temat postu:
Wiecie może czy tłumaczone był elfen lied powyżej 31 rozdziału
Bezimienny - 09-04-2009, 20:36
Temat postu:
Nie był. Poniżej 31 zresztą (oraz sam 31-szy) TEŻ nie były tłumaczone. Jak na razie żadne wydawnictwo w Polsce tej mangi nie wydało, i nie zanosi się by miało się to w najbliższej przyszłości zmienić.
Virgil - 10-04-2009, 19:00
Temat postu:
Jaki gatunek? Tagi przy tych tytułach były mniej więcej takie:
Drama, Horror, Psychological, Romance, Shoujo, Supernatural, Sci-fi, Tragedy
Jak widać jeden wielki miks przebojów :) poza tym nie chodzi mi o to żeby trafić na ten sam gatunek, tylko żeby coś znaleźć mającego podobny klimat do wymienionych tytułów. No ale raczej mniej znane są, więc małe szanse że ktoś czytał - jeśli jednak trafi się ktoś to dalej czekam na propozycje :)
LeeBailong - 11-04-2009, 13:08
Temat postu:
Witam.
Jaka mange byscie mi polecili z: ratowaniem swiata, supermocami, fajnie jak by byl tez jakis romans. Czytam Psyren-a, Naruto, Bleach i Flame of Recca. I wszystkie mi sie bardzo podobaja, ale szczegolnie Flame of Recca(dla mnie jest genialne). Priorytetm jest to zeby mozna bylo zdobyc polecana mange po polsku. Dzieki.
Pozdrawiam.
Góral - 11-04-2009, 13:42
Temat postu:
@LeeBailong
Heh, prosta sprawa: Fullmetal Alchemist wydany w Polsce przez JPF (pierwsze 15 tomów). Przebija (ba, miażdży) wspomniane przez Ciebie shouneny. Spełnia wszystkie Twoje kryteria (choć tego romansu tu jak na lekarstwo), a do tego zawiera sporo humoru no i ma niegłupią fabułę, świat jest przemyślany, bohaterowie pełnokrwiści, a co bardziej inteligentni i uważniejsi czytelnicy dostrzegą wskazówki autorki dotyczące przyszłych wydarzeń (a jaka to przyjemność wydedukować co stanie się później!). Jednym słowem idealna pozycja dla Ciebie.

Poza tym polecam Yuu Yuu Hakusho, choć romansu tam nie uświadczysz (raczej szczenięcą miłość) to ogólnie jest to jeden z najlepszych shounenów jakie istnieją IMO.

Poza tym Claymore (choć tutaj mamy miłość dorosłej kobiety do dziecka) i to chyba tyle z mojej strony. Polecić mógłbym jeszcze kilka shounenów, ale w nich jest zero romansu więc...
LeeBailong - 11-04-2009, 14:56
Temat postu:
Pisalem ze fajnie jak by byl romans, ale to nie jest jakis wyznacznik :) Bez romansu tez moze byc ;)
kokodin - 11-04-2009, 19:44
Temat postu:
Eureke 7 jest fajnie poczytać bo jest kompletnie inna niż anime. Poza tym nie wiem o jakie ratowanie świata ci chodzi. Czy o takie że osobnik/grupka "bohaterów" ratuje obecną teraźniejszą ziemię czy ogólnie ktoś ratuje jakiś świat w dowolnie zdeformowanej konwencji?
LeeBailong - 13-04-2009, 09:33
Temat postu:
"ogólnie ktoś ratuje jakiś świat w dowolnie zdeformowanej konwencji" o takie cos mi baerdziej chodzi. Za wszelkie porady bede bardzo wdzieczny :)
Anonymous - 13-04-2009, 21:35
Temat postu:
Nie znalazłem działu podobnego do "co to za anime" tyle że w odniesieniu do mangi dlatego piszę tutaj.Czytałem kiedyś taką mange gdzie licealista chyba uwalnia demona w postaci seksownej dziewczyny która wysysa siły w nocy przez pocałunek.Czy ktoś moze mnie naprowadzić jak ta manga się zwała.Z góry dziękuje i przepraszam ze piszę w nienajlepszym miejscu.
Teukros - 13-04-2009, 21:40
Temat postu:
Czyżby Lilim kiss?
cehijow - 13-04-2009, 21:56
Temat postu:
Tak, Wielkie dzięki
cehijow - 18-04-2009, 13:21
Temat postu:
Witam.
Dostałem na angielskim takie o to zadanie,muszę przeczytać książkę w języku Szekspira.Jako że jest to nużące dostałem pozwolenie od nauczycielki na zdanie mangi zamiast zwykłej książki. I teraz właśnie przechodzę do mojej prośby.Potrzebuje żeby ktoś mógł polecić mi mangę która będzie spełniała następujące warunki:
-Jest skończona.
-Nie może być ani za długa ani za krótka(do 100 rozdziałów).
-Słownictwo w tej mandze powinno być w miarę możliwości na wysokim a przynajmniej nie na niskim poziomie trudności.
-Nie może być to manga którą wcześniej przeczytałem(Gdyby się taka trafiła w odpowiedziach to poinformuje).
-I najważniejsze Moja nauczycielka nie należy do wielbicielek tego gatunku i ma że to tak ujmę z góry wyrobione zdanie na to co Japońskie dlatego potrzebowałbym tytuł który ją mile zaskoczy swoją "porządnością"
Z góry dziękuje:)
Keii - 18-04-2009, 13:49
Temat postu:
Welcome to the NHK?
cehijow - 18-04-2009, 14:01
Temat postu:
Jeśli anime jest wiernie robione na podstawie mangi to ta manga odpada bo znam fabułę. Jeśli nie to ten tytuł byłby idealny do zdawania:)
Keii - 18-04-2009, 14:02
Temat postu:
Anime i manga powstały na podstawie powieści i różnią się, w niektórych momentach dość znacznie.
cehijow - 18-04-2009, 14:14
Temat postu:
Ok, Dzięki. Pozostaje mi tylko zabrać się do lektury.:)
Edit:
Jeśli ktoś by miał też coś fajnego do zaproponowania to będę wdzięczny bo raczej na jednej lekturze się nie skończy.
Dante666 - 23-04-2009, 13:43
Temat postu:
Cóż ja polecam:

666 Satan-jedna z moich pierwszych przeczytanych mang i powiem krótko jak zacząłem to nie chciałem przestać :)

Hatsukoi Limited- Boże! nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę: Ale te anime przebił u mnie School Rumble, a to jest wyczyn nie lada... Gatunek romansidła w realiach szkolnych, czasami i zabawnych gagów:)

Odnośnie drugiej mangi co wymieniłem, czy ktoś może mi na priva napisać coś więcej na jej temat: czy coś wiadomo o następnej części/sezonie/kontynuacji (niepotrzebne skreślić :) )
Morg - 23-04-2009, 17:12
Temat postu:
Wprawdzie niestety nie mam nic do polecenia, niemniej uważam, ze jeśli nauczycielka nie należy do wielbicielek tego gatunku i ma że to tak ujmę z góry wyrobione zdanie (...) tytuł który ją mile zaskoczy swoją "porządnością" , to manga o takim tytule, jak "666 Satan" raczej powinna odpaść w przedbiegach.
Doktor J - 23-04-2009, 21:17
Temat postu:
Ja raczej w mangach nie siedzę, ale sądzę, że jeśli nauczycielka mówiła o książce to książkę powinieneś przeczytać, a nie na siłę przekonywać ją do mangi. Polecałbym zakup jakiegoś opowiadanka Edgara Allana Poego na Allegro. Klasyka, ciekawe i przy okazji nie wykosztujesz się dużo (jak trafisz na dobrą aukcję to możesz zamknąć się w 10 - 15 zł z wysyłką).
Lena100 - 28-04-2009, 19:10
Temat postu:
Cóż, dopiero ostatnio zaczęłam powoli smakować mangi. Nie mam jeszcze rozeznania, chciałabym przeczytać coś, co nie zostało jeszcze zekranizowane. Do tej pory przeczytałam jedynie dostępne chaptery Amatsuki i Hourou Muskou. Obydwa tytuły bardzo mi się podobają. Znaczącą rolę odgrywa dla mnie kreska. Zarówno ładny projekt postaci, jak i jej czytelność. Zależy mi, żeby była estetyczna, raczej nie przeładowana szczegółami, bo takie rzeczy zaczynają mnie męczyć. Chciałabym uniknąć też gatunków typu shoujo i shonen, bo te dwa gatunki i wiążące się z nimi schematy doprowadzają mnie do szału. Za to mile widziane są kategorie seinen / josei oraz rozbudowane psychologicznie postaci (bądź po prostu sympatyczne). Chciałabym raczej uniknąć machania mieczami, bo jestem zdania, że na zarysowanym papierze ciężko jest oddać dynamikę postaci (do tego lepiej nadaje się film, bądź książka), za to można subtelnie i czytelnie przedstawić ich uczucia, postawy itp. Przyjemnie by było zobaczyć jakieś elementy komediowe, ale czysta komedia będzie raczej działać mi na nerwy. Dodatkowo przepadam za fantasy. Proszę bardzo o poradę i z góry dziękuję za odpowiedzi.
vries - 29-04-2009, 23:05
Temat postu:
Fantasy w mandze zazwyczaj kończy się źle (mam na myśli to, że jest słabo wykonane).
Jedynym oryginalnym tytułem z minimalna ilością mieczy to Dorohodoro - tyle, ze jest to manga przepełniona brutalnością połączoną z czarnym humorem. A warstwa fabularna za każdym razem, gdy zaczynamy coś rozumieć robi zwrot, po którym czytelnik czuje się zagubiony jak małe dziecko. Taka uroda tego tytułu. Tyle o fantasy.

Lena100 napisał/a:
Chciałabym raczej uniknąć machania mieczami, bo jestem zdania, że na zarysowanym papierze ciężko jest oddać dynamikę postaci (do tego lepiej nadaje się film, bądź książka), za to można subtelnie i czytelnie przedstawić ich uczucia, postawy itp. Przyjemnie by było zobaczyć jakieś elementy komediowe, ale czysta komedia będzie raczej działać mi na nerwy.

Co prawda nie zgodzę się z tym, ze w mangach dynamika jest źle oddana, ale niech będzie... Z fajnych tytułów jest to zdecydowanie Parasite. Niby ktoś tam z kimś walczy, ale najistotniejsze są wewnętrzne przemyślenia bohaterów.
Warto zerknąć również na inną mangę tego autora - Historie. To dla odmiany jest manga historyczna o Eumenesie z Kardii, sekretarzu Aleksandra Wielkiego.

Kolejnym ciekawym tytułem tym razem mającym miejsce w średniowieczu jest Vinland Saga. Tym razem akcja rozgrywa się w pogrążonej w wojnie Anglii. A głównym bohaterem jest młody najemnik, który nie pragnie niczego więcej poza zamordowaniem swojego dowódcy w honorowym pojedynku. Nie jest to jednak takie proste...

Idąc trochę innym tropem, bardzo ciekawym autorem jest Toyoda Tetsuya. On z kolei tworzy slice of life. Można znaleźć zbiór shortów jego autorstwa związanych z kawą - Coffe Time, historię właścicielki basenu - Under Current i shorta Goggle (polecam czytanie w odwrotnej kolejności niż podałem).
Virgil - 03-05-2009, 02:16
Temat postu:
Nikt się nie znalazł kto znałby coś podobnego do wcześniej wymienionych przeze mnie tytułów, więc zmieniam temat poszukiwań :) pare stron wcześniej padło pytanie

evin napisał/a:

i jedna z odpowiedzi to

vries napisał/a:
Fei Wang Reed napisał/a:

Zdecydowanie tak. Nawet mangi sportowe tego autora są całkiem niezłe fabularnie.

Kolejnym świetnym autorem jest Hitoshi Iwaaki. Ma doskonałe tytuły takie jak Parasyte, czy Historie (jeszcze wychodzi).

Bardzo fajna jest Vinland Saga, Homunkulus, Hour of the mice, Domu, czy Akira (która jest bardziej rozbudowana niż anime).

Z mang wydawanych w Polsce zdecydowanie na plus wyróżnia się Eden.

Dokładnie wszystko z wyżej wymienionych tytułów mi się podobało (poza Domu - nie znalazłem tego tytułu nigdzie :) ), każda pozycja miała w sobie to coś co potrafiło przykuć uwagę. Szkoda że tłumaczenie Homunculusa i Hour of the Mice utknęło, Vinland Saga czy Historie natomiast wychodzą strasznie rzadko. Dlatego ponawiam zadane wcześniej pytanie - znacie jakąś dobrą mangę, z ciekawą i wciągającą fabułą, coś w stylu tego co zostało wymienione?

I drugie pytanie, tym razem konkretniejsze - Monstera znam tylko z anime - są jakieś znaczące różnice w stosunku do mangi? Opłaca się to czytać jeśli wcześniej się oglądało wersję ruchomą?
gentle_monster - 03-05-2009, 08:53
Temat postu:
Virgil napisał/a:
Dlatego ponawiam zadane wcześniej pytanie - znacie jakąś dobrą mangę, z ciekawą i wciągającą fabułą, coś w stylu tego co zostało wymienione?

Nie wiem czy do końca w podobnym stylu, ale mangą którą poleciłbym głównie za scenariusz jest bez wątpienia Sanctuary od Buronsona. Pod względem fabularnym to według mnie podobna klasa co mangi Urasawy (przy czym gatunek inny). Kreska też niczego sobie. Myślę, że możesz spróbować.

Szkoda, że nie szukasz dobrej fabuły w "Jakie anime obejrzeć?"... Wtedy z miejsca mógłbym Ci polecić wiadomą, galaktyczną serię ;)
vries - 03-05-2009, 13:30
Temat postu:
Cytat:
I drugie pytanie, tym razem konkretniejsze - Monstera znam tylko z anime - są jakieś znaczące różnice w stosunku do mangi? Opłaca się to czytać jeśli wcześniej się oglądało wersję ruchomą?
Manga i anime są kropka w kropkę takie same.

Możesz spróbować mangi Toyody Tetsuya (post nad twoim). Najlepsi twórcy się wyczerpali, teraz będzie trochę gorzej... King of Thorns - kreska jest trochę dziwna, ale manga się rozkręca i jest dość fajna. Shamo - bardzo brutalna manga z całkiem przyzwoitą fabułą i dobrymi (złymi) bohaterami. Wspomniane pare postów wyżej Dorohodoro. Tyle, że tu fabuła jest dziwna i enigmatyczna, wiec nie każdemu może przypaść do gustu.
Nowa manga Urusawy Billy Bat właśnie zaczyna się rozkręcać (wydawana co 2 tygodnie).

gentle_monster napisał/a:
Sanctuary od Buronsona. Pod względem fabularnym to według mnie podobna klasa co mangi Urasawy

Jak dla mnie klasę niżej, ale może być.

Co do terminów wydań... cóż dobre mangi wydawane są w okresach miesięcznych (rzadziej dwutygodniowych). Do tego trzeba się przyzwyczaić. O ile tłumaczenie Hour of the Mice faktycznie jakby zmarło, to Homunculus ma się chyba całkiem nieźle. Tyle, że ta manga tłumaczona jest z tomików, więc na kolejne wydania trzeba czekać cały rok (tak samo jest obecnie z shamo).
Anonymous - 06-05-2009, 21:01
Temat postu:
Byłbym wdzięczny za doradzenie 2 typów mang:

typ nr 1 to zakręcona komedia, coś na kształt Cromartie High School, School rumble, czy Hatsukoi Limited (nie sugerujcie się tym, że to komedie szkolne, chodzi o samo pokręcenie postaci ;)

typ nr 2 to takie coś pomiędzy shounenem a seinenem, gdzie bohater jest pewny siebie i silny, ale przy tym nie jest idiotą i problemy woli załatwiać intelektem. Trochę krwi nie zaszkodzi, ale bez przesady. Dodam, że cyberpunk odpada :) Jako przedstawiciela podam tu Historie :D

Będę wdzięczny za pomoc ^^
vries - 06-05-2009, 21:24
Temat postu:
Gość napisał/a:
typ nr 1 to zakręcona komedia, coś na kształt Cromartie High School, School rumble, czy Hatsukoi Limited (nie sugerujcie się tym, że to komedie szkolne, chodzi o samo pokręcenie postaci ;)

National Game - o tym, co by było gdyby Japonia była rządzona poprzez quiz telewizyjny. Genialna manga.
Dance! Kremlin Palace - UWAGA! musisz umieć trawić czarny humor (w tym sex, seksizm, brutalność itd.). Czyli komunizm na wesoło okiem Japończyka + masa seksu. Dla takiego spaczonego przez mangę człowieka jak ja idealne, nie koniecznie dla ciebie...
Detroid Metal City - czyli hardcorowe ujęcie death metalu.

Gość napisał/a:
typ nr 2 to takie coś pomiędzy shounenem a seinenem, gdzie bohater jest pewny siebie i silny, ale przy tym nie jest idiotą i problemy woli załatwiać intelektem. Trochę krwi nie zaszkodzi, ale bez przesady. Dodam, że cyberpunk odpada :) Jako przedstawiciela podam tu Historie :D

Parasite, King of Thorns, Vinland Saga, Eden... hmm tym czasem tyle. Wszystkie były jako tako opisane w tym temacie. Dobre opisy powinny być na angielskiej wikipedii.

btw. Historie to jest seinen wydawany w Afternoon.
Anonymous - 07-05-2009, 22:21
Temat postu:
Ostatnio przeczytałem boys next door, bardzo prosił bym, znacie może jakieś yaoi podobne do tego? tylko z kreską, taką bardziej subtelniejszą od kwadratowych szczęk, albo "starej".
moshi_moshi - 12-05-2009, 11:22
Temat postu:
Hmmm, oczywiście zdajesz sobie sprawę, że w Boys Next Door elementów stricte yaoi, nie ma za dużo? Na MALu, mangi polecane osobom, którym podobało się BND to Cut, Togari i Banana Fish (cudny tytuł), żadnej z nich nie czytałam. Ewentualnie spróbuj poczytać inne prace pani Kaori Yuki.
OverLord_Zenon - 14-05-2009, 12:29
Temat postu:
BTW Z tego co wiem to mangę Tu detektyw Jeż wydano w Polsce tylko kilka tomików. Pytanie czy została ona wydana na zachodzie? W zrozumiałym języku, znaczy po angielsku? Jeśli tak to chciałbym wiedzieć pod jakim tytułem.
Dzięki.
PS Vinland saga jest świetna. Jedna z najlepszych opowieści jakie widziałem.
Anonymous - 14-05-2009, 12:35
Temat postu:
ANN podaje, że wyszło tylko w Polsce.
OverLord_Zenon - 14-05-2009, 12:52
Temat postu:
A coś w podobnym klimacie? Jakiś tytuł?
Teukros - 14-05-2009, 13:21
Temat postu:
Z mang które wyszły w Polsce - Kobiety, może jeszcze Heat.
Anonymous - 24-05-2009, 23:10
Temat postu:
Czy mógłby mi podać, polecić tytuły dobrych mang Yuri/Yaoi? Koniecznie nie komediowe, bardziej mroczne, czasem nawet przesadzone
Morg - 24-05-2009, 23:28
Temat postu:
Na yaoi się nie znam, zaś co do yuri:

Shiroi Heya no Futari - nie mroczne, ale tragiczne. W pełnym znaczeniu tego słowa;
Maya's Funeral Procession - również tragedia, horror w dość dusznym klimacie powiedziałbym;
Pietà - wprawdzie osobiście nie czytałem, więc nie odpowiadam, ale recenzja i pewna znajomość gustu recenzenta pozwala mi stwierdzić z dość dużą pewnością, że to dobry dramat.

Kryterium "mroczności" spełnia w sumie niestety chyba tylko pozycja druga, choć jeśli chodziło Ci również o tragizm, albo po prostu o dobre yuri to są to pozycje zdecydowanie warte przeczytania.
Anonymous - 25-05-2009, 00:18
Temat postu:
Skarpeta napisał/a:
Czy mógłby mi podać, polecić tytuły dobrych mang Yuri/Yaoi? Koniecznie nie komediowe, bardziej mroczne, czasem nawet przesadzone

Mnemosyne, jeśli chodzi o yuri, powinno pasować.
Akira1980 - 15-06-2009, 17:07
Temat postu:
Chwilowo czytam "Until Death Do Us Part" i napiszę że nie spodziewałem się niczego specjalnego, tym bardziej że jest to 1 manga tego autora (tak mi się przynajmniej zdaje). I takie na początku ma się uczucie, ale jest w niej coś, że człowiek siedzi i czyta i chce jeszcze.
Poza tym niedawno skończyłem mangę "Beck" i niestety mam wrażenie że autor chciał już skończyć ją i nieśpiesznie powyjaśniał co i trzeba i zakończył serię. Polecam.
wariacik - 24-06-2009, 15:35
Temat postu:
szukam czegos podobnego do i"s . dramat/romans/komedia
mozecie cos polecic?
Anonymous - 29-06-2009, 14:16
Temat postu:
Może coś tego samego autora: Video Girl Ai? Kawał dobrego romansu z elementami humorystycznymi i fantastycznymi.

Sama jestem po przeczytaniu Kiseijuu (Parasyte) i szukam czegoś w tych klimatach i względnie nierozwlekłego (15-20 tomów max... ja chcę mieć czas jeszcze na życie xD) i ambitnego. Zna ktoś coś godnego polecenia?
Tyki Mykk - 21-07-2009, 17:07
Temat postu:
No to i ja dorzucę się do jakiegoś zapytania.
Nie czytałem nigdy mangi (hihi, ale noobek co? :-))
No nic, postanawiam to zmienić, obejrzałem na prawde ogrom anime, ale nie mam zamiaru w metrze oglądać anime czy też w na nudnych wykładach politechnicznych^^
Stąd moje pytanie o jak najlepszy tytuł, oglądałem anime Death Note czy GTO i jestem ciekawy czy warto inwestować w mangi o tych tytułach. Jak nie to polećcie mi coś z górnej półki, gatunek obojętny, byle było genialne ;]

p.s dobrze by było po polsku, bo wykłady po angielsku mi wystarczą :<
madzik93 - 21-07-2009, 17:24
Temat postu:
hmmm... ja polecam mangę Black Cat, Princess Princess no i K-On
Morg - 21-07-2009, 17:32
Temat postu:
Dobre mangi możesz zobaczyć tu, jeśli zaś chodzi o tytuły wydane w Polsce, to ich (chyba) pełna lista znajduje się tutaj
Agon - 21-07-2009, 17:45
Temat postu:
Tyki Mykk napisał/a:
dobrze by było po polsku

Jak po polsku, to szczerze polecam wszystkie jednotomikowe pozycje od Hanami - prawdziwa uczta dla starszych i bardziej wymagających czytelników, którzy szukają w komiksach dojrzałej i dającej do myślenia fabuły. No i oczywiście do tej listy dochodzi składająca się z dwóch tomów Muzyka Marie, która jest moim zdaniem arcydziełem samym w sobie.

Tyki Mykk napisał/a:
Stąd moje pytanie o jak najlepszy tytuł, oglądałem anime Death Note czy GTO i jestem ciekawy czy warto inwestować w mangi o tych tytułach.

GTO nie znam, a co do DN – fabuła mangi jest niemal identyczna jak w anime, więc sam musisz ocenić, czy komiks nie zacznie Cię po prostu nudzić w pewnym momencie. Polskie wydanie stoi na dość wysokim poziomie.

Natomiast z zagranicznych/niepolskojęzycznych wydań poleciłabym Yotsubato! - najlepsza komedia, jaką kiedykolwiek czytałam.

Edit: Musiałam poprawić literówkę w tytule Marie - drażniła mnie.
Keii - 21-07-2009, 19:09
Temat postu:
Z dobrych po polsku:
Evangelion, GTO (anime nie widziałem, ale słyszałem, że jest od mangi dużo gorsze), Fullmetal Alchemist.

Z dobrych ogólnie:
Senkaiden Houshin Engi (puszczane u nas anime Łowca Dusz to baaaardzo okrojona wersja mangi)
I"s - najlepszy romans jaki czytałem i jedyna manga, którą odświeżałem sobie więcej niż 2 razy
Bokurano - bardzo mocne i dołujące, jeśli nie odrzuci Cię kreska ani niezbyt wesoły nastrój panujący w tym tytule to polecam
kokodin - 22-07-2009, 21:16
Temat postu:
Zadam dość nietypowe pytanie. Co oznacza na baka updates coś w stylu
baka-updates manga napisał/a:
21 Volumes (Hiatus)
?
Dokładniej chodzi mi o nanę bo jak nie zacznę czytać mangi to anime nigdy nie powstanie :P
Ale tak poważnie. Co z tym zakończeniem? Można się za to brać czy znowu zostanę w wielkim niedopowiedzeniu? ... Chociaż z drugiej strony bez muzyki to nie to samo.
Avellana - 22-07-2009, 21:46
Temat postu:
http://www.animenewsnetwork.com/news/2009-06-26/nana-ai-yazawa-puts-manga-on-hold-due-to-illness <= to. Autorka zachorowała, więc manga jest bezterminowo wstrzymana, nie wiadomo, kiedy będzie następny tom/rozdział.
kokodin - 22-07-2009, 22:50
Temat postu:
Dzięki za potwierdzenie bo gdzieś czytałem że to plotka ale wyraźnie nie :|
Pozostaje trzymać kciuki za szybki powrót do zdrowia autorki najlepszej obyczajówki jaką widziałem.
Tyki Mykk - 25-07-2009, 14:53
Temat postu:
Nie wiedzieć czemu zakupiłem 9 tomów Hellsinga i jestem bardzo zadowolony z zakupu.
Teraz przymierzam się do 10 pierwszych tomów GTO i potem kolejnych, oprócz tego szukam jakiegoś ciekawego horroru / thrillera w paru tomach, jest coś ciekawego na polskim rynku? Ewentualnie coś pokroju Hellsinga?
Agon - 25-07-2009, 21:12
Temat postu:
Tyki Mykk napisał/a:
oprócz tego szukam jakiegoś ciekawego horroru / thrillera w paru tomach, jest coś ciekawego na polskim rynku?

Na polskim rynku? Raczej będzie ciężko, jeśli chodzi o te gatunki.

Hmm, jeśli spodobał Ci się Hellsing, to może zerknij na Black Lagoon - również jest to manga przygodowa, i mamy tu główną bohaterkę z pistoletami, aczkolwiek na tym się (chyba) kończą podobieństwa między tymi tytułami. Poza tym dopiero został wydany jeden tom BL, przez Waneko.
Anonymous - 25-07-2009, 22:02
Temat postu:
Rzeczywiście z horrorami jest dość ciężko. Mogę polecić co najwyżej manhwę "Priest" od Kasenu, ale problem polega na tym że wydano u nas tylko pięć tomów i nie wygląda na to by wydano resztę.

Pod thriller powinien podpadać niezły "Death Note", ale pewnie słyszałeś o tym tytule. Recenzja na Tanuki-Manga.
Tyki Mykk - 25-07-2009, 22:38
Temat postu:
Death Note obejrzałem w wersji cyfrowej, więc nie zaciekawi mnie raczej.
No nic, chyba będę skrupulatnie zbierał GTO i potem się zobaczy.
Anonymous - 26-07-2009, 21:18
Temat postu:
Tyki Mtkk ja ci polecam Balsamistę. Co prawda to z horrorem nie ma nic wspólnego. Ale jakieś elementy pasujące do thrillera tam na silę można znaleźć ;p
N!xau - 28-07-2009, 16:51
Temat postu:
Poszukuję mangi podobnej do Claymore, coś typu dark fantasy, najlepiej z wiedźmami etc.
PS. Berserkera już przeczytałem.
Robin-Sena - 02-08-2009, 18:16
Temat postu:
Mam pytanie czy jakies polskie wydawnictwo typu JPF ma zamiar wydac polska mange "bleach"? Sa juz tlumaczone na wielu portalach przez grpuki ludzi. Sa Online wiec dlaczego by nie wydac? Male poprawki, przeglad i drukowanie. Sprzedarz byla by napewno dobra :o
Loko - 02-08-2009, 19:24
Temat postu:
Tu masz taki fajny temat.

Swoją drogą (nie znam się za bardzo na tym) ale wydaję mi się że wydawnictwo musi wykupić sobie prawa do sprzedaży jakiegoś tytułu w danym państwie. A co do tłumaczeń w necie... raczej nie podchodzą one pod "fansub", ale chyba tak samo łamią w/w prawa autorskie. W domu można sobie tłumaczyć ile wlezie, ale udostępnianie tego w internecie raczej jest już piractwem.
ghostface - 06-08-2009, 11:53
Temat postu:
JPF zapowiedział wydanie pierwszego tomu Bleacha na wrzesień i drugiego na listopad. Oficjalna informacja jest już na ich stronie.
Robin-Sena - 06-08-2009, 17:36
Temat postu:
Upiii ^-^ Dziekuje za ta informacje! Ale mialem wyczucie czasu z tym pytaniem o bleacha :p . Jestem ciekaw ile w 1 tomiku bedzie do czytania. na ktorym episodzie z anime staniemy. bo jednak 2 miesiace troszke boli :p . Ale i tak sie ciesze ze beda wydawac. Wlasnie mialem sie spytac co do kupna pewnych mang. Bo sadze ze lepiej przeczytaj najpierw mange niz obejrzec anime.
1. GTO
2. Gundam wing
3. Death Note (obejrzane) Slyszalem ze za duzo sie nie rozni od anime.
4. Neo Genesis Evangelion
5. Chobits (obejrzane)
6. DNAngel
7. Hack
8. Ghost in the Shell
9. Wolfs Rain
10. video girl
Chce poznac wasze opinie na temat tych mang.
Anonymous - 06-08-2009, 19:26
Temat postu:
Po pierwsze radzę zajrzeć na Tanuki-Manga, ale co tam...

GTO - Podobno całkiem niezła seria, pod warunkiem że lubi się takie klimaty.

Gundam wing - To lepiej sobie darować, słabizna.

Death Note - Moim zdaniem anime było lepsze, bardziej efektowne i zaskakujące.

Neon Genesis Evangelion - Manga jest zdecydowanie lepsza od anime. Ma ładną kreskę, więcej czasu zostaje poświęcone postaciom. Niestety, ostatnio rozdziały wychodzą co pół roku, więc trochę czasu minie zanim seria zostanie zakończona.

Chobits - Obydwie wersje prezentują wysoki poziom, ale różnią się zakończeniem. Wadą anime są głównie fillery, czyli dwa niepotrzebne odcinki przypominajkowe i przerobienie niektórych, króciutkich wątków na odcinki (np. zakup bielizny dla Chii).

DNAngel - Jeżeli po lekturze pierwszych tomów nie zaczniesz ziewać to możesz kupić kolejne, ale i tak nie polecam.

Hack - Jak wyżej, przy czym akurat ta seria jest dość krótka (trzy tomy).

Ghost in the Shell - Dobry, ale przereklamowany tytuł. Pierwszy tom jest niezły, tom 1.5 nieco słabszy, a dwójka jest przeciętna. Poza tym musisz mieć świadomość że nakład tomu drugiego został wyprzedany w całości. Można go obecnie kupić tylko z drugiej ręki, w bardzo wysokiej cenie, więc uważam jego zakup za nieopłacalny. Jeśli widziałeś filmy lub serial to będzie cię razić dość nierealistyczny sposób rysowania postaci. Natomiast anime, a w szczególności dwa pierwsze filmy, są fantastyczne.

Wolfs Rain - Polecam rewelacyjne anime. Manga nie dorasta mu do pięt, choć sama w sobie jest dość dobrym tytułem.

Video girl Ai - Jeśli lubisz ten gatunek to możesz się tym zainteresować, ja jednak bardziej cenię Chobits.
Robin-Sena - 06-08-2009, 20:01
Temat postu:
zerknalem na np gto lecz recenzji brak o mandze. http://manga.tanuki.pl/strony/manga/27 o anime znam recenzje ale chcialem poznac wasza opinie. ok dziekuje.
ghostface - 06-08-2009, 20:47
Temat postu:
GTO w wersji mangowej jest bardziej wulgarne niż anime, trzeba się z tym liczyć :) Plusem jest bardzo dynamiczna kreska, czasem sam rysunek może wywołać atak śmiechu. Trochę drażnią polskie wtręty w tłumaczeniu (np. zastępowanie wzmianek o japońskich celebrytach polskimi nazwiskami), ale to drobiazg. Manga jest zabawna i dobra na odstresowanie, choć trzeba przyznać, że historie są powtarzalne, więc jeśli zdecydujesz się kupować tę serię, nastaw się na 25 tomów mniej więcej o tym samym.
Teukros - 20-08-2009, 20:58
Temat postu:
Bardzo proszę użytkownika Robin-Sena o stosowanie znaków polskich w postach, jak również zważanie na zasady interpunkcji i ortografii.
Anonymous - 03-09-2009, 11:26
Temat postu:
No dobrze. Jak zwykle będę miał dość dziwne pytanie. Proszę o polecenie bardzo dobrych i niekoniecznie popularnych, ale bezdyskusyjnie wartych przeczytania mang nie wydanych w Polsce. Gatunek jest nieistotny (dobra manga pozostaje dobra niezależnie od gatunku), choć obecnie najbardziej cenię sobie s-f (Blame!, Baroque) i tytuły obyczajowe. Proszę tylko by bohaterowie danego tytułu nie byli zbieraniną bałwanów i myśleli co robią (ideałem dla mnie jest Shin Angyo Onshi gdzie bohaterowie nie dość że są dorośli i niejednoznaczni moralnie, to jeszcze myślą).

ps. *łyp na własny post* Mając takie dziwne (niemangowe?) podejściem chyba powinienem się przerzucić na komiksy.
Virgil - 03-09-2009, 20:42
Temat postu:
Dobre, warte przeczytania mangi? Te najciekawsze zostały już chyba wymienione i po krótce opisane wcześniej w tym temacie, tak dla przypomnienia: Monster, 20th Century Boys, Pluto, Parasyte, Historie, Vinland Saga, Homunkulus, Hour of the mice, Domu, Akira, Shamo... to wsyzstko co pamietam, można przejrzeć temat pare stron wstecz :) Z trochę słabszych, ale też kwalfikujących się pod tagi "ciekawe" i "myślący bohaterzy" to:
Sanctuary - dwóch przyjaciół patrząc na obecny stan Japonii, postanawia coś zmienić - jeden zaczyna zajmować się polityką, drugi schodzi do podziemia i wspiera go po cichu. Mocno naciągane, ale wciąga
Offered - poziom podobny do serii wyżej, może trochę niższy. Tylko tematyka inna. W sumie to na tyle inna, że nie wiem czemu te serie porównuje - tak mi się kojarzą ze sobą, może podobny styl rysowania. Główny bohater jest potomkiem Gilgamesha i ma możliwość odnalezienia ruin, w których podobno ma czekać niewyobrażalne bogactwo. Wie o tym on, no i oczywiście jego zły brat bliźniak... Jak patrze co napisałem to sie zastanawiam dlaczego dobrze tą mangę wspominam... W każdym razie nic specjalnego, ale potrafi wciągnąć
Eden - przeczytałem może 3 tomy, więc trudno mi się wypowiedzieć o całości, ale wydaje się naprawdę niezłe - klimat postapo, raczej na poważnie niż komediowo
Kurogane - klimaty samurajskie, z lekką dozą s-f/fantastyki. Główny bohater ginie, ale zostaje w jakiś sposób uratowany przez kogoś w stylu szalonego naukowca. W rezultacie część ciała ma mechaniczną, ale stracił głos. Jako rekompensatę dostał gadającą katanę. Seria polega na krótkich historiach o ludziach, których bohater spotyka włócząc się po bezdrożach bez większego celu. Mi te historie podpasowały
Yesterday wo Utatte - obyczajówka, troche romansu, okruchy życia. Spokojna historia, w miarę wiarygodni bohaterowie. Autor ten sam co w Hour of the mice, jak jedno się podobało to drugie pewnie też podpasuje, u mnie tak było
Ii Hito - również obyczajówka, również dobrze się czyta. Bohater opuszcza swoje rodzinne miasteczko, żeby pracować w dużej korporacji. Manga pokazuje perypetie w pracy i poza nią, głównie skupia sie na tym, jak główny bohater wpływa na swoje otoczenie i zmienia nastawienie innych - mnie fabuła wciągnęła.
Goth - krótka manga, ale wciąga. Dwójka głównych bohaterów ma dość nietypowe zainteresowania: morderstwa, samobójstwa, krwawe wypadki
Dangu - grupa najsilniejszych wojowników, coś w stylu berserkerów, w jakiś fikcyjnym państwie wygrywa ostatnią wojnę. Jako że nie są więcej potrzebni zostają wyeliminowani. Przeżywa córka jednego z tych wojowników, jeszcze niemowle. Zostaje oddana do jakiegoś obozu szkoleniowego czy czegoś w tym stylu. Historia toczy się dalej... brzmi jak setki innych serii, ale ta wydaje się sporo lepsza. Tylko tłumaczenie chyba utknęło

Na tą chwilę tyle przychodzi mi do głowy z ciekawszych - tylko nie spodziewaj się niewiadomo jakiego poziomu, wymienione przeze mnie tytuły są po pierwsze dobre tylko moim zdaniem, a po drugie dobre jak na mangi ;] Powodzenia w szukaniu
vries - 03-09-2009, 23:24
Temat postu:
Virgil napisał/a:
Eden - przeczytałem może 3 tomy, więc trudno mi się wypowiedzieć o całości, ale wydaje się naprawdę niezłe - klimat postapo, raczej na poważnie niż komediowo

Wydane w Polsce (prawie w całości, w tym roku miejmy nadzieję skończą). Może jakość papieru jest słaba, ale przynajmniej tłumaczenie jest ok.

Virgil napisał/a:
Dangu

Ponoć końcówka jest słaba. Można sobie teoretycznie zamówić z USA...

Ja od siebie mogę polecić stały zestaw Parasite (wcale nie takie słabe jak mówi recenzja na tanuki), Historie, 20th Century Boys (i wszytko inne mistrza Urusawy), Vinladn Sagę, Berserka. To są tytuły, które chyba najczęściej się przewijały.

z mniej znanych:
Ravages of Time - manhua osadzona w realiach Romasu Trzech Królestw. Akcja widziana jest z perspektywy punktu widzenia klanu Sima (czyli ostatecznego zwycięzcy, który w samej powieści ma marginalne znaczenie). Największy problem z tą manhwą jest taki, ze mamy tu całe zatrzęsienie podobnie wyglądających postaci. By cokolwiek zrozumieć trzeba przynajmniej przeczytać artykułów na wiki na temat Romansu.
Z historycznych mamy jeszcze przyzwoite Cesare. Tu głównym mankamentem jest trochę shoujo kreska.
Z postapo jest bardzo ciekawy tytuł - Mother Sarah. Niestety nieskończony. Może kiedyś się doczekamy.
Z obyczajówek - Google, Under Current, Coffe Time
Typhus - 26-09-2009, 20:36
Temat postu:
aaaa gubię się na tym forum strasznie obszerne aaaaa :)

Teraz do rzeczy jestem totalnie zielony w tematyce mangi i anime. Jakiś czas temu pokusiło mnie kupienie filmu Ninja Scroll i normalnie olśnienie. Aktualnie poszukuje jakiejś serii komiksów mangowych tak na początek żebym się przypadkiem nie zraził do ogółu kupując coś w ciemno.

(mam sporą kolekcję Batmanów, Thorgali i innych ale zero mang)

Proszę o zaproponowanie mi potencjalnych tytułów komiksów od jakich powinienem zacząć :)

PS (kupiłem już komiks Dragon Balla bo obejrzałem całą serie odcinkową)
PSS strasznie dużo hałasu jest o Naruto.
Asthariel - 26-09-2009, 20:42
Temat postu:
Zdecydowanie Full Metal Alchemist i Death Note, chyba najlepsze dla początkujących. A w tym miesiącu (chyba) ma się jeszcze ukazać pierwszy tom Bleacha.
Typhus - 26-09-2009, 20:48
Temat postu:
dzięki za naprowadzenie no to teraz wskakuje na alegro i szukam :)
Anonymous - 26-09-2009, 21:18
Temat postu:
Typhus napisał/a:
Torgali i innych ale zero mang)

Ten komiks nazywa się Thorgal, a nie Torgal. Powinneś to wiedzieć skoro masz ich sporą kolekcje.
Anonymous - 26-09-2009, 21:24
Temat postu:
Najlepiej będzie jeśli po prostu zacytuję Teukrosa. Wiem, jestem leniwy, ale lepszego przeglądu rynku nie dostaniesz.

Teukros napisał/a:

Akira - dobry przykład na to, że tytuł stary nawet po latach można przeczytać z zainteresowaniem.
Hellsing - miałka fabuła (a pod koniec nudna po prostu), ale warto zobaczyć dla świetnej kreski.
Paradise Kiss - świetna manga na pograniczu shoujo i josei.
Usagi Yojimbo - jeżeli nie pociąga Cię chanbara, ale lubisz opowieści o samurajskiej Japonii, to Usagi powinien Cię zainteresować.
Wędrowiec z tundry - japońskie spojrzenie na amerykańską powieść, a jako dodatek - dwie świetne historie obyczajowe.

Aż do nieba zostało niedawno wydane w reedycji, zbierającej wszystkie trzy tomiki w jednym tomiszczu. Niestety, na razie tom jest dostępny jedynie w sklepiku internetowym wydawnictwa. Kłopotem może być głównie jakość tłumaczenia. Niby wydawnictwo twierdziło, że poprawiło wady pierwszego wydania, ale od strony 140 co chwilę łapałem się za głowę widząc przeróżne błędy i literówki. Warto, jeśli lubisz tytuły historyczne.

Naruto to raczej dobre czytadło w stylu Dragon Balla. Irytować może powolne tempo akcji w pierwszych kilkunastu tomach, oraz zbyt duża ilość bohaterów (i tomów, a seria wciąż wychodzi).

Bleach został właśnie wydany i w ciągu kilku dni powinien trafić do sieci dystrybucji. Tytuł podobny do Naruto, tyle że zupełnie inny ;P. Kłopot z tym tytułem polega na tym że poziom (który i tak nie był jakoś niewiarygodnie wysoki) spada na łeb i szyję, po zakończeniu historii w Soul Society.

Dziwne, że nikt nie poleca Neon Genesis Evangelion. Tytuł jest pełen: mechów, ładnych panienek, traum, chrześcijańskich motywów, walk o ocalenie ludzkości itd. Mówiąc inaczej - to całkiem reprezentacyjny dla swego gatunku tytuł, zawierający część najczęściej spotykanych mangowych motywów.

ps. Typhus. Przepraszam za takie pytanie, ale zdajesz sobie sprawę, że mangi (najczęściej) czyta się na odwrót - od prawej do lewej.
Typhus - 26-09-2009, 22:17
Temat postu:
Cytat:
Ten komiks nazywa się Thorgal, a nie Torgal. Powinneś to wiedzieć skoro masz ich sporą kolekcje.

Tak wiem i juz zrobiłem edycję uszło to mojej uwadze. Jestem też szczęsliwym posiadaczem Szninkiela- duetu twórców Thorgala.

Już kupiłem dwa pierwsze tomy Full Metal Alchemist i pierwszy Death Note, teraz tylko poczekam jak się znajdą u mnie w ręku :)

Asthariel napisał/a:
ps. Typhus. Przepraszam za takie pytanie, ale zdajesz sobie sprawę, że mangi (najczęściej) czyta się na odwrót - od prawej do lewej.

Kiedyś widziałem takowe zjawisko :P hmm z przestawieniem się nie powinno być dużych problemów.

Teraz popatrzę na tytuły które Ty mi podałeś.
Vodh - 29-09-2009, 12:00
Temat postu:
Jeżeli znasz kogoś kto ma dwa pierwsze tomy Angel Sanctuary to spróbuj pożyczyć i przeczytać - do kupienia "na próbę" trochę drogie, a dodatkowo pierwszy tom nieco odbiega sposobem prowadzenia historii od pozostałych, więc odczucia po jego przeczytaniu niekoniecznie będą miarodajne dla całego cyklu. Ogólnie bardzo fajna manga, ale jednak dość specyficzna i niektórzy odpadają od niej z gwizdem, więc strach kupować bez wcześniejszego rozeznania.
Keii - 29-09-2009, 12:04
Temat postu:
Ja odpadłem z gwizdem po pierwszym tomie, ale że głupio mi było to tak zostawiać, po tym jak znajomy przytaszczył 6, czytałem dalej. Później podobało mi się o wiele bardziej i nie żałuję dania temu tytułowi drugiej szansy.
Typhus - 30-09-2009, 07:00
Temat postu:
Vodh napisał/a:
Jeżeli znasz kogoś kto ma dwa pierwsze tomy Angel Sanctuary to spróbuj pożyczyć i przeczytać - do kupienia "na próbę" trochę drogie,

Pierwsze oględziny Alegro w poszukiwaniu tego tytułu nie są złe pierwszy tom to koszt 18 zł a kolejne widzę że i po 14 złoty to chyba nie najdrożej jak na tak obszerne stronnicowo komiksy. Tytuł już zapisany do mojej listy "warto kupić."
kokodin - 30-09-2009, 10:23
Temat postu:
Zwyczajowe pytanie moje w tym temacie. Obejrzałem anime "A" i teraz szukam końca. Jak i od którego rozdziału zacząć teraz lekturę żeby nie narobić sobie dziur nie do przeskoczenia i czy anime już takowych nie naprodukowało. Czy to w ogóle warte uwagi?
Za "A" podstawmy tym razem kare kano czy jak kto woli his and hers circumstances.
fm - 30-09-2009, 11:08
Temat postu:
Wydarzenia z anime (czyli festiwal kulturalny) bezpośrednio kontynuuje początek dziewiątego tomu, czyli 37-my rozdział. Dziur sobie nie przypominam, ale możesz cofnąć się trochę do tyłu, by nadrobić to, co zostało kiepsko zanimowane w adaptacji. Czy warte uwagi? Sądzę, że tak. To chyba jedna z lepszych mang shoujo, tylko samą końcówkę ma przesłodzoną.
Sasayaki - 08-10-2009, 21:49
Temat postu:
Proszę o polecenie mi mangi z, że się tak wyrażę- tajemnicą. Zagadką, którą bohaterowie będą rozwiązywać, lub sama się będzie rozwiązywać z biegiem wydarzeń. Raczej z nieprzesadną ilością przemocy i proszę bez ecchi.
vries - 09-10-2009, 23:07
Temat postu:
Cytat:
Proszę o polecenie mi mangi z, że się tak wyrażę- tajemnicą. Zagadką, którą bohaterowie będą rozwiązywać, lub sama się będzie rozwiązywać z biegiem wydarzeń. Raczej z nieprzesadną ilością przemocy i proszę bez ecchi.

Chyba najlepsze będą magi Urusawy - Monster, 20-th Century Boys, Pluto.
Sasayaki - 10-10-2009, 11:32
Temat postu:
Monstera próbowałam... Acha i może źle się wyraziłam, nie musi być to kryminał, po prostu chcę by miało coś... tajemniczego.
Dziękuję za propozycję vires
Keii - 10-10-2009, 12:07
Temat postu:
Może Bokurano? Tytuł bardzo "mocny", pod wieloma względami (oprócz kreski, tą ma beznadziejną) i na swój sposób tajemniczy, gdyż nowe fakty odnośnie głównej osi fabuły ujawniają się stopniowo.
Sasayaki - 10-10-2009, 13:12
Temat postu:
Hm... czytałam recenzję i faktycznie ma "to coś". Co prawda na początku mnie odrzuciło przez mechy, ale może powinnam dać mu szansę.
Keii - 10-10-2009, 13:21
Temat postu:
Mechy co prawda są ważnym elementem fabuły, ale zupełnie nie przeszkadzają. Bo tak naprawdę to manga o ludzkich dramatach i śmierci, a nie bijących się wielkich robotach :)
RepliForce - 19-11-2009, 13:52
Temat postu:
Poszukuje jakiejś mangi która dzieje się w przyszłości.
-Mogą być Mechy, ale świat nie ma być po apokalipsie.
jeśli już mają być mechy to musi być w klimat CG albo Eureka Seven
-Najlepiej jak będzie jakiś wątek zagadki
kokodin - 19-11-2009, 15:16
Temat postu:
Zadam głupie pytanie. O który klimat eureki chodzi ? Ten z mangi jak Novak ucina rękę Hollandowi kataną i korale są złe, czy ten z anime jak wszyscy żyją długo i szczęśliwie? :]
RepliForce - 19-11-2009, 16:45
Temat postu:
Oczywiście, że z anime :D
Donovan - 28-11-2009, 19:11
Temat postu:
Co możecie powiedzieć o Wish i Vampire Princess Miyu?
Przymierzam się do kupna tych mang i chcę wiedzieć czy warto.
Shizuka - 30-11-2009, 22:13
Temat postu:
A ja od pewnego czasu szukam jakiejś dobrej mangi shoujo, z główną bohaterką, która nie jest idiotką, bez przesłodzenia.
Podobały mi się na przykład: Ouran, Beast Master, Tokyo Crazy Paradise (swoją drogą - bardzo dobra manga, polecam), Skip Beat, Kimi ni Todoke.
Natomias NIE podobają mi się: Fruits Basket (skrajnie milutka i optymistyczna bohaterka), Vampire Knight (wkurzają mnie rozterki bohaterów), Fushigi Yuugi (za dużo romansidła), Utena.

Mam nadzieję, że z tego opisu jakoś da się wywnioskować o co mi chodzi :)
moshi_moshi - 30-11-2009, 22:35
Temat postu:
Shizuka, polecam Yume Chu oraz Beauty Pop. Obie mangi stosunkowo krótkie, niezwykle sympatyczne i z wyjątkowo fajnymi i sensownymi bohaterkami (tak, też mam uczulenie na słodkie idiotki).

PS Oraz Tokage Ouji - świetna bajka, bardzo ciepła i zabawna, a bohaterka praktyczna i rozsądna.
Agon - 30-11-2009, 22:46
Temat postu:
Shizuka, polecam Kaichou wa Maid-sama! (bardzo rozsądna i konkretna główna bohaterka, bohater zresztą też) i Dengeki Daisy (w tym przypadku brak pewności siebie u głównej bohaterki może niekiedy irytować, ale nie jest to jakiś skrajny przypadek, no i jest to manga autorstwa pana od Beast Master).
Yumegari - 03-12-2009, 15:50
Temat postu:
Shizuka, spróbuj Akuma to Love Song - niby zwykła seria szkolna, schematów coniemiara i niezbyt (mnie przynajmniej) przekonujący bohaterowie drugoplanowi - wysztko jednak rekompensuje główna bohaterka, która jest autentycznie wyjątkowa jak na standardy shoujo (i śliczna). Lekkie i ładnie narysowane. Inne przyjemne serie to Koukou Debut i Lovely Complex. Nie są pozbawione wad, ale zdecydowanie spełniają rolę niezobowiązujących, utrzymanych w lekko komediowym klimacie czytadeł z porządną kreską.

Jeżeli wszystkie wymienione przez ciebie "poważniejsze" shoujo cię odrzuciły, jako ostatnią próbę mozesz spróbować Basarę. Ma już swoje lata, sporo tomów (to nie jest lektura na jeden wieczór), a i grafika nie należy do najpiękniejszych, jednak uważam, że jest warta uwagi. Wątek wojenno-polityczny jest tu równie ważny jak romans, przy czym oba te wątki nie są bardzo w porządku. Trzeba się przygotować na ogromnie dużo dramatyzmu i patosu, ale ja uważam, że intryga jest na tyle rozbudowana i wciągająca, że zdecydowanie warto sie przemóc.
616 - 05-12-2009, 00:56
Temat postu:
RepliForce napisał/a:
Poszukuje jakiejś mangi która dzieje się w przyszłości.
-Mogą być Mechy, ale świat nie ma być po apokalipsie.
jeśli już mają być mechy to musi być w klimat CG albo Eureka Seven
-Najlepiej jak będzie jakiś wątek zagadki

Podobny klimat do CG ma podobno Gundam 00 i Fullmetal Panic
Shizuka - 07-12-2009, 22:37
Temat postu:
Dziękuję za polecenie mi Dengeki Daisy, mam za sobą dopiero dwa rozdziały, ale już widzę, że właśnie o coś takiego mi chodziło. Resztę tytułów sprawdzę w najbliższym czasie, za nie zresztą też dziękuję :)
"Basarę" czytałam, po przebrnięciu przez początkowe rozdziały z paskudną kreską było całkiem nieźle, ale potem zaczęło się z tego robić romansidło.
Doreen - 18-12-2009, 15:11
Temat postu:
Wieki mnie tu nie było, a teraz skończyły mi się dobre tytuły, więc powracam z pytaniem:
Niech mi ktoś pomoże namierzyć dobre serie josei lub z pogranicza shoujo i josei. Może być dramatycznie, romansowo, komediowo, może być yuri/yaoi, byle bez Patosu przez ogromne Pe. Coś w stylu Honey and Clover, Nodame Cantabile, Paradise Kiss czy Nany.
Shizuka - 18-12-2009, 21:48
Temat postu:
Doreen, czytałaś może "Ashita no Ousama"? Przeczytałam wprawdzie tylko parę rozdziałów bo jakoś nie przepadam za josei, ale z tego co widzę mogłaby ci przypaść do gustu. Jeśli podobała ci się "Paradise Kiss", to możesz spróbować przeczytać manhuę "The One". Ma podobną tematykę i ładną kreskę.
Doreen - 20-12-2009, 17:06
Temat postu:
Dzięki, za Ashita no Ousama właśnie się wzięłam i zapowiada się bardzo sympatycznie, a bohatera mimo bycia raczej standardowym dziewczątkiem o złotym sercu daje się lubić. The One też brzmi ciekawie, będzie następne w kolejce.
Kazus - 04-01-2010, 15:31
Temat postu:
Więc przemierzając wzdłuż i wszerz moje ulubione forum nie natknąłem się na żadną informacje na temat mangi którą aktualnie czytam ( choć moze po prostu przegapiłem), a mowa tu o mandze Bakuman. Szłyszał ktoś na temat tej propozycji od Tsugumi Ohby? Historia o tworzeniu mangi nigdy nie była dla mnie tak oryginalnie poprowadzona, a perypetie młodych mangaków są moim zdaniem przemyślane i nie nużące. Wiadomość o serializajci na jesień 2010 powoduje u mnie miłe zaskoczenie, lecz ilość 25 epków wydaje mi się troszke "upchnięta". No zobaczymy co z tego wyjdzie ale to dooopiero jesienią... a teraz trzeba przetrwać co najmniej do wiosny.
Sasayaki - 06-01-2010, 23:52
Temat postu:
Czy ktoś mógłby polecić mi jakąś sympatyczną mangę z elementami nadprzyrodzonymi? Coś z youkai albo magami/czarownicami. Bez ecchi. Byłoby też miło gdyby główna/y bohater/ka... jakby to ująć... myślał logicznie i nie miał skrajnie altruistycznych odruchów.
Anonymous - 07-01-2010, 00:05
Temat postu:
Cytat:
Czy ktoś mógłby polecić mi jakąś sympatyczną mangę z elementami nadprzyrodzonymi? Coś z youkai albo magami/czarownicami.

Przychodzi mi na myśl Caged miko and whimsical Witch choć ostrzegam lojalnie, rzecz ciut "liliowa", acz bez przesadyzmu. Opcjonalnie "Vampire Princess Miyu" lub Shirahime-Syo choć "sympatyczne" nie jest tu najlepszym słowem.

Cytat:
nie miał skrajnie altruistycznych odruchów.

Too much MAC?
Sasayaki - 07-01-2010, 20:08
Temat postu:
Grisz, nie byłbyś chyba sobą gdybyś nie polecił yuri ;] Shhirahime-Syo zapowiada się najlepiej, Miyu też. Dziękuję.
Shizuka - 08-01-2010, 13:41
Temat postu:
Ja poleciłabym Natsume Yuujinchou. Manga bardzo sympatyczna, youkai również są. Co do bohatera... jego zachowanie można by podciągnąć pod określenie "altruistyczne", ale na pewno nie zachowuje się skrajnie, jest zresztą dość nietypowy. Widzę, że podoba ci się Kimi ni Todoke, a Natsume ma podobną ciepłą atmosferę :)
Zevs - 18-01-2010, 20:21
Temat postu:
Poleci ktos mange podobna do school rumble(comedy romance)?
Asthariel - 18-01-2010, 20:23
Temat postu:
Toradora?
Agon - 18-01-2010, 23:54
Temat postu:
Zevs, Ouran High School Host Club, Kodomo no Omocha?
Jarmac1 - 10-02-2010, 20:15
Temat postu:
Właśnie skończyłem czytać Blame! i poszukuje czegoś z podobnego. Najlepiej jakby spełniała trzy warunki interesujący bohaterowie, interesująca historia oraz budująca klimat kreska.
Teukros - 10-02-2010, 20:19
Temat postu:
Proponuję Biomega albo Noise.
Anonymous - 11-02-2010, 17:11
Temat postu:
Code Geass jest świetne
Karel - 12-02-2010, 21:50
Temat postu:
Ja z kolei byłby wdzięczny za jakiegoś mało znanego, a przede wszystkim mało znanego shouena.
ghoast - 12-02-2010, 22:53
Temat postu:
Karel napisał/a:
shouena.

Chodzi ci o shonena? Jeśli tak to polecam Flame of Rekka
Jak już tu napisałem to może mi ktoś polecić jakąś dobrą manga w klimatach steampunk?
Teukros - 16-02-2010, 22:07
Temat postu:
Nie ma tego wiele, steampunk zdecydowanie nie należy do popularnych gatunków w mandze. Czytałem kilka rozdziałów Steam Detectives, przyzwoita komedia (miejscami poważniejąca).
Shizuka - 17-02-2010, 22:01
Temat postu:
Trigun jest trochę steampunkowy. I może jeszcze D. Gray-man, ale już dużo mniej.
Costly - 18-02-2010, 11:41
Temat postu:
Karel napisał/a:
Ja z kolei byłby wdzięczny za jakiegoś mało znanego, a przede wszystkim mało znanego shouena.

Ekhm... mogę się domyślić, że się po prostu walnąłeś w tekście, ale ciężko coś wskazać mając jedynie "mało znany" za drogowskaz - bo i zapewne nie tylko o taką cechę ci chodziło. Tak więc skonkretyzuj ;p
Góral - 18-02-2010, 17:38
Temat postu:
Karel napisał/a:

Desert Punk (niestety przetłumaczono tylko 2 tomy, ale jest jeszcze anime), Ninku (czyli manga, z której zrzynał Kishimoto - autor Naruto, również niewiele tomów przetłumaczono), Change 123 (bardzo fajna manga ecchi, a niewiele jest tytułów z tego gatunku wartych zainteresowania), Superior (widziałem tylko pierwszy rozdział, ale polecana mi była przez kilka osób) i przede wszystkim Get Backers. Jest to jeden z najlepszych shounenów (shounen to prawidłowy zapis romanji dla wyrazu oznaczającego chłopców, ew. shōnen, shonen oznacza pierwszy rok/wczesne lata/żółtodzioba) jakie czytałem, pod wieloma względami podobny do Bleacha i gdyby jego fani to wiedzieli od razu zaczęliby go czytać. Przetłumaczono już prawie 29 tomów (anime obejmuje może 12 czy nawet mniej) i zdecydowanie polecam. To samo tyczy się Triguna, manga jest kompletnie inna od anime, a do tego znacznie lepsza (z początku kreska jest wyjątkowo paskudna, ale w Maximum to się zmienia). Polecane mi było również Zero in (Zeroin), ale pojęcia nie mam co to dokładnie i czy rzeczywiście warto.

@ghoast
Sam nie za bardzo znam tytuły z tego gatunku, ale możesz zerknąć na listę powiązanych tytułów z klubem Stempunka na MAL-u.
Vatelema - 18-02-2010, 19:54
Temat postu:
Karel napisał/a:

Ja mogę jeszcze polecić mangi Defense Devil - dopiero się zaczyna, ale zapowiada się ciekawie, choć ostrzegam, że jest tam sporo ecchi, oraz Nurarihyon no Mago - jeśli lubisz mangi o japońskich demonach.
Keii - 18-02-2010, 20:31
Temat postu:
The World God Only Knows - głównym bohaterem jest maniak haremówek, który musi podrywać prawdziwe dziewczyny. Jakkolwiek głupio brzmi, jest dość zabawne i nie kojarzę, żeby było jakoś strasznie popularne.
Talantea - 29-03-2010, 20:04
Temat postu:
Szukam jakiejs mangii z rodzaju dramatu, moze byc z romansem , o zyciu, cos podobnego do "Deep Love", nie chce mangii, z ktorej powstalo anime.
vries - 29-03-2010, 21:19
Temat postu:
Nie wiem o czym jest Deep Love, ale ciekawe jest Under Current.
Reijia_ - 30-03-2010, 20:06
Temat postu:
Odnośnie pytania zawartego w temacie...Kto jeszcze nie czytał Beautiful People, radzę się pośpieszyć. Pozycja o wiele lepsza od Balsamisty tej samej autorki, którego również miałam okazję nie dawno przeczytać ^^
Shizuka - 31-03-2010, 15:29
Temat postu:
Talantea: może Bitter Virgin? Szczerze mówiąc, to tego nie czytałam (podobnie zresztą jak Deep Love), ale czytałam opis i może akurat ci się spodoba. Mogę jeszcze zaproponować After School Nightmare, tę mangę akurat czytałam (czy raczej zaczęłam), ale mi się nie podobała - wiem, kiepska rekomendacja :)
Talantea - 03-04-2010, 16:20
Temat postu:
Dziekuje za tutuly, nie wszystkie znalazlam online , a jak juz mam to tylko po angielsku, zaden problem dla mnie, ale idzie na to ile energii hehe. moze jakas mange ktora znajde po polsku?
IKa - 03-04-2010, 16:40
Temat postu:
Talantea napisał/a:
moze jakas mange ktora znajde po polsku?
Proszę przeczytać uważnie Regulamin Forum, zwłaszcza paragraf "III. Linki zewnętrzne".

IKa - Zua Biurokratka

Talantea - 04-04-2010, 11:14
Temat postu:
Nie chodzilo mi o linki .
Davion - 01-05-2010, 20:25
Temat postu:
Witam. Szukam mangi (ew. anime) podobnej do Love Hina. Ecchi, komedia, nacisk fabuły na relację i życie dwojga głównych bohaterów. Nie przekombinowane, nie jak telenowela (wszystko się zaczyna układać, ale nagle zdarza się jakieś nieporozumienie z naciskiem na inną dziewczynę, że przez 50 chapterów ten ją przeprasza czy nie może być z nią, blablabla. Tego nienawidzę).
Taka manga ze szczęśliwym zakończeniem też:) Relacja może być na komediowo, ale iść w dobrym kierunku.

To wszystko uznając że Love Hina bardzo mi się podobało i jest odnośnikiem do propozycji innych manga/anime
Tren - 01-05-2010, 21:05
Temat postu:
Love Hina nie czytałam, ale możesz spróbować Mahou Sensei Negima tego samego autora. Fabuła-chan ma się dobrze, a relacje bohaterów są całkiem ciekawe. Tylko manga wciąż wychodzi i na razie nie zapowiada się, by miała się w najbliższym czasie kończyć.
Davion - 01-05-2010, 21:20
Temat postu:
Hmm.. Spróbuję:) A Love Hina polecam. Nie dla każdego ale w gatunku ulubiona.

Na inne propozycje nadal jestem otwarty:)
Tren - 01-05-2010, 21:31
Temat postu:
Znaczy problem zasadniczo polega na tym, że to nie mój gatunek ;p. Romanse mnie nie pociągają.

Jakby co to masz tutaj jeszcze MALową listę tytułów podobnych, może będzie pomocna.
Davion - 01-05-2010, 22:38
Temat postu:
Zasadniczo to mnie też nie, ale ostatnio mnie na takie mangi wziął humor:) T.zn. Love Hina to pierwsze co przeczytałem (pośrednio z tego gatunku), ale mi się spodobało (połączenie romans-komedia-ecchi). Za dwie mangi pewnie mi przejdzie;)
BitPire - 04-05-2010, 15:27
Temat postu:
Do Love Hina podobne jest Ai Kora. Całkiem sympatyczna manga. Niektórzy nawet mówią, że to następca LH.
0rdi - 04-05-2010, 21:44
Temat postu:
Ma ktoś pod ręką coś podobnego do Half & Half?
Anonymous - 04-05-2010, 22:41
Temat postu:
Chodzi Ci o liczący ok. 40 stron oneshot autorstwa Seo Kouji? Jak rozumiem szukasz tytułu obyczajowego, koncentrującego się na relacjach pomiędzy postaciami. Po pierwsze warto żebyś sprawdził inne tytuły tego autora, tym bardziej że narysował całkiem sporo tytułów, w tym np. zrecenzowaną u nas Suzukę.

Natomiast ze swojej strony polecam:
- Orange Yane no Chiisana Ie - Opowieść o dwóch rodzinach - matce z dwoma córkami i rozwodniku z dwoma synami, które oszukane przez nieuczciwego pośrednika nieruchomości muszą zamieszkać pod jednym dachem.
- Paradise kiss - Proszę się nie krzywić z powodu przynależności gatunkowej (shoujo), bo to zdecydowanie najlepsza manga wydana w Polsce przez Waneko. Idealna pozycja dla osób dopiero wchodzących w dorosłość.
0rdi - 05-05-2010, 09:38
Temat postu:
Na pewno nie będę się krzywić na shoujo. Wieczorem jak znajdę chwilkę zacznę czytać coś z Twojego Postu.
Dzięki Cain.
Anonymous - 12-05-2010, 17:44
Temat postu:
Szukam mang/anime obejmujące tematykę bibliotekarstwa,bibliotekarzy i bibliofilów
Anonymous - 12-05-2010, 18:14
Temat postu:
Z ogólnie książkowych - Read or Die i (ale...) Demonbane
moshi_moshi - 12-05-2010, 19:25
Temat postu:
Hmm, nabrałam ochoty na standardowe, nieskomplikowane i broń Boże tragiczno-dramatyczne shoujo. Niewielkie wymagania to mała ilość tomów (góra z 6?), ładna kreska i w miarę dorośli bohaterowie. Coś jak Spicy Pink czy Itadakimasu.
(Tak, pragnę odmóżdżenia!)

PS Jak ktoś poleci Mayu Shinjo dostanie w łeb. :P
Anonymous - 12-05-2010, 21:34
Temat postu:
Poleciłbym Chiho Saito, ale u niej bywa bardzo tragicznie i niegrzecznie (Utena to jej najgrzeczniejsza u najnormalniejsza manga). Niemniej, ma kobieta talent do tworzenia wciągających, choć iście telenowelowych historii. No i potrafi zamknąć się w niewielkiej ilości tomów. Plusem jest też to, że jej bohaterowie to właściwie w 90% dorośli ludzie.

Możesz spróbować "Strawberry Shake Sweet", sympatyczne, wesołe i luźne, a i bohaterki w wieku ciut wyższym niż norma. Ze znanych mi jeszcze lekkich, łatwych i przyjemnych szojców - "Akuma de Junai".
Melmothia - 12-05-2010, 23:06
Temat postu:
Akkan Baby i Eien no With - nie patrz na wyróżniki (na MALu) ani na kreskę. Prawie nic nie pasuje do tego, co jest w środku. Sympatyczne i ciepłe, zapadają w pamięć na dłużej. W tym drugim jest troszkę dramatu, ale kończy się dobrze. W pierwszym bohaterowie nie są dorośli, ale... no, spróbuj! XD

Shuukatsu!! - Kimi ni Naitei - praktycznie o dorosłej kobiecie. Nieco roztrzepanej, ale sensownej i dającej się polubić. Ale nic specjalnego.

Otokomae! Beads Club - typowy shoujec. Z szojców tego autora ten uważam za najlepszy, reszta jest przeciętna (ale nie ma dorosłych bohaterów, w sumie w większości polecanych przeze mnie szojców nie ma, jakoś mniej josei czytam, a jeśli już jakieś, to takie dziwne jak Helter Skelter ._.).

Penguin Revolution - ma o jeden tom za dużo, niż chcesz, ale dobre jest. Nawet bardzo, jeśli nie czytać przyspieszonego zakończenia. Ale dla reszty warto. Gender bender.

Eensy-Weensy Monster - takie... nietypowe shoujo, nie pamiętam już dokładnie dlaczego, ale pamiętam, że czytało mi się bardzo miło i się uśmiałam.

Bring it on! - bohaterka to typ silnej chłopczycy. Więcej nie pamiętam XD

Blushing Love - lekkie, krótkie historyjki, pierwsza najlepsza, o ile dobrze pamiętam, reszta średnia. I chyba to nie jest to, czego szukasz, bo takie to to... delikatne było. Nie w pozytywnym znaczeniu. Niby w miarę dobre, ale takie niezapadające w pamięci.

Faster than a Kiss - przeciętne.

Wszystkie są zakończone. Niezakończonych, które mogłabym Ci polecić, też jest całkiem sporo, ale wiem, że szukasz raczej czegoś kompletnego. Podam więc tylko jedną, ale za to zabawną i przesympatyczną mangę, która co prawda jeszcze nie w całości... jest, ale ma się ku końcowi: Matsuri Special.
moshi_moshi - 13-05-2010, 21:37
Temat postu:
Melmothia napisał/a:
Shuukatsu!! - Kimi ni Naitei - praktycznie o dorosłej kobiecie. Nieco roztrzepanej, ale sensownej i dającej się polubić. Ale nic specjalnego.

Przeczytałam zanim poleciłaś. :) Sympatyczne, o coś w tym stylu mi chodziło, dlatego sięgnęłam po inne prace autorki. I dziękuję za inne tytuły, mam zamiar wszystkie przejrzeć, ale nie obrażę się za kolejne propozycje.
Porno_Graffiti - 22-05-2010, 12:59
Temat postu:
Szukam mang z szeroko pojętych rodzajów horror/thriller/tajemnica, coś w stylu Uzumaki i innych prac Ito, Higurashi czy Goth. Szukam też innych ambitniejszych mang, najlepiej dość krótkich, byle nie shojo. Acha, najlepiej by było, jakby mangi te były gdzieś wydane po angielsku:)
Miiko-chan - 24-05-2010, 20:06
Temat postu:
Ja teraz czytam Ouran High School Host Club i bardzo ją polecam. A dla Porno_Graffiti to najlepsze by było Death Note z tego co słyszę...
Poleci mi ktoś jakąś mangę shojo?^^ Bo jakoś shonen mam dość ;) (bez obrazy dla fanów tego typu mangi)
Porno_Graffiti - 25-05-2010, 19:10
Temat postu:
Miiko-chan napisał/a:
A dla Porno_Graffiti to najlepsze by było Death Note z tego co słyszę...

Death Note'a czytałam, ale to nie jest taki typ o jaki mi chodzi:) Szukam czegoś bardziej horrorowego i, bo ja wiem, pokręconego czy niepokojącego.
Shizuka - 25-05-2010, 21:34
Temat postu:
Miiko-chan: a jakoś konkretniej, w jakim stylu chciałabyś mangę? Bo dobrych mang shoujo jest całkiem sporo :) Jeśli podobał ci się Ouran, to może Sennen no Yuki tej samej autorki, albo Kimi ni Todoke? Ewentualnie Shiawase Kissa Sanchoume, jeśli nie przeszkadza ci to, że jest po angielsku.
Miiko-chan - 27-05-2010, 17:46
Temat postu:
Dzięki Shizuka! ;) Porno_Graffiti a może być Elfen Lied? Z tego co słyszę jest nawet bardzo shonen...
Anonymous - 05-06-2010, 21:43
Temat postu:
Witam . Szukam jakiejś bardzo krótkiej mangi ( 2-3 tomy ). Co do gatunku to raczej wolałabym shojo, ale gigantycznych ust i co 2 strony tekstów ,, kocham cię " " ja też, bez ciebie moje życie nie ma sensu " nie trawię ;P.
Z góry dzięki :)
Shizuka - 05-06-2010, 22:58
Temat postu:
Umii:
The Prince's Cactus - dwutomowa komedia, jest romans, ale taki raczej... nietypowy :)
Shinrei Tantei Yakumo - Akai Hitomi wa Shitteiru - dwutomowa manga kryminalna (o duchach).
i chyba wszystko autorstwa Motomi Kyousuke (która podobno okazała się jednak być kobietą).
anulka406 - 13-06-2010, 23:21
Temat postu:
Szukam dobrej mangi romansu z postacią playboya (zabrało mi się na playboyów) z ładną kreską. Chodzi o to, żeby ten chłopak był sexy, wiadomo ^-^. Oprócz Aishiteruze Baby, a yaoi odpada - za dużo już yaoiców.
White_Raven - 19-06-2010, 12:23
Temat postu:
Czy mógłby mi ktoś polecić jakiś przyzwoity męski harem? Oczywiście oprócz Ourana, bo to już kończę czytać. No i raczej nie chcę żadnych yaoińców( wciąż jescze wychodzę z traumy po przeczytaniu swojego 1 w życiu yaoi , brrr :{ moja biedna delikatna psychika mocno ucierpiała, nie rozumiem jak TO może się komuś podobać ).
Vivian - 19-06-2010, 16:02
Temat postu:
White_Raven mówisz przyzwoity^^ no to niech będzie Yamato Nadeshiko Shinchi Henge -grupka facetów mieszka razem z upiorną dziewczyną, którą próbują przemienić w damę, natomiast ta woli towarzystwo ukochanych modeli do anatomii;) Poza tym, przecudowne Shiawase Kissa Sanchoume - Uru - dziewczyna o bardzo dziecinnym wyglądzie, ale silnym charakterze próbuje żyć na własny rachunek i trafia do kawiarni prowadzonej przez przystojnych facetów. Przezabawne dialogi, udane postacie, przesympatyczne. Jest jeszcze Yoru Cafe o młodej kobiecie, która dziedziczy po swoim zmarłym mężu kawiarnię, w której pracują bardzo apetyczni młodzi panowie. Przede wszystkim ładna kreska. Hmm i tak sobie myślę Gakuen Ouji, fabuła jest nieco hmm kontrowersyjna, ale projekty facetów są niesamowite. W sumie zaczyna się całkiem normalnie, prestiżowa szkoła dla dziewcząt, od niedawna koedukacyjna, do której trafia nowy uczeń. Wkrótce dowiaduje się, że szkołą rządzą dziewczyny, natomiast niewielkie grono facetów próbując przystosować się do zaistniałej sytuacji, przybrała pewne "szkolne" funkcje, ażeby nie stać się ofiarą molestowania ze strony upiornych koleżanek... Na początku byłam nieco skonfundowana, ale manga ma swój urok, kreska....
White_Raven napisał/a:
( wciąż jescze wychodzę z traumy po przeczytaniu swojego 1 w życiu yaoi , brrr :{ moja biedna delikatna psychika mocno ucierpiała, nie rozumiem jak TO może się komuś podobać )

Heh, też to przeżyłam. Gorzej, że można przerobić absolutnie wszystko na związek yaoi, jak się przekonałam. Nawet dwóch bohaterów, którzy najchętniej poderżnęliby sobie nawzajem gardła, mogą skończyć w doushinjinie jako para...
anulka406 - 19-06-2010, 16:43
Temat postu:
Wiecie, to już jest urok yaoi : ) No cóż, ja osobiście yaoi czytuję, choć na początku też nie mogłam się przeboleć... Jednak yaoi sprawiło, że jestem bardziej tolerancyjną pod tym względem osobą. Po prostu two Puff! are better than one :)

Proszę uważać na słownictwo...
moshi_moshi

White_Raven - 19-06-2010, 19:42
Temat postu:
Dzięki Vivian:)
Właśnie chodziło mi o coś w tym stylu. Szczególnie zainteresowało mnie Shiawase Kissa Sanchoume , ale całą resztę też przeczytam.

anulka406 napisał/a:
Jednak yaoi sprawiło, że jestem bardziej tolerancyjną pod tym względem osobą. Po prostu two Puff! are better than one :)

Ja chyba nie jestem tak tolerancyjna. Myślałam, że jestem twarda i moge znieść naprawdę wszystko, jednak yaoi mnie pokonało.Muszę jeszcze nad sobą popracować, póki co yaoi wywołuje u mnie odruchy wymiotne.:p
anulka406 - 20-06-2010, 00:58
Temat postu:
White_Raven napisał/a:
Muszę jeszcze nad sobą popracować, póki co yaoi wywołuje u mnie odruchy wymiotne.:p

No, to u mnie było tak samo! Po prostu człowiek musi przywyknąć. Jeśli kiedyś będziesz chciała zacząć to oglądać to na początku weź sobie coś shonen-ai, nie skacz na głęboką wodę. Choć ja miałam zacząć od Gravitation, ale jakoś nie przypadł mi 1 odcinek do gustu, więc obejrzałam Junjou Romantica - Gravitation było trochę lżejsze, ale nie narzekam. A później czytałam już tylko mangi. Ja wiem, że jest wiele osób które nie rozumieją kobiet oglądających yaoi, bo to jest takie dziwne i dla niektórych zboczone. Jednak myśląc na logikę chyba dla normalnych kobiet, które lecą na facetów, dwóch facetów to lepsza opcja niż facet i kobieta, prawda? Więcej do oglądania! A jeszcze jak towarzyszy temu jakaś ładna kreska to w ogóle. Ale facet oglądający yaoi to już jest dziwne.
Z kolei po pokochaniu gatunku yaoi mówiłam też, że nigdy nie będę oglądać prawdziwych filmów o tematyce gejów... A tu co!? Teraz oglądam. Na żywo to też nie jest straszne. Nawet w rzeczywistości nie odstrasza mnie jak dwóch facetów się obściskuje ^-^. Jednak jest jedna rzecz, która do niedawna też wywoływała u mnie odruchy wymiotne... A jest to "Sensitive pornograph", za co - biorąc pod uwagę ograniczenie - właściwie nigdy nie powinnam sięgnąć. Cóż, nie było to przyjemne. Nie polecam : ) No chyba, że staniesz się jakimś yaoi-maniakiem...
Anonymous - 29-06-2010, 21:30
Temat postu:
Cześć zastawiam się nad wyborem mangi tylko nie wiem które wybrać na oku mam trzy tytuły

1.Chobits(Widziałem anime bardzo mi się spodobało manga podobno jest jeszcze lepsza)
2.Hellsing(Tu Także oglądałem tylko anime i także mi się bardzo spodobało)
3.Fullmetal Alchemist(Niestety nie oglądałem anime ale wiele dobrych rzeczy o nim słyszałem a także czytałem np: na forach)

A może macie jakieś własnie propozycje nie muszą być koniecznie podobne do tych z góry dobrze by było gbyby ta manga była łatwo dostępna i by nie trzeba było czekać na dodruk kilka miesięcy jak teraz kiedy muszę czekać na dodruk 2 tomu GTO
Agon - 29-06-2010, 21:38
Temat postu:
WHO, wybierz trójkę. Jako osoba, która przeczytała/czyta te trzy mangi, mogę śmiało powiedzieć, że FMA bije Hellsinga i Chobits na głowę.
Anonymous - 04-07-2010, 11:23
Temat postu:
Chcę zabrać się za czytanie mangi pt. "Vampire Knight". Warto zainwestować w te tomiki? Czytał to ktoś i może napisać swoją opinię? Z góry dziękuję
Vivian - 04-07-2010, 15:19
Temat postu:
Tatsuuki, zawsze trzeba podjąć pewne ryzyko^^. Wiesz, jeżeli chodzi o Vampire Knight'a to wszystko zależy od tego, czy lubisz wampiry, gotycki, mroczny klimat i bohaterów, którzy noszą piętno tragedii z przeszłości. Historię Matsuri Hino polubiłam głównie za sensowne postaci wampirów, prześliczną, charakterystyczną kreskę i umiejętnie prowadzoną, zagadkową fabułę. Jednakże nie można zapomnieć, że jest to shoujo i niestety bohaterowie oryginalnością nie grzeszą. Osobiście nie raz miałam ochotę potrząsnąć gwałtownie główną bohaterką.
Jeśli jednak lubisz historie osnute mgiełką tajemnicy i ponure klimaty a jednocześnie nie zraża cię shoujo, to może ci się spodobać.
Anonymous - 04-07-2010, 17:17
Temat postu:
Tatsuuki napisał/a:
Chcę zabrać się za czytanie mangi pt. "Vampire Knight". Warto zainwestować w te tomiki? Czytał to ktoś i może napisać swoją opinię? Z góry dziękuję

Sprecyzuj swoją płeć. To ważne, bo VK jest shojcem, przy czym, w moim odczuciu, jednym z tych shojców, które naddają się do czytania wyłącznie dla dziewczyn. Jakby co, na Tanuki-Manga są recenzje tomiku 1 oraz drugiego. Najlepiej przeczytaj i samemu oceń, czy jest to manga, która mogłaby cię zainteresować.
Shizuka - 04-07-2010, 21:42
Temat postu:
Grisznak napisał/a:
VK jest shojcem, przy czym, w moim odczuciu, jednym z tych shojców, które naddają się do czytania wyłącznie dla dziewczyn.

I nie wszystkim dziewczynom Vampire Knight przypadnie do gustu, ja na przykład porzuciłam lekturę po drugim tomie, bo miałam już dosyć rozterek bohaterów.
Anonymous - 06-07-2010, 14:15
Temat postu:
Dzięki za rady - jestem dziewczyną z dużym pociągiem do wszelkiego rodzaju dramatów. Shoujo traktuję dość sceptycznie, podobnie jak wampiry, ale rozterki bohaterów są dla mnie magnesem;P Lubię jak się fikcyjnym postaciom komplikuje życie xD
Anonymous - 06-07-2010, 15:01
Temat postu:
Tatsuuki napisał/a:
Dzięki za rady - jestem dziewczyną z dużym pociągiem do wszelkiego rodzaju dramatów. Shoujo traktuję dość sceptycznie, podobnie jak wampiry, ale rozterki bohaterów są dla mnie magnesem;P Lubię jak się fikcyjnym postaciom komplikuje życie xD

To ja już bym szczerze polecił jakieś poważniejsze dramaty niż ten kretynizm. Akurat ich w mangach nie brakuje.
Vivian - 06-07-2010, 15:46
Temat postu:
Grisznak napisał/a:
To ja już bym szczerze polecił jakieś poważniejsze dramaty niż ten kretynizm.

Dlaczego od razu kretynizm? Nie sądzisz, że godzisz nieco w czyjeś gusta? Nie jestem wielbicielką mdłych i sztampowych shoujo, cenię poważniejsze dramaty, lecz mimo to nie uważam, iż manga Vampire Knight jest niewarta uwagi. Ambitne dzieło to to nie jest, ale bez przesady... Uznaję, że jeśli ktoś nie lubi rozterek wewnętrznych bohaterów, to po prostu nie musi tego czytać, prawda? Pozwólmy Tatsuuki samej zadecydować.
Dżul - 06-07-2010, 22:00
Temat postu:
Tatsuuki, jak dla mnie nie warto, bo znajdziesz w tej mandze tylko dramaty na miarę Zmierzchu, a właściwe jeszcze bardziej nieżyciowe...jeśli to możliwe. Ale jeśli lubisz takie klimaty (emo wampiry, elementy romansu i "mroczne" klimaty i tajemnice) to możesz spróbować, ale jeśli nie - to ta pozycja Cię do nich nie zachęci.
A poza tym, czy "inwestowanie" ma sens metaforyczny? Bojeśli nie, to jak dla mnie możesz sobie spokojnie ściągnąć mangę za darmo. Trzeba korzystać z dobrodziejstw internetu, czyź nie?
moshi_moshi - 06-07-2010, 22:22
Temat postu:
Dżul napisał/a:
A poza tym, czy "inwestowanie" ma sens metaforyczny? Bojeśli nie, to jak dla mnie możesz sobie spokojnie ściągnąć mangę za darmo. Trzeba korzystać z dobrodziejstw internetu, czyź nie?

TAK, bo około 20 zł to TAKI wydatek! Nie no, to już jest szczyt bezczelności. Publiczne namawianie do kradzieży rzeczy, która jest łatwo dostępna i niedroga, weź się dziewczyno zastanów co piszesz. Wiadomo, nikt nie jest święty, ale dzięki takiemu podejściu jak twoje, w tym kraju naprawdę nie opłaca wydawać się nic... Łapki mi opadają jak czytam takie bzdury.

PS Tak, czuj się ostrzeżona.

Dżul - 06-07-2010, 23:12
Temat postu:
No cóż, dla mnie, biednej licealistki to jest wydatek. Ale kłócić się nie będę, bo rzeczywiście nie powinnam namawiać do nielegalnych działań i za to bardzo PRZEPRASZAM.
Anonymous - 07-07-2010, 15:01
Temat postu:
Oj, chyba rozpętałam kłótnię... Dobra, w każdym razie dziękuję za opinie - pomogły mi w podjęciu decyzji;)
Regis - 29-07-2010, 12:17
Temat postu:
Szukam jakiejś wciągającej mangi, tematyka w zasadzie dowolna z wyjątkiem Sci-Fi i wszelkich mechów. Musi jednak być już zakończona i niezbyt rozwlekła. Nie mam na koncie zbyt wielu przeczytanych tytułów, więc możecie śmiało polecać co Wam przyjdzie na myśl. Z góry dzięki.
Anonymous - 29-07-2010, 12:25
Temat postu:
Regis napisał/a:
Szukam jakiejś wciągającej mangi, tematyka w zasadzie dowolna z wyjątkiem Sci-Fi i wszelkich mechów. Musi jednak być już zakończona i niezbyt rozwlekła. Nie mam na koncie zbyt wielu przeczytanych tytułów, więc możecie śmiało polecać co Wam przyjdzie na myśl. Z góry dzięki.

Może jednak sprecyzuj nieco dokładniej swoje zainteresowania. Tzn, co chciałbyś, aby taka manga zawierała. Jaki typ - akcja i przygoda czy raczej romans i obyczajówka, a może coś bardziej odjechanego w kosmos. Shojo czy shonen?
Regis - 29-07-2010, 12:30
Temat postu:
Ok, no więc bardziej akcja i przygoda, romans może być, ale jako wątek poboczny, nie główny. Shojo raczej odpada, klasyczny Shounen w stylu Bleacha czy Naruto też. Wolałbym, aby miało to raczej poważny charakter.
Anonymous - 29-07-2010, 12:39
Temat postu:
Regis napisał/a:
Ok, no więc bardziej akcja i przygoda, romans może być, ale jako wątek poboczny, nie główny. Shojo raczej odpada, klasyczny Shounen w stylu Bleacha czy Naruto też. Wolałbym, aby miało to raczej poważny charakter.

W takim razie, z wydanych w Polsce:
"Battle Angel Alita"
"Eden"
"Gunsmith Cats"
"Black Lagoon"
"Akira"
"Skrzydła Serafina"
"Exaxxion: Bóg Wojny"
Regis - 29-07-2010, 12:47
Temat postu:
Dzięki za propozycje, Akira wygląda interesująco. W pierwszym poście wspomniałem, że Sci-Fi mnie nie interesuje. Nie muszą to być koniecznie tytuły wydane w Polsce.
Shizuka - 29-07-2010, 13:02
Temat postu:
Regis, proponuję Shin Angyo Onshi - manhwa, w Polsce zostało wydane anime na jej podstawie i "Island" tego samego autora. Ma 17 tomów, nie wiem, czy to liczy się jako "rozwlekła".
Może spodoba ci się (chociaż niekoniecznie, bo to dość specyficzna manga) Ibara no Ou.
Polecam też mangi Naokiego Urasawy, nie ma tam może zbyt wielu bijatyk, ale naprawdę trudno się od nich oderwać :)
Regis - 29-07-2010, 14:21
Temat postu:
Dzięki Shizuka, wszystko wygląda dość ciekawie, zwłaszcza Monster i 20th century boys, czegoś takiego szukałem :)
Kaltresos - 28-08-2010, 20:45
Temat postu:
Poszukuję dobrej mangi ze sztukami walki w tle lub na pierwszym planie (interesuje mnie bardziej walka bez broni niż z nią), najlepiej skończonej. Może być świat fantasy, elementy magii lub świat współczesny albo realia historyczne. Lista mang, które czytałem (trochę niepełna, bo bez porzuconych) na profilu tanukowym.
peregrinus - 31-08-2010, 12:21
Temat postu:
Kaltresos, bez broni to najlepiej AIKI, co prawda manga nie skończona, jednak resztę kryteriów spełnia, ewentualnie Ping (skończona manhwa, jednak walki czasem bardziej pasują do kryterium super natural niż sztuki walki), All Rounder Meguru - z ładną kreską (autor m. in. Eden: It's an Endless World), a jeśli już przebolejesz broń to Shi ga Futari wo Wakatsu Made, Vagabond (samuraje, a więc walki na miecze). Problemem jest tylko to, iż nie są skończone.
Issina - 01-09-2010, 10:43
Temat postu:
Czy zna ktoś mangi podobne do Freesia?
Czyli kryminał, akcja i "dziwni" bohaterowie ;]
Virgil - 01-09-2010, 21:13
Temat postu:
Chyba najbardziej podobne do "Freesia" wydawało mi się być "MPD Psycho", tyle że o klasę słabsze.
mariqpl - 20-09-2010, 23:59
Temat postu:
moze Jiraishin
Infero93 - 04-10-2010, 00:04
Temat postu:
Poszukuje coś podobnego do "Katekyo Hitman Reborn". Aktualnie czytam "Historys strongest disciple Kenichi", ale po 200 chap. trochę mam dość i poczytał bym coś a'la właśnie Reborn, w między czasie oczekując na kolejne chap. serii. Jest coś godnego uwagi?
Ale bez "One Pice", "Naruto" i "One Piece", proszę. :)
Tren - 04-10-2010, 09:46
Temat postu:
Ale w jakim sensie podobne? Bo jeśli chodzi o humorystyczny shounen to do głowy przychodzi mi głównie Gintama i Fairy Tail, ale nie mam pojęcia czy to jest to o co ci chodzi.
Infero93 - 04-10-2010, 21:58
Temat postu:
Faktycznie, nie sprecyzowałem. Właśnie o coś humorystycznego, ale za razem posiadającego dobrą akcję i epickie walki. Fairy Tail znam, ale anime więc może Gintame spróbuje. :).
Tren - 04-10-2010, 22:32
Temat postu:
Możesz jeszcze spróbować Mahou Sensei Negima jeśli nie odstrasza cię duża ilość fanserwisu. I jeśli nie czytałeś to Fullmetal Alchemist. No i może dodatkowo Soul Eater, choć ostatnie rozdziały są mocno średnie.
buczo - 14-11-2010, 21:29
Temat postu:
jestem w trakcie przerabiania Black Lagoon. ale chciałbym czymś wypełnić tą lukę czasową między tomami. Więc chciałbym abyście mi coś polecili. Wiem że polski rynek jest dość ubogi w tego rodzaju towar więc nie szukam czegoś podobnego do "BL" bo to nie możliwe, lecz jakiejś lekkiej komedii, może cos z nutką etchi. :)
z góry dziękuje:)
Anonymous - 14-01-2011, 21:21
Temat postu:
Hejka ! Znacie jakąś mangę traktującą o zmianie płci, najlepiej chłopak w dziewczynę. Obojętnie, czy na stałe czy na krótki okres czasu, czy też zmienia się naprzemiennie. Najlepiej żeby to była komedia. A tak w ogóle naj to yuri, ale nie musi być.
Urawa - 14-01-2011, 22:08
Temat postu:
asdf napisał/a:
Hejka ! Znacie jakąś mangę traktującą o zmianie płci, najlepiej chłopak w dziewczynę. Obojętnie, czy na stałe czy na krótki okres czasu, czy też zmienia się naprzemiennie. Najlepiej żeby to była komedia. A tak w ogóle naj to yuri, ale nie musi być.

Ranma 1/2, Futaba: Change, Kampfer, Kashimashi i seria gier "X-change".
Goso - 03-02-2011, 19:45
Temat postu:
Poszukuję mangi z główną bohaterką podobną do Ryo z Nobody Can Hear Me but You, czy może bardziej rozpoznawalny przykład - Nagato Yuki ("wersja" z filmu).
Najlepiej, żeby historia była opowiadana z jej perspektywy.

Ewentualnie może być też chłopak. Coś na wzór Satou z NHK, czy Takumi z Chaos;Head.
616 - 25-02-2011, 18:10
Temat postu:
buczo napisał/a:
jestem w trakcie przerabiania Black Lagoon. ale chciałbym czymś wypełnić tą lukę czasową między tomami. Więc chciałbym abyście mi coś polecili. Wiem że polski rynek jest dość ubogi w tego rodzaju towar więc nie szukam czegoś podobnego do "BL" bo to nie możliwe, lecz jakiejś lekkiej komedii, może cos z nutką etchi. :)
z góry dziękuje:)

Gundam Sousei - lekka komedyjka o ekipie ludzi która stworzyła anime Mobile Suit Gundam.
Iwans - 19-03-2011, 18:45
Temat postu:
Czytam właśnie Bakumana i pojawiła się w nim inna manga. Chyba po raz pierwszy manga w mandze zainteresowała mnie bardziej niż ta pierwsza.

Chodzi mi o "Classroom of Truth"(chapter 115,116) w którym uczniowie zostają uwięzieni w klasie i jeśli skłamią to giną. Taki survival psychologiczny.

Poszukuję czegoś w takim stylu i byłbym wdzięczny za każdą propozycję mangi. Może być podobne do "Battle Royale" lub "Mirai Nikki" chociaż wolałbym coś jak "Classroom of Truth" lub "Doubt" czyli w jakimś zamkniętym miejscu niż na olbrzymim obszarze.
NiBl - 24-03-2011, 12:18
Temat postu:
Możesz zobaczyć "Judge" -> grupa ludzi zostaje zamkniętych i mają osądzić siebie nawzajem (kto zginie następny)...
Caladan - 27-03-2011, 22:38
Temat postu:
Poszukuje psychologicznej szkolnej mangi z ciężkimi przypadkami:). Coś w guście Onani Master Kurosawa, albo mniej znane Aku no Hana.
そですか。 - 05-04-2011, 11:38
Temat postu:
Iwans napisał/a:
Czytam właśnie Bakumana i pojawiła się w nim inna manga. Chyba po raz pierwszy manga w mandze zainteresowała mnie bardziej niż ta pierwsza.

Chodzi mi o "Classroom of Truth"(chapter 115,116) w którym uczniowie zostają uwięzieni w klasie i jeśli skłamią to giną. Taki survival psychologiczny.

Poszukuję czegoś w takim stylu i byłbym wdzięczny za każdą propozycję mangi. Może być podobne do "Battle Royale" lub "Mirai Nikki" chociaż wolałbym coś jak "Classroom of Truth" lub "Doubt" czyli w jakimś zamkniętym miejscu niż na olbrzymim obszarze.

Drifting Classroom powinno cie zainteresowac, chociaz jest dosyc stare i 'kreska' nie kazdemu podejdzie.

Zaproponowalabym Wyznania ale to nie anime. ;)
616 - 08-04-2011, 18:36
Temat postu:
Caladan napisał/a:
Poszukuje psychologicznej szkolnej mangi z ciężkimi przypadkami:). Coś w guście Onani Master Kurosawa, albo mniej znane Aku no Hana.

Bokurano
Nina-Lazur - 27-04-2011, 15:49
Temat postu:
Caladan napisał/a:

Tobira?

btw tez mi się bardzo podobało Onani Master Kurosawa
Iwans - 18-05-2011, 18:16
Temat postu:
そですか。 napisał/a:

Drifting Classroom powinno cie zainteresowac, chociaz jest dosyc stare i 'kreska' nie kazdemu podejdzie.

Kreska jest stara ale jakoś wytrzymuje, ale ta manga jest taka głupia...
Spoiler: pokaż / ukryj
Nauczyciele myślą, że cała Japonia została wysadzona albo nawet cały świat i tylko ich szkoła przetrwała nawet szyby są całe. Z czego ta szkoła musiałaby być zbudowana? Z adamantium? I myślą, że poza szkołą jest promieniowanie a na terenie już nie ma. Może wymyślili jakieś pola antyradiacyjne?
Manga zapowiadała się ciekawie ale ten kompletny debilizm ją zniszczył.

Może znacie jeszcze jakieś w tym stylu? Grupa ludzi trafia w jakieś bezludne miejsce i musi walczyć o przetrwanie. Może być coś w stylu tworzenia nowej cywilizacji, nie musi być walka między sobą albo przeciwko potworom.
Kasia.n - 25-06-2011, 14:59
Temat postu: Delikaty Shounen- ai
Witam,
Od dłuższego czasu poszukuję mangi shounen ai. Od razu zwracam uwagę, iż nie chodzi mi o taką w stylu Junnjou Romantica. Chcę aby w tych mangach nie było wcale lub prawie wcale "scen łóżkowych". Najważniejsza dla mnie jest fabuła, aby była...po prostu( nie wiem jak to ująć) piękna.
Jedyny shounen ai , który mnie zauroczył do Seven Days( niestety odnalazłam jedynie 10 rozdziałów. Jeśli ktoś wie gdzie można przeczytać całość (13 rozdziałów) będę wdzięczna).
Wszystko co możliwe, było w tej mandze piękne. Przede wszystkim fabuła nie kręciła się wokół scen erotycznych.
A i bym zapomniała, żeby manga było dostępna po polsku.
Z góry dziękuję z odpowiedzi.
Urawa - 25-06-2011, 15:16
Temat postu:
Croquis i Liberty Liberty (a co, reklama wredna), obie wydane po polsku i dostępne w http://yatta.pl/
moshi_moshi - 25-06-2011, 15:31
Temat postu:
Scalono do tematu, który służy do zadawania tego typu pytań.

Kasia.n - 25-06-2011, 23:34
Temat postu:
Liberty Liberty jest świetne, jeśli ktoś zna coś jeszcze w tym stylu będę bardzo wdzięczna
0rdi - 29-06-2011, 19:37
Temat postu:
Szukam tytułów podobnych do Dengeki Daisy oraz GE ~Good Ending~. Jakieś propozycje?
ignja - 02-08-2011, 22:51
Temat postu:
Szukam czegoś podobnego do Onani Master Kurosawa. A najbardziej zależało by mi na takim wątku romantycznym który został przedstawiony pod koniec mangi. Jenaka najważniejsze jest aby była podobna do tej właśnie mangi :)
Maekawa - 10-08-2011, 15:41
Temat postu:
Poszukuję w języku polskim mangę podobną do The Melancholy of Haruhi Suzumiya czy też GTO.
Ps. Czy wyszła manga w PL haruhi Suzu..?
Keii - 17-09-2011, 10:30
Temat postu:
Cytat:
Ps. Czy wyszła manga w PL haruhi Suzu..?

Nie.

Ok, moje pytanie. Szukam dobrej mangi, której bohaterami są studenci. Najlepiej żeby było to coś w miarę zbliżonego do slice of life. Lista tego, co już czytałem standardowo tutaj, a jeśli chodzi o typ, to im bliżej komedii czym lepiej.
Góral - 17-09-2011, 20:16
Temat postu:
Korzystając z filtrowania na jednej stronie, kórej adresu prawdopodobnie nie mogę podać: Cheese in the Trap, Genshiken - The Society for the Study of Modern Visual Culture, Moyashimon, Nodame Cantabile, Honey and Clover...
Ranmaru - 23-09-2011, 18:44
Temat postu:
To ja poszukuje czegos o demonach, jak Kuroshitsuji (wiem anime, ale niedlugo ma byc manga), albo o upadlych aniolach.
Co polecacie?
moshi_moshi - 23-09-2011, 18:57
Temat postu:
Angel Sanctuary, klasyka gatunku.
Chudy1991 - 01-10-2011, 13:00
Temat postu:
Witam Panowie.
Szukam jakiegoś dobrego tasiemca, czy to mangi, czy to anime.
Oglądam Fairy Tail, One Piece, Naruto i to bardziej w tą stronę bym się nastawiał.
Bleach, którego również oglądam odstępuje znacznie od tej trójki.
co polecacie?
pozdrawiam
Maekawa - 02-10-2011, 23:03
Temat postu:
Poszukuję mangi podobnej do Mushishi lub coś z gatunku fantasy tylko w języku polskim.
Wielki, dobrze przemyślany i stworzony świat. Mający swój sensownie działający system.
Istoty nadprzyrodzone, podróżujący główny bohater, poznający każdy skrawet tajemniczego świata który go otacza. Pozdrawiam!
kokodin - 03-10-2011, 01:46
Temat postu:
Chudy1991, Z mang do pośmiania, chociażby Ranma 1/2. Anime co prawda kończy się w połowie, ale dalsze losy głównego bohatera wcale nie są gorsze. Poza tym można skusić się na innego tasiemca (i to dotyczy też prośbyMaekawa, chociaż nie wiem jak z polskim wydaniem, angielski jest prosty:P czytaj to się nauczysz) Wracając do wątku, tytuł o którym myślę jest dość futurystyczny, krwawy i mocno cyberpunkowy. Przedstawia świetnie narysowane sceny walki, ma długą i ciekawą fabułę. Głównym bohaterem jest pewna metalowa lolitka, której głowa spadła z nieba na śmietnisko :] I jako, że głowa miała amnezję, miejscowy cyberdoktor zrobił z niej pielęgniarkę w ciele zabójcy, A co z tego wyszło... Autor jeden raczy wiedzieć, bo remake ostatniego tomu wciąż wychodzi. Wiele ludzi już wie o czym piszę, ale wypadało by podać z grzeczności tytuł(y) Otórz mowa o mandze Gunm(Batle Angel Alita) i kontynuacji, lub przerobionym ostatnim tomie "Last Order", który po 10-ciu tomach nadal wychodzi.
Maekawa - 04-10-2011, 15:28
Temat postu:
Głównie chodzi o świat fantasy bez żadnego przyszłościowego klimatu zagłady świata, robotów.
Tak jak mówiłem coś podobnego do Mushishi czy też dobrym przykładem jest Książniczka Mononoke.
Pozdrawiam!
vries - 04-10-2011, 16:18
Temat postu:
mało jest typowego fantasy... A w każdym razie ja się na to zbyt często nie napotykałem. W zasadzie przychodzą mi na myśl tylko topowe shouneny takie jak Failry Tail, czy One Piece. Reszta jest bardziej hmm... depresyjna.
Spike - 04-10-2011, 19:27
Temat postu:
Z fantasy godne uwagi może być Record of lodoss war. Czytałem parę tomów Slayers nawet śmieszne.

A wszystkim co nie szukają fantasy polecam Eden przeczytałem tylko 5 tomów tej dobrej mangi jeśli się po piątym nie zepsuło to zapewne warto czytać.
wolot - 05-11-2011, 17:30
Temat postu:
manga Claymore jest w miare typu fantasy, oglądałem anime i mi sie podobało a teraz własnie czytam tą mangę
juman_ - 27-11-2011, 15:13
Temat postu:
Powiedziałbym, że Inuyasha. IMO lepszy od Naruto, Wybielacza i tak dalej, kawał fajnego shonena. Rurouni Kenshin też może cię zainteresować.

Ja sam szukam czegoś w stylu Yotsuba& albo Chi's Sweet Home(oba polecam z całego serca). Czytając te mangi banan po prostu nie schodził mi z twarzy, czy jest jeszcze więcej czegoś takiego?

I jeszcze fajnie byłoby poczytać jakiegoś fajnego poważniejszego seinena w stylu Monstera, Jiraishina albo Vagabonda.
616 - 01-12-2011, 11:20
Temat postu:
Berserk?
Daerian - 01-12-2011, 13:06
Temat postu:
juman_ napisał/a:
Ja sam szukam czegoś w stylu Yotsuba& albo Chi's Sweet Home(oba polecam z całego serca).

Spróbuj:
Azumanga Daioh
Kannagi
Minamike
może A Channel...
616 - 26-12-2011, 23:18
Temat postu:
juman_ napisał/a:
I jeszcze fajnie byłoby poczytać jakiegoś fajnego poważniejszego seinena w stylu Monstera, Jiraishina albo Vagabonda.

Devilman, Hellstar Remina, Bokurano.
trix33 - 31-01-2012, 21:34
Temat postu:
Tym razem jestem tutaj w poszukiwaniu mang. Raczej nic się nie zmieniło, nadal szukam tego samego czyli romans w którym nie ma trójkątów miłosnych czy innych figur... Po prostu dwoje ludzi, razem z komedią byłoby miło. Randki, całusy itd...

A jeszcze zapytam, czy istnieje taka manga, gdzie dwoje bohaterów doczekuje się dziecka?

Dzięki!
616 - 01-02-2012, 12:00
Temat postu:
trix33 napisał/a:
A jeszcze zapytam, czy istnieje taka manga, gdzie dwoje bohaterów doczekuje się dziecka?

Berserk, ale mam to dziwne przeczucie, że to nie jest to, czego szukasz.
trix33 - 01-02-2012, 12:14
Temat postu:
Szukam po prostu romansu, tak jak napisałem wyżej romansu i raczej tylko to mnie zadowoli, nie mam ochoty na inne gatunki. Niekoniecznie musi być tam dziecko, ale dla odmiany "końcowych miłości" miło by gdyby manga zakończyła się narodzinami dziecka, albo małżeństwem.
moshi_moshi - 01-02-2012, 13:54
Temat postu:
Hm, nie mam pojęcia czy to Cię bedzie satysfakcjonować, ale z takich bardzo klasycznych romansideł: Beauty Pop, Itazura na Kiss, Blanc Marie, Soryanaize Darling, Itadakimasu, Kimi wa Pet, Hana no Namae, Private Prince, Atashi wa Sore wo Gaman Dekinai. Przynajmniej w kilku z nich romans wychodzi poza pierwsze zauroczenie.
mith - 01-02-2012, 14:30
Temat postu:
trix33 napisał/a:
Tym razem jestem tutaj w poszukiwaniu mang. Raczej nic się nie zmieniło, nadal szukam tego samego czyli romans w którym nie ma trójkątów miłosnych czy innych figur... Po prostu dwoje ludzi, razem z komedią byłoby miło. Randki, całusy itd...

Dzięki!

To i ja coś wtrącę od siebie. Może Kareshi Kanojo no Jijou? To klasyk (więc sorry, jeśli czytałeś), ale chyba nieźle spełniłby twoje oczekiwania.
Keii - 01-02-2012, 14:31
Temat postu:
Z romansem bez trójkątów może być ciężko, bo to w końcu jeden z najpopularniejszych sposób wprowadzenia do fabuły zamieszania, żeby nie było zbyt nudno. Spróbuj Suzukę może.
trix33 - 01-02-2012, 23:39
Temat postu:
Keii napisał/a:
Z romansem bez trójkątów może być ciężko, bo to w końcu jeden z najpopularniejszych sposób wprowadzenia do fabuły zamieszania, żeby nie było zbyt nudno. Spróbuj Suzukę może.

Dla mnie to jest zbędne zamieszanie, wydaje mi się, że jak się szuka romansu to trzeba się na nudę, nie widziałem jeszcze anime czy mangi (romansu), która nie miała momentu nudy(no może poza paroma wyjątkami). Tak czy siak dzięki za tytuły, może jakoś przetrwam te lodowate ferie... Jeżeli macie jeszcze jakieś propozycje romansu z komedią, proszę piszcie. Wiem, że mam duże wymagania, ale szukam po prostu czegoś co nie kończy się wyznaniem na końcu (prawie każde anime o miłości tak ma, nie wiem jak z mangami bo przeczytałem dopiero dwie czy trzy), chciałbym by wyznanie było w połowie/na początku serii, a seria była o tym jak ich uczucia się rozwijają (coś jak Bokura Ga Ita, Itazura Na Kiss i w skrajnym przypadku Clannad, gdzie anime nie kończyło się na wyznaniu, a praktycznie dopiero tam się zaczeło, fajnie by było zobaczyć coś gdzie występuje małżeństwo, a nawet dziecko)
peregrinus - 02-02-2012, 00:51
Temat postu:
trix33 napisał/a:
Wiem, że mam duże wymagania, ale szukam po prostu czegoś co nie kończy się wyznaniem na końcu (prawie każde anime o miłości tak ma, nie wiem jak z mangami bo przeczytałem dopiero dwie czy trzy), chciałbym by wyznanie było w połowie/na początku serii, a seria była o tym jak ich uczucia się rozwijają

Ze spełniających wymagania przychodzi mi do głowy tylko Sekitou Elergy. Problem w tym, że to nadal wychodzi, a przestałem to czytać już jakiś czas temu. Dodatkowy kłopot - główny bohater jest mocno irytujący. Niemniej jest to spełniająca Twoje kryteria komedia, której tematem przewodnim jest rozwijający się związek dwojga ludzi.
cesarz vedry - 15-02-2012, 23:11
Temat postu:
Szukam czegoś w klimatach Broken Blade, jakieś pomysły ;] ?
616 - 16-02-2012, 13:41
Temat postu:
cesarz vedry napisał/a:
Szukam czegoś w klimatach Broken Blade, jakieś pomysły ;] ?

Getter Robo Go
cesarz vedry - 16-02-2012, 13:45
Temat postu:
może poproszę coś mniej kiczowatego ;p
616 - 16-02-2012, 20:31
Temat postu:
cesarz vedry napisał/a:
może poproszę coś mniej kiczowatego ;p

Chcesz czegoś niekiczowatego i z mechami? Wątpię, by to było możliwe.
cesarz vedry - 16-02-2012, 22:51
Temat postu:
Broken Blade spełnił to wymaganie o.O ? A poziom kiczu w tym anime, które zaprezentowałeś ;p..
Gamer2002 - 17-02-2012, 00:30
Temat postu:
Przecież to temat od mang, nie anime. I nikt nie ogląda żadnego telewizyjnego anime Gettera, jedynie OVY.
616 - 17-02-2012, 00:38
Temat postu:
cesarz vedry napisał/a:
A poziom kiczu w tym anime, które zaprezentowałeś ;p..

Cytat:
A poziom kiczu w tym anime

Cytat:
anime

Ja miałem na myśli mangę! Mangę! Nikt nie rusza anime, nawet najzagorzalsi fani Gettera uważają je za abominację.

Cytat:
Broken Blade spełnił to wymaganie

Ta, zwłaszcza z tym wielkim shurikenem.

Okej, to w końcu chcesz anime, czy mangę, bo już sam się pogubiłem. I może powiedz, co ci się w Break Blade podobało, żebym wiedział, z której strony chcesz to ugryźć.
cesarz vedry - 17-02-2012, 13:39
Temat postu:
Chodziło mi oczywiście o mangę, z przyzwyczajenia napisałem anime :P... Podobało mi się to, że oprócz walki mechów, była w grze polityka. I to nie chodzi o ratowanie ludzkości, tylko taka przyziemna, w sensie obrona swojego kraju. No i dobrze zrobieni bohaterowie. No i main hero nie był emo.
Gamer2002 - 17-02-2012, 15:45
Temat postu:
Cytat:
Chodziło mi oczywiście o mangę

Incoming 616's rage in three, two, one...
616 - 18-02-2012, 01:29
Temat postu:
cesarz vedry napisał/a:
Chodziło mi oczywiście o mangę, z przyzwyczajenia napisałem anime :P...

Nie strasz mnie tak więcej, nie chciałbym nikogo przypadkiem posadzić przed kiczowatą adaptacją dobrej mangi. A twoją decyzję w tym wypadku nawet rozumiem - pierwszy tom Getter Robo Go nie jest dokładnie tym, czego szukasz, to co dobre przychodzi później i rozumiem, że ktoś mógł nie wytrzymać do tego etapu.

Cytat:
Podobało mi się to, że oprócz walki mechów, była w grze polityka. I to nie chodzi o ratowanie ludzkości, tylko taka przyziemna, w sensie obrona swojego kraju. No i dobrze zrobieni bohaterowie. No i main hero nie był emo.

no to, mówiąc wprost, I got nothing. Jeśli chodzi o mechy, to jestem bardziej w anime niz mandze, gdybyś prosił o anime, pewnie bym ci parę polecił, ale mang naprawdę nei znam aż tyle. Słyszałem, że jest parę, które mogą spełniać te warunki (Crossbone Gundam i Gundam SEED Astray) ale ich nie czytałem, więc nie mogę polecić.

Ale...co powiesz na coś niemechowego? Pluto dokładnie, myślę, że ma sporo elementów, które wymieniłeś i może ci się spodobać.
vries - 18-02-2012, 09:13
Temat postu:
The Five Star Storiess - Jeśli chodzi o konstrukcje świata to jest temu najbliżej do BB (mechy walczące bronią białą) i na tym się kończą podobieństwa. Niby jest polityka, ale trochę bez wyrazu. Bohaterowie są czasem ciekawi, ale częściej nie. Manga dalej się pisze i nie wiadomo kiedy się skończy. Dodatkowo fabuła beztrosko skacze w czasie i przestrzeni, by utrudnić jej zrozumienie.

Red Eyes - jeśli jako mecha liczysz również mniejsze personalne pancerze bojowe, to jest odpowiedni tytuł.

Poza tym Gundamy (nie czytałem, ale pewnie te z uniwersum UC będą miały niezbędne elementy). Na ten przykład Orgin dobrze się czyta (remake pierwszego Gundama).
Urawa - 18-02-2012, 09:17
Temat postu:
A ja spytam o coś innego - horror, ale raczej gore niż klimaciarski, może być z elementami komedii, fanserwisu czy czegoś innego (acz bez mechów). Coś a'la "Raiko the Zombie Shop" czy "Highschool of the Dead".
616 - 18-02-2012, 13:08
Temat postu:
Urawa napisał/a:
A ja spytam o coś innego - horror, ale raczej gore niż klimaciarski, może być z elementami komedii, fanserwisu czy czegoś innego (acz bez mechów). Coś a'la "Raiko the Zombie Shop" czy "Highschool of the Dead".

Devilman
AMON: Darkside Of Devilman (rozbudowuje oryginalna historię)
Darkside Of Devilman: Strange Days (historia poboczna)
Hellstar Remina
Voices In The Dark
Jest jeszcze Gyo, ale to jest głupie jak but.
Urawa - 18-02-2012, 13:17
Temat postu:
Cytat:
Devilman
AMON: Darkside Of Devilman (rozbudowuje oryginalna historię)
Darkside Of Devilman: Strange Days (historia poboczna)

Powinienem był napisać, że nic Go Nagai, mrocznych historii w wydaniu tego pana nie dzierżę, są śmieszne, ale nie tak, jak być powinny.
Cytat:
Hellstar Remina
Voices In The Dark
Jest jeszcze Gyo, ale to jest głupie jak but.

I kolejny autor, którego doceniam, ale zupełnie mnie nie przekonuje.
616 - 18-02-2012, 14:38
Temat postu:
No to został mi tylko Berserk.
vries - 18-02-2012, 14:50
Temat postu:
Gore + humor:
Dorohedoro - mój osobisty faworyt - rzeźnia i pierogi (Uwaga! Zawiera fabułę! Ale tajemnice tej historii odkrywane są powoli i bez entuzjazmu).
Apocalypse Zero - manga jest specyficzna. Wrzucili tu wszystko, co się dało, doprawili krwią i gigantycznym patetyzmem. Ciężkostrawne, ale mnie smakuje (większość recenzentów anime na podstawie tej mangi daje w okolicach 2/10).

I'm a Hero - Zombie apocalypse na poważnie. Bardzo fajne.
Sprite - umm... czarny śnieg apokalypse? W sumie nie do końca wiadomo, bo manga jest we wczesnym stadium, ale autor daje radę, więc polecam.
Higanjima - zamiast zombie mamy wampiry.
Urawa - 18-02-2012, 15:13
Temat postu:
O, dzięki, właśnie o to mi chodziło.
Daerian - 18-02-2012, 20:21
Temat postu:
Urawa napisał/a:

Czytałeś Franken Fran? Horror bliżej gore, elementy fanserwisu i komedii (czarnej) są.
cesarz vedry - 21-02-2012, 13:31
Temat postu:
616, jeśli masz jakieś mangi, które skupiają się na geopolityce i gdzie bohaterowie są charyzmatyczni, a nie ma mechów, to chętnie przyjmę ;]
616 - 21-02-2012, 18:48
Temat postu:
cesarz vedry napisał/a:
616, jeśli masz jakieś mangi, które skupiają się na geopolityce i gdzie bohaterowie są charyzmatyczni, a nie ma mechów, to chętnie przyjmę ;]

Sam nie wiem, może Pluto, Berserk, Cat Shit One albo Księga Wiatru?
Urawa - 21-02-2012, 18:51
Temat postu:
cesarz vedry napisał/a:

Przyszedł mi tu do głowy Eden, jest tam trochę dziwnych maszyn, ale żadnych Gundamów i tego rodzaju różowego złomu nie uświadczysz.
cesarz vedry - 24-02-2012, 01:09
Temat postu:
Jako fun gundamów, musze stanąć w obronie tych zacnych mechów ;d. Jedynie w Seedzie były różowe wybuchy ;d !
Gaara0 - 25-02-2012, 12:14
Temat postu:
Szukam czegoś podobnego do "Kyoushi to Seito to" czyli coś co opowiada o związkach typu nauczycielka - uczeń lub nauczyciel - uczennica lub uczeń - uczennica (mam na myśli szkołę wyższą typu liceum)
Czyli tematyka podchodząca pod: Erotyka, romans
Urawa - 25-02-2012, 12:41
Temat postu:
Cytat:
(mam na myśli szkołę wyższą typu liceum)

Szkoła wyższa to uniwersytet lub coś podobnego. Po polsku to się szkoła średnia nazywa.
Cytat:
nauczycielka - uczeń

Onegai Teacher albo Happy Lesson,
NecroMac - 14-03-2012, 01:13
Temat postu:
Szukam mangi z inteligentną postacią w roli głównego bohatera
Ktoś taki jak Katsuragi Keima (World God Only Knows), Madaraki Fran (Fraken Fran), czy Aida Shizuka (Shinigamisama ni Saigo no Onegai wo). Coś o poważnej tematyce nie bojące się pokazać flaków ala Franken Fran lub Akumetsu, i jak te pozycje z odrobiną humoru.
616 - 14-03-2012, 01:42
Temat postu:
NecroMac napisał/a:
Szukam mangi z inteligentną postacią w roli głównego bohatera
Ktoś taki jak Katsuragi Keima (World God Only Knows), Madaraki Fran (Fraken Fran), czy Aida Shizuka (Shinigamisama ni Saigo no Onegai wo). Coś o poważnej tematyce nie bojące się pokazać flaków ala Franken Fran lub Akumetsu, i jak te pozycje z odrobiną humoru.

Berserk
Pluto
Bokurano
Devilman
Tren - 14-03-2012, 11:28
Temat postu:
Pierwsza seria Bloody Monday, ale TYLKO pierwsza, dalsze nie istnieją. Intelignetni bohaterowie byli też w Hatenkou Yuugi, które niestety jest urwane w najciekawszym momencie, ale i tak warte poznania (i tak, kreska na początku odstrasza, ale później naprawdę się poprawia). Może jeszcze Pandora Hearts z wyjątkowo pokręconą fabułą.

Ewentualnie Hoshi no Samidare, które flaków nie ma, ale jest jednym z najlepszych shounenów jakie czytałam i ma bardzo udanych bohaterów.

Ewentualnie bez inteligentnego bohatera (znaczy głupi nie jest, ale za tytana intelektu też nie uchodzi), ale mroczne, z flakami i okazjonalnym humorem jest Angel Sanctuary.
Solteck - 17-03-2012, 10:01
Temat postu:
Hejka, chcę przeczytać jakaś fajną mangę...
po 1 mają tam dużo strzelać... a po 2 ma być full real :) a nie jakieś rambo, do którego się nie da trafić.
W HSOD fajnie strzelali, tylko że każdy potrafi głupie zombie zastrzelić...
Wolfen crest - masakra w szkole, jak koleś strzelał, to trafiał i bez żadnych ceregieli :) szkoda tylko, że tam nie za często strzelają :( (jak na razie :P jeszcze do końca nie przeczytałem)
Jest może jakaś manga, gdzie Japończycy/albo ktokolwiek inny pojechał na misję pokojową... czy coś takiego by się chciało przeczytać
www.1939.com.pl albo coś w tym klimacie...
616 - 18-03-2012, 17:55
Temat postu:
Solteck napisał/a:
Hejka, chcę przeczytać jakaś fajną mangę...
po 1 mają tam dużo strzelać... a po 2 ma być full real :) a nie jakieś rambo, do którego się nie da trafić.
W HSOD fajnie strzelali, tylko że każdy potrafi głupie zombie zastrzelić...
Wolfen crest - masakra w szkole, jak koleś strzelał, to trafiał i bez żadnych ceregieli :) szkoda tylko, że tam nie za często strzelają :( (jak na razie :P jeszcze do końca nie przeczytałem)
Jest może jakaś manga, gdzie Japończycy/albo ktokolwiek inny pojechał na misję pokojową... czy coś takiego by się chciało przeczytać
www.1939.com.pl albo coś w tym klimacie...

Black Lagoon - okej, bohaterowie zostają rzadko postrzeleni, ale jak zostają to zostają.
Po za tym, jak możesz się przestawić ze strzelania na cięcie, to Berserk, bo Guts obrywa często i gęsto.
Solteck - 19-03-2012, 16:24
Temat postu:
Blacklagoon mi się nie podobał... za bardzo oderwane od rzeczywistości
Helikopter wystrzelał całą amunicję i nic nie trafił, a oni rozwalają helikopter torpedą i idą później chlać :DDD
Gunslinger Girl, Madlax to samo...

Nie wiem czy ktoś czytał książkę pod tytułem "www 1939 com. pl" , było tam trochę pomyłek, ale generalnie klimat wojny był dobry...
I właśnie takiej szukam mangi :)
Aino - 27-03-2012, 17:35
Temat postu:
Do tej pory przeczytałam tylko dziewięć tomów GTO i jakoś nie mogę się zabrać za dziesiąty. Szukam najlepiej krótkiej, już skończonej mangi (może być więcej tytułów niż jeden), niekoniecznie shoujo, ale jeśli już to miło byłoby, gdyby główna bohaterka nie była idiotką ;p Możecie coś polecić? Z góry dziękuję :)
Lord87 - 27-03-2012, 17:58
Temat postu:
Aino, Suzukę czytałaś :)
moshi_moshi - 27-03-2012, 18:17
Temat postu:
Aino, z shoujo polecam Shiawase Kissa Sanchoume, Beauty Pop, Bijo ga Yajuu, Bloodhound, Boku wa Pet, Hana no Namae, Nanaco Robin. Z innych mang Angel Sanctuary (i w ogóle twórczość Kaori Yuki), Shinsengumi Imon Peace Maker i kontynuację, czyli Peace Maker Kurogane oraz Carat!
Aino - 27-03-2012, 18:28
Temat postu:
Lord87 napisał/a:
Aino, Suzukę czytałaś :)
Nie czytałam jeszcze nic, dlatego chcę się poradzić kogoś mądrzejszego żeby wiedzieć, od czego zacząć ;)

moshi_moshi - dzięki za polecanki! :) Jeśli chodzi o Angel sanctuary to oglądałam anime i mam nadzieję, że manga jest lepsza. Peacemaker kurogane miałam już w planach wcześniej, ale też tylko anime, btw świetny nick ;)
moshi_moshi - 27-03-2012, 19:08
Temat postu:
Aino, co do AS - bez porównania! Manga jest rewelacyjna, podczas gdy anime to marne popłuczyny, które nie są nawet wprowadzeniem do historii. Natomiast anime Peacemaker jest fajne, ale i w tym przypadku manga dużo lepsza. I dzękuję. :)
Tren - 27-03-2012, 21:30
Temat postu:
Aino napisał/a:
Szukam najlepiej krótkiej, już skończonej mangi

Zdecydowanie Hoshi no Samidare - przesympatyczna seria o ratowaniu świata i zwykłych ludziach zmuszonych do radzenia sobie ze swoimi problemami.

To powiedziawszy może zaproponuję trochę naprawdę krótkich tworów. Na przykład jednotomikowego Azrael's Edge. No i jest jeszcze wesołe Flying Witch. Poza tym widziałam, że podobało ci się anime FMA, a jego autorka ma parę udanych oneshotów na koncie: Souten no Koumori, Stray Dog, Raiden-18 czy ucięte Demons of Shanghai.
Belzenef - 28-03-2012, 17:06
Temat postu:
Mój drugi post... No dobra prosiłabym o radę... Znacie jakieś dobre oneshoty? Coś w stylu Anya Kouro? Lubię czytać mangę... ale przy dłuższych seriach oczy mnie bolą od siedzenie przy kompie ( wolę tradycyjnie na papierze, w ojczystym języku ). Dlatego możecie coś polecić?
vries - 28-03-2012, 23:15
Temat postu:
To zależy o czym...
Osobiście lubię obyczajówki dla facetów:
Polecam serię oneshotów Hirokiego Endo.
Tytuły Toyody Tetsuyi: Goggles, Under Current (jeden tom), Mr. Bojangles
Memories of Emanon
Belzenef - 30-03-2012, 18:30
Temat postu:
Nie ma większego znaczenia jaki gaunek, bądź do kogo są skierowane, dzięki za radę : ].
Anonymous - 20-04-2012, 12:21
Temat postu:
Witam. W sumie dość dawno już nic nie czytałem i pomyślałem, że może warto w pewnym sensie nadrobić zaległości :] Liczę przy tym, że pomoże mi ktoś z wyborem tytułu, bowiem mam przy tym nielichy problem...

No więc zasadniczo myślę, że przeczytałbym sobie jakąś komedię romantyczną 'męskiego typu'. To znaczy bez stada bishonenów i gdzie bardziej chodzi o humor niż zadręczanie czytelnika naciąganymi problemami sercowymi. Jak zwykle ode mnie lista cech, które chciałbym znaleźć w zaproponowanych tytułach i których bynajmniej niechciałbym tam widzieć.

A więc manga musi spełniać następujące wymogi;
-> nie może to być yaoi, shounen-ai, reverse harem ani 'manga z bishonenami',
-> ecchi nie może stanowić głównej treści - ma być tego umiarkowana ilość albo wcale,
-> wątek romantyczny nie może być pełen problemów z tyłka, ma się rozwijać powoli acz sprawnie, a ewentualne problemy lub dramaty muszą być racjonalne,
-> bardzo bym nie chciał by była to seria, na podstawie której nakręcono anime (lub na odwrót). Strasznie nie lubię czytać mangi o tym samym co oglądane przeze mnie wcześniej anime.
-> kreska nie musi być wspaniała, ale musi być przynajmniej 'równa i schludna'
-> wolałbym, by nie była to seria wciąż wychodząca, nie może też zawierać więcej niż kilkanaście tomów o standardowej liczbie stron.

To chyba tyle, a przynajmniej tyle przychodzi mi w tej chwili do głowy. Z góry dziękuję za wszelką udzieloną pomoc :]
Tren - 20-04-2012, 12:49
Temat postu:
Zantax, niestety jedyna dobra zakończona seria tego typu jaką znam to klasyka klasyki, czyli Ranma 1/2. Cała reszta dobrych serii jakie znam wciąż wychodzą.

Niemniej jeśli fakt, że seria wciąż jest wydawana cię nie zniechęca to spróbuj Hajimete no Aku. Dość sympatyczna komedia z wolno rozwijającym się związkiem głównych bohaterów, ale za to raczej unikająca z powietrza wziętych dram. Poza tym polecam jeszcze Countrouble, czyli co by było gdyby ktoś zatrudnił duchową siostrę Konaty z Lucky Stara jako aniołka do rozwiązywania problemów miłosnych. Chwilowo jest tego tylko około 30 rozdziałów, ale związek bohaterów zdecydowanie nie stoi w miejscu.

Poza tym The World God Only Knows. Nawet jeśli oglądałeś anime, to warto czytać mangę od początku, bo z animowanej wersji wycięto trochę gagów. Nie wspominając o tym, że anime nawet się nie zbliżyło do najbardziej fazowego fragmentu serii, czyli łuku Yui. O głównym wątku serii nawet nie wspominając.
Anonymous - 20-04-2012, 19:26
Temat postu:
Heh, wiedziałem, że w temacie o mangach nie będzie takiego odzewu jak w tym o anime. No cóż...

Ranma 1/2 - zdecydowanie zbyt długie. Przeczytanie tego zajęłoby mi z 80 godzin, a więc przez najbliższy tydzień nie robiłbym nic tylko czytał... to trochę przegięcie...
Hajimete na Aku - jakby na to nie patrzeć wygląda to raczej jak tasiemcowy shounen. Nie za bardzo o to mi chodziło.
Countrouble - no, niech będzie. Strasznie ubolewam nad tym, że to wciąż wychodzi, ale cóż, nie za bardzo mam z czego wybierać.
The World God Only Knows - czytałem. W zasadzie zastanawiałem się, czy w poprzednim poście nie napisać 'coś jak Kami Nomi zo Shiru Sekai'. Właśnie ta seria jest głównym powodem dlaczego nie chcę czytać nieukończonej jeszcze serii - nie chcę raz jeszcze przeżywać sytuacji, gdzie po wciągnięciu się w fabułę stwierdzasz, że ostatni dostępny rozdział ucina historię w najciekawszym momencie T.T

Miałem nadzieję na więcej propozycji, no ale cóż. Tak czy inaczej dzięki za pomoc :]
Tren - 20-04-2012, 19:58
Temat postu:
Gość napisał/a:
Ranma 1/2 - zdecydowanie zbyt długie. Przeczytanie tego zajęłoby mi z 80 godzin, a więc przez najbliższy tydzień nie robiłbym nic tylko czytał... to trochę przegięcie...

Em, a to niedobrze? Osobiście zawsze wolałam dłuższe serie, bo starczają na dłużej. Sama męczyłam Ranmę ponad miesiąc i nie widzę powodu maratonowania serii w tydzień. Równie dobrze można czytać sobie po tomiku dziennie. Zwłaszcza, że całość jest mocno epizodyczna.

Cytat:
Hajimete na Aku - jakby na to nie patrzeć wygląda to raczej jak tasiemcowy shounen. Nie za bardzo o to mi chodziło.

Jeśli chodzi o długość to nic nie poradzę. Sam prosiłeś o "wolny rozwój uczuć między bohaterami". Niemniej seria na pewno nie będzie ciągnąć się w nieskończoność, bo autor pilnuje upływu czasu i dorastanie bohaterów ma wpływ na fabułę. Dodam, że wbrew pozorom manga bardzo mocno koncentruje się na uczuciu między parą protagonistów. Powiedziałabym nawet, że najbardziej ze wszystkich serii jakie wcześniej wymieniłam.

Ewentualnie po głębszym grzebaniu w liście przypomniałam sobie jeszcze o Dragon Half, jeśli archaiczna kreska i na swój sposób permanentny fanserwis cię nie odstraszy. Acz to już jest zdecydowanie niższa półka i bardziej komedia, niż romantyczna.

Tudzież możesz jeszcze podejrzeć Psycho Staff, ale to już poważniejsza historia, acz zawierająca komediowe elementy i wątek miłosny.
Caladan - 23-05-2012, 22:17
Temat postu:
Gorąco polecam Shingeki no Kyojin fanom gore fantasy. Właściwie trudno sklasyfikować mange , bo dzieje się w przyszłości i ludzkość jest na wyginięciu. Czemu, bo naraz pojawiły się tytany(olbrzymy) , które są niemal nieśmiertelne i polują na ludzkość dla mięsa. Ludzie żyją w małych omurowanych miastach i starają się bronić. Nie trzeba mówić ,że walki są krwawe i nie wolno przyzwyczajać się do głównych bohaterów. Bardzo fajne sa walki i sa całkowicie innowacyjne. Coś w stylu Samurai spiderman. Najfajniejsi w tym wszystkim sa bohaterowie. Tacynie jednoznaczni. Najbardziej polubiłem bohaterki. Są dosyć epickie.
Tren - 23-05-2012, 22:22
Temat postu:
Caladan, na litość. Siedzisz na tym forum już chyba tyle, by wiedzieć, że ten i siostrzane tematy nie służą ślepym poleceniom, a odpowiadaniu na konkretne prośby. W przypadku problemów z pamięcią polecam lekturę pierwszego postu.

Caladan - 25-05-2012, 13:13
Temat postu:
Za bardzo nie mam czasu pisać długich wywodów, czy trollowań, co widać po mojej aktywności;(.

Tren i reszta moderacji trudno nazwać tamten tytuł http://forum.kotatsu.pl/tematy10/2951,700.htm , który przeczytałem za jednym zamachem, a ostatni chapter był 2 tygodnie temu. Krótko mówiąc ten temat jest nie jasno związany z treścią postu Iki w nim. W swoim poprzednim poście polecałem mangę jako tako społeczności kotatsu i gościom tego forum. Nie widzę tu nic strasznego. Moim mniemaniu podane ograniczenia psują o dowiedzeniu się ciekawszych tytułów na rynku mangowym, a zwłaszcza tych niszowych. Mniej biurokracji, a więcej luzu droga moderacjo.

Po dłuższym zaznajomieniu tematów widzę brak przyklejonego tematu na górze http://forum.kotatsu.pl/tematy10/1938.htm ,który spokojnie można byłoby połączyć z http://forum.kotatsu.pl/tematy10/2951.htm, bo dublują się w swoich zamierzeniach. Nie widzę różnicy pomiędzy czytaniem aktualnie mangi, a ocena ostatniego rozdziały. Jak zaczynam nowa mangę kończę na ostatnim rozdziale. Chyba logiczne. Raczej nie ma tragedii, aby powiedzieć co się podobało dotąd w danym tytule i ocenić ostatnie zmiany w fabule. Co prawda lepiej, gdyby konkretne popularniejsze tytuły miały swój osobny dział, ponieważ sporo mang znacząco różni się od animców. Obecna forma decentralizacji w mangach jest nie jasna, mimo pięknych opisów na samym ich początku.

Suma Sumarum Nie byłoby problemu, gdyby powstał ogólny temat " Co czytacie" w dziale manga i anime , gdzie pisało się skończone i czytane tytuły wartymi uwagi , a najnowsze chaptery dałoby się do osobnego działu w alfabecie z tytułami w tle. Jaką mangę przeczytać zostawiło się taka jaka jest. Na pewno taka forma byłaby bardziej przejrzysta niż obecna. Wiem dużo pracy, ale znacznie ułatwiłoby orientację dla nowych przybyłych, bo przecież otaku nie żyją samymi animcami .

P.S Na poważnie jako stary użytkownik, mający wiecznie świeże spojrzenie muszę dbać o forum:).
Pan Mango - 09-06-2012, 18:44
Temat postu:
Możecie polecić mi jakąś mangę, w której obecna jest damsko-męska relacja mistrz/sługa, ale w bardziej dojrzałym ujęciu? Dzieła podobne do Nana to Kaoru mnie nie odstraszają, ale jeśli jest to możliwe to wolałbym coś bardziej psychologicznego niż humorystycznego.
Sebaar - 17-07-2012, 21:04
Temat postu:
Tematem moich poszukiwań jest poważna samurajska (ewentualnie ninja w roli głównej też może być) manga, może ktoś pomóc?
peregrinus - 17-07-2012, 22:48
Temat postu:
Sebaar napisał/a:
Tematem moich poszukiwań jest poważna samurajska (ewentualnie ninja w roli głównej też może być) manga, może ktoś pomóc?

Można tak strzelać, bo prawdę powiedziawszy nie za bardzo wiadomo co czytałeś. Może jakaś lista? I tak, polecę Ci teraz poważną samurajską mangę - Vagabond, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że już ją znasz.
Sebaar - 18-07-2012, 20:11
Temat postu:
peregrinus napisał/a:
Sebaar napisał/a:

Można tak strzelać, bo prawdę powiedziawszy nie za bardzo wiadomo co czytałeś. Może jakaś lista? I tak, polecę Ci teraz poważną samurajską mangę - Vagabond, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że już ją znasz.

Akurat Vagabonda znam, planuje się w końcu zabrać się za Shigurui, a Sidooh właśnie czytam.

Czy Shinobi no Kuni ktoś czytał?
Bingo - 25-07-2012, 14:52
Temat postu:
Zapodajcie fajne mangi z yangire.
(mirrai nikki,higurashi - więcej nie mogę sobie przypomnieć)
Tren - 25-07-2012, 15:25
Temat postu:
Bingo napisał/a:
Zapodajcie fajne mangi z yangire.

Zdefiniuj dokładniej czego szukasz. Czy to musi być postać na pierwszym planie? Czego dokładnie oczekujesz od tej postaci?
Progeusz - 25-07-2012, 16:02
Temat postu:
Przecież zdefiniował bardzo dokładnie... Od yangire postaci najpewniej oczekuje, ze będzie się zachowywała jak, niespodzianka, yangire.

Elfen Lied
Deadman Wonderland
Umineko No Naku Koro Ni
Tren - 25-07-2012, 16:49
Temat postu:
Wiesz, jeśli ktoś prosi o yangire, a podaje podręcznikowy przykład yandere to zawsze wolę spytać co dokładnie chce dostać. Zwykle ułatwia to znalezienie pasujących serii.

A co do Umineko - tego się nie ogląda, w to się GRA.
Progeusz - 25-07-2012, 17:25
Temat postu:
Tren napisał/a:
jeśli ktoś prosi o yangire, a podaje podręcznikowy przykład yandere
Co?
Higurashi to yangire. Poza tym yangire od yandere różni się tylko tym, że drugi termin opiera się wyłącznie na obsesyjnej miłości, podczas gdy pierwszy jest bardziej ogólnym pojęciem.
Z tego co zaobserwowałem, wszyscy fani yandere lubią yangire i vice versa, wiec nie widzę powodu by się jakoś specjalnie kłopotać różnicami. Tym bardziej, ze tych postaci wcale aż tak dużo nie ma (z oczywistych względów pomijam komediowe haremy gdzie są numerem cztery lub dalszym).
Tren - 25-07-2012, 17:56
Temat postu:
Progeusz napisał/a:
Higurashi to yangire.

Tego nie kwestionuję, natomiast główna bohaterka Mirai Nikki jest postergirl terminu yandere. I WIEM, że ludzie mieszają te pojęcie i właśnie DLATEGO chcę ustalić czego Bingo szuka.

Progeusz napisał/a:
Tym bardziej, ze tych postaci wcale aż tak dużo nie ma

A to jest drugi powód dla którego pytam. Umożliwi to znalezienie postaci, które nie podpadają pod sam termin, ale mogą zainteresować pytającego.

Geeeez. Dawno nikt tak nie krytykował mojej chęci pomocy.
Progeusz - 25-07-2012, 18:26
Temat postu:
Zasadniczy problem polega na tym, że nie pomagasz. Zamiast kwestionować wiedzę osoby pytającej, wypadałoby się najpierw trochę zastanowić.
Skoro podał jako przykłady Higurashi i Mirai Nikki, to najwyraźniej lubi oba rodzaje postaci. Warto też mieć na uwadze, że skoro yangire jest pojęciem o bardziej ogólnym znaczeniu, coraz więcej osób uważa yandere za podtyp yangire, nie wzajemnie wykluczające się archetypy. Ja mam do tego stosunek neutralny, ale raczej ucieszyłbym się gdyby fani doszli do ogólnego porozumienia i uznali yandere za szczególny przypadek yangire.

Tren napisał/a:
A to jest drugi powód dla którego pytam.
To jest raczej kontrargument... skoro postaci jest mniej, to istnieje większe prawdopodobieństwo, ze dana osoba już je zna, więc warto zaproponować coś podobnego.
Bingo - 25-07-2012, 18:45
Temat postu:
Tak jak Progeusz powiada, yandere to szczególny przypadek
Mi jest wszystko jedno, byle żeby to nie było romansidłem :P
http://myanimelist.net/mangalist/petranetion
http://myanimelist.net/animelist/petranetion

@Tren nie chcę oglądać, czy grać... chcę poczytać ;)
wolałbym też mangę niezekranizowaną
Tren - 25-07-2012, 19:25
Temat postu:
Bingo napisał/a:
@Tren nie chcę oglądać, czy grać... chcę poczytać ;)

Sorry, zapomniałam na moment, w którym temacie jestem. Manga Umineko to już lepsza inwestycja. A gra to Visual Novel, więc to jest de facto książką z (epickim) podkładem muzycznym i obrazkami. ;p Ale z mangą będzie ci ciężej, bo gra jest w całości przetłumaczona. Tymczasem co do mangi przetłumaczona jest w całości część 1, 2 i 4. Część 3 jest przetłumaczona w połowie, a części od 5 do 8 wciąż wychodzą.
Progeusz - 25-07-2012, 19:29
Temat postu:
O, miło ze podałeś link do MAL. Widzę, że już obejrzałeś Elfen Lied, ale i tak warto rozważyć zabranie się za mangę, jako że adaptacja nie zrealizowała sporej części materiału. Musisz być jednak przygotowany na naprawdę kiepska kreskę, wiec lepiej podejść do tego w 'tolerancyjnym' dniu.
Radzę obejrzeć Sora no Otoshimono: Forte, skoro już widziałeś pierwszy sezon. Dlaczego? Bo pojawia się tam postać, jakiej poszukujesz ;) No i ogólnie Forte jest bardzo dobre. Trochę gorzej od strony komediowej, ale za to walki są lepsze, poprawiła się też oprawa graficzna i jest więcej fabuły. Następny w kolejce byłby oczywiście film. Zawsze możesz się też zabrać za mangę, skoro preferujesz tę formę, tam też jest Chaos.
Lee93 - 27-07-2012, 23:10
Temat postu:
Caladan napisał/a:
Gorąco polecam Shingeki no Kyojin fanom gore fantasy. Właściwie trudno sklasyfikować mange , bo dzieje się w przyszłości i ludzkość jest na wyginięciu. Czemu, bo naraz pojawiły się tytany(olbrzymy) , które są niemal nieśmiertelne i polują na ludzkość dla mięsa. Ludzie żyją w małych omurowanych miastach i starają się bronić. Nie trzeba mówić ,że walki są krwawe i nie wolno przyzwyczajać się do głównych bohaterów. Bardzo fajne sa walki i sa całkowicie innowacyjne. Coś w stylu Samurai spiderman. Najfajniejsi w tym wszystkim sa bohaterowie. Tacynie jednoznaczni. Najbardziej polubiłem bohaterki. Są dosyć epickie.

Dzięki że o tej mandze napisałeś, bo jest ona cholernie wciągająca i dzięki niej mam chęć do zwiększenie horyzontów, jeżeli chodzi o mangę :) Również polubiłem bohaterki, szczególnie Mikasę która jest cudowna :D

Co do tematu:
Szukam czegoś realnego, nie chcę tutaj jakiś super hiper mega mocy, nie wiadomo czego. Chcę czasów przybliżonych do naszych z jakimś przekazem który autor chce nam przekazać. Istnieje coś takiego ?
Kaile - 08-03-2013, 17:33
Temat postu:
Cześć,
szukam czekoś ciekawego do poczytania, historia musi być po prostu ciekawa i wciągająca, zależy mi też na tym, żeby manga była zakończona - już za dużo czytam serii ongoing.
Na pewno nie chce mechów, Ecchi i tym podobny stuff mi nie przeszkadza, ale wolałbym, żeby jednak seria miała coś więcej niż zbiór majtek.
Z tytułów, które czytam / czytałem i mi się podobały: death note, higurashi no naku koro ni, liar game, gto, fairy tail, Hellsing, One piece.
Tren - 08-03-2013, 21:02
Temat postu:
Hoshi no Samidare, Fullmetal Alchemist, Shaman King, pierwsza seria Bloody Monday (ale tylko pierwsza, druga została strasznie popsuta), Kekkaishi (nie należy zniechęcać się sztampowym począkiem - po pojawieniu się drugiego protagonisty robi się naprawdę ciekawie), Mirai Nikki, Nurarihyon no Mago i (Shinyaku) Ookami ga kuru!
Kaile - 09-03-2013, 09:55
Temat postu:
Fma czytałem, shaman kinga i mirai nikki znam z anime - różnią się czymś te tytuły od wersji animowanej?
Reszty tytułów nie znałem i na pewno sprawdze :) Dzięki za pomoc
Tren - 09-03-2013, 12:25
Temat postu:
Z tego co wiem to Mirai Nikki nie ma jakiś znaczących zmian (co najwyżej, jak masz ochotę uzupełnić sobie serię możesz się zapoznać z dwoma jednotomowymi dodatkowymi historiami), za to Shaman King ma identyczny początek, ale od połowy serii fabuła idzie kompletnie innym torem i ma inne zakończenie. Sama też najpierw zapoznałam się z anime SK, ale gdy wzięłam się za lekturę, manga podobała mi się zdecydowanie bardziej, dlatego zachęcam do czytania.
Anonymous - 11-04-2013, 15:06
Temat postu:
Witam,
szukam mangi podobnej do Unbalancex2 i onegai Teacher czyli chodzi o to aby główny bohater był zakochany w starszej od siebie kobiecie/dziewczynie. Nie musi być tak jak w przypadku w/w tytułów ze tą kobietą jest nauczycielka chodzi o to aby jego obiekt względów był o parę lat starszy od niego i chociaż w minimalnym stopniu odwzajemniał te uczucia. Z góry dziękuję za odpowiedź.
peregrinus - 11-04-2013, 16:56
Temat postu:
Gość napisał/a:
chodzi o to aby główny bohater był zakochany w starszej od siebie kobiecie/dziewczynie. Nie musi być tak jak w przypadku w/w tytułów ze tą kobietą jest nauczycielka chodzi o to aby jego obiekt względów był o parę lat starszy od niego i chociaż w minimalnym stopniu odwzajemniał te uczucia.

Gokusen- mało joseiowaty josei z nauczycielką i uczniem w rolach głównych. Silną stroną serii są elementy komediowe, które rzeczywiście bawią.
Aluvara - 12-04-2013, 05:03
Temat postu:
Angel125 napisał/a:
Witam,
szukam mangi podobnej do Unbalancex2 i onegai Teacher czyli chodzi o to aby główny bohater był zakochany w starszej od siebie kobiecie/dziewczynie. Nie musi być tak jak w przypadku w/w tytułów ze tą kobietą jest nauczycielka chodzi o to aby jego obiekt względów był o parę lat starszy od niego i chociaż w minimalnym stopniu odwzajemniał te uczucia. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Może Psychometrer Eiji i Kimi wa Pet? Pierwsze to takie kryminalne shounen/seinen, drugie to już typowe josei o silnej i ambitnej młodej kobiecie, która nagle zamieszkuje z młodszym chłopakiem, a że młodzieniec zachowuje się trochę jak beztroski szczeniak, to przygarnia go jako swoje "zwierzątko".
W Maison Ikkoku też jest różnica wieku, ale tylko 2 lata. Wątek o uczniu, który zakochuje się w starszej nauczycielce pojawia się również w Chobits, ale to nie są główni bohaterowie.
Otto - 11-07-2013, 10:13
Temat postu:
Angel125 napisał/a:
Witam,

Ane Doki!
Luksor45 - 19-11-2013, 09:44
Temat postu:
Polecacie jakiś tytuł z Shonena, podobny do Dragon Balla lub Bleacha ? Naruto znam i czytam jednak nudzi mnie obecna akcja a poczytałbym coś z dobrą fabuła, fajnymi bohaterami i dobrymi walkami gdzie postać nie stoi podczas walki i nie zaczyna monologu na pare chapterów ;d
Daerian - 19-11-2013, 21:25
Temat postu:
One Piece
Beelzebub
Magi
Smk - 22-05-2014, 21:37
Temat postu:
<sigh>
Z radością wróciłem do Outlanders Johjiego Manabe <wiwat komisy z zeszytami Dark Horse!>

Oczywiście, szukam czegoś w temacie. I tak, Caravan Kidd też mam za sobą.
Riv3n - 19-07-2014, 16:30
Temat postu:
Witam, ostatnio ściągnąłem sobie aplikacje "Manga Rock" jest w niej wiele mang niestety po angielsku (lub w innych językach) jednak pomyślałem że będzie to dobra okazja żeby podszkolić mój angielski z którego jestem dość kiepski. Stąd moje pytanie czy znacie jakąś prostą mangę po angielsku? Zależy mi głównie na tym żeby łatwo się ją czytało czyli żeby był prosty język, fajnie jakby była w miarę dobra, tematyka dowolna.
Tren - 19-07-2014, 17:03
Temat postu:
Yotsuba&! - ma raczej prosty język ze względu na fakt, że wydarzenia są przedstawiane głównie z perspektywy głównej bohaterki, która jest dzieckiem.

I szczerze mówiąc polecałabym się specjalnie nie przejmować. Sama się de facto nauczyłam sporo angielskiego czytając komiksy. Im więcej będziesz czytać tym więcej się nauczysz. Po prostu należy się nie zniechęcać i być wytrwałym.
kokodin - 31-10-2014, 20:46
Temat postu:
W zasadzie wszystkie mangi przetłumaczone na angielski, mają prosty język. Kwestia nauki stąd nie jest wiec pytaniem, która jest prostsza w czytaniu, tylko który gatunek ci bardziej leży. Bo np z łakomstwa połkniesz 4 tomiki zamiast jednego. I w tym właściwie cała nauka, w ilości.
123Nowy! - 13-01-2015, 15:33
Temat postu:
Szukam mangi, którą kiedyś już czytałem, a niestety zapomniałem tytuł. Fabuła kręciła się wokół nielegalnej gry, w której chodziło o odebranie przeciwnikom lokalizatorów, czy coś. Głównym bohaterem był młody recydywista, którego znudziła praca w towarzystwie ubezpieczeniowym, a który o grze dowiedział się z internetu.
W obrębie 1 tomu zapakowano też kilka krótszych historii.
Tytuł miał coś wspólnego z niewypałami.
Mai_chan - 13-01-2015, 17:23
Temat postu:
Duds Hunt?
Slova - 13-01-2015, 18:33
Temat postu:
Może Btooom?
123Nowy! - 14-01-2015, 12:33
Temat postu:
Tak, to było Duds Hunt. Dzięki Mai_chan.
lichotka - 21-02-2015, 22:27
Temat postu:
Czytam obecnie Pandora Hearts, ale zdaje się już mieć ku końcowi, a przy tym oczekiwanie miesiąc na każdy kolejny rozdział jest dość nużące.

Czy polecacie coś w podobnym klimacie?
Tren - 22-02-2015, 17:45
Temat postu:
Hmmm. Może sprecyzuj które konkretnie aspekty tej mangi podobały ci się najbardziej, bo o rzecz identyczną do Pandory jest ciężko.

Ze strzałów w ciemno jest Angel Sanctuary, które też ma dość mroczną i pokręconą fabułę, ale jednocześnie bohaterów którzy robią wszystko by nie dać się przygnieść swoim problemom. Poza tym mozesz spróbować Tsubasa: RESERVoir CHRoNiCLE przy czym lojalnie ostrzegam, że manga przeplata się z wątkami w xxxholic przez co część rzeczy jest niezrozumiała bez znajomości tej mangi. A niektóre wątki są tak poplątane, że ciężko je zrozumieć nawet jak się czytało oba tytuły.

Ja sprecyzujesz które aspekty podobały ci się najbardziej to mogę spróbować podać więcej tytułów.
lichotka - 22-02-2015, 18:09
Temat postu:
Przede wszystkim właśnie fabuła pokręcona jak korkociąg, która jednak stopniowo wyjaśnia się i składa w logiczną całość. Trochę magii i zakrzywień czasoprzestrzennych mile widziane.

Przy anime bardziej ciągnie mnie w stronę shounenów - lubię, jak coś się dzieje, wolę fantasy niż romansy klasowe.

Tsubasa Chronicle widziałam w wersji anime (pierwszy sezon). Wcześniej widziałam tylko X, ale i bez tego dało się zauważyć, że jest wiele odniesień do twórczości CLAMP-a, których zapewne w pełni nie wyłapałam. Nie wiem, w jakim stopniu anime odpowiada mandze. Właściwie pod koniec akcja zaczęła się rozkręcać, ale nie wiem, w jakim kierunku poszło dalej.
Tren - 22-02-2015, 22:36
Temat postu:
To widziałaś tylko bardzo niewinny wstęp. Pierwszy sezon anime zekranizował tylko sam początek mangi, więc zdecydowanie sugeruję przeczytać komiks (bo drugi sezon tego anime twórcy robili z bardzo niewłaściwymi założeniami fabularnymi). A nawiązania przez większość czasu nie są ważne. Tak naprawdę jedyne które są ważne to nawiązania do xxxholica i do Card Captor Sakury. Ale to drugie wymaga tylko ogólnej wiedzy kim są bohaterowie w serii

Hm, to z shounenowych serii o pokręconych fabułach mogę jeszcze polecić Mirai Nikki, Houshin Engi i (dość krótkie) Shuumatsu no Laughter.

Z nieco mniej pokręconych fabularnie, ale wciąż bardzo fajnych shounenów: Hoshi no Samidare i Shaman King.
lichotka - 22-02-2015, 23:17
Temat postu:
Dziękuję bardzo za rady, dopisałam tytuły do mojej listy "Do obczajenia" :)
Lares - 20-04-2015, 01:24
Temat postu:
Szukam mangi której tytuł zapomniałem. Opowiada o chłopaku który morduje rodziców, trafia do więzienia, jest bity i gwałcony ale ktoś pomaga mu i uczy go walczyć. Wiem że to mocna manga która opiera się na sztukach walki ulicznej
vries - 20-04-2015, 21:05
Temat postu:
Lares napisał/a:
Szukam mangi której tytuł zapomniałem. Opowiada o chłopaku który morduje rodziców, trafia do więzienia, jest bity i gwałcony ale ktoś pomaga mu i uczy go walczyć. Wiem że to mocna manga która opiera się na sztukach walki ulicznej

zapewne Shamo
Nanami - 07-11-2015, 22:18
Temat postu:
...czemu ja to w tym dziale umieścilam XD
Lain - 07-11-2015, 23:07
Temat postu:
Cytat:
A już myślałam, że ten arc będzie dosyć repetytywny, a tu ogromny postęp! I coraz mroczniej i mroczniej.... mrrrr. Jestem niesamowicie zadowolona z rozwoju postaci. Mam tylko nadzieje, że to nie death-flag no!

Hmm wydaje mi się, że to trochę za wcześnie na ubijanie Haka. Myślę, że raczej najpierw się zejdzie z Yoną, a dopiero potem autorka go ubije, co by było dramatyczniej. Poza tym to shoujo, więc chyba nie umrze zanim się pocałują. No chyba, że Yona zda sobie sprawę, że go kocha jak będzie konał i pocałuje się z nim zanim umrze. Byłaby w sumie drama.
Nanami - 07-11-2015, 23:24
Temat postu:
No, ale póki co nie ma ofiar jakiś ważniejszych! Tylko król Il (poświęcony by ruszyć historię z posad), biedny Min-soo (polubiliśmy go, ale nie zdążyliśmy sie przywiązać) i kilku tych złych. Póki co nie wyczuwam by to mialo ulec zmianie... Neutralnie jedynie smoki może, ale to już dluuugo nas przyzwyczajaja do tego, że to nieuniknione no.

(i edytowalam posta, bo sie skapnełam, ze to przecież nie ten dzial!)
kero - 07-11-2015, 23:53
Temat postu:
Ja polecam BOKU no HERO ACADEMIA manga jest świetna i mam już swoich ulubionych bohaterów.
Lain - 07-11-2015, 23:56
Temat postu:
Cytat:
No, ale póki co nie ma ofiar jakiś ważniejszych! Tylko król Il (poświęcony by ruszyć historię z posad), biedny Min-soo (polubiliśmy go, ale nie zdążyliśmy sie przywiązać) i kilku tych złych. Póki co nie wyczuwam by to mialo ulec zmianie... Neutralnie jedynie smoki może, ale to już dluuugo nas przyzwyczajaja do tego, że to nieuniknione no.

Tak, dlatego wydaje mi się, że jeśli już Hak umrze, to raczej nie w tym łuku. Poza tym te hinty, że szykuje się inwazja, cała ta sprawa z przeszłości związana ze śmiercią ojca Su-won też jeszcze w zasadzie nie została tknięta, etc. Zdecydowanie za wcześnie.

Uśmiercanie smoków wydaje mi się mało prawdopodobne, bo w zasadzie czemu miałoby to służyć? Jak Hak umrze, to Yona może się zdecydować na znalezienie sposobu powrotu do nieba jako czerwony smok, więc fabularnie byłoby to po coś. Byłby taki japoński happy end, a przy okazji rozwiązałaby się sprawa smoków, bo panowie pewnie straciliby swoje moce, skoro nie mieliby już kogo chronić.
NecroMac - 06-01-2016, 02:44
Temat postu:
Yo, Przeczytałem/obejrzałem Overlord (Mange,Anime, Light Novel) i szukam coś podobnego.
Gdzie śledzimy bohaterów o wątpliwej moralności, lub po prostu drugą stronę lustra/konfliktu.
kokodin - 07-01-2016, 13:05
Temat postu:
Więc tak, jako że nie znam overlorda, skupię się na drugiej części wypowiedzi.
Myślę, że Gunnm by pasował, zwłaszcza oryginalna część. Ale jeżeli rdza by zasmakowała to chyba odradzam ostatni tomik oryginału, bo przy ogromie Last Order, jest to w zasadzie kiepskie streszczenie. Gunnm jest zasadniczo o ścieżce wojownika w obliczu mrocznego wrogiego świata. łowca głów, berserker, rządowy zabójca, czy gladiator, to tylko kilka zajęć głównej bohaterki na wysypisku. A dalej... robi co chce.
vries - 07-01-2016, 23:42
Temat postu:
NecroMac napisał/a:
Yo, Przeczytałem/obejrzałem Overlord (Mange,Anime, Light Novel) i szukam coś podobnego.
Gdzie śledzimy bohaterów o wątpliwej moralności, lub po prostu drugą stronę lustra/konfliktu.

Jeśli chodzi o bohaterów o wątpliwej moralności, to typowym przykładem jest Shamo. Niestety koniec mangi jest słabiutki.

Z fantastyki z "drugiej strony" mamy komedię fantasy - Helck. Gdzie superpotężny barb, sprzymierza się z demonami, bo tak. Mamy do tego tsun dark-elfkę maga, która ma przyglądać się jego postępowaniu.
fm - 08-01-2016, 17:45
Temat postu:
Trochę takim granicznym przypadkiem mangi z wątpliwą moralnością jest Hoshi no Somidare (skoro główny bohater i jego pani chcą uratować świat tylko po to, by samemu móc go zniszczyć).

2 inne rzeczy, o których pomyślałem, lepiej jednak zobaczyć w wersji animowanej (Tentai Senshi Sunred i Jormungund), bo tłumaczenie niedokończone albo jest go tyle, co kot napłakał.
Nikodemsky - 25-08-2016, 04:42
Temat postu:
Pytanie zapewne padło już dziesiątki razy ale swoją prośbę nieco sprecyzuję.

Więc szukam czegoś podobnego do Berserka - a mianowicie dark fantasy, klimaty grim dark(jestem również fanem uniwersum WH40k, jednak powieści futurystyczne mniej do mnie przemawiają) - czyli brutalny, bezlitosny świat, gdzie przelew krwi jest na porządku dziennym ale jednocześnie historia osadzona w tym uniwersum powinna być dorosła z logicznym podłożem, a postacie powinny mieć rozbudowane i przemyślane charakterystyki.

Odpadają samuraje, feudalna japonia i mangi skupiające się na sztukach walki.

Claymore
mam zapisany do przeczytania, a nad Ubel Blatt mocno się zastanawiam, bo ponoć pojawiają się motywy shota(co strasznie nie trafia w mój gust) i postacie są dość płytkie.

Byłbym bardzo wdzięczny za propozycje.
vries - 26-08-2016, 20:38
Temat postu:
Nikodemsky napisał/a:
być dorosła z logicznym podłożem, a postacie powinny mieć rozbudowane i przemyślane charakterystyki.

Ło panie.... z tym będzie ciężko, bo albo Dark Fantasy, albo logika i fajne postaci. Najczęściej jedno z drugim się źle łączy. Czasem też odpada logiczna fabuła.

Dzieła skończone:
Shin Angyou Onshi - produkcja koreańska typu fantasy i to nawet, nawet... ma problem produkcji koreańskich ze zbyt przepakowanymi postaciami (a później trudno o rozwój). Zasadniczo pomimo tej wady odebrana była całkiem nieźle. Na jej podstawie powstała nawet jednoodcinkowa OVA, a autor przeniósł się do Japonii.

Nieskończone:
Vinland Saga - czyli o wikingach. Brak fantastyki, ale produkcja zacna. Swego czasu okrzyknięta następcą Berserka, aczkolwiek w drugiej części opowieści ilość scen brutalnych spada. Nie zmienia to faktu, że warto się zapoznać.

Wombs - póki co jest tylko wydany jeden tom, opisałem ten komiks w dziale z nowymi rozdziałami i nie bardzo chce mi się powtarzać. Jest obiecujący, aczkolwiek pomysł kontrowersyjny.

Fire Punch, Dorohedoro - tytuły z kategorii: co ja czytam. Ten drugi tytuł to relatywna nowość. Dorohedoro ma ustabilizowaną pozycję i autor dobrze zdaje sobie sprawy, że jest to fabularna czarna dziura (dlatego po każdym rozdziale daje absurdalne podsumowania, tego co się z rozdziału dowiedzieliśmy). Oba tytuły jednak są według mnie dość sympatyczne.

Shut Hell - ha, to dość ciekawy tytuł. W teorii Iseakai. Czyli nasz dzielny MC zostaje przeniesiony do innego świata. Aczkolwiek nie jest to świat fantasy, bo jest to przeszłość a dokładniej era dominacji mongolskiej na kontynencie azjatyckim. Przyjdzie mu patrzeć na świat, a czasem i kierować ruchami dziewczyny zwanej Shut Hell, która jest żyjącym ucieleśnieniem zemsty na mongołach. Bardzo fajna pozycja moim zdaniem.

I Am a Hero - bardzo dobrze zrobione zombie apocalypse.

Keyman - The Hand of Judgement - początek XX stulecia, chyba USA... ludzie zaczynają rodzić się zniekształceni, przybierają częściowo zwierzęcą postać. W takim środowisku działa superbohater Keyman. Z jego pracy nieszczególnie zadowolona jest policja (nikt nie lubi konkurencji). Pewnego dnia Keyman zostaje zamordowany, a na głowę policji spada wiedźma w ciele dziewczynki - doktor Nero. Wydaje się głupkowate, jak to opisuję, ale w praktyce działa nieźle. Do tego autor ma niezłą kreskę.

Może na razie tyle.
Nikodemsky - 26-08-2016, 21:17
Temat postu:
Vinland Saga zapisane, zapowiada się ciekawie. I Am a Hero - gdzieś już kiedyś słyszałem, że jest to całkiem świeże i realistyczne(jeśli dobrze pamiętam) spojrzenie na zombie-apo, zapisane.

Reszta mija się trochę z moją wizją konwencji ale tak jak mówisz albo jedno albo drugie i trzeba iść na kompromisy. Na nieszczęście jestem strasznie wybredny :\

Bardzo dziękuję za propozycję.
pomango - 29-11-2016, 08:11
Temat postu:
Boku no Hero Academia to świetna manga :) Polecam wszystkim.
kokodin - 29-11-2016, 19:54
Temat postu:
Już myślałem , że ktoś szuka pomocy a tu nie. Post świadczący o tym , że autor nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Rozumiem i popieram zachwyt, bo manga ta to zacny materiał do tego. Problem w tym, że nikt nie szukał takiego typu mangi w tej chwili, a przynajmniej nie poparł tego pytaniem. Bo ten temat służy do pytania (wstaw tytuł tematu), polecane tytuły powinny być odpowiedziami na te pytania, inaczej temat popłynie fangazmami i nikt z niego nie skorzysta.
revolver - 19-12-2016, 14:35
Temat postu:
Hej. Polecicie jakąś dobra mangę na zimowe wieczory?
Tren - 19-12-2016, 16:42
Temat postu:
Dobra manga to szeroka kategoria. Czy szukasz bardziej przygodówki, romansu, obyczajówki, dramatu, komedii, ciepłej serii, czy czego? Bo nie jestem pewna z jakiego zakresu polecać. :D
kokodin - 19-12-2016, 17:37
Temat postu:
Dobre.

Jak już Lerelaj żekła, po tak zadanym pytaniu... gramy w statki a ty masz tylko jeden kuterek do zatopienia. I mimo dobrych chęci możemy nie trafić.
Ale próbować można "na głupa"trafić.

Zima, wieczory... zimno, ciemno i zamknie w domu, ponury nastrój, przygnębienie.
Przeciwieństwa
Lato, poranki... ciepło, jasno i poza domem, wesoły nastrój, podnoszące na duchu
wnioski:
Przeciwieństwem zimowego wieczoru jest manga Yotsubato!
Slova - 09-01-2017, 17:50
Temat postu:
revolver napisał/a:
Hej. Polecicie jakąś dobra mangę na zimowe wieczory?

Bonnouji.
Tyle ciepła i puchatości nie znajdziesz gdzie indziej.

I też propsuję Yotsubato.
Tumul - 28-02-2017, 08:32
Temat postu:
Na początek będzie dobre? Nie mam za bardzo doświadczenia z książkami mangi
Jendrej - 10-08-2018, 21:12
Temat postu:
Cześć. Zastanawiam się, czy są jakieś polskie twory mangopodobne, które warto przeczytać? Bo jestem ciekaw, a to, co udało mi się odszukać albo jest robione przez panie dla pań, albo ma opinie niepochlebne czy też zwyczajnie mnie nie interesuje. Jeśli ktoś ma jakieś propozycje, to bardzo bym prosił. Wydaje mi się, że bywalcy tego forum mogą mieć o takich rzeczach pojęcie (oczywiście bez obrazy :D)

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group