Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Anime i prawo.... |
Wersja do druku |
Arczi
Gość
|
Wysłany: 17-01-2006, 16:17 Anime i prawo....
|
|
|
Dostalem dzis propozycje wziecia udzialu w jakims programie telewizyjnym , w tv regionalnej... Tematem mialy byc moje prace amv itd... Z przykroscia zrezygnowalem (dla niewtajemniczonych, od roku studiuje w filmowce lodzkiej na wydziale rezyserskim, na kierunku Montaz obrazu i dzwieku i taki program moglby mnie ladnie zapromowac). Zrezygnowalem, poniewaz nie wiem w koncu, czy moge pokazywac publicznie swoje amvki, czy nie.
Wlasnie dostalem telefon, ze ludzie sa bardzo zainteresowani moja tworczoscia i wywiadem ze mna i mogli by nakrecic w nastepnym odcinku wywiad ze mna... Bardzo chcialbym moc, ale ciagle nie wiem...
W koncu niby naruto nie bylo licencjonowane w Polsce i niby w klipie sa tylko kawalki scen, wiec jest to jakies tam promowanie tytulu, a to niby nie jest nielegalne...
Druga sprawa tyczy sie muzyki.. |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-01-2006, 18:42
|
|
|
Cóż, nie jestem prawnikiem, ale przed każdym filmem jest teraz napisane, że "kopiowanie i rozpowszechnianie całości lub fragmentów... itd", AMV'ki wykorzystują jakby nie było fragmenty animek, czyli raczej podpada to łamanie praw autorskich. To, że nie było licencjonowane w Polsce nie ma znaczenia. Było w Japonii i z tego co wiem umowy międzynarodowe takie rzeczy też regulują. W przypadku literatury, można chyba legalnie kopiować do 10% zawartości jeśli poda się żódło, jak jest z filmami - nie wiem. Muzyka to już z całą pewnością łamanie praw aut. ;)
A tak w ogóle to - Czy jest na sali prawnik???? |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-01-2006, 13:15
|
|
|
Dziś na zajęciach z dydaktyki wyszedł analogiczny problem. Prowadzący zajęcia - dr Osiński, facet o mentalności pancerza reaktywnego twierdzi, że sprawdzał i - mimo, że w chwili obecnej nie potrafi podać paragrafu - można do celów niekomercyjnych skopiować pewien, określonej w ustawie długości fragment filmu. O ile mi wiadomo jakieś 10-15 minut. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 19-01-2006, 13:25
|
|
|
No to film dobra, a co z muzyką?
Ale swoją drogą to nie słyszałem, żeby ktoś się czepiał AMV, a przecież są ogólnodostępne na stronach. Albo jak zwykle nic nie wiem ^_^. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-01-2006, 13:36
|
|
|
Ja słyszałam, a nawet czytałam na Anime News Network jakiś czas temu... Jedna z największych stron tego typu, Anime Music Videos, dostała jakoś tak w listopadzie zeszłego roku tzw. "cease & desist", nakazujący zdjęcie wszystkich klipów, wykorzystujących muzykę konkretnych trzech zespołów - w sumie podobnie poleciało tego około 2000 sztuk (tu jest źródło wiadomości - http://www.animenewsnetwork.com/article.php?id=7837). Czyli prawda jest taka, że czepiać się tego można, jeśli ktoś się uprze - przypuszczam, że większości muzyków to albo powiewa, albo nawet o tym nie wiedzą... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 19-01-2006, 13:42
|
|
|
Ha, miałem rację - nic nie wiem ^^.
Ale to się czepili ze względu na muzykę i to trzech konkretnych zespołów, a nie za całokształt. Czyli sprawa prosta - trzeba obejrzeć licencję użytej muzyczki, ewentualnie spróbować pogadać z autorami :P.
Ale to jest właśnie głupota ludzka - blokowanie pewnych przejawów kultury tylko dlatego, że ma się do tego prawo (a nie obowiązek!). Gdzie mój rewolwer? |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 19-01-2006, 13:42
|
|
|
Inna sprawa, że naruszenia praw autorskich nie są ścigane z urzędu, więc, żeby trafić do paki ktoś musiałby najpierw napisać donos i złożyć zarzalenie.
Nie głupim pomysłem byłoby też zapytać się tych osób, które chcą z tobą robić wywiad, co o tym mówi prawo. Niech zarobią na swój chlebek. W końcu jak nie oni się tym mają interesować, to kto? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 19-01-2006, 14:05
|
|
|
O to chyba będzie to, co cię interesuje:
Art. 29.
1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych
utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym
wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku
twórczości.
2. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione
drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach i wypisach.
3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 19-01-2006, 14:45
|
|
|
jeśli chciałbyś robić sobie AMV-ki na użytek domowy, to prawnie jesteś raczej w porządku (oczywiście, o ile dany utwór posiadasz legalnie, np kupiłeś CD). Jeśli chciałbyś je w jakikolwiek sposób rozprowadzać (nawet za darmo) to już obawiam się podpada pod paragraf. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 19-01-2006, 18:35
|
|
|
AMVki są - jak to Zeg zauważył - absolutnie OK od strony prawnej ze względu na art.29. To jest klasyczny cytat, podpadający pod "prawa gatunku twórczości." Ale oczywiście by być w 100% w porządku, trza na końcu dać plansze/napisy i wypisać od kogo się cytowało...
Osobną kwestią jest ilustracja muzyczna czegoś takiego.
A co do ścigania, to sąd najpierw zapyta o korzyści, a potem skarżącego czy wysyłał c&d... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Taur
... To nie ta bajka...?
|
Wysłany: 19-01-2006, 19:00
|
|
|
Dodatkowa kwestia będzie dotyczyć faktu pojawienia się tego typu utworów na forum publicznym. Anime zostaną raczej zignorowane ale nie muzyka, zwłaszcza nie u nas gdzie coraz częściej pojawiają się pokazówki mające świadczyć o praworządności. To brzmi zabawnie tylko z pozoru... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 19-01-2006, 19:03
|
|
|
Mam pytanie: czy przytoczenie muzyki to nie jest "posłużenie się drobnym utworem w całości?" na co pozwala ten paragraf?
Od biedy można jeszcze nie puszczać całej AMV tylko połowę, a wtedy mamy "posłużenie się urywkiem utworu".
Jeśli tak, to niech praworządni idą się wypchać, wytapetować i polować na diabła gdzie indziej. Wszystko jest legalnie. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|