Dlaczego !? |
Wersja do druku |
cesarz vedry
Geeasowany
Dołączył: 27 Gru 2005 Skąd: na pewno nie z tego świata Status: offline
|
Wysłany: 25-07-2008, 21:42 Dlaczego !?
|
|
|
Tak z głębsza przyglądając się produkcją anime, wiele serii, wiele naprade dobrych serii nie doczekało się kontynuacji. Serie te mają dobrą oglądalność, dobrze się sprzedawały, a w cale takimi kiczami nie są. Zastanawia mnie więc dlaczego ?! W końcu im chodzi o zysk, więc czy właśnie kontynuowanie kultowych anime nie powinno być ich priorytetem ?!
Przykłady ? Prosze ...
Full Metal Panic (wyszło tyle książek ..)
Ouran High School Host Club
The Melancholy of Haruhi Suzumiya
Berserk
...i wiele wiele innych które akurat w tym momencie nie przychodzą mi do głowy. Ktoś zna odpowiedź na to nurtujące mnie pytanie :) ? |
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 25-07-2008, 21:45
|
|
|
Przecież Fullmetal Panic ma aż 2 sequele, Suzumiya "się robi", a mangi Berserk i Ouran nie są nawet skończone. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
|
Wysłany: 25-07-2008, 21:50
|
|
|
Ale mimo tych dwóch serii nadal ludzie mają niedosyt ; ], manga berserk bedzie wychodzic do końca wieczności, ouran już by mogła powstać seria, a haruhi jak to ładnie wspomniałeś "się robi" |
|
|
Ferret
Kawaii desu~
|
Wysłany: 26-07-2008, 04:25
|
|
|
Keii - jak dla mnie to jest jeden sequel... i jedno "side story" xD... ale szczegół ^^.
Cesarz Vedry - bo wychodzi masa innych rzeczy? Chociażby dlatego? Myślę, że ludzie od marketingu wiedzą co zrobić by zarobić i jeżeli jakaś seria nie powstaje znaczy, że jest lepsza ścieżka do kasy xD. |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 26-07-2008, 10:48
|
|
|
Spójrz na to z drugiej strony - taka dobra seria bez kontynuacji, twórcy lituja sie nad fanami i robia sequel, który okazuje się nie wypałem - fanowie z pewnoscia roznieśliby ich na widłach i spalili na stosie. O co dosyć łatwo, gdy się bierze ekranizuje początek mangi/powieści, urywa w dosyć sprzyjającym momencie, a potem znów odgryza po kawałku, gdy jeszcze nie jest zakończona. A już w ogóle nie do zrealizowania, gdy twórca mangi/powieści ma zamiar wstawić zakręcona jak ruski termos fabułe, a nie chce zdradzać jej tym, którzy ekranizuja (vide Tsubasa Chronicle). Choć swoja droga ja bym z checia zobaczyła ciąg dalszy wspomnianego juz Ourana czy Haruhi, jak także Twelve Kingdoms (a tu urwane wątki aż bola, dlatego siegnełam po powieść ;)) czy dalsze przygody Seikai no Senki (choć tu urwanych nie ma). |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-07-2008, 12:42
|
|
|
A ja zdecydowanie wolę niedosyt od przesytu. Weźmy takie WHR - rewelacyjna seria, ale czy kontynuacja byłaby równie dobra? Nie mówiąc już, że zakończenie szlag by wtedy trafił.
Umieć zakończyć we właściwym momencie to spora sztuka, której nie każdy podoła. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 26-07-2008, 13:31
|
|
|
Oj... faktycznie 12 kingdoms aż prosi o kontynuację (szczególnie, że seria była dość popularna w jp). Berserk nie ma dobrego zakończenia, ale manga też nie ma takiego momentu w którym można by skończyć anime. Tak samo aktualnie wydawane BotI (ciekawe jak to rozwiążą).
No ale zawsze są mangi i ewentualnie nowelki. Jak ktoś chce poznać dalsze losy bohaterów, to ma możliwość.
Z drugiej strony jest sporo tytułów wartych zekranizowania, które się ekranizacji jeszcze nie doczekały (chociażby Eden, czy Parasite), moim zdaniem warto im dać szansę a nie pchać się w to co już znamy. |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 26-07-2008, 14:08
|
|
|
vries napisał/a: | No ale zawsze są mangi i ewentualnie nowelki. |
Tak g'woli ścisłości, nowelka =/= novel. Nowela to "krótki utwór epicki o skondensowanej i wyraziście zarysowanej akcji, pisany prozą" (za wikipedią), a taka powieść, na której podstawie powstaje anime ma rozmiary całkiem grubej książki, już nie mówiąc o mnogości wątków. |
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Ari
Livin' la Vida Loca
|
|
|
|
|
blitzshuster
nikopol
|
Wysłany: 26-07-2008, 22:36
|
|
|
nie nie, stawiam, że po prostu Twórcom się już nie chce (dobre serie, ich tworzenie musi być wykańczające...)
EDIT/
aha ewentualnie alternatywna odpowiedź:
- Dlaczego?!?!
- ponieważ bo zupa była za słona
wg mnie też nieźle pasuje |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-07-2008, 07:05
|
|
|
Nanami napisał/a: | vries napisał/a: | No ale zawsze są mangi i ewentualnie nowelki. |
Tak g'woli ścisłości, nowelka =/= novel. Nowela to "krótki utwór epicki o skondensowanej i wyraziście zarysowanej akcji, pisany prozą" (za wikipedią), a taka powieść, na której podstawie powstaje anime ma rozmiary całkiem grubej książki, już nie mówiąc o mnogości wątków. |
Stawiam, że chodziło o "light novel", bo w tej formie wydawane są literackie wersje (lub pierwowzory) wielu anime. A jak już przy tym jesteśmy - weźmy Maria Sama Ga Miteru - w tej chwili powstaje czwarty sezon, a kolejne tomiki powieści są pisane (jest ich już ok. 40). I choć lubię tę serię, to mam nieodparte wrażenie, że jednak kolejne 12 odcinków może się okazać zwyczajnie nudne. Zakończenie OAVki było by dla mnie w porządku. Ale nie, seria popularna, więc pewnie jeszcze kilka sezonów zobaczymy.
...ciekawe, czy Zero no Tsukaima spotka to samo... |
|
|
|
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
|
Wysłany: 27-07-2008, 11:51
|
|
|
Co do Tuskaimy mogli by to zakończyć lekk po 2 sezonie, jak nie po pierwszym. Ten trzeci wydaje się jakiś naciągany. |
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 27-07-2008, 12:12
|
|
|
Cytat: | Ten trzeci wydaje się jakiś naciągany.
|
I teraz właśnie odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie. Czemu nie kontynuują? Bo wszystko musi się kiedyś skończyć i ciągnięcie historii na siłę spowoduje tylko zawód. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 27-07-2008, 13:28
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Stawiam, że chodziło o "light novel", |
Ta, o to mi chodziło. Ale osobiście nie lubię tego określenia, bo jak można stawiać koło siebie Haruhi i D, czy Noiziego Ito i Yoshitaki Amano.
Mai_chan napisał/a: | I teraz właśnie odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie. Czemu nie kontynuują? Bo wszystko musi się kiedyś skończyć i ciągnięcie historii na siłę spowoduje tylko zawód. |
E tam, kiedyś w końcu zabiorą się za ekranizację Guin Sagi i nie skończą przez wymarciem ludzkości ;) (seria książkowa ma 121 tomów). Film anime miał być już w zeszłym roku, ale widać zrezygnowali. |
|
|
|
|
|
|