Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Wieści z kraju i ze świata |
Wersja do druku |
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 10-01-2014, 17:36
|
|
|
No to będzie zabawnie.
Twój ruch, Janek! |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
|
|
|
|
Sebaar
Dołączył: 12 Lip 2012 Skąd: Somewhere in time... Status: offline
|
Wysłany: 20-01-2014, 12:02
|
|
|
Akame ga KILL dostaje anime., no to będzie ciekawe jak bardzo cenzura zmasakruje materiał, bo sama manga należy do tych brutalniejszych. |
_________________ ...a poza tym uważam że Toaru Majutsu no Index powinno dostać kolejny sezon.
The goddess of victory is waving her underwear in your faces!
Fritz Josef Bittenfield |
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 26-01-2014, 12:56
|
|
|
Będzie drugi sezon Free!
Przy tych wynikach sprzedaży to nie jest zaskakujące. XD |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 26-01-2014, 18:18
|
|
|
Jak już wspominamy o rzeczach, które wyjdą, Tokyo Ghoul dostanie ekranizację.
Nie jest to najwspanialsza manga świata, ale pewnie znajdzie odbiorców. Kupa dhramy z wampiro-mutanto-zombiakami jako bohaterami walczącymi o przeżycie, do czego oczywiście potrzebne jest świeże ludzkie mięsko.
No i poza tym nominacje do Manga Taisho.
http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-01-20/10-titles-nominated-for-7th-manga-taisho-awards
Znam trzy tytuły i są to dobre pozycje (całkiem niezły horror Ajin, dobrze znane The Bride's Stories i oczywiście OPM). I chyba zapoznam się z 7 Deadly Sins. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 26-01-2014, 20:09
|
|
|
vries napisał/a: | I chyba zapoznam się z 7 Deadly Sins. |
Mnie fascynuje za co ta manga dostaje te nagrody, bo przeczytałam kilka pierwszych rozdziałów i jest ona do bólu sztampową przygodówką, a bohaterowie nie prezentują sobą niczego szczególnego.... |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 26-01-2014, 20:38
|
|
|
Cytat: | Mnie fascynuje za co ta manga dostaje te nagrody, bo przeczytałam kilka pierwszych rozdziałów i jest ona do bólu sztampową przygodówką, a bohaterowie nie prezentują sobą niczego szczególnego.... |
Szczerze... zacząłem czytać i jest to zwyczajny shounen. Jestem na jakimś 28 epizodzie i nie rzuciłem tego w cholerę. Nie jest to może odkrywcze, ale jeśli wychodzi w trybie tygodniowym to daje radę. Szczególnie, ze Naruto i Wybielacz zupełnie się zużyły. One Piece daje radę, ale jedzie mocno na dłużyznach.
Obecnie dal mnie najmocniejszą pozycją na rynku przygodowych shounenów jest Magi z Sindbadem (który jest póki co gorszy).
Czy 7 grzechów jest mało odkrywcze? Hmm... wszyscy w mandze są OP z założenia. Dziś się czegoś takiego nie robi, bo bohaterowie powinni się rozwijać. Ale jest to w pewnym sensie ciekawe. Poza tym w teamie mamy olbrzymkę. Widziałeś kiedyś coś w tym stylu? Ja nie. Dalej dostajemy nieumarlaka i króla elfów (który z wyglądu przypomina nieco Astroboya w wykonaniu Urusawy).
Innymi słowy tytuł moim daniem powyżej średniej. Tylko tyle, ale to chyba wystarczy, bo nowych tytułów powyżej średniej, które nie ciągną się od paru lat w sumie nie ma.
No i wykonanie (graficzne) jest dobre. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 26-01-2014, 21:29
|
|
|
vries napisał/a: | Czy 7 grzechów jest mało odkrywcze? Hmm... wszyscy w mandze są OP z założenia. Dziś się czegoś takiego nie robi, bo bohaterowie powinni się rozwijać. |
Tak się nie robi, bo pisanie OP postaci wymaga autentycznie dobrych umiejętności prowadzenia fabuły. O wiele łatwiej prowadzić serię ze słabymi bohaterami którzy się rozwijają.
I obawiam się, że OP bohaterowie to absolutnie nic nowego i od ręki mogę ci wymienić dobrą liczbę tytułów tego typu. Zatem przechodząc do samych mang, a pomijając gry i nowelki (gdzie mamy Blazblue, Fate, Mahouka Koukou no Rettousai, Toaru Majutsu no Index i wiele innych) to mamy:
- Beelzebub - główny bohater owszem rozwija się, ale od początku jest totalnym przepakiem któremu nikt nie jest w stanie podskoczyć i jest też parę innych postaci które również są podkoksowane.
- One Punch Man - to chyba nie wymaga komentarza
- Fairy Tail - manga beznadziejna co nie zmienia faktu, że pasuje do założeń. W zasadzie nikt tak naprawdę się nie powerleveluje, po prostu wszyscy są tak zdeterminowani, że pokonują jakikolwiek problem
- Yumekui Merry - pominąwszy protaga wszyscy walczący mają określony poziom pakerstwa który nie zmienia się za bardzo
- Zettai Karen Children - trójka bohaterek jest od początku oficjalnie kwalifikowana jako najpotężniejsze znane esperki (acz brakuje im doświadczenia i dojrzałości), poziom mocy w ich przypadku nie zmienia się.
- Senyuu - połowa postaci w tej serii to przepakowane demony...
I żeby nie było, że nie uwzględniam bardzo nowych tytułów:
- UQ Holder - seria o nieśmiertelnych.
- Mahou Tsukai no Yome - potężny mag i niezwykle utalentowana uczennica. Zawiera folklorystycznie poprawne wróżki - to jest coś czego zwykle nie ma w mangach. O.
I wiesz, te elementy które wspominasz wcale nie zmieniały faktu, że prowadzenie fabuły było w najlepszym razie przeciętne, a bohaterowie nie dali mi żadnego powodu, żebym ich polubiła. I cóż, ja tam jestem w stanie znaleźć sobie sensowne serie nie czuję potrzeby męczyć się z przeciętniakami (poza jednym czy dwoma tylko po to, by móc doceniać naprawdę dobre tytuły). |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 26-01-2014, 23:31
|
|
|
Tren napisał/a: | I obawiam się, że OP bohaterowie to absolutnie nic nowego |
Dla mnie to jest troszkę inny poziom (nie licząc OPM), ale nie będę się z tym kłócił. Zwyczajnie rzadko zdarza mi się widzieć bohatera, który potrafi rozpłatać górę gałązką leszczyny, czy innego chaszcza.
Tren napisał/a: | a bohaterowie nie dali mi żadnego powodu, żebym ich polubiła |
Postaci są słabe moim zdaniem. I to jest główny minus tej serii.
Fabuła jest nawet ok, ale nie jest to nic oryginalnego. Rycerze bawiący się czarną magią zawsze mi się podobali i dlatego nie widzę niczego zdrożnego w odgrzewaniu tego kotleta po raz enty.
Chyba faktycznie najlepiej 7DS porównać do Fairy Tail. Bo fakt faktem, to taki Fairy Tail z lepszą fabułą i bez cycków, który mniej udaje One Piece. A jak wiadomo Fairy Tail się sprzedaje nieźle, więc nie ma się co dziwić.
Tren napisał/a: | I cóż, ja tam jestem w stanie znaleźć sobie sensowne serie nie czuję potrzeby męczyć się z przeciętniakami (poza jednym czy dwoma tylko po to, by móc doceniać naprawdę dobre tytuły). |
Ja również uważam, ze są ciekawsze serie do polecania. Chciałem raczej pokazać dlaczego seria może się podobać.
Ale może jeszcze jedno zestawienie, żeby nie było, ze robię offtopa. Tym razem zwycięzcy 59th Shogakukan Manga Awards:
Seria dziecięca: Zekkyō Gakkyū
Dla chłopców: Magi
Dla dziewcząt: Kanojo wa Uso o Ai Shisugiteru
Ogólne: Mogura no Uta
Specjalna: Asari-chan
I tutaj znam tylko jeden tytuł - Magi. |
|
|
|
|
|
Sebaar
Dołączył: 12 Lip 2012 Skąd: Somewhere in time... Status: offline
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 28-01-2014, 16:03
|
|
|
*Kermit mode* |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 28-01-2014, 17:01
|
|
|
wa-totem napisał/a: | *Kermit mode* |
On leży, jemu leży, Rin rechocze ?_? |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 12-02-2014, 21:16
|
|
|
Dwa słowa: REMAKE LoGH. |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 12-02-2014, 21:52
|
|
|
vries napisał/a: | Dwa słowa: REMAKE LoGH. |
Och nie!
Teraz naprawdę będę musiał je skończyć. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|