Sklepy z zagranicznymi wydanami mangi i anime |
Wersja do druku |
Pomarańcza
|
Wysłany: 06-02-2012, 18:00 Sklepy z zagranicznymi wydanami mangi i anime
|
|
|
Nie wiem, czy świeżaki powinni zakładać nowe tematy, bo istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo umieszczenia postów w złym dziale. Przy okazji można popełnić masę innych błędów, za które zostaje się zlinczowanym przez starych forumowych wyjadaczy, ale trudno, zaryzykuję.
Nie będę zanudzać Was moją historią, napiszę tylko że jakiś czas temu natknęłam się na Death Note, w AXN Sci-Fi, a kilka innych tytułów później zakochałam się w anime. Od tego czasu oglądam wszystkie serie, na które udaje mi się natknąć w telewizji. Zainteresowałam się także mangą, po kupieniu kilku tomików z różnych polskich wydawnictw. Niestety apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciałabym obejrzeć / przeczytać wiele tytułów które nie zostały wydane w Polsce (w między czasie dowiedziałam się, że anime właściwie już się u nas nie wydaje co bardzo mnie zasmuciło). Właśnie dlatego poszukuję polskich i zagranicznych sklepów, w których można przez internet zamówić angielskie wydania. Czytałam na tym forum o oszustwach niektórych sprzedawców z serwisów aukcyjnych, więc ich wolałabym uniknąć. Na forum jest Was tylu, więc pomyślałam sobie że może ktoś będzie potrafił mi wskazać bezpieczne sklepy, w których dokonywał zakupów i mógłby je polecić. Nie wiem, czy podczas takich zakupów powinnam zwracać na coś szczególną uwagę?
Pytałam już wielu osób, jednak większość ogląda i czyta online, lub pobiera, a ja bardzo lubię macać oryginalne pudełka i wdychać zapach farby drukarskiej. Mam nadzieję, że znajdzie się jakaś dobra dusza która ofiaruje swoją pomoc. Tylko nie bijcie ;) |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 06-02-2012, 18:03
|
|
|
yatta.pl
pantsu.pl
No i strony wydawnictw (JPF, Waneko, Studio JG). |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 06-02-2012, 18:08
|
|
|
Bywają też dostępne przez stronę EMPiKu. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 06-02-2012, 18:09
|
|
|
www.amazon.co.uk
www.amazon.com
www.amazon.co.jp
www.cdjapan.com
www.play-asia.com
www.yesasia.com
www.empik.com
Wszystkie pewne (ze wszystkich korzystałem), YesAsia dużo rzeczy ma z darmową wysyłką, amazon.co.uk od bodaj 24 funtów w górę oferuje darmową wysyłkę do Polski, amazony US i Jp (w tym drugim można przełączyć się na angielski) wysyłkę mają dziko drogą.
Jeśli chodzi o płacenie to e-karta Mbanku, karta Intelligo i parę innych działają w Internecie jak kredytowe. Tu temat z wyjaśnieniem. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Pomarańcza
|
Wysłany: 06-02-2012, 18:29
|
|
|
Dziękuję ogromnie ♥
Mam jeszcze pytanie. Przy niektórych anime napisane jest np. Region 1. Jak te regiony wpływają na wydanie? |
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 06-02-2012, 18:31
|
|
|
Europa (a więc Polska również) i Japonia są w regionie 2. USA są w regionie 1. Generalnie zależy to od Twojego odtwarzacza DVD jakie regiony obsługuje. Drugi powinien właściwie na pewno. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Pomarańcza
|
Wysłany: 06-02-2012, 18:44
|
|
|
A stacje dvd w komputerach też cierpią na takie podziały? Czy może da się je ominąć w jakiś inny sposób, niż kupienie dwóch odtwarzaczy? |
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 06-02-2012, 18:46
|
|
|
W komputerowych stacjach DVD zwykle można zmienić region do pięciu razy. |
|
|
|
|
Pomarańcza
|
Wysłany: 06-02-2012, 18:54
|
|
|
I tak chyba będę musiała robić. Przepraszam, że Was tak męczę, ale mam jeszcze ostatnie pytanie. Podczas wyprzedaży kupiłam kilka anime wydanych przez Anime Gate. Jakość obrazu i dźwięku była niestety dość słaba. Czy zagraniczne wydanie też cierpią na ten problem? |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-02-2012, 19:34
|
|
|
Pomarańcza napisał/a: | A stacje dvd w komputerach też cierpią na takie podziały? Czy może da się je ominąć w jakiś inny sposób, niż kupienie dwóch odtwarzaczy? |
Zabezpieczenie to omija program AnyDVD (http://www.slysoft.com/en/anydvd.html) - działa z większością napędów. Choć jeśli weźmie się pod uwagę jego cenę to drugi napęd jest o wiele tańszym rozwiązaniem. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 07-02-2012, 01:26
|
|
|
Pomarańcza napisał/a: | I tak chyba będę musiała robić. Przepraszam, że Was tak męczę, ale mam jeszcze ostatnie pytanie. Podczas wyprzedaży kupiłam kilka anime wydanych przez Anime Gate. Jakość obrazu i dźwięku była niestety dość słaba. Czy zagraniczne wydanie też cierpią na ten problem? |
Jakość powinna być lepsza, ale 720p nie oczekuj, w końcu to tylko DVD. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 07-02-2012, 10:49
|
|
|
Inna sprawa, że wydania Anime Gate tak po prostu miały fatalną jakość, obrazu zwłaszcza. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Pomarańcza
|
Wysłany: 07-02-2012, 12:58
|
|
|
To pocieszająca wiadomość, zresztą znalazłam także wiele wydań na Blu-Ray. Jeśli chodzi o te regiony, to czytałam o tym trochę dzisiaj i dowiedziałam się, że produkowane są odtwarzacze dvd z regionem 0, który obsługuje wszystkie. Będę musiała się za takim rozejrzeć. Dziękuję Wam wszystkim, naprawdę bardzo mi pomogliście. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 07-02-2012, 13:45
|
|
|
Pomarańcza napisał/a: | Nie wiem, czy świeżaki powinni zakładać nowe tematy, bo istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo umieszczenia postów w złym dziale. Przy okazji można popełnić masę innych błędów, za które zostaje się zlinczowanym przez starych forumowych wyjadaczy, ale trudno, zaryzykuję. | Ależ my WCALE nie jesteśmy groźni?
*murgle mumble*
*wyciąga stary fanart*
Serio.
Jakby co, to któryś z modów zwyczajnie przesunie twój post gdzie trzeba.
A wracając do sklepów - zwracam uwagę, że z amazona UK od jakiś ~120 zeta jest do polski darmowa wysyłka... za to ceny w USA są zauważalnie niższe (pomijając "amerykański" format telewizyjny i inny region, wspomniane "1"... napędy są tanie jak barszcz, szkoda się cackać, zwróci się).
Inna sprawa, że ja teraz czekałbym z jakimikolwiek zakupami. Podobno w kwietniu ma być otwarty Amazon Poland, a oni jak wejdą, to z takimi ofertami że zmasakrują wszelką konkurencję. Patrząc po panice i popycie na usługi doradcze wśród lokalnych firm "medialnych", to może być coś więcej niż plotka. Zapisy o negocjacjach z Amazon były też podobno w sprawozdaniach rocznych Poczty Polskiej i InPostu. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 07-02-2012, 18:36
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Nie wiem, czy świeżaki powinni zakładać nowe tematy, bo istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo umieszczenia postów w złym dziale. Przy okazji można popełnić masę innych błędów, za które zostaje się zlinczowanym przez starych forumowych wyjadaczy, ale trudno, zaryzykuję. |
Nie no ja tego nie czytać wcześniej bo niby wiedzieć o czym temat być po tytuł :P
Z własnego doświadczenia.
Tematy głupie albo giną same albo są zamykane. Tematy mundre potrafią przewędrować całe forum zanim będą w dobrym miejscu. Myślę że moderacja bardziej nielubi dublowania bezmyślnie przyklejonych tematów, niż zakładania czegoś w miarę rozsądnego. I generalnie nasi modi wyjątkowo nie są wrogo nastawieni do użytkowników, chyba że rzeczywiście im brużdżą ale to rzeczywiście.
Co do regionów.
Na filmy z innego regionu kupuje się używany napęd dvd-rom
Cena w granicach 30zł nie jest majątkiem, można wsadzić do zewnętrznej kieszeni i odpalić w większości odtwarzaczy stacjonarnych z usb :] przynajmniej mi tak zadziałała uszkodzona manta. Poza tym brak jakichkolwiek innych sztuczek i prostota w obsłudze.
Ps każdy napęd może 5 razy zmienić region przez zwykłe włożenie płytki w innym regionie. a blokadę regionalną da się zawsze skasować przy flashowaniu firmwareu. Można też zmienić na region samolotowo-łodziowy odpalać wszystkie płyty :P
Oby z tym amazonem wyszło. Ale i tak można czasem zagraniczne zaoszczędzić. Ja kupiłem na ebaju pady do Super Nintendo, 4 nowe podróbki z przesyłką w cenie jednego nowego podroba lub używanego oryginała w Polsce bez przesyłki.
jak będzie możliwość zakupu zagranicznych wydań z polski bez cła, to moja kolekcja dvd też sporo urośnie :P |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
|