Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Slayers dla początkujacych - chronologia od czego zaczać? |
Wersja do druku |
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 27-05-2008, 09:45 Slayers dla początkujacych - chronologia od czego zaczać?
|
|
|
Witam ostatnio naszła mnie chęć żeby jednak obejrzeć slayers tak dla odmiany. Ale teraz pojawia sie poważne pytanie jeśli chciał bym zacząć to od której serii ? Jest ich sporo a chronologia powstawania rożni sie od chronologii w anime. No i jeszcze takie pytanie pomocnicze czy każda seria ma wyraźne zakończenie + "to be continiued" (oddzielna historia w universie) czy akcja płynnie prześlizguje sie z jednej serii do drugiej (anime sezonowe) |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-05-2008, 10:14
|
|
|
Slayers, Slayers NEXT, Slayers TRY. Wydarzenia we wszystkich trzech seriach są ułożone chronologicznie, więc lepiej nie cudować.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Slayers_media - tutaj masz dodatkowo kolejność filmów i OVA. Najlepiej chyba oglądać je przynajmniej po pierwszej serii (chociaż wydarzenia są z czasów przed nią). |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
BloodRevan
[Miejsce dla sponsora]
|
Wysłany: 27-05-2008, 12:53
|
|
|
kokodin napisał/a: | No i jeszcze takie pytanie pomocnicze czy każda seria ma wyraźne zakończenie + "to be continiued" (oddzielna historia w universie) czy akcja płynnie prześlizguje sie z jednej serii do drugiej (anime sezonowe) |
Raczej opcja pierwsza. Każda z serii kończy się na finałowej walce, a w następnych częściach jest "podróży ciąg dalszy". Są jednak pewne odniesienia do poprzednich sezonów, więc lepiej oglądaj za koleją jeżeli nie chcesz się pogubić i podczas seansu zadawać sobie pytania "Kto to? Co to? Po co to?" |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 29-05-2008, 14:15
|
|
|
Cytat: | Jest ich sporo a chronologia powstawania rożni sie od chronologii w anime. |
Nie, serial TV produkowano chronologicznie. Kinówki i OAVki są wszystkie umiejscowione przed historią z serialu, do tego bazują na innej serii nowelek. W którymś momencie Kanzaka chyba doszedł do wniosku, że para Lina/Gourry jest nierozwojowa i przerzucił się na czasy wcześniejsze, przed jej spotkaniem. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 29-05-2008, 20:00
|
|
|
Dobra dzięki na razie obejrzałem wszystkie try serie tv i na jakiś czas sobie odpuszczę. Fajnie sie to ogląda ale cykliczne ratowanie przed zagładą świata przez te same 4 osoby po pewnym czasie sie nudzi. Wiec przed resztą zrobię sobie przerwę :p To chyba pierwsze anime które widziałem z polskim lektorem fajne doświadczenie. |
|
|
|
|
|
Mylifesuffering
|
Wysłany: 19-08-2009, 11:36
|
|
|
Slayers oglądałem kilka lat temu na RTL po niemiecku.Podobalo mi sie nawet jeśli nierozumiałem co mówią xD.Zamierzam teraz ogladnąć bezwłocznie :P |
|
|
|
|
|
szakal161
|
Wysłany: 23-04-2010, 00:28
|
|
|
nie zle Mylifesufferin.
widzę że to było całkiem dawno temu ^^ na niemieckim RTL slayersi lecieli wcześniej niż w Polsce ... no ale najlepiej zobaczyć pierwsze 3 stare serie są najlepsze ^^ |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|