Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bohaterowie Slayers w universum Exalted |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 13-09-2010, 23:25 Bohaterowie Slayers w universum Exalted
|
|
|
Jak w tytule - jakimi rodzajami Exaltów i jakich kast byliby bohaterowie "Magicznych Wojowników"? Dyskusja dla każdego kto wie co się z czym je :P.
Lina Inverse - solarka kasty Zmierzchu, jak w mordę strzelił. W zasadzie nie wymaga komentarza;
Gourry Gabriev - tu już gorzej - niby oczywisty solar Świtu, ale z drugiej strony... Lunar Pełni nie byłby wcale takim głupim pomysłem (totemiczna meduza, khy);
Amelia Vil Tesla Seirun - solarka Zenitu, też nie wymaga komentarza;
Zelgadis Greywords - tu... bym się zastanowił, na razie nie mam pomysłu;
Filia - lunarka Nowiu(?) ze Srebrnego Paktu, albo siderealka kasty Spokoju; moim zdaniem slayersowe złote smoki archetypicznie bardziej pasują na sidereali:P;
Xellos - o ile do Zelgadisa mam problem, by znaleźć cokolwiek, tak Xellos pasuje aż do trzech różnych sił ciemności - i Neverbornów, i Yozich, i Fair Folk. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 13-09-2010, 23:44
|
|
|
Lina Inverse - Solar Twilight wydaje się najlepszym rozwiązaniem, ale całkiem nieźle można by też uzasadnić Malfeańskiego Infernala (zapewne Slayera olewającego zdolności klasowe, lub Defilera olewającego swoją patronkę) - to jej podejście używania zawsze maksymalnej siły gdy wystarczyłoby cokolwiek słabszego...
Gourry Gabriev - pomijając meduzy, dla mnie jednak jest to wyraźny Dawn.
Amelia Vil Tesla Seirun - wbrew pozorom zastanowiłbym się nad Zenithem... Amelia nie wykazuje prawie żadnych zdolności powiązanych z Zenithami, poza ogólnym nastawieniem zbawiania świata. Patrząc na zdolności znacznie bliżej jej do Dawna lub Nighta z ulubionymi zdolnościami z drugiej klasy (i medycyną).
Zelgadis Greywords - stanowczo infernal Defiler z charmami na soak i pancerz Malfeasa, tylko zamiast zbrązowieć skamieniał... Prawdopodobnie zna też Even Blade Style.
Filia - Siderealka, ale raczej Chosen of Battles - jej zdolności opierają się głównie na waleniu czegoś po głowie... jej transformację można zapewne wytłumaczyć Sidereal Martial Arts (Beaty is in the Eye?)
Xellos - mi do Abyssali nie pasuje... znacznie bardziej do Fae i Infernali. O Fae się nie wypowiadam, bo nie czytałem, natomiast z infernali... na pewno Ebon Dragon, czyli Fiend, patrząc na inne zdolności - z dodatkiem Defilera (kryształowe tarcze, ściany). |
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-09-2010, 11:31
|
|
|
Lina Inverse Twilight. Bardzo wyraźnie stereotypowy Twilight bez żadnych dodatków.
Goury Gavriev Heroic Mortal z Avekaned Essence, backgroundem Esoteric Wisdom, sporym zestawem Merits i Flaws oraz niektórymi, negatywnymi mutacjami (np. Hungry) oraz artefaktem o wartości N/A i być może Martial Arts.
Zelgadis tu jest kilka opcji. Najprawdopodobniejsza i najbardziej pasująca do postaci to: Demon Blooded Earth People wywodzący się minimum od 2 kręgu demona, ze zdolnością używania Celestial Circle Sorcery i Martial Arts. Ewentualnie Demon Blooded z Wyld Mutation: Stone Body.
Filia: behemot. Ewentualnie Lunar mogący przyjmować postać behemota. Jednak stawiam na tego pierwszego.
Xellos: tu ponownie nie ma kombinowania. Second lub Third Circle Demon. Stawiałbym na powiązania z She Who Lives in Her Name. Ewentualnie może być jeszcze bóstwem na poziomie Celestial, prawdopodobnie powiązanym z Nara-O. Stawiałbym jednak na demona. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 14-09-2010, 12:04
|
|
|
Daerian napisał/a: | Gourry Gabriev - pomijając meduzy, dla mnie jednak jest to wyraźny Dawn. |
Dla mnie niby też, ale jego związek z Liną ma właśnie sporo z lunarno-solarnej więzi. Nie wspominając, że Gourry jednak polega bardziej na instynkcie niż planowaniu, ma trochę mało siły przebicia jak na solara... I generalnie jest dość dziki.
Cytat: | Amelia nie wykazuje prawie żadnych zdolności powiązanych z Zenithami [...] |
... Ale jest księżniczką-kapłanką! Łączy autorytet władzy z autorytetem religii i każdego kogo spotka traktuje kazaniem o sile dobra i konieczności poprawy. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-09-2010, 01:41
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: |
Zelgadis tu jest kilka opcji. Najprawdopodobniejsza i najbardziej pasująca do postaci to: Demon Blooded Earth People wywodzący się minimum od 2 kręgu demona, ze zdolnością używania Celestial Circle Sorcery i Martial Arts. Ewentualnie Demon Blooded z Wyld Mutation: Stone Body. |
Zelgadis dysponuje zdolnościami magicznymi na poziomie Liny (Ra Tilt, Szamanizm Ziemi), co oznacza, że musi mieć dostęp do Adamant Circle Sorcery. W związku z tym mamy do wyboru Solara i Infernala, przy czym charmy infernali zawierają w sobie gotowe wyjaśnienia jego zdolności - plus zapewne nie znany nam charm Malfeasa, który na zawsze uwięził go w Viridian Legend Exoskeleton, uniemożliwiając mu anulowanie charmu.
Zegarmistrz napisał/a: |
Xellos: tu ponownie nie ma kombinowania. Second lub Third Circle Demon. Stawiałbym na powiązania z She Who Lives in Her Name. Ewentualnie może być jeszcze bóstwem na poziomie Celestial, prawdopodobnie powiązanym z Nara-O. Stawiałbym jednak na demona. |
Nie mogę się z tym niestety zgodzić - moce Xellosa i jego zdolności są stanowczo zbyt potężne na Second Circle, także jego pozycja sugeruje zupełnie inne położenie... Jeśli Demon to 3 kręgu, zapewne nawet fetich. Xellos nie pasuje także do SWLiHN - jego zachowania owszem zawierają w sobie długoterminowe plany, jednak stanowczo większość tego co czyni nie jest: a) pozbawione uczuć i empatii, wręcz przeciwnie - nawet jeśli chodzi o wykorzystywanie uczuć innych b) stanowczo nie jest często najprostszą i najpraktyczniejsza drogą do celu - Xellos bawi się z ofiarą, zamiast ją szybko i efektywnie wykończyć... Bardziej pasuje do Ebon Dragona, jednak powiedziałbym że przewyższa go dzięki rozumieniu i umiejętnemu wykorzystywaniu Cnót. Dlatego bardziej jestem za Infernalem - Xellos zdaje się mieszać i wykorzystywać elementy wszystkich Yozi tak jak oni. Zapewne wysokoesencyjnym Infernalem, który zdecydował się nie podążać żadną ze znanych nam dwóch ścieżek Transcendece im przeznaczonych. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|