Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
czy cenzura na pewno jest taka zla? |
Wersja do druku |
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 06-11-2005, 21:30
|
|
|
porudeq, nie widzisz nic złego w rozdmuchiwaniu niektórych spraw? Polecam lekturę "Utraconej czczi Katarzyny Blum". Idealny przykład rozdmuchania błachej z pozoru sprawy.
Rozumiem rozdmuchiwanie niektórych spraw - ale nie rozumiem niszczenie w tym imieniu życia poszczególnych ludzi. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
porudeq
master_of_monsters
|
Wysłany: 07-11-2005, 18:34
|
|
|
Oki, zawsze znajada sie pewne skrajnosci. W takich wypowiedziach nie da sie ich wszystkich przytoczyc i uniknac pewnego uogolnienia. Kosztem wolnosci slowa sa takie sytuacje, ale to i tak niewygorowana cena. |
_________________ ..::Like a bullet in your head::.. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 07-11-2005, 19:10
|
|
|
Ja jestem zdania, że niestety cenzura z wyjątkiem szczególnych sytuacji (np. jeśli ujawnienie informacji może zagrażać czyjemuś życiu) niczemu nie służy. Sporo spraw wyszło na jaw właśnie dzięki dziennikarskiemu śledztwu i lepiej, żeby tak zostało.
Z drugiej strony, nie można się niestety zabezpieczyć przed "ciemną stroną". Jeśli ktoś zostanie zniesławiony, to problem jest taki, że ŻADEN proces sądowy, stwierdzający jego niewinność nie pomoże, choćby nawet dziennikarz, który go pomówił, poszedł do więzienia. Najprostszą drogą jest pomówienie o pedofilię - to jest jedno z najcięższych przestępstw, to prawda, ale jeśli ktoś zostanie o coś takiego oskarzony, to najczęściej ma zrujnowane życie, nawet jeśli to jest wyssane z palca. Bo on ukradł, czy jemu ukradli - był zamieszany w kradzież. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 08-11-2005, 23:48
|
|
|
Cytat: |
Cytat: | Panował wśród elit politycznych konsensus, że do Unii trzeba koniecznie wejść, bo to jest szansa dla Polski. I należy nawet nagiąć zasadę przedstawiania cudzych racji |
to jeszcze powiedz w imie czego teraz nikt nie powie slowa o ty, ze z rynku niemieckiego wycofywana jest cala polska produkcja (poniewaz znaleziono jakies niesamowite ilosci podrobionej kosmetyki czy jedzenia), a do tego zabroniony zstal wwoz do niemiec ww. Chociaz wiadomo (i to nie od dzis) ze takie same podrobki spokojnie kupic mozna w polskich sklepach. bylaby z tego naprawde swietna kaczka (a rzecz jest o tyle trywialna, ze nalezy porownac proszek do prania czy krem przywieziony chociazby z tychze niemiec z polskim). tylko z zupelnie nieznanego powodu nikomu sie nie chce................ |
Nie wiem jaki to ma związek z przystąpieniem do Unii. Produkt można by nazwać podróbką jeśli byłby produkowany jako produkt markowy przez inną firmę niż właściciel tej marki, dodatkowo bez jego wiedzy i zgody. Masz chyba na myśli zjawisko sprzedawania w Polsce przez koncerny produktów gorszej jakości niż w krajach zachodnich. Jest ono rzadko opisywane, choć znalazłem 2 artykuły: http://www.swinoujscie.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4891&Itemid=71&news=1
http://wiadomosci.wp.pl/kat,14591,wid,7124938,prasaWiadomosc.html?POLL%5Brid%5D=3003371&ticaid=1828
Stawiałbym na to, że gazety nie są skłonne o tym pisać, bo jest to dość przykry temat. Wychodzi na to, że jesteśmy gorsi od zagranicy i nawet nie ma nawet kogo obwinić ;-> A przy tym stwierdzenie, że dany produkt jest gorszy (jak to dokładnie zmierzyć), tak żeby dało się to potem obronić w sądzie wymaga trochę zachodu.
Czy masz gdzieś link do tego artykułu o wycofywaniu polskich produktów? |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-11-2005, 23:58
|
|
|
Cytat: | A przy tym stwierdzenie, że dany produkt jest gorszy (jak to dokładnie zmierzyć), tak żeby dało się to potem obronić w sądzie wymaga trochę zachodu. |
sklad chemiczny. to sie daje obronic tak jak swojego czasu wizir uwalil reklame dosi pt. "nie widac roznicy" - zrobili badania.
Cytat: | Czy masz gdzieś link do tego artykułu o wycofywaniu polskich produktów? |
nie mam, wiem od ciotki.
naatomiast coz, mnie nieco mierzi ze jak jest temat przykry to sie nie pisze a zamiast tego truje sie zycie ludziom niewinnym - bo to ze sa niewinni wychodzi potem i nikogo juz nie interesuje |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 12-05-2011, 11:31
|
|
|
Mocne nekro, ale temat powrócił ze zdwojoną siłą.
Po Fakcie, Newsweek i Wprost zablokowały komentarze w odpowiedzi na skargi o pojawiając się na ich stronach wpisy o charakterze antysemickim. Dodajmy, że kamykiem, który uruchomił lawinę, był Radek Sikorski, który pozwał "Fakt" w związku z nie dość szybkim usuwaniem obraźliwych komentarzy odnośnie jego osoby na forach tejże gazety.
Jakościowo mamy do czynienia ze zjawiskiem nowym - do tej pory procesowano się z konkretnymi osobami, które napisały to i owo. Teraz uderzono we właścicieli, ujawniając tym samym, że klasyczny tekst "Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze" jest, że zacytuję Teukrosa, "szamanizmem prawniczym".
Pytanie, co będzie dalej? Tak naprawdę największe gniazda trolli do WP, Onet i Gazeta.pl. Kłopot w tym, że o ile dla tygodników czy dzienników czasowe zamknięcie komentarzy to rzecz uciążliwa, owszem, ale nie śmiertelna, tak dla ww. trójki zamknięcie komentarzy na tydzień czy dwa oznaczałoby straty trudne do przewidzenia.
Ciekawe, jak rzecz się potoczy, bo jeśli sąd przychyli się do wniosku oskarżenia (a są na to duże szanse), serwisy internetowe staną przed koniecznością szukania nowych rozwiązań. W każdym razie, absolutna i absurdalna niekiedy era wolności słowa w polskiej sieci kończy się chyba na dobre. Tylko czy będziemy tego naprawdę żałować? |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 12-05-2011, 16:41
|
|
|
Urawa napisał/a: | Tak naprawdę największe gniazda trolli do WP, Onet i Gazeta.pl |
Jeżeli to są gniazda, to brak mi określenia na wykop. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 12-05-2011, 17:09
|
|
|
Slova napisał/a: | Urawa napisał/a: | Tak naprawdę największe gniazda trolli do WP, Onet i Gazeta.pl |
Jeżeli to są gniazda, to brak mi określenia na wykop. |
Strony takie jak Wykop, 4chan itd to trochę inna sprawa niż oficjalne portale prasowe dużych magazynów i serwisy w rodzaju WP albo Onetu. Zresztą, o zakład idę, że gdyby Sikorski wpadł na pomysł walki z Wykopem, to dla stron MSZ mogłoby się to źle skończyć. Inna rzecz, że Wykop nie jest portalem opiniotwórczym i traktowany jest raczej jak śmietnik. Oficjalna strona dużego tygodnika - to już inna para kaloszy.
Ale, all in all, byłoby to ciekawe... |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 12-05-2011, 17:31
|
|
|
Tak, ale walka wykop vs organy państwowe byłaby zaiste ciekawa. A argumentów do pozwania strony nie trzeba nawet szukać. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 13-05-2011, 18:54
|
|
|
Cóż, ta notka dobrze oddaje również mój pogląd na całą sprawę. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 13-05-2011, 23:56
|
|
|
Morg napisał/a: | Tak, ale walka wykop vs organy państwowe byłaby zaiste ciekawa. A argumentów do pozwania strony nie trzeba nawet szukać. |
Sikorski powołał się tutaj na prawo prasowe. A portale takie jak Wykop nie są prasą (w każdym razie tak mi się wydaje).
Urawa napisał/a: | Tylko czy będziemy tego naprawdę żałować? |
Moderacja jest potrzebna. Trzeba określić odpowiedzialność portalu i piszącego w nim użytkownika za treści. Kolejne wyzwanie dla rządzących. |
|
|
|
|
|
Zmanierowany
|
Wysłany: 14-05-2011, 00:16
|
|
|
vries napisał/a: | Morg napisał/a: | Tak, ale walka wykop vs organy państwowe byłaby zaiste ciekawa. A argumentów do pozwania strony nie trzeba nawet szukać. |
Sikorski powołał się tutaj na prawo prasowe. A portale takie jak Wykop nie są prasą (w każdym razie tak mi się wydaje).
|
To zależy od tego, czy owa witryna jest zarejestrowana w wojewódzkim sądzie administracyjnym i posiada numer ISBN. Obstawiam, że wykop czegoś takiego nie ma, a rząd(chwalić Boga!) odszedł już od doktryny, że każda strona internetowa, blog etc. jest czasopismem jeżeli przynajmniej raz do roku jest aktualizowana.
Oczywiście mogę się mylić, bo prawo prasowe miałem już dawno temu:-). |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 14-05-2011, 11:37
|
|
|
Cytat: | iam, że wykop czegoś takiego nie ma, a rząd(chwalić Boga!) odszedł już od doktryny, że każda strona internetowa, blog etc. jest czasopismem jeżeli przynajmniej raz do roku jest aktualizowana. |
A co ma do tego rząd? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-05-2011, 17:14
|
|
|
Urawa napisał/a: | Swoją droga, jak przeczytałem, kto przygotował pozew, to zszedłem na zakwik. |
... ale przecież to, że obaj panowie są przyjaciółmi, to żadna nowość?
Za skandal natomiast uważam to, że sprawą zajęła się prokuratura, bo nie widzę tu żadnego szczególnie ważnego interesu społecznego. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|