FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  czy cenzura na pewno jest taka zla?
Wersja do druku
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 06-11-2005, 21:30   

porudeq, nie widzisz nic złego w rozdmuchiwaniu niektórych spraw? Polecam lekturę "Utraconej czczi Katarzyny Blum". Idealny przykład rozdmuchania błachej z pozoru sprawy.

Rozumiem rozdmuchiwanie niektórych spraw - ale nie rozumiem niszczenie w tym imieniu życia poszczególnych ludzi.

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
porudeq Płeć:Mężczyzna
master_of_monsters

PostWysłany: 07-11-2005, 18:34   

Oki, zawsze znajada sie pewne skrajnosci. W takich wypowiedziach nie da sie ich wszystkich przytoczyc i uniknac pewnego uogolnienia. Kosztem wolnosci slowa sa takie sytuacje, ale to i tak niewygorowana cena.

Numer Gadu-Gadu
7983859
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 07-11-2005, 19:10   

Ja jestem zdania, że niestety cenzura z wyjątkiem szczególnych sytuacji (np. jeśli ujawnienie informacji może zagrażać czyjemuś życiu) niczemu nie służy. Sporo spraw wyszło na jaw właśnie dzięki dziennikarskiemu śledztwu i lepiej, żeby tak zostało.

Z drugiej strony, nie można się niestety zabezpieczyć przed "ciemną stroną". Jeśli ktoś zostanie zniesławiony, to problem jest taki, że ŻADEN proces sądowy, stwierdzający jego niewinność nie pomoże, choćby nawet dziennikarz, który go pomówił, poszedł do więzienia. Najprostszą drogą jest pomówienie o pedofilię - to jest jedno z najcięższych przestępstw, to prawda, ale jeśli ktoś zostanie o coś takiego oskarzony, to najczęściej ma zrujnowane życie, nawet jeśli to jest wyssane z palca. Bo on ukradł, czy jemu ukradli - był zamieszany w kradzież.

ril Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 08-11-2005, 23:48   

Cytat:

Cytat:
Panował wśród elit politycznych konsensus, że do Unii trzeba koniecznie wejść, bo to jest szansa dla Polski. I należy nawet nagiąć zasadę przedstawiania cudzych racji

to jeszcze powiedz w imie czego teraz nikt nie powie slowa o ty, ze z rynku niemieckiego wycofywana jest cala polska produkcja (poniewaz znaleziono jakies niesamowite ilosci podrobionej kosmetyki czy jedzenia), a do tego zabroniony zstal wwoz do niemiec ww. Chociaz wiadomo (i to nie od dzis) ze takie same podrobki spokojnie kupic mozna w polskich sklepach. bylaby z tego naprawde swietna kaczka (a rzecz jest o tyle trywialna, ze nalezy porownac proszek do prania czy krem przywieziony chociazby z tychze niemiec z polskim). tylko z zupelnie nieznanego powodu nikomu sie nie chce................

Nie wiem jaki to ma związek z przystąpieniem do Unii. Produkt można by nazwać podróbką jeśli byłby produkowany jako produkt markowy przez inną firmę niż właściciel tej marki, dodatkowo bez jego wiedzy i zgody. Masz chyba na myśli zjawisko sprzedawania w Polsce przez koncerny produktów gorszej jakości niż w krajach zachodnich. Jest ono rzadko opisywane, choć znalazłem 2 artykuły: http://www.swinoujscie.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4891&Itemid=71&news=1
http://wiadomosci.wp.pl/kat,14591,wid,7124938,prasaWiadomosc.html?POLL%5Brid%5D=3003371&ticaid=1828

Stawiałbym na to, że gazety nie są skłonne o tym pisać, bo jest to dość przykry temat. Wychodzi na to, że jesteśmy gorsi od zagranicy i nawet nie ma nawet kogo obwinić ;-> A przy tym stwierdzenie, że dany produkt jest gorszy (jak to dokładnie zmierzyć), tak żeby dało się to potem obronić w sądzie wymaga trochę zachodu.
Czy masz gdzieś link do tego artykułu o wycofywaniu polskich produktów?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 08-11-2005, 23:58   

Cytat:
A przy tym stwierdzenie, że dany produkt jest gorszy (jak to dokładnie zmierzyć), tak żeby dało się to potem obronić w sądzie wymaga trochę zachodu.

sklad chemiczny. to sie daje obronic tak jak swojego czasu wizir uwalil reklame dosi pt. "nie widac roznicy" - zrobili badania.

Cytat:
Czy masz gdzieś link do tego artykułu o wycofywaniu polskich produktów?

nie mam, wiem od ciotki.

naatomiast coz, mnie nieco mierzi ze jak jest temat przykry to sie nie pisze a zamiast tego truje sie zycie ludziom niewinnym - bo to ze sa niewinni wychodzi potem i nikogo juz nie interesuje
Powrót do góry
Urawa Płeć:Mężczyzna
Keszysta

PostWysłany: 12-05-2011, 11:31   

Mocne nekro, ale temat powrócił ze zdwojoną siłą.
Po Fakcie, Newsweek i Wprost zablokowały komentarze w odpowiedzi na skargi o pojawiając się na ich stronach wpisy o charakterze antysemickim. Dodajmy, że kamykiem, który uruchomił lawinę, był Radek Sikorski, który pozwał "Fakt" w związku z nie dość szybkim usuwaniem obraźliwych komentarzy odnośnie jego osoby na forach tejże gazety.
Jakościowo mamy do czynienia ze zjawiskiem nowym - do tej pory procesowano się z konkretnymi osobami, które napisały to i owo. Teraz uderzono we właścicieli, ujawniając tym samym, że klasyczny tekst "Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze" jest, że zacytuję Teukrosa, "szamanizmem prawniczym".
Pytanie, co będzie dalej? Tak naprawdę największe gniazda trolli do WP, Onet i Gazeta.pl. Kłopot w tym, że o ile dla tygodników czy dzienników czasowe zamknięcie komentarzy to rzecz uciążliwa, owszem, ale nie śmiertelna, tak dla ww. trójki zamknięcie komentarzy na tydzień czy dwa oznaczałoby straty trudne do przewidzenia.
Ciekawe, jak rzecz się potoczy, bo jeśli sąd przychyli się do wniosku oskarżenia (a są na to duże szanse), serwisy internetowe staną przed koniecznością szukania nowych rozwiązań. W każdym razie, absolutna i absurdalna niekiedy era wolności słowa w polskiej sieci kończy się chyba na dobre. Tylko czy będziemy tego naprawdę żałować?

Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 12-05-2011, 16:41   

Urawa napisał/a:
Tak naprawdę największe gniazda trolli do WP, Onet i Gazeta.pl

Jeżeli to są gniazda, to brak mi określenia na wykop.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Keszysta

PostWysłany: 12-05-2011, 17:09   

Slova napisał/a:
Urawa napisał/a:
Tak naprawdę największe gniazda trolli do WP, Onet i Gazeta.pl

Jeżeli to są gniazda, to brak mi określenia na wykop.

Strony takie jak Wykop, 4chan itd to trochę inna sprawa niż oficjalne portale prasowe dużych magazynów i serwisy w rodzaju WP albo Onetu. Zresztą, o zakład idę, że gdyby Sikorski wpadł na pomysł walki z Wykopem, to dla stron MSZ mogłoby się to źle skończyć. Inna rzecz, że Wykop nie jest portalem opiniotwórczym i traktowany jest raczej jak śmietnik. Oficjalna strona dużego tygodnika - to już inna para kaloszy.
Ale, all in all, byłoby to ciekawe...

Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 12-05-2011, 17:31   

Tak, ale walka wykop vs organy państwowe byłaby zaiste ciekawa. A argumentów do pozwania strony nie trzeba nawet szukać.

Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 13-05-2011, 18:54   

Cóż, ta notka dobrze oddaje również mój pogląd na całą sprawę.

Numer Gadu-Gadu
8137449
vries Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 13-05-2011, 23:56   

Morg napisał/a:
Tak, ale walka wykop vs organy państwowe byłaby zaiste ciekawa. A argumentów do pozwania strony nie trzeba nawet szukać.

Sikorski powołał się tutaj na prawo prasowe. A portale takie jak Wykop nie są prasą (w każdym razie tak mi się wydaje).

Urawa napisał/a:
Tylko czy będziemy tego naprawdę żałować?

Moderacja jest potrzebna. Trzeba określić odpowiedzialność portalu i piszącego w nim użytkownika za treści. Kolejne wyzwanie dla rządzących.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Zmanierowany Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 14-05-2011, 00:16   

vries napisał/a:
Morg napisał/a:

Sikorski powołał się tutaj na prawo prasowe. A portale takie jak Wykop nie są prasą (w każdym razie tak mi się wydaje).

To zależy od tego, czy owa witryna jest zarejestrowana w wojewódzkim sądzie administracyjnym i posiada numer ISBN. Obstawiam, że wykop czegoś takiego nie ma, a rząd(chwalić Boga!) odszedł już od doktryny, że każda strona internetowa, blog etc. jest czasopismem jeżeli przynajmniej raz do roku jest aktualizowana.

Oczywiście mogę się mylić, bo prawo prasowe miałem już dawno temu:-).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4977653
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 14-05-2011, 11:37   

Cytat:
iam, że wykop czegoś takiego nie ma, a rząd(chwalić Boga!) odszedł już od doktryny, że każda strona internetowa, blog etc. jest czasopismem jeżeli przynajmniej raz do roku jest aktualizowana.

A co ma do tego rząd?

Keszysta

PostWysłany: 16-05-2011, 14:01   

Wiadomo już więcej o całej sprawie. Czyli wiadomo, że będzie prowadzono w dwóch torach - przeciw autorom wpisów i przeciw wydawcom.
Swoją droga, jak przeczytałem, kto przygotował pozew, to zszedłem na zakwik.

Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 16-05-2011, 17:14   

Urawa napisał/a:
Swoją droga, jak przeczytałem, kto przygotował pozew, to zszedłem na zakwik.

... ale przecież to, że obaj panowie są przyjaciółmi, to żadna nowość?

Za skandal natomiast uważam to, że sprawą zajęła się prokuratura, bo nie widzę tu żadnego szczególnie ważnego interesu społecznego.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu