niech zyja testy |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-02-2006, 10:13 niech zyja testy
|
|
|
http://zloty.patronat.onet.pl/
coz, jak sobie przeczytalam ze srednia odpowiedzi to nieco ponad polowa to mnie lekko scielo - bo pytania jednak byc trywialne.... |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 20-02-2006, 11:59
|
|
|
<szok>
to w czymś takim można zrobić więcej niż 1 błąd? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-02-2006, 17:12
|
|
|
A ilu ludzi studiujących ekonomię wie kim byli Słowacki lub Mickeiwicz ? Zresztą pierwsze pytanie może zabić klina niejednemu humaniście... |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-02-2006, 17:30
|
|
|
ale "dac socjal zeby popchnac konsumpcje" brzmi bardzo po-PIS-owo |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-02-2006, 17:38
|
|
|
16 odpowiedzi na 20...
O proszę, czyli nie jestem aż taka ignorantka :P |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 20-02-2006, 17:38
|
|
|
Przecież z tym Mickiewiczem to było pytanie testowe...
Od ilu punktów człowiek się nie kompromituje? |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-02-2006, 17:41
|
|
|
Od powyżej 16. Bo ja miałam 16, a moja wiedza o mechanizmach ekonomicznych jest kompromitująca... :P
(wybacz Maiuś, twoje 16 to pewnie inne 16 niż moje 16 XD) |
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-02-2006, 17:45
|
|
|
Seri - nasze 16 pewnie jest takie samo mimo wszystko :P W tym tak naprawdę dużo jest rzeczy "zdroworozsądkowych", do których potrzeba tylko kilku podstawowych pojęć typu inflacja...
A ja się wyłożyłam głownie na pytaniach, w których faktycznie trzeba było coś wiedzieć - np. to pytanie o liczbę lat, przez które ZUS musi przetrzymywać papierki. Skąd i po co mam to wiedzieć, ZUS mnie będzie cisnął dopiero za parę lat ^^"
Poza tym Seri - jaki kompromitujący poziom! Co byś nie mówiła, na neosach zarabiasz w tempie porażającym :D |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-02-2006, 18:40
|
|
|
jak juz mowilam, srednia krajowa to ni to 12 ni to 13......... a to nie jest tak ze to pan wiesio z pszczyna dolnego pisal |
|
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 20-02-2006, 20:29
|
|
|
wa-totem napisał/a: | <szok>
to w czymś takim można zrobić więcej niż 1 błąd? |
Pytania o czas przechowywania dokumentów dla ZUS, czy wartość długu publicznego na osobę wcale nie są oczywiste dla kogoś kto nie ma firmy i nie zajmuje się szczególnie finansami państwa.
Swoją drogą to aż dziwne uczucie móc przeczytać na stronach państwowego organu (na http://www.nbportal.pl są odpowiedzi do quizu), że na 1350 zł wypłaconych pracownikowi przypada 650zł podatku ze strony pracownika a to i tak jest tylko część. A już tłumaczenie, że podwyższenie płacy minimalnej pracowników spowoduje, że "To, co w zamierzeniu ma polepszać ich sytuację w rzeczywistości ją pogarsza" zakrawa na działalność polityczną! Ktoś tu czegoś nie dopatrzył.
Swoją drogą czytałem, że dla gospodarki bardziej szkodliwy jest wysoki VAT niż dochodowy a na stronie twierdzą, żę "Szczególnie szkodliwe są wysokie podatki nakładane na pracę (czyli płacone od wynagrodzeń)." |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 20-02-2006, 21:49
|
|
|
ril napisał/a: | A już tłumaczenie, że podwyższenie płacy minimalnej pracowników spowoduje, że "To, co w zamierzeniu ma polepszać ich sytuację w rzeczywistości ją pogarsza" zakrawa na działalność polityczną! Ktoś tu czegoś nie dopatrzył. | Ech? Problem w tym że prawda zawsze jest taka sama, nawet jeśli jest politycznie niepoprawna. NBP zwyczajnie mówi prawdę, to politycy mogą twierdzić że białe jest szare, bo im tak wygodnie.
ril napisał/a: | Swoją drogą czytałem, że dla gospodarki bardziej szkodliwy jest wysoki VAT niż dochodowy a na stronie twierdzą, żę "Szczególnie szkodliwe są wysokie podatki nakładane na pracę (czyli płacone od wynagrodzeń)." | Generalnie szkodliwe są wysokie podatki. Te od pracy są bardziej szkodliwe, bo rodzą bezrobocie z jego skutkami dla konsumpcji i inwestycji. Ludzie którzy nie boją się utraty pracy i trafienia do 20% który jej znaleźć nie może, wydają pieniądze śmielej nawet jeśli podatki pośrednie jak VAT są wysokie. A Podatek Dochodowy to jeszcze inna rzecz, i to boląca właściwie tylko garść specjalistów i zwykłych ludzi. Jeśli są za wysokie, firmy uciekają w koszty, a dobrze zarabiający - w własne 'firmy'. Wiją się tylko ci których socjokomuna chciałaby wspomóc, a naprawdę tylko im szkodzi... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 20-02-2006, 22:00
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Problem w tym że prawda zawsze jest taka sama, nawet jeśli jest politycznie niepoprawna. |
Tak, ale dziwię się, że na nią pozwalają :). Choć może dlatego, że tego nie słychać. Przypuszczam, że gdyby NBP publicznie oceniało politykę gospodarczą, choćby przez przypomnienie podstawowych zasad ekonomii, to zostałoby przykrócone. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-02-2006, 13:02
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Generalnie szkodliwe są wysokie podatki. Te od pracy są bardziej szkodliwe, bo rodzą bezrobocie z jego skutkami dla konsumpcji i inwestycji. Ludzie którzy nie boją się utraty pracy i trafienia do 20% który jej znaleźć nie może, wydają pieniądze śmielej nawet jeśli podatki pośrednie jak VAT są wysokie. A Podatek Dochodowy to jeszcze inna rzecz, i to boląca właściwie tylko garść specjalistów i zwykłych ludzi. Jeśli są za wysokie, firmy uciekają w koszty, a dobrze zarabiający - w własne 'firmy'. Wiją się tylko ci których socjokomuna chciałaby wspomóc, a naprawdę tylko im szkodzi... |
totem - zapomniales jeszcze ze w tej chwili koszta pracy maja tez bezposredni wplyw na inwestycje zagraniczne (co prawda tu dochodzi jeszcze przejrzystosc przepisow) |
|
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 21-02-2006, 23:13
|
|
|
Bianca ale przecież nie chcemy, żeby obcy kapitał nami rządził ;-). Najlepiej, żeby wszystko było w polskich rękach, w końcu przeciętny Polak to patriota i ku dobru Ojczyzny będzie dążył. No chyba, że jest zdrajcą albo złe, niepolskie idee zobojętniły go na dobro wspólne ;-). |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 21-02-2006, 23:15
|
|