Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Strona WWW ma być zarejstrowana jako czasopismo |
Wersja do druku |
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-04-2007, 22:55 Strona WWW ma być zarejstrowana jako czasopismo
|
|
|
Cytat: | Firmowa lub nawet hobbystyczna strona internetowa może zostać uznana za dziennik lub czasopismo. Jak podaje "Rzeczpospolita", prowadzenie serwisu WWW bez rejestracji w sądzie grozi grzywną, a nawet ograniczeniem wolności. |
Cały artykuł można znaleźć tutaj.
Hm, ciekawe, jak będzie z wprowadzaniem tego w życie... |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Sakura_chan
Pure Angel
|
Wysłany: 03-04-2007, 23:00
|
|
|
Taaaa od teraz przed wejściem na Tanuki trzeba będzie wyrzec magiczną formułkę"Poproszę gazety lub czasopisma" :) |
_________________ To add colour to your boring today
To put magic into your melancholic tomorrow
I have come to change those nonchalant times you spent
Into precious memories
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 03-04-2007, 23:16
|
|
|
Hmmm... Intrygujące. Choć generalnie własny numer ISSN nie byłby takim głupim pomysłem. Z doświadczenia wiem, że wpisanie czegoś takiego w CV wzbudza swego rodzaju sensacje. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 03-04-2007, 23:18
|
|
|
Keii przecież pisze, że to JUŻ jest wprowadzone w życie. Od 1984 roku.
Swoją drogą urocze, że jako przykład podają:
Cytat: | Niedawno Sąd Rejonowy w Słupsku umorzył postępowanie przeciwko Leszkowi Szymczakowi, prowadzącemu serwis GazetaBytowska.pl, ale jednocześnie uznał, że mężczyzna złamał prawo, nie rejestrując swojej strony internetowej. |
Jeśli coś nazywa się "gazeta____" to chyba logiczne, że powinno być zarejestrowane...
Natomiast co do groźby, że i do nas zapukają, to raczej mało prawdopodobne - wystarczy pomyśleć ile samych blogów musieliby wziąć za łeb. Sądy i tak mają od diabła roboty bez tego typu żartów. Choć oczywiście fajnie by było, gdyby ktoś wziął i uregulował jednak ostatecznie te przepisy byśmy wiedzieli na czym stoimy==. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 03-04-2007, 23:35
|
|
|
@Ysen - fakt, źle się wyraziłem - raczej właśnie o egzekwowanie mi chodziło ^^"
Sprawa tamtego forum była swego czasu głośna (bo to chyba właśnie o tym mowa w przytoczonym przez Ciebie cytacie). Ktoś kogoś obraził, a mod tego nie wyciął, mimo, że miał. Cóż, pozostaje mieć nadzieję, że faktycznie szybko dowiemy się, jak to ma w praktyce wyglądać... |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 04-04-2007, 09:02
|
|
|
Keii: szybko i polskie prawodastwo nie idą w parze, tym bardziej, że nasi śliczni prawodawcy mają pilniejsze rzeczy na głowie: lustracje, obrone dzieci przed aborcją, plemników przed kondomem i mężczyzn przed niechcianą erekcją.
Swoją drogą: może byśmy jednak się zarejestrowali i dostali ten numerek ISSN? Ładnie wyglądałoby to w naszych CV, ponadto ktoś kiedyś marudził, że chce legitymacje dziennikarską. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 04-04-2007, 12:58
|
|
|
Akurat do rozjaśnienia sprawy wystarczy zdanie sądu najwyższego, jeśli sejm nie da rady pozmieniać przepisów. Bo jak na razie sądy niższej instacji jak widać mogą mieć wątpliwości co robić.
Cytat: | Sprawa tamtego forum była swego czasu głośna (bo to chyba właśnie o tym mowa w przytoczonym przez Ciebie cytacie). |
Nie, tamten facet przegrał sprawę z tego co pamiętam, a tu została ona umorzona. Poza tym w jego przypadku nie chodziło o to, że nie zarejestrował, a o to, że nie usunął obraźliwej treści przez trzy miesiące. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 04-04-2007, 13:20
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Poza tym w jego przypadku nie chodziło o to, że nie zarejestrował, a o to, że nie usunął obraźliwej treści przez trzy miesiące. |
Ważna uwaga: ten precedens jest używany przez kilka serwisów. Chyba jeszcze nikt nie został za to skazany, ale kilka osób w ten sposób odcięto od netu, bo na tej zasadzie można pociągnąć do odpowiedzialności nie tylko winowajce, ale także np. jego dostawcę sieci. Bądźcie więc ostrożni w tym, co piszecie, bo kilka osób typu "jak cię znajde, to zabije ty (i tu ciąg wulgaryzmów)" źle skończyło. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-04-2007, 14:28
|
|
|
Cytat: | Swoją drogą: może byśmy jednak się zarejestrowali i dostali ten numerek ISSN? Ładnie wyglądałoby to w naszych CV, ponadto ktoś kiedyś marudził, że chce legitymacje dziennikarską. |
Jeśli koszta nie byłyby kosmiczne, to gra warta świeczki. Z własnego doświadczenia wiem, że warto. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 04-04-2007, 17:59
|
|
|
A doczytaliście, panowie dwaj, ten artykuł? Było tam jasno podane, co trzeba spełnić. Niestety był też podany przykład portalu afery.prx.pl, który chcieli zarejestrować, ale sąd apelacyjny się nie zgodził. Więc trzeba być przygotowanym nie tylko na koszty, ale i na bój z sądami. Swoją drogą W USA i Kanadzie uważają już blogerów za dziennikarzy. Wychodzi więc na to, że nasze prawo prasowe jest jak najbardziej na czasie, tylko sędziowie wymagają aktualizacji. As I said - dobrze by było, gdyby w sprawie się Sąd Najwyższy wypowiedział i ustalił wykładnię. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 06-04-2007, 10:37
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Choć generalnie własny numer ISSN nie byłby takim głupim pomysłem. Z doświadczenia wiem, że wpisanie czegoś takiego w CV wzbudza swego rodzaju sensacje. | Sugerowałem to dawno. Poza tym, RedNacz Avellana może nam wtedy w majestacie prawa wydać podpisane, autentyczne i prawomocne legitymacje prasowe. Nie wspominając o wstępie do Sejmu i na najróżniejsze imprezy...
Cytat: | Zgodnie z prawem prasowym, jako prasa właśnie traktowane są wszystkie publikacje periodyczne, które nie tworzą zamkniętej, jednorodnej całości, ukazujące się nie rzadziej niż raz do roku, opatrzone stałym tytułem albo nazwą, numerem bieżącym i datą, a w szczególności: dzienniki i czasopisma, serwisy agencyjne, stałe przekazy teleksowe, biuletyny, programy radiowe i telewizyjne oraz kroniki filmowe. Ponieważ polska ustawa pochodzi z 1984 r., nie ma w niej ani słowa o Internecie, ale jest zapis mówiący, że prasą są także wszelkie istniejące i powstające w wyniku postępu technicznego środki masowego przekazywania ( ) upowszechniające publikacje periodyczne za pomocą druku, wizji, fonii lub innej techniki rozpowszechniania (art. 7. ust.1) . Wedle tych zapisów, definicji dziennika lub czasopisma odpowiada wiele stron internetowych ()
Jak się zarejestrować?
Jeżeli zatem zdecydujemy, że na wszelki wypadek zarejestrujemy - lub przynajmniej złożymy wniosek o rejestrację serwisu - warto wiedzieć, że nie jest to skomplikowana procedura. Wniosek o rejestrację dziennika lub czasopisma składa się w sądzie okręgowym właściwym dla siedziby wydawcy (może nią być adres zamieszkania osoby prowadzącej serwis internetowy). Wniosek musi zawierać tytuł, dokładny adres redakcji, dane redaktora naczelnego oraz dane o wydawcy i informację o częstotliwości. Opłata za złożenie wniosku wynosi kilkadziesiąt zł.
Sąd sprawdza, czy zgłoszony tytuł nie został wcześniej zarejestrowany oraz czy spełnia warunki rejestracji. Jeśli tytuł jest identyczny z innym, odmawia rejestracji. |
Tanuk ma tytuł, opatrzone datą nowe recenzje ukazują się częściej niż raz do roku, internet jest masowym medium. Musiałbym do spółki z Ysenem usmażyć nowy bardziej formalny regulamin dla serwisu oraz zapewne regulamin forum, ale to pestka.
Generalnie - nie brzmi zbyt skomplikowanie. Ale oczywiście zależy od Avellany.
Dla mnie kwestia jest jasna - skoro z definicji i tak podpadamy, to równie dobrze możemy to zaakceptować i odwalić formalności. Mogę spróbować dowiedzieć się o adres sądu i papiórki po świętach, ktoś to musi w końcu zawieźć jakby co. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
Ostatnio zmieniony przez wa-totem dnia 06-04-2007, 10:51, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-04-2007, 10:47
|
|
|
Wiesz, sama rejestracja fajna rzecz... Tylko czy za moment się nie okaże, że ja prowadzę jakąś działalność gospodarczą i powinnam składać jakieś zeznania, czy moje czasopismo przynosi dochody (i dlaczego nie przynosi)? Bo to mnie trochę niepokoi. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 06-04-2007, 10:53
|
|
|
Jeżeli wpisujesz siebie jako wydawcę a 'pismo' nie jest rozprowadzane za pieniądze, to nie spełniasz warunków definicji działalności gospodarczej. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 06-04-2007, 10:55
|
|
|
Ponadto możemy wrócić do projektu stowarzyszenia, które możemy potraktować jako właściciela, a ciebie jedynie jako pracownika. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-04-2007, 10:56
|
|
|
totem - wez sprawdz. Teraz podobno reklamy zaczeli rozliczac jak dzialalnosc |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|