FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
  Co rozumiecie pod słowem Elf?
Wersja do druku
SadeK Płeć:Mężczyzna

Status: offline
PostWysłany: 11-08-2007, 18:36   

Spoiler: pokaż / ukryj
Pierwsze skojarzenie gdy słyszę słowo elf to charakterystyczne uszy. Elfa faceta wyobrażam sobie jako wysokiego łucznika w długim, ciemnym płaszczu. Elf powiniem mieć jako takie zdolności magiczne. Zazwyczaj ma długie jasne włosy, piękną twarz i świecące oczy. Ładnie śpiewa, jest mądry itd. Elfy długo żyją a nawet często są nieśmiertelne. Jeśli chodzi o domy elfów to na myśl przychodzi mi tylko las. Nie kojażę gry rpg o tematyce fantasy, w której nie byłoby elfa. Ostatnio trochę go nawet nadużywają i za bardzo rozbierają (często paraduje z gołą klatą)
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Nami Płeć:Kobieta
Ruda! xD"

PostWysłany: 11-08-2007, 19:01   

SadeK napisał/a:
Elfy długo żyją a nawet często są nieśmiertelne

Nigdy bym się z tym nie zgodziła. Choć wiem, że to jest temat jak sobie wyobrażamy i każdy może inaczej, ale ja uważam, że wszystko kiedyś umrze, nawet taki elf ;p

Numer Gadu-Gadu
8054079
Takius-kun Płeć:Kobieta

PostWysłany: 12-08-2007, 10:14   

Elfka : Wysoka kobieta, szpiczaste uszy, wielkie oczy, blada cera. diadem na głowie, srebrne włosy do ziemi, skrzydła i ubrana w zielona suknie. I z harfą u boku. Jak z filmu władcy pierścieni.
Elf: Wysoki, chudy, tez z długimi włosami, szpiczasta czapka, zielonym ubranku i łukiem. Małe oczy i szpiczaste uszy.
Powrót do góry
SadeK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 13-08-2007, 20:56   

Nami napisał/a:
Nigdy bym się z tym nie zgodziła. Choć wiem, że to jest temat jak sobie wyobrażamy i każdy może inaczej, ale ja uważam, że wszystko kiedyś umrze, nawet taki elf ;p

A ja oczywiście zgadzam się z tym jeśli mówimy o realiach naszej rzeczywistości. Jeśli zaś o świecie fantasy, w którym ramy realizmu są strasznie nagięte to nie. Chodziło mi o to, że niektórym elfom nie grozi śmierć ze starości, za to cała reszta jak najbardziej.
Dajmy takiego Elronda z Władcy P. Sporo latek już przeżył na tym padole, ale nadal świetnie się trzyma i nie wygląda na to żeby miał wykorkować :D
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 14-08-2007, 07:12   

Cytat:
Generalnie zaciekawiła mnie jedna rzecz: ewolucja pojęcia "elf" w wyobraźni ludzkiej na przestrzeni ostatnich lat.

Może by tak rzucić światło dzienne na cel tego tematu? Osobiście większych zmian w postrzeganiu w ostatnich latach nie zauważyłem.

Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 14-08-2007, 09:20, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź galerię autora
Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 14-08-2007, 08:55   

Cytat:
Może by tak rzucić światło dzienne na cel tego tematu? Osobiście większych zmian w postrzeganiu w ostatnich latach nie zauważyłem.

Zależy, co rozumieć pod pojęciem "ostatnie lata". Rzeczywiście, w ciągu ostatnich 10-15 lat pojęcie "elf" w Polsce nie uległo jakimś zmianom; jeżeli przyjrzeć się literaturze fantasy, można zauważyć, że autorzy są raczej konserwatywni i niechętnie wychodzą poza tolkienowski schemat. Widać także pewne zapożyczenia z D&D (vide Piekara) - pytanie czy świadome, czy stereotyp przeniknął przez gry komputerowe (a Piekara kiedyś się tym zajmował).

Trzeba też zauważyć pojawienie się cyklu potterowskiego, w którym "elf" to "skrzat domowy". Ciekaw jestem, na ile to zadomowi się w polskiej fantastyce?

Natomiast z pewnością interesujące byłoby zbadanie samego pojawienia się "elfa" w Polsce. Narzuca się wręcz pytanie, czy zanim Skibniewska przetłumaczyła "Władcę Pierścieni" to pojęcie było szerzej znane?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 14-08-2007, 09:33   

Ysengrinn napisał/a:

Kiedyś, dawno temu, przed epoką gier komputerowych elf był obciachowym stworkiem z dobranocki, takim małym czymś, ze skrzydełkami. Powodowało to, że np. przekonanie kogokolwiek, że Władca Pierścieni albo Hobbit nie są lekturami skrajnie infantylnymi było nader trudne.

Dziś kojarzy się to raczej ze szpiczastouchem z Baldurs Gate albo innego Morrowinda.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Odpowiedz do tematu