Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Praca |
Wersja do druku |
BOReK
|
Wysłany: 10-05-2007, 11:30
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Wbrew pozorom jest całkiem sporo osób mających wysokie wynagrodzenia i paskudne życia. |
Nie zaprzeczę. Z drugiej jednak strony nie słyszałem o ludziach, którzy nic nie robią (takie naprawdę nic - posiadanie sporych udziałów w zyskach jakiejś firmy lub choćby przestępstwo uważam już za 'coś'), nie mają żadnego wynagrodzenia i świetnie im się powodzi. No, może poza tymi zyjącymi jak kilka tys. lat temu. W Mongolii chyba wciąż sporo osób żyje sobie tradycyjnie i im dobrze - handel wymienny w zupełności im wystarcza, a większość środków pierwszej potrzeby sami produkują.
W naszym otoczeniu jednak tak się dobrze żyć nie da, poza naprawdę sporadycznymi przypadkami. I owszem, można sobie mieszkać pod chmurką, z grupą podobnych przyjaciół, kontemplować naturę wszechświata itd. Jednak bądźmy realistami - do lepszych warunków życia posiadanie jakiegoś w miarę pewnego źródła gotówki jest niezbędne. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 10-05-2007, 15:21
|
|
|
Borek, ale przecież nikt tego nie napisał. Jedyne co stwierdzono to fakt, że wysokość zarobków nie przekłada się automatycznie na jakość życia. Zauważanie, że bez środków do życia nie ma życia (no szok, kto by pomyślał) jest niepotrzebne, bo to wie każdy.
Mongołowie nie są przykładem niczego - to, czy ktoś ma milion dolarów czy milion wielbłądów to żadna różnica, poza niemożnością płacenia wielbłądem za kawę z automatu. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 10-05-2007, 18:41
|
|
|
Cóż, dla mnie wynagrodzenie określa jakość życia, a przynajmniej możliwość osiągnięcia jakiegoś poziomu. Może to dlatego, że np. kredytów, o których pisał Zeg, nie biorę w ogóle pod uwagę (i dziwię się mocno ludziom, którzy zwykle dają się za ich pomocą robić w balona). |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-05-2007, 20:41
|
|
|
No nie wiem, czy przez kredyty dają się robić w balona. To raczej często przez nie można zrobić w balona kredytodawców czy też w najgorszej możliwości bliskich (ale tutaj dokładnie nie wiem jak to działa). Wystarczy podejście typu Casanova: żyję zupełnie jak mi się podoba i nic mnie nie interesuję, biorę kredytów sto, i tak jutro może mnie już nie być, a teraz mam świetne życie (oczywiście część, nawet znaczną, z tego poglądu wyznaję). |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-05-2007, 21:39
|
|
|
achiever napisał/a: | Wystarczy podejście typu Casanova: żyję zupełnie jak mi się podoba i nic mnie nie interesuję, biorę kredytów sto, i tak jutro może mnie już nie być, a teraz mam świetne życie (oczywiście część, nawet znaczną, z tego poglądu wyznaję). |
W ciągu trzech miesięcy jesteś na czarnej liscie większości banków i wielu innych firm, a twój kredyt został sprzedany minimum jednej agencji windykacyjnej. Istnieje też spora szansa na to, że za oszustwa podatkowe poszukuje cię też prokurator oraz komornik.
Masz problem i to naprawde spory! |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-05-2007, 10:36
|
|
|
Zeg:
Cytat: | Masz problem i to naprawde spory! |
Jest to jasne. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|