Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
W jakim czasie i cywilizacji chciałbyś żyć |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 12-08-2007, 18:58
|
|
|
Caladan wybacz, ale piszesz dziwnie. Dziwnie, niejasno i bełkotliwie, do tego stopnia, że zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Co mnie obchodzi kto zbudował piramidę w Bośni, piramida w Bośni nie uchroni mnie przez szkorbutem, zgorzelą ropną i gangreną. A akurat zagrożenie tymi chorobami było ongi powszechne i zostało świetnie udokumentowane.
Cytat: | Znamy mała cząstkę naszej historii, która może być żle zintrepetowana lub nie pasuje do naszej rzeczywistości |
Ke?
Cytat: | Całę społęczeństwo bardziej było kapitalistyczne niż teraz. |
Co rozumiesz przez "kapitalistyczne", bo chyba co innego niż ja. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 12-08-2007, 19:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 12-08-2007, 19:02
|
|
|
Caladan napisał/a: | Znamy mała cząstkę naszej historii, która może być żle zintrepetowana lub nie pasuje do naszej rzeczywistości. |
Zaręczam Ci, że prawdopodobieństwo takiej sytuacji jest minimalne. Historia jest zinterpretowana tak dobrze, na ile tylko pozwalają na to źródła.
Caladan napisał/a: | Nadal czekam na odpowiedż kiedy zbudowano Piramidę w Bośni. Naraz zrobiło sie cicho o tym wydarzeniu. |
Prawdopodobnie śledzisz złe źródła. Spróbuj zainteresować się publikacjami naukowymi, najlepiej archeologiom Bośni. Od razu ostrzegam: temat jest wyjątkowo nudny.
Ja stawiałbym na kulturę pucharów lejkowych.
Caladan napisał/a: | żenili sie między sobą, co powodowało choroby genetyczne, a biedacy nie mieli funduszy, aby dobrze sie odżywiać. Całę społęczeństwo bardziej było kapitalistyczne niż teraz. |
Nie było bardziej kapitalistyczne, bo - w najlepszym wypadku - leżało w najlepszym wypadku na poziomie ekonomii groszowej (tzn. ludzie byli samowystarczalni, przeprowadzali tylko czasem bardzo małe transakcje). Abny państwo mogło być kapitalistyczne musi posiadać rozwiniętą wymianę pieniężną. Trudno o czymś takim mówić w krajach, gdzie pieniądz służył do płacenia podatków.
Caladan napisał/a: | Za to były olejki, ale jedynie dla bogaczy. |
Mydło było. Podobnie jak olejki. Żadna z tych rzeczy nie była tak droga, jak powszechnie się uważa.
Problem polegał na innych rzeczach:
1) Na tym, że nikt nie miał pojęcia, że bród szkodzi.
2) Na dostępie do wody do mycia. Otóż w wodzie zimnej (nawet w lecie) myje się mało fajnie, a jak do tego trzeba tą wodę czerpać ze studni, przerębli albo - o zgrozo - nosić z oddalonej od miasta o dwa kilometry (pod górkę) rzeki, to się człowiekowi kąpieli odechciewa. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Cerber
lol
|
Wysłany: 12-08-2007, 20:01
|
|
|
a ja chciałbym pożyć te +/- 23 lata w 40 tysiącleciu... |
_________________ lol |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 12-08-2007, 20:19
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Zaręczam Ci, że prawdopodobieństwo takiej sytuacji jest minimalne. Historia jest zinterpretowana tak dobrze, na ile tylko pozwalają na to źródła. |
Odrzucając nieraz fakty, które nie pasują do przyjętego porządku historycznego. Część ciekawych eksponatów leży w magazynach muzeów, lub u kolekcjoneró.
-freski w światyni Dendurze, które przypominają żarówki.
http://users.iafrica.com/g/gr/grenvill/denderah.htm
Fakt, faktem, gdyby nie zniszczono biblioteki aleksandryjskiej, wiecej wiedzielibyśmy o tamtych czasach. Sredniowecze i czas zrobiły swoje.
Zegarmistrz napisał/a: | Prawdopodobnie śledzisz złe źródła. Spróbuj zainteresować się publikacjami naukowymi, najlepiej archeologiom Bośni. Od razu ostrzegam: temat jest wyjątkowo nudny |
Skądże znowu do tej pory nie wiadomo czy jest ot piramida czy też nie. Do tej pory obydwie grupy sporu, nie potrafią udowodnić swojej tezy.
http://archeowiesci.blox.pl/2006/06/Piramidy-w-Bosni-raport.html
Podobna piramida jest na Jukatana przykryta cała zielenią. Jest duża. W Chinach też są . Nawet jest wieksza od Cheopsa, ale chińczycy za bardzo nie wpuszczają tam archeologów
Zegarmistrz napisał/a: | Mydło było. Podobnie jak olejki. Żadna z tych rzeczy nie była tak droga, jak powszechnie się uważa. .
Problem polegał na innych rzeczach:
1) Na tym, że nikt nie miał pojęcia, że bród szkodzi.
2) Na dostępie do wody do mycia. Otóż w wodzie zimnej (nawet w lecie) myje się mało fajnie, a jak do tego trzeba tą wodę czerpać ze studni, przerębli albo - o zgrozo - nosić z oddalonej od miasta o dwa kilometry (pod górkę) rzeki, to się człowiekowi kąpieli odechciewa. |
W wiekeszych miastach był system kanalizacyjny, wiec z dostawami wody nie było dużego problemu. Zreszta w starożytności istniały coś takiego jak łażnie.
P.S z kapitalizmem przesadziłem |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 12-08-2007, 20:34
|
|
|
Dobra, jako przedstawiciel spiskowej, fałszującej dzieje kliki historyków doleje oliwy do ognia i przedstawię żywy dowód na to, jak traktujemy przedstawicieli paranauki:
Proszę przestać Offtopować i wrócić do tematu. O paranauce można otworzyć sobie nowy temat. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
ghostface
|
Wysłany: 13-08-2007, 18:41
|
|
|
W przyszłości oczywiście. Rok 2300, może 2400. Cyberpunk FTW! Chyba, że czeka nas wieczna wojna lub jakiś kataklizm i powrót do trybu koczowniczego, to podziękuję.
Cerber napisał/a: | a ja chciałbym pożyć te +/- 23 lata w 40 tysiącleciu... |
Łoj, tego sobie nawet nie sposób wyobrazić, biorąc pod uwagę fakt, że nasza cywilizacja ma zaledwie parę tysięcy lat oraz to, jak bardzo świat się zmienił w ciągu XX w. W głowie mi się to nie mieści :) |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 13-08-2007, 19:46
|
|
|
Cytat: | Rok 2300, może 2400. Cyberpunk FTW! |
Oj, to już chyba będzie mocno po cyberpunku. Prędzej jakieś transhumanistyczne cuda. Niestety, mała szansa abyśmy tego doczekali. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 14-08-2007, 09:41
|
|
|
Cytat: | Łoj, tego sobie nawet nie sposób wyobrazić, biorąc pod uwagę fakt, że nasza cywilizacja ma zaledwie parę tysięcy lat oraz to, jak bardzo świat się zmienił w ciągu XX w. W głowie mi się to nie mieści :)
|
Sądząc z tego, że on ma w awatarze rysunek bodajrze Vindicare Assasina, podejrzewam, że chodzi mu o realia Warhammera 40.000.
Serdecznie odradzam. Straszny regres cywilizacyjny, jeszcze gorszy zamordyzm i od 20 mileniów nie było ani dnia pokoju. Cytując podręcznik:
In far, grim future is only War! |
|
|
|
|
|
Humman
obserwator
Dołączył: 22 Maj 2007 Skąd: gdzie diabeł mówi dobranoc a kokot dzień dobry Status: offline
|
Wysłany: 01-09-2007, 21:02
|
|
|
Wspólczesne czasy są całkiem niezłe, ale wg. czasy pocz. XXw wydają się być bardziej normalne niż teraz, oczywiście w USA czy europie, nie było takiej tandetnej nieraz kultury masowej, podatki były sporo niższe ( bez VATu np. ), w żywności nie było prawie wszechobecnej dziś chemii, a i technika nie była aż tak zacofana.
Jeszcze ciekawie prezentuje się XVIw Rzeczpospolita z pkt. widzenia szlachcica w swej złotej wolności. Miał on sporą wolność wzglendem państwa, prawa osobiste nie gorsze niż obecnie i nie można zapomnieć oczywiście o nieraz paru dniowych a nieraz nawet paru tygodnoiwych biesiadach suto zastawionych trunkami i mięsiwem. Mówi się że tamtejsza Polska upadła na rzecz sąsiednich monarch absolutnych, przez zbytnie wolności ale chociarz milionowej szlachcie wesoło się żyło i upadało. |
_________________ in every life we have some trouble, when you worry you make it double don't worry, be happy
człowiek jest jedyną istotą która wie że umrze, zwierzyniec żyje w błogiej nieświadomości
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-09-2007, 18:01
|
|
|
Humman napisał/a: | nie było takiej tandetnej nieraz kultury masowej,
|
Była, była, tylko sie nie ostała. Polecam zerknąć do "Trędkwatej" albo poszukać w większych bibliotekach rozmaitych "kurierków" i porównać ich poziom z dzisiejszą literaturą brukową.
Z literaturą jest jak z budownictwem- po średniowieczu zostały nam najpiękniejsze zamki i kościoły, chaty pospólstwa zmiotło z powierzchni Ziemi.
Cytat: |
w żywności nie było prawie wszechobecnej dziś chemii, |
Tudzież terroru diet i zdrowego odżywiania. Ech, kurczaki z głębokiego tłuszczu, baby z 60 jaj, dziczyzna kruszejąca na mrozie- kto nie wierzy, niech zajrzy do Ćwieczakiewiczowej.
Cytat: | Jeszcze ciekawie prezentuje się XVIw Rzeczpospolita z pkt. widzenia szlachcica w swej złotej wolności.(...)Mówi się że tamtejsza Polska upadła na rzecz sąsiednich monarch absolutnych, przez zbytnie wolności ale chociarz milionowej szlachcie wesoło się żyło i upadało. |
W XVI wieku szlachta akurat ostro politykowała i to raczej z pożytkiem dla państwa. Upada w wieku następnym, w którym naliczyłam aż SIEDEM lat pokoju.
Jeśli o mnie chodzi chętnie wybrałabym sie do Europy X wieku- zobaczyć dwór Chrobrego, porównać go z dworami królów Francji i cesarzy Niemiec, zobaczyć Wielkie Bizancjum.
Jednak byłaby to tylko wycieczka- zdecydowanie najlepiej życie mi sie tutaj i teraz. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Bajachikoma
Indywiduaristo
|
Wysłany: 03-09-2007, 19:56
|
|
|
Może dziki zachód ? Rewolwery, winchestery i takie takie. Kurcze posztrzelałbym sobie, whisky już było, burdele też (to chyba zawsze było....). Zyłbym szybko umarłbym młodo (mam nadzieje że nie na rozwolnienie :P )
Hmm jeszcze rozważyłbym lata 70, dzieci kwiaty, wolnośc i duzo jontów. Dobra funkowa muzyka. Tylko te spodnie slimy ;/ |
_________________ !! !! !! Fruźki wolą optymistów !! !! !!
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 04-09-2007, 13:30
|
|
|
Caladan napisał/a: | W wiekeszych miastach był system kanalizacyjny, wiec z dostawami wody nie było dużego problemu. |
Z samą dostawą być może nie, ale akwedukty rzymskie np. były wykładane ołowiem, który, jak wiadomo, jest silną trucizną i szkodzi na mózg (co częściowo wyjaśnia szaleństwa takiego Kaliguli)...
Ja bym się natomiast wachał między latami 70-tymi i 80-tymi...
Lata 70-te: Początki muzyki elektronicznej (Tangerine Dream, Klaus Schulze), epoka muzyki psychodelicznej, disco i punk-rocka, dzieci-kwiaty... Oczywiście po właściwej stronie Muru Berlińskiego ;]
Lata 80-te: Szczyt popularności muzyki elektronicznej, narodziny muzyki techno (Derrick May, Juan Atkins), oraz stare marki komputerów, do których mam pewien sentyment (Commodore, ZX-Spectrum, Amiga, etc...) i, oczywiście, wszechobecny landrynkowy kicz :3
Ewentualnie w epoce wczesnego renesansu, jako alchemik, lub w świecie fantasy jako mag. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 05-09-2007, 09:10
|
|
|
Bajachikoma napisał/a: | Może dziki zachód ? Rewolwery, winchestery i takie takie. Kurcze posztrzelałbym sobie, whisky już było, burdele też (to chyba zawsze było....). Zyłbym szybko umarłbym młodo (mam nadzieje że nie na rozwolnienie :P ) |
Utrata życia, zdrowia, majątku i / lub trwałe kalcectwo anyone? Naprawdę, w takie klimaty nie ma co się pchać (z tego samego powodu, dla którego nikt z nas nie zaciągnie się do Iraku jako najemnik koalicji - mimo, że rekrutują), chyba, że do feroic fantasy, albo czegoś takiego, gdzie mają cudowne eliksiry leczenia i wskrzeszenie. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 05-09-2007, 09:47
|
|
|
Akurat ten pan wydaje się być z niedogodnościami pogodzony, przynajmniej w teorii. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-09-2007, 10:09
|
|
|
Problem w tym, że żyjemy w relatywnie najlepszych czasach. Od ponad 60 lat nie było w Europie wojny o charakterze totalnym, Polska ma się nie najgorzej i jakoś mi nie spieszno, by się przenosić gdzie indziej.
Owszem, jako historyk z wielką przyjemnością skoczyłbym w kilka miejsc, choć problem polega na tym, że szczególnie interesujące mnie epoki do bezpiecznych nie należą. Zawsze można by przenieść się do jakichś majów czy czegoś takiego i kazać się czcić jako Bóstwo. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|