Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
W jakim czasie i cywilizacji chciałbyś żyć |
Wersja do druku |
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 08-08-2007, 22:09 W jakim czasie i cywilizacji chciałbyś żyć
|
|
|
Kiedyś pamietam, że ogladałem film, gdzie urlopowicze wybierali wirtualny świat, w który chcieli żyć. Mój wybór padłby na starożytność, gdzie byłbym Kartagiński kupcem przed wojnami punickimi. Zeglowałbym po morzach i oceanach(podobno dotarli do ameryki południowej, co mnie nawet nie dziwi), aby przewozić do kraju cynę, złoto i kość słoniową. Również marzy mi walczyć pod dowództwem Juliusza Cezara w czasie kampanii Galijskiej i być świadkiem bitwy pod Akcjum. Ciekawe życie też mieli Khmerscy Arystrokaci w 11 wieku N.E. W tym czasie była to milionowa metropolia, gdzie wyższe sfery żyły w nie wyobrażalnym luksusie. Tancerki zaś tańczył taniec brzucha. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 09-08-2007, 08:02
|
|
|
Ze wszystkich dostępnych epok najchętniej urodziłbym się właśnie teraz, tzn. na początku XXI w. Biorąc pod uwagę mój wiek, przypuszczam że dożyję prawdziwych cudów, ale wątpię, czy zdołam z nich skorzystać. Starożytność jest fajna - na krótką metę. Tak do pierwszego bólu zębów... |
|
|
|
|
|
Sakura_chan
Pure Angel
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-08-2007, 12:43
|
|
|
Mam dylemat...
Z jednej strony chciałabym przenieść się do starożytności - Grecja, Egipt, Rzym.
A z drugiej w przyszłość - koniec XXI wieku. |
_________________ To add colour to your boring today
To put magic into your melancholic tomorrow
I have come to change those nonchalant times you spent
Into precious memories
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 09-08-2007, 19:23
|
|
|
Sakura_chan napisał/a: | Z jednej strony chciałabym przenieść się do starożytności - Grecja, Egipt, Rzym. | To się tak fajnie mówi.
A gotowa jesteś na możliwość zostania niewolnicą, bądź przedmiotem handlu ze strony rodziców?
A ile razy miałaś rozmaite grypy i katary, i czy bierzesz pod uwagę że w tamtych czasach każda poważniejsza infekcja mogła skończyć się śmiercią? Przecież jeszcze niewiele ponad sto lat temu nie było ani polopiryny, ani witamin, ani tym bardziej antybiotyków.
A awitaminoza była czymś powszechnym... infekcje rozchodzące się z gnijących dziąseł i psujących się zębów były dość częstą przyczyną bolesnej śmierci - czego dowodzą badania mumii, także tych należących do faraonów.
Właśnie, mydła też nie było.
Ale cóż tu wiele mówić, jeszcze w XVIIw i później na co większych dworach europy panowała taka wszawica, że ozdobny młoteczek do rozgniatania wszy był obowiązkowym elementem "wyposażenia" każdej szanującej się damy dworu...
Nie, przeszłość mnie zdecydowanie nie interesuje.
Przyszłość, jak najbardziej. Ale dobrze mi z tym kim jestem, więc mogę na tą przyszłość zwyczajnie poczekać.
Z drugiej strony, wielce pokuśliwa wydaje mi się rola jakiegoś Abh-a w świecie Crest of the Stars... najlepiej jednak w którejś z Ga Lartïéc, ewentualnie, gdzieś wśród bhodac, bo raczej nie wśród pozostałych simh. Ma się te wymagania ;) |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 09-08-2007, 19:42
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Właśnie, mydła też nie było. |
Nie mówiąc już o powszechnej wszawicy, na którą jedyną metodą było oblepianie włosów gliną i suszenie na afrykańskich słońcu, aż zmienią się w coś w rodzaju cegły.
Jako historyk z wykształcenia wybrałbym tzw. Zachód pierwszej połowy XXI wieku. Jeśli mógłbym wybierać w innych uniwersach, to zdecydowałbym się na jakieś, silnie bajkowe fantasy. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 09-08-2007, 19:57
|
|
|
Trudno by mi było się rozstać z pewnymi dobrami współczesnymi, ale rodząc się wcześniej nawet bym nie wiedziała o ich istnieniu, wiec żałowanie czegoś czy tęsknota za czymś nie wchodziłyby w grę. Problem w tym jednak, że jeśliby tak było to nie pamiętałabym też, że chciałam w tych czasach żyć i że z książek niezmiernie mi sie one podobały. Paragraf 22.
W jakichkolwiek czasach bym nie żyła zawsze by to były "nie te" czasy. Jedynym wyjściem byłoby tylko i wyłącznie właśnie takie, wspomniane przez Caladana, wirtualne wybieranie świata: nie na zawsze, ale na "pomieszkanie sobie", pozwiedzanie (oczywiście z zachowaniem pełnej wiedzy o współczesności) i do domciu. Acha, i duuuży plecak...tfu, torba (z plecakiem to by mnie zamknęli), by się przydała. W końcu trzeba zabrać ze sobą ten zapas mydła :3 |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 11-08-2007, 20:19
|
|
|
Minimum teraźniejszość. Bez laptopa ani rusz ^^ (o innych istotnych zdobyczach cywilizacji nawet wspominać nie będę bo inni już to zrobili) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
ronin
|
Wysłany: 11-08-2007, 22:53
|
|
|
bez anime?, tanuka? netu, konsoli, kompa.....
ee nie, wole zostac tutaj ;) |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 11-08-2007, 23:34
|
|
|
ronin napisał/a: | bez anime?, tanuka? netu, konsoli, kompa..... |
Jestem skłonny zamienić te rzeczy na umiejętność rzucania czarów Arcane 9 poziomu jak Czarodziej 20 LVL, przynależność do zakonu czarnych szat, zdaną próbę, wieczną młodość, dostęp do zaklęć i przedmiotów magicznych z Book of Erotic Fantasy, własną wieże magiczną z samoodnawialnym haremem, położoną na prywatnym planie, dostęp do wybranych przedmiotów magicznych, smoka marki czerwony great wyrm do prywatnego użytku, oraz zestawu czarów wedle mojego wyboru (ale jestem sprytny: zaklęcie Brama i z powrotem mam Net, Kompa i Tanuka. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Takius-kun
Dołączyła: 10 Sie 2007 Skąd: się biorą dzieci? Status: offline
|
Wysłany: 12-08-2007, 10:42
|
|
|
Starozytna Japonia. No wiecie byłabym cesarzową i wszytko bym miała. Normalnie
cacy - cacy. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 12-08-2007, 11:53
|
|
|
W sumie jakbym urodził się jakieś 10 czy 20 lat wcześniej, to nie byłoby źle, tamte czasy miały swój klimacik ^^. Jednak dobrze mi jest teraz, tylko infrastruktura w naszym kraju mogłaby być lepsza.
Wiem, brzmi to trochę jak słowa człowieka bez wyobraźni, ale tą wolę zachować na lepsze okazje :P. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 12-08-2007, 12:24
|
|
|
Jak powiedziano wcześniej - o wiele za dużo wiem o dawnych epokach, by chcieć tam mieszkać (może gdybym był zdrowy jak koń, silny jak byk i potrafił szablą wypatroszyć komara pasowałaby mi kariera napoleońskiego wojaka - życie krótkie, ale zabawne). Światy fantasy raczej też mnie nie kręcą - orkowie i heretycy, mordowani za pośrednictwem komputera, nie śmierdzą i nie obrażają.
Cytat: |
Jestem skłonny zamienić te rzeczy na umiejętność rzucania czarów Arcane 9 poziomu jak Czarodziej 20 LVL, przynależność do zakonu czarnych szat, zdaną próbę, wieczną młodość, dostęp do zaklęć i przedmiotów magicznych z Book of Erotic Fantasy, własną wieże magiczną z samoodnawialnym haremem, położoną na prywatnym planie, dostęp do wybranych przedmiotów magicznych, smoka marki czerwony great wyrm do prywatnego użytku, oraz zestawu czarów wedle mojego wyboru |
Wypowiedz "lla illacha illa llachu" i wysadź się pod ambasadą Wielkiego Szatana. Wedle niektórych powinno wystarczyć.
Cytat: |
W sumie jakbym urodził się jakieś 10 czy 20 lat wcześniej, to nie byłoby źle, tamte czasy miały swój klimacik ^^. |
... You mean klimacik PRL? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 12-08-2007, 13:26
|
|
|
Zapomniałem oczywiście dodać, że broń Boże w Układzie Warszawskim. Japonia, może Stany, ostatecznie Hiszpania lub Francja, ale najchętniej chyba to pierwsze ^^.
Ysen, nie wspominaj mi tu nawet PRLu, chyba mnie nie posądzasz o masochizm? :P |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Ari
Livin' la Vida Loca
|
Wysłany: 12-08-2007, 16:17
|
|
|
chciałbym zobaczyć meteoryt wielkości teksasu niszczący naszą planetę, mam nadzieje że dożyję :) siedziałbym na łące w miejscu wyliczonym przez naukowców i czekał na ten ostatni widok w moim życiu |
_________________ http://peacegrenade.wordpress.com/ |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 12-08-2007, 18:19
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Jak powiedziano wcześniej - o wiele za dużo wiem o dawnych epokach, by chcieć tam mieszkać |
Tutaj mógłym sie przyczepić, bo nadal nie wyjaśniono wielu rzeczy. Znamy mała cząstkę naszej historii, która może być żle zintrepetowana lub nie pasuje do naszej rzeczywistości. Nadal czekam na odpowiedż kiedy zbudowano Piramidę w Bośni. Naraz zrobiło sie cicho o tym wydarzeniu.
wa-totem napisał/a: | A awitaminoza była czymś powszechnym... infekcje rozchodzące się z gnijących dziąseł i psujących się zębów były dość częstą przyczyną bolesnej śmierci - czego dowodzą badania mumii, także tych należących do faraonów |
żenili sie między sobą, co powodowało choroby genetyczne, a biedacy nie mieli funduszy, aby dobrze sie odżywiać. Całę społęczeństwo bardziej było kapitalistyczne niż teraz.
wa-totem napisał/a: | Właśnie, mydła też nie było |
Za to były olejki, ale jedynie dla bogaczy. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|