FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Krwiodawstwo
Wersja do druku
Eire Płeć:Kobieta
Jeż płci żeńskiej

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-09-2007, 14:35   Krwiodawstwo

W skrócie- czy oddajemy/ oddawalibyśmy krew?
Krew może oddać każda zdrowa dorosła osoba. W mojej szkole działa kółko krwiodawców i z roku na rok zapotrzebowanie jest coraz większe, ale mimo to krwi ciągle brakuje, zarówno tej przytaczanej bezpośrednio jak i służącej do produkcji leków.
Czy ktoś z nas oddawał/zamierza oddać krew? Zabieg trwa pół godziny jest całkowicie bezbolesny. Pobraną krew organizm jest w stanie nadrobić w ciągu kilku godzin, zaś oddana ilość może kilku osobom uratować życie.

Numer Gadu-Gadu
1018596

Numer ICQ
Irian Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 06-09-2007, 15:35   

A przy tym dostaje się czekoladę :>

Niestety, wbrew temu, co Eire napisała, nie każda zdrowa dorosła osoba może oddawać krew. Przeszkodą jest... zbyt niska waga. Nie wiem, czy wszędzie, ale w Gdańsku limit wynosi 55 kilogramów. Co oznacza, że się nie łapię, trzy kilo mi brakuje. A sprawdzają, niestety. Ponoć w Polsce jest niedobór krwiodawców, niby każdą pomoc przyjmują, a mi nie pozwolili oddawać. :/

Shinigami-san Płeć:Kobieta
Straszny Pan Morderca

Grupy:
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 06-09-2007, 15:40   

Ja bym chciała oddać krew, od dwóch lat u nas w szkole jest organizowana "zbiórka" krwi. O ile wiem nie ma zadnych limitów, poza tym ze trzeba być dorosłym. Ja jeszcze rok i się będę łapać ^^

Numer Gadu-Gadu
1097863
Eire Płeć:Kobieta
Jeż płci żeńskiej

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-09-2007, 15:53   

Irian Baratai napisał/a:
Przeszkodą jest... zbyt niska waga.

W stosunku do budowy ciała.
Krwiodawca musi być osobą zdrową nie tylko ze względu ryzyko zakażenia innej osoby ale także dla własnego bezpieczeństwa.
Wagę ciała mierzy sie proporcjonalnie do wzrostu i budowy- dla osoby niedożywionej/ z anemią(proszę się nie śmiać, zdarza się, ze na 10 chętnych do oddania dziewcząt połowa odpada z tego powodu) pobranie krwi byłoby zbyt wielkim wydatkiem.
PS. Czekolada jest, do wyboru - mleczna, gorzka, z orzechami, rodzynkami. Dodatkowo litr soku i pół kilo szynki konserwowej, raz do roku kalendarz z Kropelką.

Numer Gadu-Gadu
1018596

Numer ICQ
blitzshuster Płeć:Mężczyzna
nikopol

PostWysłany: 31-08-2008, 02:07   

Oddawanie krwi i tak nikogo nie wybawi z cierpienia;), ale mysle, ze mimo to warto wspomoc innych oddajac cos z siebie jak krew np. Troche to zawsze pomoze, czemu by nie:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Shizuku Płeć:Kobieta
Trochę poza sobą

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 31-08-2008, 15:00   

Ja zamierzam oddać krew. Niestety dopiero za rok będe mogła, gdy skończę 18 lat. Zastanawiałam się czy nie zostać honorowym krwiodawcą, czyli, że krew oddaje się regularnie z tego co wiem. Mój wujek jest kimś takim.

Numer Gadu-Gadu
636349
reika Płeć:Kobieta

PostWysłany: 01-09-2008, 12:27   

W moim mieście krwiodawstwo jest podstępne. Rozdają pyszną czekoladę (z wiórkami kokosowymi jest nie do przebicia!!), której nie można dostać później w żadnym z miejscowych sklepów. Są dwa wyjścia.. Spojrzeć przymilnie na osobnika, który wychodzi z zaklejoną rączką i reklamówką lub samemu nadstawić łapę. Mój dar przekonywania definitywnie zmusza do zakasania rękawów ;)

Ze swojej strony potwierdzam, że to nie boli. Panie pielęgniarki są bardzo miłe. Jeżeli robi się słabo, dźwigają nogi do góry, otwierają okno i wszystko mija jak ręką odjął. W poczekalni też jest bardzo miłe towarzystwo. W dniu oddawania krwi dostaje się zwolnienie z pracy czy lekcji. Jeżeli ktoś się upomni, zwracany jest także koszt za dojazd i powrót ze szpitala.

Shizuku napisał/a:
Zastanawiałam się czy nie zostać honorowym krwiodawcą, czyli, że krew oddaje się regularnie z tego co wiem.

Każdy kto odda krew przynajmniej raz staje się honorowym dawcą. :)
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5558565
alex Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 01-09-2008, 14:50   

Ja także nie
reika napisał/a:

Shizuku napisał/a:

Zastanawiałam się czy nie zostać honorowym krwiodawcą, czyli, że krew oddaje się regularnie z tego co wiem.

Każdy kto odda krew przynajmniej raz staje się honorowym dawcą. :)

Z tego co wiem legitymację honorowego dawcy krwi dostaje się dopiero przy oddaniu jakiejś ilości krwi. Co nie zmienia faktu że oddanie jeden raz też jest "honorowe". Honorowi dawcy krwi (tacy z legitymacją) mają bezpłatne przejazdy komunikacją miejską (tak jest przynajmniej w Warszawie)
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
9658503
de99ial Płeć:Mężczyzna
Big Bad Wolf

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 01-09-2008, 15:02   

Mi legitke dali za pierwszym razem.

Oddaję, ale już teraz jakiś czas upłynął - trzeba by się wybrać po te nowe czekolady ;)

http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
blitzshuster Płeć:Mężczyzna
nikopol

PostWysłany: 01-09-2008, 15:27   

reika:

Cytat:
Ze swojej strony potwierdzam, że to nie boli.

Ale taka igla - niczym gwozdz - w zyle moze niektorych zrazic, no chocby lekko...xD

Cytat:
Panie pielęgniarki są bardzo miłe. Jeżeli robi się słabo, dźwigają nogi do góry, otwierają okno i wszystko mija jak ręką odjął.

Chlopcow traktuja czasem surowiej, ale jest wtedy zabawniej;)

Cytat:
W poczekalni też jest bardzo miłe towarzystwo.

Zwlaszcza jak wojo przyjdzie krew oddawac...

Cytat:
W dniu oddawania krwi dostaje się zwolnienie z pracy czy lekcji.

Gleboka zaleta (nawet gwozdz w zyle - no struggle enymoo')

Poza tym czekoladki spoko, sniadania tez daja. W Anglii np. raczej nic nie daja.
Powrót do góry
Rabit Płeć:Mężczyzna
???? ???

PostWysłany: 01-09-2008, 15:34   

Oddawałem krew przez jakiś czas(oddałem 3,115 Litra), ale przestałem jeść słodycze więc jakoś nie ciągnie mnie teraz do oddawania krwi :)
Ps. Dobrze wykonane wkłucie nie boli i nie zostawia blizny ale zdarzają się wpadki pielęgniarek np. przekłucie żyły :/

PostWysłany: 01-09-2008, 16:18   

alex napisał/a:
Z tego co wiem legitymację honorowego dawcy krwi dostaje się dopiero przy oddaniu jakiejś ilości krwi.

Za oddanie większych ilości krwi dostaje się odznaczenia. Ale to przy dużych ilościach, chyba 15 czy nawet 20 litrów. Wtedy można jeździć za darmo, będąc tzw. zasłużonym honorowym dawcą ;)
A legitymację, czyli tzw. krewkartę, dostaje się po pierwszym razie, czasem po drugim.
Rabit napisał/a:
Ps. Dobrze wykonane wkłucie nie boli i nie zostawia blizny ale zdarzają się wpadki pielęgniarek np. przekłucie żyły :/

Ale to też nie jest taka wielka tragedia. Czasem sobie w ogóle nie trafią. Od tego się nie umiera (o ile igła jest czysta, no i o ile pielęgniarka też :P)
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5558565
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 01-09-2008, 18:14   

Może i się nie umiera, ale moje koleżanka z klasy po pobieraniu krwi nie była w stanie używać rąk. Jedna żyła pękła, to pielęgniarka się do drugiej dobiera, rezultat taki sam... Koleżanka miała ogromne siniaki na obydwu rękach jeszcze przez kilka dni ;)

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Noire Płeć:Kobieta
Pomniejszy Inżynier

PostWysłany: 01-09-2008, 19:04   

Moje doświadczenia z krwiodastwa:

Pierwszy raz
Poszłam, zrobili mi badania i zakwalifikowalam się.
Pierwszy raz jak zaczeli mi ciągnac krew pękła mi żyła. Powiedziałam do pielęgniarki "no to ciągnij pani z drugiej ręki". Przestraszona zapytala się mnie 10 razy czy na pewno chce. Po fakcie dostalam standardową paczkę. Przyznaje ze siniec po pęknietej zyle jest niezwykle bolesny i upierdliwy oraz bardzo długo schodzi

Drugi raz
Nie zakwalifikowalam sie bo mialam zbyt malo jakiegos skladnika we krwii

Trzeci raz
Poszłam oddac krew z łapanki. Tzn. przed supermarketem w ktorym byłam ustawil sie wóz do poboru krwii. Przeszlam badania i poszlam oddac krew. W trakcie pobierania zaczelam mdlec, ale ekipa szybko i fachowo podala mi cos na otrzeźwienie. Po zajsciu odpoczelam i poszlam do domu

Następna wizyta pod koniec września ;]

Numer Gadu-Gadu
2120255

PostWysłany: 02-09-2008, 13:35   

Myślę, że mimo ryzyka pęknięć i chybień warto się podjąć oddania krwi. Zwłaszcza mając rzadką grupę.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5558565
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu