FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
  O romantyźmie
Wersja do druku
BOReK Płeć:Mężczyzna

Status: offline
PostWysłany: 09-04-2008, 09:31   

Ras Zielin napisał/a:
z tym nie-rozmawianiem, wcale bym się nie zgodził, bo nie na tym romantyzm polega ^^'

No nie wiem, ja gdy słucham (kogoś, czegoś), to staram się nie przerywać. Chyba że mnie to nie interesuje...

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 09-04-2008, 09:37   

A ja bym prosił założycielkę tematu by sprecyzowała pytanie, bo jak widać nie zawsze wiadomo o co chodzi.

BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 09-04-2008, 10:21   

Ale przecież pytanie jest precyzyjne, zwracam uwagę szczególnie na ostatnie zdanie:
Mai_chan napisał/a:
Ale jaki jest ten współczesny wzorzec? Skoro "Romeo i Julia" - było nie było klasyka literatury miłosnej - nie wzrusza, to co da radę? Jaki utwór, scena, motyw nie podda się złośliwemu komentarzowi?

Podtytułowe "czyli jak nie zabic nastroju" odnosi się pewnie też do konkretnych utworów, a nie do tworzenia odpowiedniej atmosfery podczas spotkania :>. Chodzi zatem o elementy, które gdzieś tam zawarte zamieniają romantyczną scenę w coś zupełnie innego.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Yumiko Płeć:Kobieta
Child Prey

Grupy:
AntyWiP
Lisia Federacja
PostWysłany: 09-04-2008, 16:54   

Możliwe że się na tym nie znam, możliwe że to wina mojego stanu umysłu, który zawładnął nade mną i moją zawartością czaszki kiedy ostatnio czytałam Romea i Julię (zawsze powtarzali że serce nie sługa), jednak ten końcowy wyczyn niezmiernie mi się podobał (pomijając fakt że to było głupie). Jednak za bardziej romantyczny czyn uznałabym wytrwałość Romea do końca bez Juli, nie zwracając uwagi na jakąkolwiek przedstawicielkę płci przeciwnej. Mimo to wydaje mi się że ta ich wytrwałość, walka była niczego sobie, jako że u mnie sprawa wygląda całkiem podobnie. Kto tam chce może mnie ukrzyżować jednak ja muszę przyznać że po przeczytaniu książki (nie wiem jak to wygląda po obejrzeniu może niezbyt ciekawej jakości miusicalu) dochodzę do wniosku że jednak śmiało mogę powiedzieć iż "Romeo i Julia" pozwoliło mi wydobyć z siebie duszę prawdziwej romantyczki. Co nie zmienia faktu że to wszystko działo się zbyt szybko.

"Ale jaki jest ten współczesny wzorzec?" Spotkałam się z osobami, które uważają iż niejakie "High Musical" jest idealnym przykładem czystego romantyzmu i pięknej historii o miłości...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1496242
Shizuku Płeć:Kobieta
Trochę poza sobą

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 09-04-2008, 17:16   

Yumiko napisał/a:
"Ale jaki jest ten współczesny wzorzec?" Spotkałam się z osobami, które uważają iż niejakie "High Musical" jest idealnym przykładem czystego romantyzmu i pięknej historii o miłości...

Możesz powiedzieć o tym wiele, ale to na pewno nie jest romantyczne. Ten film nie przedstawia wzorca współczesnej miłości (przynajmniej taką mam nadzieję). Pokazana jest tam ona baaardzo nieprzekonująco. Jedyne co jest tam fajne to taniec i śpiew, ale reszta leży i kwiczy. Bohaterowie są głebocy jak kałuża na ulicy, a cały film, nie da się ukryć, kiczowaty. Przynajmniej dla mnie. Wiem musicale, nie muszą powalać jakąś niesamowitą filozofią, ale minimalnego poziomu to chyba mogę wymagać.

Numer Gadu-Gadu
636349
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 09-04-2008, 21:21   

Autorka tematu ma czasami problem ze sprecyzowaniem, o co jej chodzi (zwłaszcza, kiedy ją głowa pobolewa, a akurat w chwili zakładania tematu pobolewała), w związku z tym temat zdryfował nie do końca w zamierzonym kierunku. Ale nie szkodzi, i tak ciekawie i parę wniosków udało się wyciągnąć. No nic, zobaczymy, czy teraz uda mi się wysłowić.

W gruncie rzeczy najmniej istotne są dla mnie konkretne "romantyczne" tytuły - nie szukam kolejnej książki do czytania czy filmu do obejrzenia. Zastanawiam się czysto teoretycznie przy okazji ogólnych rozważań nad postrzeganiem miłości w różnych epokach. Doszliśmy już do tego, że model miłości z "Romea i Julii" - na zabój i dosłownie od pierwszego wejrzenia - w dzisiejszych realiach jest po prostu śmieszny i dziecinny. Dodatkowo mając w pamięci romantyczne komedie i inne tforki, które również trudno nazwać "modelowym obrazem miłości" kombinuję, CO w zasadzie współczesna kultura traktuje jak "romantyczną miłość".

Ysen w gruncie rzeczy złapał chyba moją myśl - czyli wyjątkowo uroczy związek w "Pięknej i bestii". Trafia to do mnie głównie dlatego, że:
1. Nie ma miłości od pierwszego wejrzenia (czyt. zauroczenia), tylko stopniowe poznawanie partnera
2. Nie tylko patrzą sobie czule w oczy, ale i pokłócić się potrafią. Ergo - związek jest względnie realistyczny.

Oprócz tego trafiają do mnie obrazki śpiących parek. Nie wiem czemu, jak komuś uda się to zinterpretować, to będzie śmiesznie.

Wyszło chaotycznie, czyli jak zwykle...

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
ronin Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 10-04-2008, 11:15   

Romantyzm - stan zagubienia racjonalnego (czesto bardzo niebezpieczny),
osiagany za pomoca roznych rodzajow uzywek dopingujacych (takze pochodzenia naturalnego). Stan ten (czesto wmagany przez plec zenska) jest osiagany przez mezczyzn, w celu utworzenia zwiazku emocjonalnego, lub tez by przeciwdzialac jego updakowi.
Mowiac najprosciej, facet staje sie romantyczny kiedy chce "zdobyc" kobiete, ewentualnie kiedy chce go ona rzucic.
(ot wpieniam feministki)
;)
Powrót do góry
Yumiko Płeć:Kobieta
Child Prey

Grupy:
AntyWiP
Lisia Federacja
PostWysłany: 10-04-2008, 13:35   

Shizuku napisał/a:
Możesz powiedzieć o tym wiele, ale to na pewno nie jest romantyczne.

Dlatego podałam to za denny przykład...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1496242
Ari Płeć:Mężczyzna
Livin' la Vida Loca

PostWysłany: 21-04-2008, 08:10   

Eeee dla mnie romantyzm to gatunek w sztuce, który kreowali wątli, rozchwiani emocjonalnie, popadający z używki w używkę (by się jeszcze bardziej 'rozechwiać'), ludzie , którzy mimo wieku wciąż mieli predyspozycje do zachowania się jak nastolatka na wiosnę.

Strasznie ich lubię za ten rozmach, jednak oderwanie od rzeczywistości mieli przesadne.

cała reszta, to co jest teraz to... spontaniczność, zerwanie dziewczynie kwiatka, schowanie się pod drzewem kiedy pada, przyniesienie koszyczka truskawek i inne takie ;)

Numer Gadu-Gadu
9986661
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Odpowiedz do tematu