Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Japońska zastawa stołowa |
Wersja do druku |
Norrc 

Dołączył: 22 Kwi 2008 Skąd: 西 Status: offline
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 29-08-2008, 10:19 Japońska zastawa stołowa
|
|
|
Od dłuższego czasu chciałem sprawić sobie komplet japońskich miseczek, półmisków, talerzyków, małych misek do sosu etc. Są może wśród jenotów osoby zainteresowane kuchnia japońską? Dokładniej - co musi zawierać zestaw, żeby był w pełni użyteczny?
Ja wiem tylko o misce do ryżu, miseczce na sos, długim półmisku na rybę oraz talerzyku/misce na "danie główne" czyli warzywa lub mięso. No i oczywiście podstawka pod pałeczki.
Proszę, wypiszcie co jeszcze musi zawierać komplet, żebym mogł gotować większość dań z wysp, a potem mieć je na czym porządnie zjeść.
Mile widziane będą odnośniki do sklepów sprzedających takie specyfiki. No i zachowajcie umiar cenowy, to nie mają być antyki.
PS. Zabieram się za kupienie pudełka do bento. Jakieś pomysły? Jakie duże, ile przegródek, z jakiego materiału, gdzie kupić? |
_________________
 |
|
|
|
 |
Zegarmistrz 

Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 29-08-2008, 11:04
|
|
|
Norrc napisał/a: | roszę, wypiszcie co jeszcze musi zawierać komplet, żebym mogł gotować większość dań z wysp, a potem mieć je na czym porządnie zjeść. |
Żeby gotować większość dań z wysp będziesz potrzebował
- woka lub zestawu głęboka patelnia (najlepiej o okrągłym dnia) + garnek do gotowania zup
- drewnianej wkładki do woka do gotowania na parze lub garnka do gotowania na parze
- grilla elektrycznego z blachą do smażenia
- matki do sushi
- zestawu dość specyficznych, ostrych jak brzytwa noży (choć zapewne na takim poziomie umiejętności, jak twój czy mój wystarczą ci zwykłe noże kuchenne)
Zanim zaczniesz gotować po japońsku i obkupisz się w zestaw akcesoriów upewnij się, czy na pewno ta kuchnia ci smakuje. Posiada ona bardzo odmienny zestaw smaków od kuchni europejskiej, amerykańskiej i większości azjatyckich. Różni się też podejściem do jedzenia. Nie da się też ukryć, że jest mniej treściwa i zwyczajnie nieprzystosowana dla wielkiego europejczyka.
Inna sprawa to składniki. Używa się w większości świeżych, często egzotycznych i niespotykanych. O ile np. potrawę chińską lub indyjską możesz bez problemu przyrządzić z tego, co znajdziesz w sklepie osiedlowym, ewentualnie tylko dodając coś niespotykanego to w wypadku kuchni japońskiej nie masz na to szans. Co więcej wszystkie produkty muszą być najwyższej jakości. Jeśli nie są, to to po prostu mija się z celem.
Typowe, japońskie danie może wyglądać tak: odrobina ryżu, na niej krewetka, wszystko przewiązane paskiem wodorostów. Do tego miseczka sosu sojowego, odrobina wasabi i plasterek marynowanego imbiru. To potrafi być naprawdę smaczne! Tyle że, jak użyjesz kiepskich, mrożonych krewetek, normalnego, sklepowego ryżu (wbrew pozorom - ryż też ma smak) albo sosu sojowego za 3 złote, to to zwyczajnie mija się z celem, bo wyjdzie ci coś paskudnego. W wielu innych kuchniach możesz sobie pozwolić na kiepskie albo średnie składniki, bo w procesie przygotowywania potrawy zmieniasz ich smak. Ugotujesz, przyprawisz, dodasz warzyw i masz danie palce lizać. To, co mam w szafce wystarczy, by nawet z zupki chińskiej, kartofla i jajka zrobić super - żarcie. Kiedy serwujesz surową rybę prawie bez żadnych dodatków tak się nie da.
Kolejna rzecz: estetyka wykonania. Pod względem ilości użytych składników, zapachu etc. kuchnia japońska jest bardzo uboga. Dania MUSZĄ zachęcać do zjedzenia swoim wyglądem. Przykładowo danie japońskie może wyglądać tak: paski surowej ryby i do tego paski surowej rzodkwi. To naprawdę musi zostać starannie przygotowane, żeby zachęcić kogoś do zjedzenia tego. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|