FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
  Słowniczek tanuczo-polski
Wersja do druku
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-01-2009, 16:10   

Damn, nie czytałem tego ;p

Mimo wszystko - czemu czczone tutaj jest pośrednie bóstwo, zamiast Najpotężniejszego? :]

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 06-01-2009, 16:17   

Bo Cthulu w całym cthulistycznym uniwersum wcale nie jest najpotężniejszy, roi się tam wręcz od bytów znacznie od niego silniejszych i starszych (Król w Żółci, Azatoth czy Vorvadoss). Cthulu miał po prostu lepszy PR.

Mała poprawka, na Tanuki nie czci się Hastura, w końcu mamy własny panteon. Hastur po prostu przypełzł, przyzwany masowym wymawianiem jego imienia (zapoczątkowanym cytatem z prastarego MiMa) i trzyma się z nami.
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 06-01-2009, 16:19   

AFAIK Hastur jest mniej więcej równoważny Cthulhu. Cieszy się natomiast niewątpliwie większym autorytetem, zapewne ze względu na otaczający zielonego i mackowatego merchandising - Chibi Cthulhu, Pokecthulhu, Cthulhu Plushie, Hello Cthulhu i cholera wie co jeszcze zdecydowanie psują image.

Ontopic: Można by w sumie napisać coś o Maskotce...

Cytat:
roi się tam wręcz od bytów znacznie od niego silniejszych i starszych (Król w Żółci, Azatoth czy Vorvadoss)

Król w Żółci to "tylko" awatar Hastura.

Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-01-2009, 16:47   

Właśnie, wracając do tematu, to też mam kilka propozycji:

Patriarcha
Język Polski: Patriarcha - w chrześcijaństwie hierarchia Kościoła, zwierzchnik metropolitów, rządzący określonym przez prawo kanoniczne patriarchatem. (by wikipedia.pl)
Język Tanuczany: Użytkownik "kic"
"Pewna Grupa"
Język Polski: wskazanie pewnej wyszczególnionej grupy, określenie której dokładnie jest niemożliwe bez odpowiedniego kontekstu.
Język Tanuczany: Użytkownicy zgrupowani w multiświatowej organizacji MAC
Synonimy: Kościół, "Wiadomo kto" (uwaga, może to być także synonim do "Patriarcha"), "Ci co zawsze".

Z pojęć dotyczących forum tematycznego to chyba wszystko, inne terminy jakie mi przychodzą do głowy są już raczej powiązane stricte z multiświatem.

W końcu forum tworzą różni użytkownicy, to i terminy są różne ;p

Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 06-01-2009, 16:54   

Pytanie tylko, jak długo to pozostanie aktualne... To znaczy, to, o czym do tej pory pisałam, jest nadal w obiegu, nawet jeśli minęło sporo czasu, ale tak naprawdę jest wiele powiedzeń, grup i zjawisk (Ewcia albo BOZ, anyone?), które skryły się w pomroce dziejów i o których pamięta już bardzo niewiele osób, albo w każdym razie które nie mają już żadnego zastosowania na forum...

Co do wspomnianej Maskotki - można, ale to by wymagało także zdefiniowania Herbaciarni. Mogę to zrobić, w sumie jest prywatna, ale jej istnienie nie jest tajne...

Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-01-2009, 16:58   

Avellana - to nie problem, wystarczy aktualizować temat :)

Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 06-01-2009, 17:00   

A, coś znalazłem :)

Kaloryfer - klatka piersiowa prawdziwego bizona. Pochodzi prawdopodobnie od żeberek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 06-01-2009, 17:03   

Zwracam jednakowoż uwagę, że w żadnym miejscu na forum członkowie MAC nie byli określani jako "wiadomo kto" czy "ci co zwykle", a nawet jako "pewna grupa". Raczej jako MACanci.

A skoro o "wiadomo kim", to kusi mnie wspomnieć o Anfanie, jako o pewnym niepowtarzalnym symbolu...

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-01-2009, 17:04   

Mai_chan, nie chce mi się szukać daleko, więc z ostatnich - temat "Zuo".

Lady of Autumn

PostWysłany: 06-01-2009, 17:08   

Powiem w ten sposób: aby uniknąć dyskutowania, od jakiego zakresu użycia zaczyna się jenoci mem, myślę, że można takie hasło dopuścić (chociaż byłabym wdzięczna, gdyby je skonstruować raczej na wzór tych podawanych przeze mnie, żeby format był jednolity). Jednak przyznam, że ja również zupełnie nie kojarzę tych określeń, chociaż forum czytam w całości.

Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 06-01-2009, 17:10   

Obawiam się, że Mai ma rację. Nie wydaje mi się by członkowie MAC wyrażali się o sobie per "Pewna Grupa", a wśród osób niezrzeszonych z takim określeniem w ogóle się nie spotkałem. Natomiast fakt - "MACanci" to dość popularny termin i można go dodać do słowniczka jeśli Wam zależy.

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 06-01-2009, 17:12   

A nie lepiej dla świętego spokoju trochę poczekać? Jakieś kilka miesięcy chociaż, tak, aby się przekonać, czy to wszystko będzie żyło w świadomości powszechnej i w naszym języku. Może to ponadto wywołać precedens wpisywania do słownika wszystkich memów z multiświata.
Powrót do góry
Lady of Autumn

PostWysłany: 06-01-2009, 17:18   

Poszukiwanie frazy "pewna grupa" za ostatni rok wskazało temat bieżący, Życie jest piękne oraz Chemiczną kastrację dla pedofilów... Oczywiście można też poszukać frazy w odmianie, ale tego mi się chwilowo nie chciało robić.

Mam natomiast pomysł, żeby - jeśli komuś się chce bawić - założyć analogiczny temat w Multiświecie, dla rzeczy czysto Multiświatowych (takich jak Drzewko, Twierdza czy inne Zamczysko, a także grupy). Oczywiście są rzeczy, takie jak wspominana Herbaciarnia, które z tych czy innych przyczyn przekraczają granice Multiświata - one mogą się znaleźć w tym słowniczku.

...I wiecie co? Crack mnie udusi, to pewne, ale w obecnej chwili ISTNIEJE możliwość zrobienia z tego pełnowymiarowego słowniczka, podczepionego pod nasz Słownik. Wystarczy odpowiednio otagować hasła i sprawić, że nie będą się wyświetlać, gdzie nie trzeba.

Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 06-01-2009, 17:21, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-01-2009, 17:21   

To była tylko sugestia odnośnie tematu. Jeżeli uważacie, że nie pasuje, to nie zamierzam się przy niej upierać. To zbyt błachy temat, aby prowadzić w nim dyskusje.

Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 06-01-2009, 17:21   

No właśnie ja proponuję raczej nie wpisywać tu określeń z Multiświata. To trochę takie "forum w forum", używane tam określenia są szerzej nie znane nie bawiącym się użytkownikom. Herbaciarnię jeszcze kojarzę (ale raczej z powieści Miyi, nie z forum), ale Maskotki już nie, a jeżeli MACanci to i WIP, i AntyWIP, i może jeszcze AGENDA (a kto to pamięta? Ja tylko dlatego, że grzebałem w Archiwum).
Ale osobny temat na Mulitświecie jak najbardziej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu