Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Słowniczek tanuczo-polski |
Wersja do druku |
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 06-01-2009, 16:10
|
|
|
Damn, nie czytałem tego ;p
Mimo wszystko - czemu czczone tutaj jest pośrednie bóstwo, zamiast Najpotężniejszego? :] |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-01-2009, 16:17
|
|
|
Bo Cthulu w całym cthulistycznym uniwersum wcale nie jest najpotężniejszy, roi się tam wręcz od bytów znacznie od niego silniejszych i starszych (Król w Żółci, Azatoth czy Vorvadoss). Cthulu miał po prostu lepszy PR.
Mała poprawka, na Tanuki nie czci się Hastura, w końcu mamy własny panteon. Hastur po prostu przypełzł, przyzwany masowym wymawianiem jego imienia (zapoczątkowanym cytatem z prastarego MiMa) i trzyma się z nami. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 06-01-2009, 16:19
|
|
|
AFAIK Hastur jest mniej więcej równoważny Cthulhu. Cieszy się natomiast niewątpliwie większym autorytetem, zapewne ze względu na otaczający zielonego i mackowatego merchandising - Chibi Cthulhu, Pokecthulhu, Cthulhu Plushie, Hello Cthulhu i cholera wie co jeszcze zdecydowanie psują image.
Ontopic: Można by w sumie napisać coś o Maskotce...
Cytat: | roi się tam wręcz od bytów znacznie od niego silniejszych i starszych (Król w Żółci, Azatoth czy Vorvadoss) |
Król w Żółci to "tylko" awatar Hastura. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 06-01-2009, 16:47
|
|
|
Właśnie, wracając do tematu, to też mam kilka propozycji:
Patriarcha
Język Polski: Patriarcha - w chrześcijaństwie hierarchia Kościoła, zwierzchnik metropolitów, rządzący określonym przez prawo kanoniczne patriarchatem. (by wikipedia.pl)
Język Tanuczany: Użytkownik "kic"
"Pewna Grupa"
Język Polski: wskazanie pewnej wyszczególnionej grupy, określenie której dokładnie jest niemożliwe bez odpowiedniego kontekstu.
Język Tanuczany: Użytkownicy zgrupowani w multiświatowej organizacji MAC
Synonimy: Kościół, "Wiadomo kto" (uwaga, może to być także synonim do "Patriarcha"), "Ci co zawsze".
Z pojęć dotyczących forum tematycznego to chyba wszystko, inne terminy jakie mi przychodzą do głowy są już raczej powiązane stricte z multiświatem.
W końcu forum tworzą różni użytkownicy, to i terminy są różne ;p |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-01-2009, 16:54
|
|
|
Pytanie tylko, jak długo to pozostanie aktualne... To znaczy, to, o czym do tej pory pisałam, jest nadal w obiegu, nawet jeśli minęło sporo czasu, ale tak naprawdę jest wiele powiedzeń, grup i zjawisk (Ewcia albo BOZ, anyone?), które skryły się w pomroce dziejów i o których pamięta już bardzo niewiele osób, albo w każdym razie które nie mają już żadnego zastosowania na forum...
Co do wspomnianej Maskotki - można, ale to by wymagało także zdefiniowania Herbaciarni. Mogę to zrobić, w sumie jest prywatna, ale jej istnienie nie jest tajne... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 06-01-2009, 16:58
|
|
|
Avellana - to nie problem, wystarczy aktualizować temat :) |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:00
|
|
|
A, coś znalazłem :)
Kaloryfer - klatka piersiowa prawdziwego bizona. Pochodzi prawdopodobnie od żeberek. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:03
|
|
|
Zwracam jednakowoż uwagę, że w żadnym miejscu na forum członkowie MAC nie byli określani jako "wiadomo kto" czy "ci co zwykle", a nawet jako "pewna grupa". Raczej jako MACanci.
A skoro o "wiadomo kim", to kusi mnie wspomnieć o Anfanie, jako o pewnym niepowtarzalnym symbolu... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:04
|
|
|
Mai_chan, nie chce mi się szukać daleko, więc z ostatnich - temat "Zuo". |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:08
|
|
|
Powiem w ten sposób: aby uniknąć dyskutowania, od jakiego zakresu użycia zaczyna się jenoci mem, myślę, że można takie hasło dopuścić (chociaż byłabym wdzięczna, gdyby je skonstruować raczej na wzór tych podawanych przeze mnie, żeby format był jednolity). Jednak przyznam, że ja również zupełnie nie kojarzę tych określeń, chociaż forum czytam w całości. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:10
|
|
|
Obawiam się, że Mai ma rację. Nie wydaje mi się by członkowie MAC wyrażali się o sobie per "Pewna Grupa", a wśród osób niezrzeszonych z takim określeniem w ogóle się nie spotkałem. Natomiast fakt - "MACanci" to dość popularny termin i można go dodać do słowniczka jeśli Wam zależy. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:12
|
|
|
A nie lepiej dla świętego spokoju trochę poczekać? Jakieś kilka miesięcy chociaż, tak, aby się przekonać, czy to wszystko będzie żyło w świadomości powszechnej i w naszym języku. Może to ponadto wywołać precedens wpisywania do słownika wszystkich memów z multiświata. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:18
|
|
|
Poszukiwanie frazy "pewna grupa" za ostatni rok wskazało temat bieżący, Życie jest piękne oraz Chemiczną kastrację dla pedofilów... Oczywiście można też poszukać frazy w odmianie, ale tego mi się chwilowo nie chciało robić.
Mam natomiast pomysł, żeby - jeśli komuś się chce bawić - założyć analogiczny temat w Multiświecie, dla rzeczy czysto Multiświatowych (takich jak Drzewko, Twierdza czy inne Zamczysko, a także grupy). Oczywiście są rzeczy, takie jak wspominana Herbaciarnia, które z tych czy innych przyczyn przekraczają granice Multiświata - one mogą się znaleźć w tym słowniczku.
...I wiecie co? Crack mnie udusi, to pewne, ale w obecnej chwili ISTNIEJE możliwość zrobienia z tego pełnowymiarowego słowniczka, podczepionego pod nasz Słownik. Wystarczy odpowiednio otagować hasła i sprawić, że nie będą się wyświetlać, gdzie nie trzeba. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere...
Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 06-01-2009, 17:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:21
|
|
|
To była tylko sugestia odnośnie tematu. Jeżeli uważacie, że nie pasuje, to nie zamierzam się przy niej upierać. To zbyt błachy temat, aby prowadzić w nim dyskusje. |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:21
|
|
|
No właśnie ja proponuję raczej nie wpisywać tu określeń z Multiświata. To trochę takie "forum w forum", używane tam określenia są szerzej nie znane nie bawiącym się użytkownikom. Herbaciarnię jeszcze kojarzę (ale raczej z powieści Miyi, nie z forum), ale Maskotki już nie, a jeżeli MACanci to i WIP, i AntyWIP, i może jeszcze AGENDA (a kto to pamięta? Ja tylko dlatego, że grzebałem w Archiwum).
Ale osobny temat na Mulitświecie jak najbardziej. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|