Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Słowniczek tanuczo-polski |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:25
|
|
|
Teukros - Maskotkę Herbaciarni podałem, gdyż dawniej Herbaciarnią był forumowy chat, będący obecnie kanałem ircowym redakcji. Choć nie wykluczam, że obecnie pływa w basenie pokoju tanuki.pl ;P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:26
|
|
|
Ysengrinn, ale ja po prostu nie wiem (tak naprawdę nie wiem), czym jest Maskotka. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:29
|
|
|
Oj... Jednak to napiszę, najwyżej będziemy musieli ustawić bota wykopującego nieproszonych gości. Właśnie dlatego pisałam, że Herbaciarnia to określenie bardzo, bardzo niejednoznaczne.
Blue Haven, Herbaciarnia, BH - a) miejsce z opowiadań Miyi, b) Multiświatowa siedziba grupy WiP, c) nazwa pokoju czatowego (dawniej) oraz kanału redakcyjnego (obecnie). Historia: Blue Haven, herbaciarnia pełniąca centralną rolę w opowiadaniach Miyi, stała się podstawą założonego na forum tematu, który z kolei pełnił funkcję "siedziby" grupy WiP. Tę samą nazwę wykorzystała Miya, zakładając pokój dyskusyjny w serwisie Polczat, oryginalnie mający służyć komentowaniu jej bloga. Pokój ten z czasem stał się nieoficjalnym miejscem spotkań użytkowników forum. Znacznie później, z czystego przyzwyczajenia, tak samo nazwany został kanał IRC. Obecnie, w związku z powstaniem i rozwojem kanału #tanuki.pl, kanał Blue Haven jest prywatnym kanałem redakcyjnym, na który wstęp ma tylko redakcja oraz osoby zaproszone. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 06-01-2009, 18:47
|
|
|
Cytat: | Tę samą nazwę wykorzystała Miya, zakładając pokój dyskusyjny w serwisie Polczat, oryginalnie mający służyć komentowaniu jej bloga. |
Obawiam się, że trochę inaczej. BH na polczacie zostało założone na długo przed powstaniem Miyakowego bloga - zdaje się, że jeszcze za czasów *poprzedniego* forum Wszechbiblii. Początkowo pełniło rolę miejsca okazjonalnych spotkań "pierwotnego" składu WiPówek (Miya, Satsuki, Saerie, odrobinę później jeszcze ja) z rozmaitymi osobnikami poznanymi na forum.
Z innych wypatrzonych nieścisłości:
Pierwotnie nie zGROza, tylko zgROsis, jak nazwa choroby. Pierwotne źródło określenia: jeden z postów napisanych w Multiświecie, w którym dłuższą nieobecność niektórych questowiczów wytłumaczono tajemniczą zarazą panującą na statku, którym płynęli uczestnicy zabawy. Na dowód, wyszperane:
"Każda kolejna jego załoga zapada na dziwną chorobę, której źródło podobno tkwi w pewnej płytce... Nie wiadomo, skąd się wzięła, zupełnie,jakby stały za tym jakieś tajemnicze siły, ale sprawia, że marynarze zaprzestają wszelakiej aktywności i całymi dniami wpatrują się gdzieś w przestrzeń, czasem mrucząc tylko pod nosem "poring... poring...". Podobno czarnoksiężnicy nazywają tę przypadłość zgROsis. Jedynym lekarstwem jest trzymanie z dala od centrum piractwa i dużo świeżego powietrza"
(post mój, linka nie podam, bo temat siedzi w archiwum. Stary jak świat, 2004 rok). |
|
|
Teukros
|
Wysłany: 17-01-2009, 23:03
|
|
|
Pyzaci - specyficzna grupa czytelników Tanuki.pl, ogłaszająca w komentarzach do recenzji swoją pyzatość. Vide komentarz do Meremaid Melody. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 23-05-2010, 10:26
|
|
|
Dla nieumiejących czytać: Pierwszy post w temacie napisał/a: | "słowniczek" charakterystycznych dla tego forum słówek, pojęć i skrótów myślowych. |
Usunięto spam. Każdy kolejny post nie dotyczący tematu zostanie usunięty, a użytkownik otrzyma ostrzeżenie za spam.
IKa
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|