FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Pierogi
Wersja do druku
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 15-07-2009, 14:41   Pierogi

Pytanie dla ludzi najlepiej będących przed obiadem. Otóż jak jecie pierogi? Odbyłam kiedyś taką rozmowę na forum klasy i okazało się że pierogowe upodobania często są bardzo różne. Dodaje się do nich przyprawy od soli, poprzez "Warzywko", na keczupie kończąc.

Osobiście najbardziej lubię przysmażone na chrupiąco ze śmietaną.

Zaznaczam że mówimy tu o pierogach ruskich (czyli z ziemniakami).

Sapgulcząc poprzez mrok!

Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 15-07-2009, 14:59   

Ojej, ale dlaczego ograniczamy się tylko do ruskich, to nie fair!

Ruskie uwielbiam, najbardziej smakują mi zaraz po ugotowaniu, polane tłuszczykiem z zarumienioną na złoto cebulką. Odgrzewane to już nie to samo... Ponieważ uważam, że mówienie tylko o jednym rodzaju to zbrodnia, wspomnę jeszcze, że największą miłością darzę te z kapustą i grzybami. Najlepiej podsmażone i podane z kubeczkiem barszczu czerwonego z dużą ilością majeranku. Poza tym, u mnie w domu farsz robi się dosyć pikantny, dlatego staram się ich potem już niczym nie doprawiać.

Pierogi, które najmilej wspominam to Gonikowe z jagodami, którymi zostałam uraczona po całonocnej podróży, to było coś! :)

歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 15-07-2009, 15:02   

Zacznijmy od tego, że kiedy już robię pierogi ruskie, to one same w sobie są wyjątkowo wypasione - farsz zawiera ziemniaki, twaróg, mocno zesmażone boczek i cebulkę oraz majeranek. Więc pierogi ruskie jada się okraszone masłem lub odrobiną cebulki z boczkiem i posypane koperkiem. O. Tudzież podgrzewam je na patelni i wtedy mają jeszcze zasmażkę.

Poza tym dlaczego mamy się ograniczać do ruskich?
Zimą cudownie smakują pierogi z jagodami, polane gęstą śmietaną.
Te z mięsem nawet ze sklepu są dobre - znowu z cebulką.
Z kapustą i grzybami - tylko z własnych grzybów i tylko domowe. Mogą być popite barszczykiem, ale niekoniecznie.
Z serem nie jadam i pierogów, i naleśników. Uważam takie połączenie za zbrodnię na serze oraz cieście, do którego został włożony. A nie daj boże ktoś wpadnie na genialny pomysł wrzucenia tam jeszcze rodzynek... Ser w serniku, albo gruby plaster twarogu z miodem.

Cytat:
Pierogi, które najmilej wspominam to Gonikowe z jagodami, którymi zostałam uraczona po całonocnej podróży, to było coś! :)

Na tę zimę mama już zamroziła 2l jagód, zapraszam znowu :3

Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 15-07-2009, 15:33   

Cytat:
Ojej, ale dlaczego ograniczamy się tylko do ruskich, to nie fair!

GoNik napisał/a:
Poza tym dlaczego mamy się ograniczać do ruskich?

Ponieważ my ladies rodzajów pierogów są setki! Nie chciałam się rozdrabniać na podkategorie... A ruskie są najpopularniejsze! Ale poniewarz pewnie i tak nikt nie będzie się tego trzymał to niech będzie... Mówcie o wszystkich pierogach! Ale żadnych fantazji typu ravioli itd!

Wobec tego ja też się wypowiem! Pierogi z jagodami/truskawkami to jeden z cudów świata! A te mojej mamy to poezja... mogę je jeść w każdej formie (nawet czasem wyjadałam na zimno z lodówki ^.^) Lubię też grzybowe... wróć... uwielbiam! Polane masełkiem, pikantne... n___n

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 15-07-2009, 15:34   

GoNik napisał/a:
Z serem nie jadam i pierogów, i naleśników. Uważam takie połączenie za zbrodnię na serze oraz cieście, do którego został włożony.

Nie znasz siem. Pierogi czy naleśniki z serem to genialne danie. Pierogi polane słodką śmietanką, ser do naleśników natomiast z dodatkiem żółtka, cukru waniliowego i zwykłego - pycha! A skoro już przy serze jesteśmy, to dorzucę kopytka z serem i podsmażoną bułką tartą, czyli jedno z nielicznych dań, z przejedzenia którymi chętnie bym umarł. A jak już sernik, to tylko bez rodzynek i innych bonusów, czysta masa serowa jest najlepsza.

Wracając do pierogów:
- ruskie z tłuszczem i skwarkami oraz cebulką,
- z mięsem - jak wyżej albo jako uszka w czerwonym barszczu (tylko wtedy powinny się mieścić w łyżce i mieć farsz nieco bogatszy w zioła),
- wszelkie owocowe - same ze sobą albo ze słodką śmietaną,
- z kapustą i grzybami - najlepiej odsmażane.

Odsmażania natomiast nie lubię w pozostałych daniach, ze szczególnym wskazaniem na naleśniki i pierogi z serem - ser smażony nie jest taki fajny.

Dobry temat, w sam raz na porę obiadową. ^___^

EDIT: do pierogów nie podawanych na słodko maślanka albo kefir oczywiście są obowiązkowe. ;]

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 15-07-2009, 15:55   

Pierogi lubię najbardziej z ziemniakami, w drugiej kolejności z kaszą gryczaną i szpinakiem. Z kapustą i mięsem średnio, z owocami w ogóle.

Dobry pieróg z ziemniakami powinien zawierać w sobie kartofle gotowane z smażoną cebulą, pieprzem i serem białym ugniecione i polany być roztopionym smalcem ze skwarkami, masłem lub śmietaną. Jadalny jest od razu po ugotowaniu. Ewentualnie po przestygnięciu na surowo. Odsmażany już nie bardzo.

Pierogi inne natomiast najlepiej smakują świeże. Wyjątkiem są te z kapustą, które najlepsze są odsmażane i podawane w śmietanie.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Eire Płeć:Kobieta
Jeż płci żeńskiej

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 15-07-2009, 19:39   

Ile gospodyń tule pierogów, ale zrobienie naprawdę dobrych ze świecą szukać. Znam pewną Panią która zawsze słodzi farsz do ruskich i wychodzi to nie najgorzej.

Kiedy nie miałam czasu zrobić obiadu kupowałam w stołówce tackę ruskich albo z kapustą, już ugotowanych do podgrzania- czasem wrzucam do mikrofali, czasem podsmażam, zdarzyło się po 10 godzinach lekcyjnych jeść na zimno i było całkiem smaczne. Taki miejscowy fastfood.

Przez lata obijałam się w trójkącie ruskie-mięsko-kapusta, dopóki w toruńskiej pierograni (ma strumyczek pod szybką w podłodze) zjadłam takie z kaszą gryczaną i obecnie eksperymentuję z nadzieniami
-oscypek, bryndza
-grzyby
- różne warzywa(ostatnio marchew z kalarepą)
Oraz ciastem-zamiast gotować robię drożdżowe i zapiekam- pycha.
Natomiast pierogi owowe uważam za zbrodnie na truskawkach i jagodach.

Numer Gadu-Gadu
1018596

Numer ICQ
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 15-07-2009, 19:54   

Że ruskie są najpopularniejsze się nie zgodzę - do czasu zostania studentem nawet nie byłem pewien, z czym są i ich nie jadłem, za to jak tylko mamie/babci się chciało (+z okazji świąt) zajadałem się pierogami z kapustą i grzybami.
Teraz sytuacja trochę się zmieniła, zdarza się, że ruskie jem nawet więcej niż raz w tygodniu, no ale taki tryb życia i lenistwo, co poradzić. Niestety z bodaj 5 barów mlecznych które kojarzę stosunkowo blisko uczelni/mieszkania tylko w 2 ruskie są całkiem niezłe - w pozostałych smakują jak papier. Mimo to wychodzę z założenia, że lepsze takie ruskie niż złe z kapustą i grzybami - bo takich po prostu nie da się jeść.
Co do sposobu - w domu odgrzewam ruskie albo (rzadko) z mięsem w wodzie bez bawienia się w polewanie masłem, w barach mlecznych co łaska, natomiast jeśli chodzi o moje ulubione z kapustą i grzybami to odsmażane są bezkonkurencyjne.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 15-07-2009, 20:30   

moshi_moshi napisał/a:
Ruskie uwielbiam, najbardziej smakują mi zaraz po ugotowaniu, polane tłuszczykiem z zarumienioną na złoto cebulką.
...nie zapominaj o odrobinie śmietany, i mamy cudo *_______*

GoNik napisał/a:
farsz zawiera ziemniaki, twaróg, mocno zesmażone boczek i cebulkę oraz majeranek.
eeee.... a to można zrobić ruskie bez tych składników? OK, może bez boczku, ale...

Pierogi można robić ze wszystkim co jest pod ręką. Może być np. szpinak na słodko i z mlekiem, mogą być wiśnie, czereśnie, jagody... mooooooou, z tego wszystkiego mi się jeść chce >_<

A, mam patent.

Ciasto na pierogi jest nieco upierdliwe i wymaga blatu/stolnicy które się upaprzą. Kiedy nie mam czasu na odmączanie połowy kuchni, dobrze sprawdza się patent pt. ruskie naleśniki - czyli naleśniki z farszem do ruskich. Yay~!

Numer Gadu-Gadu
3869750
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 15-07-2009, 21:27   

Eire napisał/a:
Oraz ciastem-zamiast gotować robię drożdżowe i zapiekam- pycha.

Pierogi z nadzieniem warzywnym, w cieście drożdżowym odkryłam dopiero niedawno, dzięki najpopularniejszej (i chyba najlepszej) wśród studentów knajpce wegetariańskiej. Cud, miód i orzeszki! Inna sprawa, że panie kucharki potrafią tam robić z warzyw prawdziwe cudeńka!

Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 16-07-2009, 06:00   

Taka ciekawostka z wiki...
Cytat:
Charakterystyczny, tradycyjny kształt pieroga wywodzi się z czasów, gdy był on ciastem obrzędowym, wykorzystywanym w kulcie solarnym

No po prostu musiałam to tu dać >_>

A z drożdżowym pierogiem zetknęłam się tylko raz a ponieważ byłam dzieckiem a do wyboru była pizza ostatecznie go nie spróbowałam... szkoda...

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
9349483
Hisayo Płeć:Kobieta
Mniumniu! ♫

PostWysłany: 06-08-2009, 11:11   

Pierogi ciastem obrzęowym... Kult solarny.. Łał...
Najbardziej lubię z jagodami, z serem też są dobre.
Co do tych nie na słodko, wygrywają z kapustą i grzybami, ale jak JA mam je jeść, to muszą być świeżo ugotowane i bez masła, bo nie lubię.

Numer Gadu-Gadu
1909381
Odpowiedz do tematu