Light Novel itp. |
Wersja do druku |
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 18-10-2009, 13:11 Light Novel itp.
|
|
|
Witam. Ma ktoś może jakieś źródła skąd wziąć takie teksty(chodzi mi o jakąś stronę).
Póki co znalazłem na własną rękę parę rozdziałów Clannad'a oraz powieść poprzedzającą wydarzenia opisane w Death Note(a konkretnie sprawa nad którą pracował L przy pomocy Naomi Misora'y).
Było by milo jeśli język byłby polski, ale z angielskim nie mam problemów więc też chętnie się zapoznam.
Za wszelką pomoc wielkie dzięki ; > |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-10-2009, 13:26
|
|
|
Regulamin Forum Tanuki napisał/a: | Zabronione jest zamieszczanie linków do stron oferujących ściąganie lub odtwarzanie pirackich plików (muzycznych, filmowych lub graficznych) oraz ściąganie napisów, gier i programów, a także linków do stron z crackami i pirackich serwerów. Z oczywistych względów zabronione są także pytania o takie strony. |
To powinno wszystko wyjaśnić. Temat nadaje się do zamknięcia, choć z drugiej strony wiele osób może być zainteresowanych dyskusją na temat light novel.
Legalnie można zakupić angielskojęzyczne nowelki przez Empik.com lub Krainę Książek. Natomiast w Polsce dotąd nikt nie zajął się ich wydawaniem, choć przepięknie wydany Sandman: senni łowcy, oraz (słabe) opowiadanie z końca drugiego tomu Megatokyo mogą być traktowane jako light novel. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-10-2009, 13:29
|
|
|
CainSerafin napisał/a: | opowiadanie z końca drugiego tomu Megatokyo mogą być traktowane jako light novel. |
Czemu porównujesz opowiadanie z końca komiksu do rodzaju książki? |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 18-10-2009, 13:32
|
|
|
To może zadam inne pytanie...
Czytał ktoś już jakieś light novel? (proszę o tytuł jeśli ktoś odpowie na 'tak') |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 18-10-2009, 13:38
|
|
|
Np. "Slayers Novel" do zamówienia przez Empik, Tokyopop, Amazon.com. Książki można także zakupić przez e-bay.com.
Dalsze pytania, typu "a skąd ściągnąć" będą usuwane, a autor pytania otrzyma ostrzeżenie na podstawie Regulaminu Forum. Przypominam, że tego typu materiały w świetle polskiego prawa są nielegalne.
IKa - Zua Biurokratka |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-10-2009, 13:45
|
|
|
Keii napisał/a: | Czemu porównujesz opowiadanie z końca komiksu do rodzaju książki? |
Bo tamto opowiadanie jest wzorowane na light novel. Na ośmiu stronach opowiadania udało się upchnąć pięć ilustracji zajmujących po pół strony. Jeśli palnąłem głupotę to z góry przepraszam. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 18-10-2009, 13:49
|
|
|
W light novel bynajmniej nie chodzi o stosunek obrazków do tekstu - dla przykładu w pierwszym tomie Tora Dory! znajduje się 9 ilustracji na 240 stron powieści :) |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-10-2009, 16:59
|
|
|
Dodatkowo sporo tego rodzaju tytułów wyszło w Niemczech. Tokyopop gmbh wydało Death Note, Boogiepop, Emmę, Maria Sama Ga Miteru i kilka innych, nieznanych mi tytułów. Carlsen ma na sumieniu Naruto, któregoś Hacka, One Piece i jakiejś jaojce.
Większość znanych mi light novel pisana jest bardzo prostym, by nie rzec - prymitywnym, językiem, więc nawet średnia znajomość danego języka wystarczy, aby sobie z nimi poradzić. Dość dodać, że po niemiecku czytałem po roku samodzielnej nauki tego języka, a talentu do nauki tychże nie przejawiam. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 20-10-2009, 17:06
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Większość znanych mi light novel pisana jest bardzo prostym, by nie rzec - prymitywnym, językiem, więc nawet średnia znajomość danego języka wystarczy, aby sobie z nimi poradzić. |
Z kolei w takiej Haruhi, narracja Kyona wita czytelnika sześcio, a czasem wręcz ośmiokrotnie złożonymi zdaniami ;) |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 20-10-2009, 18:46
|
|
|
Marimite za to było tak proste, że aż się zdziwiłam(dwa lata markowania nauki w szkole wystarczyły by dać sobie radę) |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
|