FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Light Novel itp.
Wersja do druku
0rdi Płeć:Mężczyzna
Last man on the moon.

Status: offline
PostWysłany: 18-10-2009, 13:11   Light Novel itp.

Witam. Ma ktoś może jakieś źródła skąd wziąć takie teksty(chodzi mi o jakąś stronę).

Póki co znalazłem na własną rękę parę rozdziałów Clannad'a oraz powieść poprzedzającą wydarzenia opisane w Death Note(a konkretnie sprawa nad którą pracował L przy pomocy Naomi Misora'y).

Było by milo jeśli język byłby polski, ale z angielskim nie mam problemów więc też chętnie się zapoznam.

Za wszelką pomoc wielkie dzięki ; >
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
CainSerafin
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 18-10-2009, 13:26   

Regulamin Forum Tanuki napisał/a:
Zabronione jest zamieszczanie linków do stron oferujących ściąganie lub odtwarzanie pirackich plików (muzycznych, filmowych lub graficznych) oraz ściąganie napisów, gier i programów, a także linków do stron z crackami i pirackich serwerów. Z oczywistych względów zabronione są także pytania o takie strony.

To powinno wszystko wyjaśnić. Temat nadaje się do zamknięcia, choć z drugiej strony wiele osób może być zainteresowanych dyskusją na temat light novel.

Legalnie można zakupić angielskojęzyczne nowelki przez Empik.com lub Krainę Książek. Natomiast w Polsce dotąd nikt nie zajął się ich wydawaniem, choć przepięknie wydany Sandman: senni łowcy, oraz (słabe) opowiadanie z końca drugiego tomu Megatokyo mogą być traktowane jako light novel.
Powrót do góry
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 18-10-2009, 13:29   

CainSerafin napisał/a:
opowiadanie z końca drugiego tomu Megatokyo mogą być traktowane jako light novel.

Czemu porównujesz opowiadanie z końca komiksu do rodzaju książki?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
0rdi Płeć:Mężczyzna
Last man on the moon.

PostWysłany: 18-10-2009, 13:32   

To może zadam inne pytanie...
Czytał ktoś już jakieś light novel? (proszę o tytuł jeśli ktoś odpowie na 'tak')

Grupy:
WIP
PostWysłany: 18-10-2009, 13:38   

Np. "Slayers Novel" do zamówienia przez Empik, Tokyopop, Amazon.com. Książki można także zakupić przez e-bay.com.
Dalsze pytania, typu "a skąd ściągnąć" będą usuwane, a autor pytania otrzyma ostrzeżenie na podstawie Regulaminu Forum. Przypominam, że tego typu materiały w świetle polskiego prawa są nielegalne.

IKa - Zua Biurokratka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
CainSerafin
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 18-10-2009, 13:45   

Keii napisał/a:
Czemu porównujesz opowiadanie z końca komiksu do rodzaju książki?

Bo tamto opowiadanie jest wzorowane na light novel. Na ośmiu stronach opowiadania udało się upchnąć pięć ilustracji zajmujących po pół strony. Jeśli palnąłem głupotę to z góry przepraszam.
Powrót do góry
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 18-10-2009, 13:49   

W light novel bynajmniej nie chodzi o stosunek obrazków do tekstu - dla przykładu w pierwszym tomie Tora Dory! znajduje się 9 ilustracji na 240 stron powieści :)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 20-10-2009, 16:59   

Dodatkowo sporo tego rodzaju tytułów wyszło w Niemczech. Tokyopop gmbh wydało Death Note, Boogiepop, Emmę, Maria Sama Ga Miteru i kilka innych, nieznanych mi tytułów. Carlsen ma na sumieniu Naruto, któregoś Hacka, One Piece i jakiejś jaojce.

Większość znanych mi light novel pisana jest bardzo prostym, by nie rzec - prymitywnym, językiem, więc nawet średnia znajomość danego języka wystarczy, aby sobie z nimi poradzić. Dość dodać, że po niemiecku czytałem po roku samodzielnej nauki tego języka, a talentu do nauki tychże nie przejawiam.
Powrót do góry
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 20-10-2009, 17:06   

Grisznak napisał/a:
Większość znanych mi light novel pisana jest bardzo prostym, by nie rzec - prymitywnym, językiem, więc nawet średnia znajomość danego języka wystarczy, aby sobie z nimi poradzić.

Z kolei w takiej Haruhi, narracja Kyona wita czytelnika sześcio, a czasem wręcz ośmiokrotnie złożonymi zdaniami ;)

Eire Płeć:Kobieta
Jeż płci żeńskiej

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 20-10-2009, 18:46   

Marimite za to było tak proste, że aż się zdziwiłam(dwa lata markowania nauki w szkole wystarczyły by dać sobie radę)

Numer Gadu-Gadu
1018596

Numer ICQ
Odpowiedz do tematu