Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Stanikowe szaleństwo! |
Wersja do druku |
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 12-01-2010, 22:28 Stanikowe szaleństwo!
|
|
|
Bielizna, czyli jeden z ulubionych tematów Jenocic! Po wielu dyskusjach ircowych, w celach edukacyjnych, postanowiłam założyć temat na forum.
To czy lubisz staniki w groszki, kwiatki czy misie, nie ma znaczenia. Ważne żeby były wygodne i dobrze dobrane, a to jak się okazuje nie lada problem, gdyż wiele kobiet nie ma nawet bladego pojęcia jaki nosi rozmiar! Inna sprawa, że polska rozmiarówka to w ogóle jeden, wielki chaos.
Jak odpowiednio dobrać bieliznę? Co wolicie: miseczki sztywne, z fiszbinami czy zupełny luz? Gdzie można kupić dobrą bieliznę i czy musi ona koniecznie kosztować fortunę? Linki do porządnych sklepów mile widziane ;)
Nie ma się czego wstydzić! Do dzieła forumowe specjalistki! Liczę na Was (z nicka wymieniać nie będę ;D)! |
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 12-01-2010, 22:43
|
|
|
O, świetnie, że założyłaś temat, bo dzięki temu zajrzałam do ulubionego sklepu i znalazłam promocję. :D Ja się ubieram na http://www.dopasowana.pl/ - bardzo polecam, mają ładne modele, dużo rozmiarów i szybko wysyłają. Nie ma też żadnego problemu ze zwrotami, solidna firma.
Najbardziej lubię miękkie miseczki, ale na fiszbinach. Ewentualnie staniki sportowe, te bezszwowe są bardzo wygodne, ale trudniej coś dostać w odpowiednim rozmiarze.
Edit: Huh, chyba za wcześnie pochwaliłam, nie zaglądałam tam pół roku i chyba się troszkę skiepścili... Jakieś marne resztki zostały, mam nadzieję, że wrócą do dawnej świetności, bo na mnie teraz mają raptem kilka sztuk i nic ładnego. :/ |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Crofesima
Captain Narcolepsy
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 12-01-2010, 23:00
|
|
|
O, jaki fajny temat.
Ja mierzę się elektronicznym bra-fitterem od kiedy odkryłam stronę lobby biuściastych (którą polecam, jest na niej również lista sklepów zarówno 'stacjonarnych', jak i internetowych wraz z opiniami użytkowniczek).
Internetowo kupuję w intymna.pl i jak na razie nie narzekam. Asortyment jest całkiem szeroki, mają dosyć często wyprzedaże, wysyłają szybko i świetnie zapakowane paczki (a nie staniki wciśnięte w większą kopertę i wysłane poleconym, khę).
Moje ulubione to miękkie staniki. Mam natomiast pewien problem - 70 jest dobre, ale zastanawiam się czy nie zaryzykować 65. Moja sis spróbowała i czasami ma trudności z oddychaniem. Lepiej poczekam aż może w końcu schudnę. |
_________________ There is sorrow enough in the natural way
From men and women to fill our day;
And when we are certain of sorrow in store,
Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear. |
|
|
|
|
Salva
Prince Charming
|
Wysłany: 12-01-2010, 23:26
|
|
|
Ja odkrywszy przez przypadek (tak IKa, o Twoim cytacie mówię xD) coś takiego jak Stanikomania zainteresowałam się tematem szerzej i... to był krok w dobrą stronę. Przede wszystkim pozbycie się kompleksów, poza tym wreszcie dobrze dopasowana bielizna. Wbrew powszechnemu mniemaniu małe biusty też swoje ważą i może nie są aż tak niewygodne ale bez dobrego stanika potrafią uprzykrzać życie.
Ja aktualnie kupuję tak jak Irian albo w dopasowanej albo szukam wszelakich okazji na allegro, gdzie naprawdę można dostać fajne modele za niewielką cenę. I pozostaję przy moich 65, z moimi tendencjami do wąskich fiszbin wolę sobie kupić 65 i podszyć, niż w 60 czuć nie do końca komfortowo. Zdecydowanie też miękkie (aktualnie nawet dwie Freye Arabelle więc bardziej niezabudowanie i miękko się raczej nie da) i na fiszbinach. |
|
|
Mao
Your Kitty :*
|
Wysłany: 12-01-2010, 23:37
|
|
|
Ja wolę usztywnianie, ale też bez przesady, nie lubię być ściśnięta. Odpowiedni stanik według mnie to taki, którego po założeniu w ogóle się nie czuje :p Co do ceny, to wydaje mi się, że nie zawsze są adekwatne do stopnia wygody. Mam staniki, za które dużo nie zapłaciłam, a są bardzo wygodne.
Jeśli chodzi o stronę internetową to ładne są rzeczy na http://diores.pl/ Wprawdzie biustonoszy tam nie kupowałam tylko halkę, ale jestem z niej bardzo zadowolona ;) |
_________________ Tomedonai negai kara hitotsu dake kanau no nara
Dare ni mo yuzuritaku wa nai yume wo tsukamitai to omou yo...
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 12-01-2010, 23:51
|
|
|
Crofesima, zamówiłam właśnie stanik z intymnej, przewidywana wysyłka jest za miesiąc. Jak to wygląda w praktyce? |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 13-01-2010, 00:20
|
|
|
Mao, nie wiem, czy należysz do bardziej, czy do mniej biuściastych, ale na twoim miejscu w sklepie z linka nie kupowałabym stanika :D Kilka losowo wybranych staników i albo tylko jeden rozmiar, albo całkowicie kosmiczny zestaw rozmiarów na standardową kobietę nie mającą pojęcia o tym, co powinna nosić. I huh. Ja to się w ichniej rozmiarówce mieszczę w parę nieciekawych modeli...
W internetowe sklepy nie wierzę, z racji na to, że bardzo dużo zależy od uszycia konkretnego modelu - zdarzyło mi się mierzyć już ładny pęczek staników teoretycznie w moim rozmiarze, które miały albo za małe, albo zbyt szeroko rozstawione miski. A że do dwóch sklepów mamy relatywnie blisko (cztery przystanki tramwajem/autobusem spod domu, khykhy), zdecydowanie wolę się przejechać i sprawdzić na sobie.
Ładne rzeczy ma Abrakadabra, niestety cienko u nich ze stroną (logo i adres?). Poza tym właścicielka jest szalenie pozytywną osobą :) |
|
|
Crofesima
Captain Narcolepsy
|
Wysłany: 13-01-2010, 00:42
|
|
|
Cytat: | Crofesima, zamówiłam właśnie stanik z intymnej, przewidywana wysyłka jest za miesiąc. Jak to wygląda w praktyce? |
Hm, ja zazwyczaj staram się kupować staniki, które mają dojść po 24h, ew. po 5-7 dniach. Za każdym razem wysyłali na czas (o czym informują mailowo), ewentualne opóźnienia spowodowane były pracą naszej cudownej Poczty Polskiej. Podejrzewam, że przy miesięcznych zamówieniach wygląda to podobnie :)
GoNik - masz rację, ale ja natomiast nie ufam normalnym sklepom (a raczej ich obsłudze...). Po pierwsze, nim znajdziesz sklep z PRAWDZIWYMI stanikami (które nie kończą się na miseczce D), to trochę się musisz naszukać i namęczyć, a po drugie... sprzedawczynie. Mam traumę po ostatniej wizycie we wrocławskim sklepie. Ekspedientki były nad wyraz natrętne i niegrzeczne. Najpierw wyśmiały mnie kiedy próbowałam wytłumaczyć że TAK, już wiem jaki jest mój rozmiar stanika i za żadne skarby nie chciałam się zgodzić na bra-fitting. Potem od niechcenia podały mi w końcu wybrany model, a kiedy weszłam do przebieralni, stanęłam przed lustrem i już miałam się rozbierać, to w odbiciu zauważyłam, że ten, za przeproszeniem, głupi babsztyl mnie PODGLĄDA. Odrobinkę odsunęła sobie nawet zasłonę, żeby lepiej widzieć.
Są pewne granice, których się według mnie nie przekracza. A powiedziałam parę razy, że nie potrzebuję i wręcz nie życzę sobie pomocy. Mogła przynajmniej zapytać.
Wyszłam zbulwersowana i nigdy nie wrócę. Ot co. |
|
|
|
|
Mao
Your Kitty :*
|
Wysłany: 13-01-2010, 02:11
|
|
|
GoNik napisał/a: | Mao, nie wiem, czy należysz do bardziej, czy do mniej biuściastych, ale na twoim miejscu w sklepie z linka nie kupowałabym stanika :D Kilka losowo wybranych staników i albo tylko jeden rozmiar, albo całkowicie kosmiczny zestaw rozmiarów na standardową kobietę nie mającą pojęcia o tym, co powinna nosić. I huh. Ja to się w ichniej rozmiarówce mieszczę w parę nieciekawych modeli... |
A czy ja napisałam, że kupuję staniki ze strony? :p Wolę przejść się do sklepu i przymierzyć, zobaczyć czy czuję się w nim komfortowo. Zamawianie przez internet biustonoszy to dla mnie taki kociak w worku :p Dlatego też kupiłam sobie halkę, której rozmiary były S,M,L a nie B,C,D gdzie jest mniejsze prawdopodobieństwo, że nie będzie pasować ;)
Co do obsługi to niestety muszę przyznać rację. Kiedy nie potrzebujesz ich pomocy oni usilnie chcą ci ją zaoferować, a kiedy już czegoś potrzebujesz, to albo gdzieś znikają, albo gadają sobie przez telefon "cześć Franka! co tam słychać?", albo udają, że cię nie ma O_o |
_________________ Tomedonai negai kara hitotsu dake kanau no nara
Dare ni mo yuzuritaku wa nai yume wo tsukamitai to omou yo...
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 13-01-2010, 19:45
|
|
|
Crofe, świetna strona i bardzo interesujący sklep, ceny potrafią pozytywnie zaskoczyć. Ale tak jak Gonik, nie jestem przekonana do kupowania bielizny przez internet. Nie wiem czy kobiety z mniejszym biustem też mają ten problem, ale w przypadku dużego, nawet najśliczniejszy i idealnie dopasowany stanik potrafi wyglądać koszmarnie, dlatego zawsze wolę przymierzyć. Już kilka razy zdarzyło mi się piać z zachwytu nad jakimś modelem, a po założeniu okazało się, że to zdecydowanie nie to.
Niestety moje miejsce zamieszkania nie obfituje w fajne sklepy z bielizną. Tak naprawdę jedynym w miarę dobrym, jest sklep Triumpha. W innych zazwyczaj słyszę że "przepraszamy, ale takiego rozmiaru nie mamy" albo po przymierzeniu większości, okazuje się, że piersi wyglądają w tych uroczych koronkach tragicznie. Na panie z obsułgi jeszcze nie miałam okazji narzekać, zazwyczaj były miłe i pomocne (też nie lubię nadgorliwości) w takim stopniu, w jakim chciałam. Problemem są dla mnie ceny, bo Triumph do najtańszych sklepów nie należy, a z drugiej strony jechać np. do Katowic tylko po stanik, też nie jest atrakcyjnym pomysłem. Uczciwie przyznaję, że kupowanie bielizny to dla mnie przykra konieczność, co wynika głównie ze złych wspomnień związanych z niemożnością dostania odpowiedniego rozmiaru.
Kiedy już jednak kupuję, zazwyczaj stawiam na miękkie, mocno zabudowane miseczki z fiszbinami, chyba tylko raz w życiu trafiłam na sztywny stanik, w którym czułam się swobodnie. Poza tym, zawsze zwracam uwagę na ramiączka, zdecydowanie wolę dosyć szerokie. Nabyłam kiedyś śliczny biustonosz z wąskimi, po przymierzeniu było okej, ale inaczej kiedy coś ma się na sobie przez dwie minuty, a inaczej kiedy cały dzień... W sumie trochę mi szkoda, bo ładna i wygodna rzecz (z wyjątkiem wspomnianych ramiączek), a leży w szafie i zbiera kurz. |
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 13-01-2010, 20:07
|
|
|
Ja ze znajdowaniem odpowiedniego stanika miałam duże kłopoty, gdyż trafiłam na wspomniany już problem "tego rozmiaru nie obsługujemy". Na szczęście jakaś znajoma dała namiar na panią, która szyje biustonosze. Niestety ich poziom jest zróżnicowany, bo o ile dwa noszę juz chyba drugi rok i nie mam zastrzeżeń (acz niestety czas wyciska na nich swoje piętno), tak dwa pozostałe leżą w szafie, bo okazało się, że nie sprawdzają się w praktycznym użyciu ==".
Niedawno jedna koleżanka poleciła mi pewien sklep, ale nie mam chwilowo czasu do niego zajrzeć. Postaram się z nim bliżej zapoznać w ferie. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Salva
Prince Charming
|
Wysłany: 13-01-2010, 20:12
|
|
|
Cytat: | W sumie trochę mi szkoda, bo ładna i wygodna rzecz (z wyjątkiem wspomnianych ramiączek), a leży w szafie i zbiera kurz. |
Moshi, jak kiedyś się do nas wybierzesz do Krakowa weź ten stanik ze sobą ;) Zaradzimy coś na zbyt wąskie ramiączka. |
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 13-01-2010, 20:19
|
|
|
Ja z rozmiarem mam również problemy. Kupuję za to w katalogu, prenumerowanym przez mamę, Quelle bodajże. Rozmiary tam łatwo dobrać, bo mają z tyłu rozpiskę. A i są w miarę solidne bo noszę je dość długo. Nie wiem jak z urodą, bo ja wszystkie koronkowe itd. omijam- irytują mnie i drapią... przechodzę od razu do sportowych. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Crofesima
Captain Narcolepsy
|
Wysłany: 13-01-2010, 20:32
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | Nie wiem czy kobiety z mniejszym biustem też mają ten problem, ale w przypadku dużego, nawet najśliczniejszy i idealnie dopasowany stanik potrafi wyglądać koszmarnie, dlatego zawsze wolę przymierzyć. |
To nie zależy jedynie od rozmiaru biustu, ale też od jego rodzaju. Ile kobiet, tyle różnych piersi. Sama również wolałabym wpierw przymierzyć, ale niestety moja przepełniona angstem przeszłość mi na to nie pozwala *dramatyczna muzyka*
Pamiętajcie również , że w wielu sklepach (również w intymna.pl) istnieje możliwość wymiany bądź zwrotu (!). Tak, pewnie mają wiele zastrzeżeń i owszem, wymaga to dodatkowych kosztów i poświęconego czasu (wypełnienie formularzu zwrotu, zapakowanie [które nie powinno stanowić problemu jeżeli umiejętnie się paczkę otworzyło], wizyta na poczcie i kolejne koszta wysyłki), ale zawsze taka opcja istnieje. Jeżeli komuś szalenie spodoba się jakiś model, to w sumie czemu nie? Czytałam opinie innych klientek i ponoć całkiem często akceptują zwroty, należy tylko ostrożnie przymierzać.
A, i na Triumpha też mam focha. Odwiedziłam już z pięć sklepów w trzech różnych miastach i:
1) zazwyczaj panie były niezwykle zszokowane kiedy podawałam im swój rozmiar, czasami z lekceważącym uśmiechem zamiast do mnie, zwracały się do mojego biustu. Jaki wniosek? Są po prostu niedouczone.
2) miseczki również kończyły się na D.
Sasayaki napisał/a: | Kupuję za to w katalogu, prenumerowanym przez mamę, Quelle bodajże. Rozmiary tam łatwo dobrać, bo mają z tyłu rozpiskę. |
Z całym szacunkiem do katalogów wysyłkowych, ale jesteś pewna, że podają tam... prawdziwą i DOBRĄ rozmiarówkę? |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 13-01-2010, 20:57
|
|
|
Cytat: | Moshi, jak kiedyś się do nas wybierzesz do Krakowa weź ten stanik ze sobą ;) Zaradzimy coś na zbyt wąskie ramiączka. |
Trzymam za słowo! :D
Cytat: | A, i na Triumpha też mam focha. Odwiedziłam już z pięć sklepów w trzech różnych miastach i:
1) zazwyczaj panie były niezwykle zszokowane kiedy podawałam im swój rozmiar, czasami z lekceważącym uśmiechem zamiast do mnie, zwracały się do mojego biustu. Jaki wniosek? Są po prostu niedouczone.
2) miseczki również kończyły się na D. |
O, ja nigdy nie miałam takich problemów O___O Żadna nigdy nie zrobiła wielkich oczu, kiedy podałam rozmiar, a i modeli miałam do wyboru, chociaż biust mam pokaźny. Może kwestia "niedużego" miasta i panie nie starają się być aż tak światowe i wszystkowiedzące?
Cytat: | Z całym szacunkiem do katalogów wysyłkowych, ale jesteś pewna, że podają tam... prawdziwą i DOBRĄ rozmiarówkę? |
TO jest problem. Czasami mam wrażenie, że każda firma ma swoją... Można niezłego errora zaliczyć, kiedy przymierza się stanik w teoretycznie swoim rozmiarze i okazuje się dwa numery za mały, albo kilka cm za szeroki pod biustem...
PS Salva, Wiem, że ty się bawiłaś w przerabianie. Czy jest możliwość sensownego zwężenia stanika właśnie pod biustem? |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|