Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tytuły m&a do pracy magisterskiej. |
Wersja do druku |
Galakar
Archmage Assasin
|
Wysłany: 17-03-2010, 10:57 Tytuły m&a do pracy magisterskiej.
|
|
|
Witam.
Jak może ktoś jeszcze pamięta, jestem studentem (jeszcze). W przyszłym roku nadejdzie czas na pisanie pracy magisterskiej, jednak ze względu na bardzo specyficzną tematykę, promotora oraz etap badawczy rozpocząłem już teraz. Jakby ktoś był zainteresowany, temat brzmi "Zmiany w kulturze społecznej i politycznej wynikające z globalizacji."
Jako, że jestem człowiekiem i nie wszystko mam czas obejrzeć, dlatego mam nadzieję, że zasugerujecie dobre tytuły do pracy. Poszukuję następujących tytułów:
anime,
mang,
visual novels,
dating sims.
Ustaliłem następujące wstępne kryteria:
musi dotyczyć życia we współczesnej Japonii,
w określonych przypadkach, mogą być to mangi/anime historyczne, ale dość wiernie odwzorowane (ninja skaczący na wysokość 50 metrów i puszczający ogniowe bąki odpadają),
dobrze byłoby, aby dotyczyły ważnych kwestii politycznych lub społecznych, jeśli nie, to niech przynajmniej obrazują życie codzienne Japończyków,
odnośnie gier, chodzi mi o takie tytuły, które dobrze obrazują dany gatunek i nie są osadzone w klimatach fantasy/sc-fi,
fajna byłaby argumentacja, dlaczego dana gra zasługuje na uwzględnienie .
Z góry dziękuję za wszelaką pomoc i mam nadzieję, że mój post nikogo nie przeraził :)
Z poważaniem
Erelen |
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 17-03-2010, 12:22
|
|
|
Prędzej czy później padłby ten tytuł: Welcome to NHK
Opowiada on o mężczyźnie, będącym hikikomorim i pozwala spojrzeć jego oczami na otaczający nas świat. W dodatku posiada bardzo ciekawy końcowy wniosek: Hikikomorim jest się do momentu w którym ktoś przestaje nas utrzymywać.
Wikipedia napisał/a: | Hikikomori (jap. ひきこもり lub 引き篭り; w wolnym tłumaczeniu: oddzielenie się, istota odosobniona) – choroba cywilizacyjna o podłożu psychiczno-emocjonalnym, rodzaj depresji, syndrom skrajnego wycofania społecznego, który obecny jest w życiu milionów młodych Japończyków. |
Cały artykuł
J.w. po angielsku |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 17-03-2010, 12:44
|
|
|
Galakar napisał/a: | Jak może ktoś jeszcze pamięta, jestem studentem (jeszcze). W przyszłym roku nadejdzie czas na pisanie pracy magisterskiej, jednak ze względu na bardzo specyficzną tematykę, promotora oraz etap badawczy rozpocząłem już teraz. Jakby ktoś był zainteresowany, temat brzmi "Zmiany w kulturze społecznej i politycznej wynikające z globalizacji." |
Zapewne będzie nam łatwiej, jeśli podpowiesz nam zamysł umieszczenia tego typu rzeczy w pracy na taki temat. Bo teraz nie bardzo wiem, co mam polecać... |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-03-2010, 12:55
|
|
|
Tym co mi przychodzi na myśl jest Bokurano, świetny przegląd patologii społecznych we współczesnej Japonii. |
|
|
|
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
Wysłany: 17-03-2010, 15:35
|
|
|
Jeśli chodzi o tematyke Otaku, poruszaną również w NHK (pierwszy tytuł, o którym pomyślałam, swoją drogą - polecam, zarówno anime jak i nowelkę pod tym samym tytułem)
to jeszcze jest Genshiken (ale to komedia.. więc nie jestem pewna, niemniej dość wiernie pokazuje oddziaływanie mangi/anime -czyli wspólczesnej kultury- na ludzi, ich sposób zachowania i oceniania siebie)
Sprawdź chociaż serie OAV :)
Popieram BOKURANO również!
I Narutaru serie anime - dotyka problemy przemocy w japońskiej szkole, i to na dwóch przypadkach.
I co do tej samej tematyki : eroge "Yume Miru Kusuri: a drug that makes you dream".
Nie grałam, ale wiem że ta gra dotyka tego problemu.
Oglądam również obecnie serie Myself ; Yourself - ze spoilerów wiem, że
- Spoiler: pokaż / ukryj
- w późniejszej części dotknie problemu samookaleczania, samobójstwa i zaniżonej samooceny.
No i Evangelion, zarówno ze względu na bohaterów, jak i geneze powstania - wszyscy wiemy,że Hideki Anno tworzył tą serię jako odreagowanie własnej depresji, próbe przezwyciężenia jej. |
|
|
Galakar
Archmage Assasin
|
Wysłany: 17-03-2010, 20:34
|
|
|
Bardzo dziękuję za pomoc Loko, Grisznak i Alex Ashtray.
vries napisał/a: | Zapewne będzie nam łatwiej, jeśli podpowiesz nam zamysł umieszczenia tego typu rzeczy w pracy na taki temat. Bo teraz nie bardzo wiem, co mam polecać... |
Część pracy ma odnosić się do kulturowo - społecznych przemian w Japonii, tutaj chodzi o takie sprawy jak: izolowanie się człowieka (w procesie produkcji ;) ), pogłębianie się patologii (jak choćby Otaku), kwestia stosunków pracy, sport, filmy (zarówno zwykłe, jak i animowane), czerpanie wzorców z Zachodu, etc.
Najczęściej dany tytuł ma służyć obrazowaniu omawianych przykładów (np. problem Otaku, omówienie jakie ma to korelacje z procemi globalnymi, a następnie przykłady takiego zachowania pochodzące z filmów, mang, gier, beletrystyki). W niektórych przypadkach sam tytuł będzie służył za omawianą podstawę (np. w przypadku czerpania ze wzorców zachodnich, różne nawiązania do mitów arturiańskich w Japonii).
Może to trochę chaotycznie wytłumaczone, ale to dlatego, że jestem dopiero na etapie tworzenia kwerendy, zanim ostatecznie wyklaruje się cały porządek pracy, minie jeszcze trochę czasu :) |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-03-2010, 20:47
|
|
|
Polecam Otaku no Video - oprócz w miarę (do czasu) realistycznego przedstawienia otaku dodatkowo zawiera wstawki z prawdziwymi wywiadami z tego typu ludźmi. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
Wysłany: 18-03-2010, 06:31
|
|
|
O, o Otaku no Video tez myślałam.
Troche stara produkcja, ale problem ukazany w tym anime się chyba nigdy nie zmienia... |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 18-03-2010, 15:34
|
|
|
Galakar napisał/a: | tutaj chodzi o takie sprawy jak: izolowanie się człowieka (w procesie produkcji ;) ), pogłębianie się patologii (jak choćby Otaku) |
Wspomniane Welcome to the NHK jest tu ideałem.
Co do grisznakowego Bokurano polecałbym mangę, jest dużo bardziej dosłowna i bardziej szczegółowo omawia każdą kolejną "przerabianą" patologię. Anime wypadło dość nieczytelnie.
Galakar napisał/a: | kwestia stosunków pracy, |
Tu polecałbym cały (w sensie oba sezony) cykl Genshiken, zwłaszcza drugi sezon - tam znajdziesz ładny rodzajowy obrazek japońskiego wchodzenia w dorosłość.
Z kolei Eden of the East to ciekawe spojrzenie na to, jak Japończycy widzą siebie w świecie. Może trochę za bardzo przesunięte w stronę sensacji, ale dobór tematyki dobrze pozwala "rozgryźć" które problemy z światowej agendy społeczno-politycznej zwracają ich uwagę. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Galakar
Archmage Assasin
|
Wysłany: 21-03-2010, 11:49
|
|
|
Bardzo dziękuję Wam (Keii, Alex Ashtray oraz Wa-totem) za pomoc. Mogę chyba powiedzieć, że dzięki Wam, moja kwerenda stopniowo zbliża się ku końcowi. Dziękuję. |
|
|
|
|
|
yoshi
|
Wysłany: 12-05-2010, 21:48
|
|
|
Jako pomoc polecam świetną książkę Susan J. NapierAnime from Akira to Howl's Moving Castle . Świetnie opisuje kontekst kulturowy różnych anime, jest to poza tym dosyć świeże dzieło :).
Przykład? "Ruchomy zamek Hauru" i problematyka starzenia się społeczeństwa japońskiego, zanikającego shōjo oraz kryzysu męskości :). Sam bym na to w życiu nie wpadł przy interpretacji.
Koniecznie przeczytaj! |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|