FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Tytuły m&a do pracy magisterskiej.
Wersja do druku
Galakar Płeć:Mężczyzna
Archmage Assasin

Status: offline
PostWysłany: 17-03-2010, 10:57   Tytuły m&a do pracy magisterskiej.

Witam.

Jak może ktoś jeszcze pamięta, jestem studentem (jeszcze). W przyszłym roku nadejdzie czas na pisanie pracy magisterskiej, jednak ze względu na bardzo specyficzną tematykę, promotora oraz etap badawczy rozpocząłem już teraz. Jakby ktoś był zainteresowany, temat brzmi "Zmiany w kulturze społecznej i politycznej wynikające z globalizacji."

Jako, że jestem człowiekiem i nie wszystko mam czas obejrzeć, dlatego mam nadzieję, że zasugerujecie dobre tytuły do pracy. Poszukuję następujących tytułów:
    anime,
    mang,
    visual novels,
    dating sims.

Ustaliłem następujące wstępne kryteria:
    musi dotyczyć życia we współczesnej Japonii,
    w określonych przypadkach, mogą być to mangi/anime historyczne, ale dość wiernie odwzorowane (ninja skaczący na wysokość 50 metrów i puszczający ogniowe bąki odpadają),
    dobrze byłoby, aby dotyczyły ważnych kwestii politycznych lub społecznych, jeśli nie, to niech przynajmniej obrazują życie codzienne Japończyków,
    odnośnie gier, chodzi mi o takie tytuły, które dobrze obrazują dany gatunek i nie są osadzone w klimatach fantasy/sc-fi,
    fajna byłaby argumentacja, dlaczego dana gra zasługuje na uwzględnienie .

Z góry dziękuję za wszelaką pomoc i mam nadzieję, że mój post nikogo nie przeraził :)

Z poważaniem
Erelen
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Loko Płeć:Mężczyzna
Aspect of Insanity

Grupy:
Syndykat
WOM
PostWysłany: 17-03-2010, 12:22   

Prędzej czy później padłby ten tytuł: Welcome to NHK

Opowiada on o mężczyźnie, będącym hikikomorim i pozwala spojrzeć jego oczami na otaczający nas świat. W dodatku posiada bardzo ciekawy końcowy wniosek: Hikikomorim jest się do momentu w którym ktoś przestaje nas utrzymywać.

Wikipedia napisał/a:
Hikikomori (jap. ひきこもり lub 引き篭り; w wolnym tłumaczeniu: oddzielenie się, istota odosobniona) – choroba cywilizacyjna o podłożu psychiczno-emocjonalnym, rodzaj depresji, syndrom skrajnego wycofania społecznego, który obecny jest w życiu milionów młodych Japończyków.

Cały artykuł
J.w. po angielsku

I am and I are all we.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
vries Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 17-03-2010, 12:44   

Galakar napisał/a:
Jak może ktoś jeszcze pamięta, jestem studentem (jeszcze). W przyszłym roku nadejdzie czas na pisanie pracy magisterskiej, jednak ze względu na bardzo specyficzną tematykę, promotora oraz etap badawczy rozpocząłem już teraz. Jakby ktoś był zainteresowany, temat brzmi "Zmiany w kulturze społecznej i politycznej wynikające z globalizacji."

Zapewne będzie nam łatwiej, jeśli podpowiesz nam zamysł umieszczenia tego typu rzeczy w pracy na taki temat. Bo teraz nie bardzo wiem, co mam polecać...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 17-03-2010, 12:55   

Tym co mi przychodzi na myśl jest Bokurano, świetny przegląd patologii społecznych we współczesnej Japonii.
Powrót do góry
Alex Ashtray. Płeć:Mężczyzna
*Androgyne Emo*

PostWysłany: 17-03-2010, 15:35   

Jeśli chodzi o tematyke Otaku, poruszaną również w NHK (pierwszy tytuł, o którym pomyślałam, swoją drogą - polecam, zarówno anime jak i nowelkę pod tym samym tytułem)
to jeszcze jest Genshiken (ale to komedia.. więc nie jestem pewna, niemniej dość wiernie pokazuje oddziaływanie mangi/anime -czyli wspólczesnej kultury- na ludzi, ich sposób zachowania i oceniania siebie)
Sprawdź chociaż serie OAV :)
Popieram BOKURANO również!
I Narutaru serie anime - dotyka problemy przemocy w japońskiej szkole, i to na dwóch przypadkach.
I co do tej samej tematyki : eroge "Yume Miru Kusuri: a drug that makes you dream".
Nie grałam, ale wiem że ta gra dotyka tego problemu.
Oglądam również obecnie serie Myself ; Yourself - ze spoilerów wiem, że
Spoiler: pokaż / ukryj
w późniejszej części dotknie problemu samookaleczania, samobójstwa i zaniżonej samooceny.

No i Evangelion, zarówno ze względu na bohaterów, jak i geneze powstania - wszyscy wiemy,że Hideki Anno tworzył tą serię jako odreagowanie własnej depresji, próbe przezwyciężenia jej.

Androgenizm ftw <3
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Archmage Assasin

PostWysłany: 17-03-2010, 20:34   

Bardzo dziękuję za pomoc Loko, Grisznak i Alex Ashtray.

vries napisał/a:
Zapewne będzie nam łatwiej, jeśli podpowiesz nam zamysł umieszczenia tego typu rzeczy w pracy na taki temat. Bo teraz nie bardzo wiem, co mam polecać...

Część pracy ma odnosić się do kulturowo - społecznych przemian w Japonii, tutaj chodzi o takie sprawy jak: izolowanie się człowieka (w procesie produkcji ;) ), pogłębianie się patologii (jak choćby Otaku), kwestia stosunków pracy, sport, filmy (zarówno zwykłe, jak i animowane), czerpanie wzorców z Zachodu, etc.

Najczęściej dany tytuł ma służyć obrazowaniu omawianych przykładów (np. problem Otaku, omówienie jakie ma to korelacje z procemi globalnymi, a następnie przykłady takiego zachowania pochodzące z filmów, mang, gier, beletrystyki). W niektórych przypadkach sam tytuł będzie służył za omawianą podstawę (np. w przypadku czerpania ze wzorców zachodnich, różne nawiązania do mitów arturiańskich w Japonii).

Może to trochę chaotycznie wytłumaczone, ale to dlatego, że jestem dopiero na etapie tworzenia kwerendy, zanim ostatecznie wyklaruje się cały porządek pracy, minie jeszcze trochę czasu :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 17-03-2010, 20:47   

Polecam Otaku no Video - oprócz w miarę (do czasu) realistycznego przedstawienia otaku dodatkowo zawiera wstawki z prawdziwymi wywiadami z tego typu ludźmi.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Alex Ashtray. Płeć:Mężczyzna
*Androgyne Emo*

PostWysłany: 18-03-2010, 06:31   

O, o Otaku no Video tez myślałam.
Troche stara produkcja, ale problem ukazany w tym anime się chyba nigdy nie zmienia...

Androgenizm ftw <3
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 18-03-2010, 15:34   

Galakar napisał/a:
tutaj chodzi o takie sprawy jak: izolowanie się człowieka (w procesie produkcji ;) ), pogłębianie się patologii (jak choćby Otaku)

Wspomniane Welcome to the NHK jest tu ideałem.

Co do grisznakowego Bokurano polecałbym mangę, jest dużo bardziej dosłowna i bardziej szczegółowo omawia każdą kolejną "przerabianą" patologię. Anime wypadło dość nieczytelnie.

Galakar napisał/a:
kwestia stosunków pracy,

Tu polecałbym cały (w sensie oba sezony) cykl Genshiken, zwłaszcza drugi sezon - tam znajdziesz ładny rodzajowy obrazek japońskiego wchodzenia w dorosłość.

Z kolei Eden of the East to ciekawe spojrzenie na to, jak Japończycy widzą siebie w świecie. Może trochę za bardzo przesunięte w stronę sensacji, ale dobór tematyki dobrze pozwala "rozgryźć" które problemy z światowej agendy społeczno-politycznej zwracają ich uwagę.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Archmage Assasin

PostWysłany: 21-03-2010, 11:49   

Bardzo dziękuję Wam (Keii, Alex Ashtray oraz Wa-totem) za pomoc. Mogę chyba powiedzieć, że dzięki Wam, moja kwerenda stopniowo zbliża się ku końcowi. Dziękuję.
Powrót do góry
yoshi Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 12-05-2010, 21:48   

Jako pomoc polecam świetną książkę Susan J. NapierAnime from Akira to Howl's Moving Castle . Świetnie opisuje kontekst kulturowy różnych anime, jest to poza tym dosyć świeże dzieło :).

Przykład? "Ruchomy zamek Hauru" i problematyka starzenia się społeczeństwa japońskiego, zanikającego shōjo oraz kryzysu męskości :). Sam bym na to w życiu nie wpadł przy interpretacji.

Koniecznie przeczytaj!
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu