Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Ulubiony okres historyczny |
Jaki jest Twój ulubiony okres historyczny? |
Antyk |
|
16% |
[ 18 ] |
Wczesne Średniowiecze |
|
13% |
[ 14 ] |
Późne Średniowiecze (gotyk) |
|
14% |
[ 16 ] |
Renesans |
|
8% |
[ 9 ] |
XVII wiek (barok) |
|
5% |
[ 6 ] |
XVIII wiek (oświecenie i klasycyzm) |
|
5% |
[ 6 ] |
XIX wiek (romantyzm i pozytywizm, epoka wiktoriańska) |
|
13% |
[ 14 ] |
20-lecie międzywojenne |
|
6% |
[ 7 ] |
II Wojna Światowa |
|
10% |
[ 11 ] |
Okres Zimnej Wojny |
|
5% |
[ 6 ] |
|
Głosowań: 32 |
Wszystkich Głosów: 107 |
|
|
|
Wersja do druku |
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 11-02-2011, 12:00
|
|
|
Urawa napisał/a: | Gdyby pominąć fakt, że najeżdżali w zasadzie wszystko, co w okolicy najechać się dało, a nie jestem pewien, czy za rządów Karolka był choć jeden rok, w którym nie toczyli z kimś wojny (przy czym niemal zawsze to oni byli agresorami)... Ich przewaga nad czasami merowińskimi polegała w zasadzie na tym, że wtedy tłukli się między sobą, a teraz Karol skierował agresję na zewnątrz. |
No najeżdżali, ale z drugiej strony - Karol potworzył szkoły, wprowadził minuskułę, zrobił trochę porządków w prawie i systemie monetarnym. Rozwój widać też w kulturze... ogólnie, Renesans Karoliński mi nie pasuje do pojęcia dzikości, no ale już nie spamuję tematu. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 11-02-2011, 12:04
|
|
|
Wiem, że Chiny, po prostu względem nich nie jestem pewien.
Odnośnie granic okresów - ustalajcie sobie jak bądź. To wszystko i tak jest zupełnie umowne. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 11-02-2011, 12:09
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Wiem, że Chiny, po prostu względem nich nie jestem pewien. |
Może dodaj sekcję "Azja" i każdy już sam sprecyzuje co i jak. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 11-02-2011, 13:19
|
|
|
Zaznaczyłam odpowiedzi od wczesnego renesansu do baroku. I szczerze mówiąc, wszystkie te okresy interesują mnie głównie od strony "historyczno-sztucznej", a nie historycznej. |
|
|
Saga
Półdiablę
Dołączyła: 01 Lut 2007 Skąd: Poznań, zasadniczo Status: offline
|
Wysłany: 11-02-2011, 13:54
|
|
|
Ech, ja wolałam potraktować ankietę od strony czysto historycznej, bo patrząc pod kątem historii sztuki interesują mnie zupełnie inne okresy niż zaznaczyłam. No może z wyjątkiem architektury, bo akurat style romański, gotycki i renesansowy lubię najbardziej. |
_________________ Ci, którzy śnią za dnia widzą wiele rzeczy niedostępnych tym, co śnią nocą. |
|
|
|
|
alosza
green coat
|
Wysłany: 07-06-2012, 01:03
|
|
|
Na pewno oba średniowiecza, które mocno tardziłem w liceum (rycerzyki i te sprawy), poczytałem wtedy podręczniki akademickie i nauczyłem się tego, co miałem się nauczyć. Dlatego z czasem nastąpił przesyt i przestało mnie to już tak czarować.
Potem chyba przyszedł czas na Napoleona od strony narracji francuskiej. Potem rosyjskiej (przez Tołstoja). Potem pruskiej (przez Clausewitza i Scharnhorsta). Ostatnio dopiero angielskiej (miniserial z Sharpem).
Międzyczasie polubiłem starożytny Rzym, który mnie zawsze wcześniej zamulał. Tylko czy aż tak polubiłem, by zagłosować? Ok, niech będzie.
---
Jakie wątki w historii mnie interesują:
- generalnie historia wojen i wojskowości; magisterkę pisałem z Clausewitza będąc na prawie;
- wszystko ze średniowiecza; od prawa do lewa, po przekątnej, aż już zaczęło mi się nudzić;
- wojny napoleońskie;
- narracje Suworowa na temat 2 wojny św.;
- wojny st. Rzymu;
- jw. st. Grecji;
- schyłek I RP;
- wojny XVIII w.;
Najmniej mnie zawsze kręcił XX wiek. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|