Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kultowe rosyjskie seriale animowane |
Wersja do druku |
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 26-10-2011, 18:35
|
|
|
O, to ja widziałam "Dzikie Łabędzie" - jedna z moich ulubionych bajek z dzieciństwa. Bardzo podobała mi się warstwa wizualna - z jednej strony bardzo prosta, z drugiej bardzo klimatyczna, niespotykana w produkcjach innych krajów. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 26-10-2011, 19:09
|
|
|
Hm... z tej listy widziałam "Aleshę Popovicha..." ("Aleshę"? Nie "Aloszę"?) ale to dość nowa rzecz, więc pewnie się nie zalicza...
Btw, rosyjski Puchatek jest uroczy :3 |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 26-10-2011, 20:12
|
|
|
Z listy widziałam Bajkę bajek, Czaplę i żurawia, Dzikie łabędzie, Konika Garbuska, Jeżyka we mgle i oczywiście Wilka i zająca. Acz Bajkę oraz Jeżyka kilka lat temu na wykładzie profesora z ASP w Warszawie, akurat te produkcje chyba raczej w ogóle w tv nie leciały, a szkoda, bo znakomite zarówno fabularnie jak i wizualnie. Tak naprawdę najlepiej pamiętam Wilka i zająca, a Konika Garbuska głównie książkowego, film jak przez mgłę, jak zresztą większość pełnometrażowych produkcji radzieckich. Pewnie dlatego, że jakoś nigdy nie zachwycały mnie graficznie... |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-10-2011, 20:58
|
|
|
Cytat: | Hm... z tej listy widziałam "Aleshę Popovicha..." ("Aleshę"? Nie "Aloszę"?) |
Komuś chyba namieszał znak "ë", czyli "jo". |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Alira14
Wielkie Prych
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Draminion gdzie normalnym wstęp wzbroniony!;) Status: offline
Grupy: House of Joy WIP
|
Wysłany: 14-11-2011, 18:01
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: |
Komuś chyba namieszał znak "ë", czyli "jo". |
Ysen - według zasad polskiej transkrypcji języka rosyjskiego, "jo" i "je" podaje się jako literkę "e". Nawet w rosyjskich książkach nie używają "jo" bo wychodzą z założenia, że każdy się domyśli (a przynajmniej tak jest w książkach i artykułach jakie znajduję na wydziale, może teraz się to w rosyjskim zmienia).
Dziękuję za pomoc, powiem po prostu, że ludzie poniżej 30 roku życia zazwyczaj z tych "masowych" (nie wiem jak to nazwać) bajek z pewnymi wyjątkami znają głównie "Wilka i zająca";) |
_________________ "Lepszy jest brak weny niż bycie Chuckiem Austenem"
Daria - Czy kiedykolwiek nasz wygląd nie wpływa na to jak nas oceniają?
Jane - Kiedy oddajesz organy do przeszczepu, no chyba, że to oczy
Daria, 2x06 -"Monster" |
|
|
|
|
shokugana
The Dragon Girl
|
Wysłany: 15-11-2011, 20:21
|
|
|
[quote="Alira14"] Ysengrinn napisał/a: |
Dziękuję za pomoc, powiem po prostu, że ludzie poniżej 30 roku życia zazwyczaj z tych "masowych" (nie wiem jak to nazwać) bajek z pewnymi wyjątkami znają głównie "Wilka i zająca";)[/color] |
Ja tu się nie zgodzę- oprócz z listy kojarzy mi się też "13 miesięcy" "Przygody kapitana Wrungela" i jeszcze parę bajek, które nazwy zapomniałam.... |
_________________ Moje motto: "Jakby nie Die, Der, Das byli by Niemcy z nas".... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|