| Kultowe rosyjskie seriale animowane | 
	| Wersja do druku | 
	| Alira14  Wielkie Prych

Status: offline

Grupy:
 House of Joy
 WIP

| 

|  Wysłany: 22-10-2011, 17:33   Kultowe rosyjskie seriale animowane | 
 |  
			| 
 |  
			| Na wykład monograficzny "Polsko-rosyjskie stosunki kulturowe" wybrałam sobie temat "Pamięć o kultowych polskich i rosyjskich serialach animowanych" - odbiór naszych kreskówek w Rosji, jakie im się najbardziej podobały, jakie wciąż pamiętają i odbiór rosyjskich kreskówek w Polsce. O ile z tą  pierwszą częścią referatu  problemów nie mam (dla ciekawych - Reksio u nich rządziXD), to z odbiorem rosyjskich w Polsce już mam. 
 Dlatego mam do was prośbę, drodzy forumowicze - cofnijcie się do czasów przedszkola/podstawówki/ niepotrzebne skreślić i przypomnijcie sobie - czy jest jakaś rosyjska kreskówka, która z jakiegoś powodu zapadła wam w pamięć lub miło wspominacie i dlaczego.
 Byłabym wdzięczna jeśli by się okazało, że znacie coś jeszcze oprócz "Wilka i zająca", ale jeśli nie to i tak opiszcie swoje wrażenia;).

I jeszcze jedno pytanie - zastanawiałam się czy nie zrobić ankiety, ale darowałam sobie - czy ktoś z was umie powiedzieć kim jest Kiwaczek aka Czeburaczek BEZ patrzenia w google? (BARDZO, ale to bardzo kultowa postać w Rosji, chcę sprawdzić jak dobrze jest znana w Polsce)

Z góry dziękuję za pomoc:)
 |  
			| _________________
 "Lepszy jest brak weny niż bycie Chuckiem Austenem"

Daria - Czy kiedykolwiek nasz wygląd nie wpływa na to jak nas oceniają?
 Jane - Kiedy oddajesz organy do przeszczepu, no chyba, że to oczy

Daria, 2x06 -"Monster"
 |  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Urawa  Keszysta

|  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Tabris  Snowflake

| 

|  Wysłany: 22-10-2011, 18:22 | 
 |  
			| 
 |  
			| Było chyba kilka części z serii "Wszystko o Kozakach". Osobiście pamiętam tylko "Jak Kozacy grali w piłkę nożną". |  
			| _________________

|  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Xeniph  Buruma

Grupy:
 AntyWiP
 WIP

| 

|  Wysłany: 22-10-2011, 18:37 | 
 |  
			| 
 |  
			| 	  | Urawa napisał/a: |  	  | Pamiętam jeno "Zajaca i Wołka". Czechosłowackich trochę by się znalazło, ale z sowieckimi bieda. | 
 Ditto. Bo Krecik był czeski, prawda?
 |  
			| _________________
 You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts.
 |  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Tren  Lorelei

Grupy:
 Tajna Loża Knujów

| 

|  Wysłany: 22-10-2011, 18:45 | 
 |  
			| 
 |  
			| Ja tylko wiem o "Wilku i Zającu", ale to może wynikać z tego, że nie podkładali tam głosów. Nawet jeśli oglądałam coś innego rosyjskiego to zapewne nie miałam o tym zielonego pojęcia, gdyż jako dziecko nie interesowałam się krajem produkcji tego co oglądam. Jakaś lista rosyjskich animacji, które były w polskiej telewizji, by się przydała dla lepszego przypomnienia. |  
			| _________________
 "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"

|  | 
	|     |  | 
|  | 
	| wa-totem  ┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
 Fanklub Lacus Clyne
 WIP

| 

|  Wysłany: 22-10-2011, 19:44 | 
 |  
			| 
 |  
			| Ditto.	  | Urawa napisał/a: |  	  | Serio? Pamiętam jeno "Zajaca i Wołka". Czechosłowackich trochę by się znalazło, ale z sowieckimi bieda. | 

Poza tą jedną rosyjską, z dzieciństwa w pamięci zostały polskie, albo czechosłowackie bajki (krecik, rumcajs). Tudzież oczywiście japońskie - Załoga "G", i później Maja.

Wołka i Zajca jakoś nigdy nie lubiłem - Zajec z jego "a nam, wsio rawno... a nam, wsio rawno" zawsze skrajnie mnie wkurzał.
 Nic dziwnego - członkowie mojej rodziny zakładali "S" w swoich "zakładach pracy" - dokładne przeciwieństwo postawy zajca.
 Zawsze trzymałem kciuki za Wołka, ale on jakoś nigdy tego długouchego gnojka nie dorwał...
 |  
			| _________________
 笑い男: 歌、酒、女の子                   DRM: terror talibów kapitalizmu

|  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Urawa  Keszysta

| 

|  Wysłany: 22-10-2011, 19:53 | 
 |  
			| 
 |  
			| 	  | Cytat: |  	  | Wołka i Zajca jakoś nigdy nie lubiłem - Zajec z jego "a nam, wsio rawno... a nam, wsio rawno" zawsze skrajnie mnie wkurzał. | 
 Same here. Spojrzenie na tą kreskówkę zmieniłem, gdy na którymś DojiConie ktoś podczas Hentai Night zapowiedział, że teraz dla odmiany puści "Pierwsze yaoi pokazane w polskiej TV". I poleciał "Zajac i Wołk"...
 |  
			| _________________
 http://www.nationstates.net/nation=leslau

|  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Bezimienny  Najmniejszy pomiot chaosu

| 

|  Wysłany: 22-10-2011, 20:37 | 
 |  
			| 
 |  
			| Tak samo. Jeśli nawet jakieś inne widziałem, to dawno nie pamiętam. Tej postaci wspomnianej przez ciebie też nie kojarzę (i to nawet po sprawdzeniu co to jest i jak wygląda).	  | Urawa napisał/a: |  	  | Serio? Pamiętam jeno "Zajaca i Wołka". Czechosłowackich trochę by się znalazło, ale z sowieckimi bieda. | 
 |  
			| _________________
 We are rock stars in a freak show
 loaded with steel.
 We are riders, the fighters,
 the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
 |  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Ysengrinn  Alan Tudyk Droid

Grupy:
 AntyWiP
 Tajna Loża Knujów
 WOM

| 

|  Wysłany: 22-10-2011, 21:50 | 
 |  
			| 
 |  
			| 	  | Cytat: |  	  | Było chyba kilka części z serii "Wszystko o Kozakach". Osobiście pamiętam tylko "Jak Kozacy grali w piłkę nożną". | 

A tak, było coś takiego. Nie pamiętam czy faktycznie radzieckie, zresztą w ogóle słabo pamiętam - kojarzę tylko, że większość Kozaków była kurduplami, a tylko jeden wielki jak żubr i z owłosioną klatą. Osobliwie pamiętam scenę pieczenia na rożnie słonia.
 |  
			| _________________
 I can survive in the vacuum of Space

|  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Slova  Panzer Panzer~

Grupy:
 Samotnia złośliwych Trolli

| 

|  Wysłany: 22-10-2011, 22:50 | 
 |  
			| 
 |  
			| OJ, pamiętam masę różnych rosyjskich filmów animowanych z piękną grafiką, były to głównie adaptacje baśni i bajek, ale nie tylko tych wschodnich, bo zdarzały się także animacje kanonu literatury dziecięcej. |  
			| _________________
 Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
 But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.

|  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Sasayaki  Dżabbersmok

Grupy:
 Melior Absque Chrisma
 WOM

| 

|  Wysłany: 23-10-2011, 18:47 | 
 |  
			| 
 |  
			| 	  | Alira14 napisał/a: |  	  | czy ktoś z was umie powiedzieć kim jest Kiwaczek aka Czeburaczek BEZ patrzenia w google? | 
 Ja znam Kiwaczka! Niestety nie pamiętam żadnego odcinka, jedynie z relacji rodziców wiem, że to ponoć oglądałam. Widziałam go za  to w jednym dokumencie i w Muzeum Dobranocek.

BTW: czy są jakieś dobranocki rosyjskie oprócz "Wilka i Zająca" (których na marginesie nigdy nie lubiłam) i Czeburaszki? Bo może coś się w pamięci wygrzebie, ale nie wiadomo czy to rosyjskie... a tytuł dawno uleciał.
 |  
			| _________________
 Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
 Płomiennooki Dżabbersmok
 Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
 Sapgulcząc poprzez mrok!

|  | 
	|   |  | 
|  | 
	| Ysengrinn  Alan Tudyk Droid

Grupy:
 AntyWiP
 Tajna Loża Knujów
 WOM

| 

|  Wysłany: 23-10-2011, 19:40 | 
 |  
			| 
 |  
			| Ten serial o Piaskowym Dziadku opowiadającym bajki był chyba rosyjski. |  
			| _________________
 I can survive in the vacuum of Space

|  | 
	|     |  | 
|  | 
	| fm  Okularnik

Grupy:
 Alijenoty

| 

|  Wysłany: 23-10-2011, 19:44 | 
 |  
			| 
 |  
			| Piaskowy dziadek był produkcji niemieckiej. Kiwaczka nie kojarzę, a z bajek oprócz Wilka i zająca niejasno przypominam sobie tylko jakieś baśnie ludowe. |  
			| _________________
 Kryska: Weaponized diplomacy was successful!

|  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Alira14  Wielkie Prych

Grupy:
 House of Joy
 WIP

| 

|  Wysłany: 26-10-2011, 18:01 | 
 |  
			| 
 |  
			| W 2007 filmweb zrobił głosowanie na najlepsze rosyjskie filmy i seriale animowane, tutaj podaję wyniki: http://www.filmweb.pl/user/gatecrasher/blog/453128
 Któryś z tytułów może coś wam mówi?
 |  
			| _________________
 "Lepszy jest brak weny niż bycie Chuckiem Austenem"

Daria - Czy kiedykolwiek nasz wygląd nie wpływa na to jak nas oceniają?
 Jane - Kiedy oddajesz organy do przeszczepu, no chyba, że to oczy

Daria, 2x06 -"Monster"
 |  | 
	|     |  | 
|  | 
	| Urawa  Keszysta

|  | 
	|     |  | 
|  | 
	|  |