Kultowe rosyjskie seriale animowane |
Wersja do druku |
Alira14
Wielkie Prych
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Draminion gdzie normalnym wstęp wzbroniony!;) Status: offline
Grupy: House of Joy WIP
|
Wysłany: 22-10-2011, 17:33 Kultowe rosyjskie seriale animowane
|
|
|
Na wykład monograficzny "Polsko-rosyjskie stosunki kulturowe" wybrałam sobie temat "Pamięć o kultowych polskich i rosyjskich serialach animowanych" - odbiór naszych kreskówek w Rosji, jakie im się najbardziej podobały, jakie wciąż pamiętają i odbiór rosyjskich kreskówek w Polsce. O ile z tą pierwszą częścią referatu problemów nie mam (dla ciekawych - Reksio u nich rządziXD), to z odbiorem rosyjskich w Polsce już mam.
Dlatego mam do was prośbę, drodzy forumowicze - cofnijcie się do czasów przedszkola/podstawówki/ niepotrzebne skreślić i przypomnijcie sobie - czy jest jakaś rosyjska kreskówka, która z jakiegoś powodu zapadła wam w pamięć lub miło wspominacie i dlaczego.
Byłabym wdzięczna jeśli by się okazało, że znacie coś jeszcze oprócz "Wilka i zająca", ale jeśli nie to i tak opiszcie swoje wrażenia;).
I jeszcze jedno pytanie - zastanawiałam się czy nie zrobić ankiety, ale darowałam sobie - czy ktoś z was umie powiedzieć kim jest Kiwaczek aka Czeburaczek BEZ patrzenia w google? (BARDZO, ale to bardzo kultowa postać w Rosji, chcę sprawdzić jak dobrze jest znana w Polsce)
Z góry dziękuję za pomoc:) |
_________________ "Lepszy jest brak weny niż bycie Chuckiem Austenem"
Daria - Czy kiedykolwiek nasz wygląd nie wpływa na to jak nas oceniają?
Jane - Kiedy oddajesz organy do przeszczepu, no chyba, że to oczy
Daria, 2x06 -"Monster" |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 22-10-2011, 18:22
|
|
|
Było chyba kilka części z serii "Wszystko o Kozakach". Osobiście pamiętam tylko "Jak Kozacy grali w piłkę nożną". |
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 22-10-2011, 18:37
|
|
|
Urawa napisał/a: | Pamiętam jeno "Zajaca i Wołka". Czechosłowackich trochę by się znalazło, ale z sowieckimi bieda. |
Ditto. Bo Krecik był czeski, prawda? |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-10-2011, 18:45
|
|
|
Ja tylko wiem o "Wilku i Zającu", ale to może wynikać z tego, że nie podkładali tam głosów. Nawet jeśli oglądałam coś innego rosyjskiego to zapewne nie miałam o tym zielonego pojęcia, gdyż jako dziecko nie interesowałam się krajem produkcji tego co oglądam. Jakaś lista rosyjskich animacji, które były w polskiej telewizji, by się przydała dla lepszego przypomnienia. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 22-10-2011, 19:44
|
|
|
Urawa napisał/a: | Serio? Pamiętam jeno "Zajaca i Wołka". Czechosłowackich trochę by się znalazło, ale z sowieckimi bieda. | Ditto.
Poza tą jedną rosyjską, z dzieciństwa w pamięci zostały polskie, albo czechosłowackie bajki (krecik, rumcajs). Tudzież oczywiście japońskie - Załoga "G", i później Maja.
Wołka i Zajca jakoś nigdy nie lubiłem - Zajec z jego "a nam, wsio rawno... a nam, wsio rawno" zawsze skrajnie mnie wkurzał.
Nic dziwnego - członkowie mojej rodziny zakładali "S" w swoich "zakładach pracy" - dokładne przeciwieństwo postawy zajca.
Zawsze trzymałem kciuki za Wołka, ale on jakoś nigdy tego długouchego gnojka nie dorwał... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 22-10-2011, 19:53
|
|
|
Cytat: | Wołka i Zajca jakoś nigdy nie lubiłem - Zajec z jego "a nam, wsio rawno... a nam, wsio rawno" zawsze skrajnie mnie wkurzał. |
Same here. Spojrzenie na tą kreskówkę zmieniłem, gdy na którymś DojiConie ktoś podczas Hentai Night zapowiedział, że teraz dla odmiany puści "Pierwsze yaoi pokazane w polskiej TV". I poleciał "Zajac i Wołk"... |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 22-10-2011, 20:37
|
|
|
Urawa napisał/a: | Serio? Pamiętam jeno "Zajaca i Wołka". Czechosłowackich trochę by się znalazło, ale z sowieckimi bieda. | Tak samo. Jeśli nawet jakieś inne widziałem, to dawno nie pamiętam. Tej postaci wspomnianej przez ciebie też nie kojarzę (i to nawet po sprawdzeniu co to jest i jak wygląda). |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 22-10-2011, 21:50
|
|
|
Cytat: | Było chyba kilka części z serii "Wszystko o Kozakach". Osobiście pamiętam tylko "Jak Kozacy grali w piłkę nożną". |
A tak, było coś takiego. Nie pamiętam czy faktycznie radzieckie, zresztą w ogóle słabo pamiętam - kojarzę tylko, że większość Kozaków była kurduplami, a tylko jeden wielki jak żubr i z owłosioną klatą. Osobliwie pamiętam scenę pieczenia na rożnie słonia. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 22-10-2011, 22:50
|
|
|
OJ, pamiętam masę różnych rosyjskich filmów animowanych z piękną grafiką, były to głównie adaptacje baśni i bajek, ale nie tylko tych wschodnich, bo zdarzały się także animacje kanonu literatury dziecięcej. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 23-10-2011, 18:47
|
|
|
Alira14 napisał/a: | czy ktoś z was umie powiedzieć kim jest Kiwaczek aka Czeburaczek BEZ patrzenia w google? |
Ja znam Kiwaczka! Niestety nie pamiętam żadnego odcinka, jedynie z relacji rodziców wiem, że to ponoć oglądałam. Widziałam go za to w jednym dokumencie i w Muzeum Dobranocek.
BTW: czy są jakieś dobranocki rosyjskie oprócz "Wilka i Zająca" (których na marginesie nigdy nie lubiłam) i Czeburaszki? Bo może coś się w pamięci wygrzebie, ale nie wiadomo czy to rosyjskie... a tytuł dawno uleciał. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 23-10-2011, 19:40
|
|
|
Ten serial o Piaskowym Dziadku opowiadającym bajki był chyba rosyjski. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 23-10-2011, 19:44
|
|
|
Piaskowy dziadek był produkcji niemieckiej. Kiwaczka nie kojarzę, a z bajek oprócz Wilka i zająca niejasno przypominam sobie tylko jakieś baśnie ludowe. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Alira14
Wielkie Prych
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Draminion gdzie normalnym wstęp wzbroniony!;) Status: offline
Grupy: House of Joy WIP
|
Wysłany: 26-10-2011, 18:01
|
|
|
W 2007 filmweb zrobił głosowanie na najlepsze rosyjskie filmy i seriale animowane, tutaj podaję wyniki:
http://www.filmweb.pl/user/gatecrasher/blog/453128
Któryś z tytułów może coś wam mówi? |
_________________ "Lepszy jest brak weny niż bycie Chuckiem Austenem"
Daria - Czy kiedykolwiek nasz wygląd nie wpływa na to jak nas oceniają?
Jane - Kiedy oddajesz organy do przeszczepu, no chyba, że to oczy
Daria, 2x06 -"Monster" |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|