Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Łuki historii |
Wersja do druku |
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-02-2012, 02:45
|
|
|
shugohakke napisał/a: | Keii napisał/a: |
Jak napisał JJ - to taki sam błąd, chyba że używany w stosunku do fillerów, bo tam ta definicja akurat pasuje. |
Ale JJ napisał, że używanie słowa "epizod" w znaczeniu "odcinek" jest błędem. |
Ale powód tego jest dokładnie ten sam co nazywanie łuku epizodem - historia przedstawiona w odcinku/cyklu odcinków tworzących "łuk" musiałaby mieć mały wpływ na całość. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 03-02-2012, 06:16
|
|
|
Optuję za .co.uk.
moshi_moshi napisał/a: | Raczej kwestia Rady Języka Polskiego. :D |
Która to podejmuje decyzje w oparciu o?
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Mam naprawdę szczerą nadzieję, że odpowiedź na moje pytanie brzmi 'logiczny sens, adekwatność, spójność i powszechność w mowie potocznej'. A także, kiedy się w końcu kapną, że należy coś z czymś zrobić. I tak, stąd tam te 'kilka lat' w mim poprzednim poście mimo tego, że wspomniałem już o kwestii czasu :D
|
_________________ ...
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 03-02-2012, 10:57
|
|
|
Vodh, może przede wszystkim kiedy się kapną, że taki wydumany "problem" istnieje? Bo sorry, ale podejrzewam, że mają ciekawsze i bardziej palące problemy niż dogadzanie grupce fanów m&a... Chyba, że czegoś nie wiem i nowa definicja słowa "łuk" jest tak niezbędna i potrzebna, bo przecież nie da bez niej napisać sensownego wypracowania w szkole, albo tekstu naukowego. Podsumowując - przesadzacie?
Bo ja naprawdę nie widzę problemu, jak ktoś ma ochotę tego używać, niech używa. W określonej grupie termin jest znany i powszechny. Natomiast w momencie, w którym da się go sensownie zastąpić (już nie przesadzajcie z unikatowością "łuku"), naprawdę nie widzę potrzeby używania go w "oficjalnych" tekstach, które mają szansę dotrzeć do większej ilości osób niż tylko fandom. I absolutnie bez urazy, ale jak ktoś ma wielki problem z zastąpieniem jednego słowa innym (pomijam jakieś wyjątkowe przypadki z bardzo specjalistycznym słownictwem), to może nie powinien pisać? |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|