Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Zachowanie na konwentach a opinia publiczna |
Wersja do druku |
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 06-02-2012, 15:08
|
|
|
Slova napisał/a: | A skąd Ty wiesz, że to na pewno było na konwencie? To serio mało wiarygodne źródła.
I WIEM o jakie nagranie chodzi, bo sam byłem w szoku, gdy zobaczyłem je dwa lata temu.
|
One nie muszą być ani trochę wiarygodne, wystarczy, że są opiniotwórcze, bo zdanie sobie ludzie wyrabiają (i rzadko patrzą chłodno na fakty przy takich nagraniach). Mi najbardziej się to całe nagranie kojarzy z rejestracją pewnego kazania...
W jednym i drugi przypadku kwestią jest niewielka część pewnej grupy, której nie da się sensownie poskromić, a służy za argument przeciwnikom.
To tak abstrahując od tematu trochę. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Riktiktik
Dobry spaczeń tak tak
|
Wysłany: 06-02-2012, 16:04
|
|
|
Sponsorzy i szkopland powiem tak. Szkopskie małolaty zachowuja sie o wiele bardziej umiarkowanie na tych imprezach to raz. A dwa Szkopskie małolaty maja o wiele więcej kasy do przepieprzenia dlatego tam znajdują sie sponsorzy którzy w brew pojeciu sponsor nieźle na tym zarabiają bez większych kontrowersji. A u nas przepraszam ale ja u nas jesli nie muszę to nie przyjeżdżam na kony mangowe, a zastanawiam sie nad mieszanymi. Ba jest gorzej rozwszeszczane gimnazjalistki, tak działja niektórym na nerwy że nam się omało prelegenci z lokalnej imprezy nie wykruszyli jak przeczytali ze w programie jest kurs rysowniczy i nauka wiązania kimona oraz kaligrafia. Jedna atrakcja mangowa i 2 dotyczace kultury japońskiej swoją droga przygotowane pod maniaków L5K, potrafiły odstraszać ludzi.
Wiem ze z moich ust na waszym forum wyda się to smieszne bo uznajecie mnie za debila. Ale mangowcy ja was nawet lubię, lecz zróbcie coś z sobą, bo naprawde zdarza sie wam wnerwiać przeszkadzać i robić prawie że skandale międzynarodowy. W 2010 roku na Dniach kultury Japońskiej (Dzień Kwitnącej wiśni) w Polsko Japońskiej wyższej szkole informatyki w Bytomiu, banda małolat odwaliła straszną scenę że mozna było tylko płakać. Na wystapieniu konsula japońskiego wariatki najpierw przeszkadzały głośno romzawiajac i komentując jakiś komiks, a potem jak się zoreintowały że przemówienie wstępne ich nie interesuje bardzo głośno i chichocząc wyszły z sali. Ogólnie bandy mangowców którzy przyleźli na te darmowa imprezę wprowadziły pewien niefajny klimat, zwłaszcza gdy dzieciarnia się zorientowała że dla nich atrakcji tam nie ma poza zewnętrznym stoiskiem z komiksami. Przez co mangowcy w wyrazie bulwersu próbowali robić sobie własne atrakcje zajmujac akuratnie nieużywane sale bez zgody organizatorów. Jeszcze gorsza sytuacja była na pewnym konwencie mieszanym. Na którym orgowie tak nieszczesliwie podzielili sale z atrakcjami dla mangowców, że dzielił je długi korytarz na którym grali sobie planszówkowcy , bitewniakowcy i był trurniej Magicka. Niestety panie kocieuszka latały goniąc jednego kosplejowca próbując przykleic mu jakas karteczkę, wpadając przy tym na stoły i ludzi. No i niestety rozwaliły cały dek jakiemuś narwanemu magikowcowi. Ten złapał dzewuszke i wywalił jej dosc siarczystego plaskacza. To ja wstałem i dałem gostkowi w delikatnie mówiac mordeczkę. Bo głupia nie glupia ale dziewczyn się nie bije. I skonczyło się tym że organizatorzy wynegocjowali od gostka że jeśli opuszcze kon on ni złoży doniesienia na policję.
Powiem tak o ile 10 lat temu mangowcy byli ofiarami stereotypów, to teraz są ofiarami własnej głupoty że nie zrobili nić by ludzi z nich wyprowadzić, a dodatkowo pogorszyli sprawę. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 06-02-2012, 16:11
|
|
|
Riktiktik - Moderacja przyłącza się do próśb użytkowników o pisanie staranniejszych i czytelniejszych postów. W przeciwnym wypadku wyciągniemy konsekwencje. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 06-02-2012, 16:44
|
|
|
Riktiktik napisał/a: | Wiem ze z moich ust na waszym forum wyda się to smieszne bo uznajecie mnie za debila. Ale mangowcy ja was nawet lubię, lecz zróbcie coś z sobą, bo naprawde zdarza sie wam wnerwiać przeszkadzać i robić prawie że skandale międzynarodowy. W 2010 roku na Dniach kultury Japońskiej (Dzień Kwitnącej wiśni) w Polsko Japońskiej wyższej szkole informatyki w Bytomiu, banda małolat odwaliła straszną scenę że mozna było tylko płakać. Na wystapieniu konsula japońskiego wariatki najpierw przeszkadzały głośno romzawiajac i komentując jakiś komiks, a potem jak się zoreintowały że przemówienie wstępne ich nie interesuje bardzo głośno i chichocząc wyszły z sali. Ogólnie bandy mangowców którzy przyleźli na te darmowa imprezę wprowadziły pewien niefajny klimat, zwłaszcza gdy dzieciarnia się zorientowała że dla nich atrakcji tam nie ma poza zewnętrznym stoiskiem z komiksami. Przez co mangowcy w wyrazie bulwersu próbowali robić sobie własne atrakcje zajmujac akuratnie nieużywane sale bez zgody organizatorów. Jeszcze gorsza sytuacja była na pewnym konwencie mieszanym. Na którym orgowie tak nieszczesliwie podzielili sale z atrakcjami dla mangowców, że dzielił je długi korytarz na którym grali sobie planszówkowcy , bitewniakowcy i był trurniej Magicka. Niestety panie kocieuszka latały goniąc jednego kosplejowca próbując przykleic mu jakas karteczkę, wpadając przy tym na stoły i ludzi. No i niestety rozwaliły cały dek jakiemuś narwanemu magikowcowi. Ten złapał dzewuszke i wywalił jej dosc siarczystego plaskacza. To ja wstałem i dałem gostkowi w delikatnie mówiac mordeczkę. Bo głupia nie glupia ale dziewczyn się nie bije. I skonczyło się tym że organizatorzy wynegocjowali od gostka że jeśli opuszcze kon on ni złoży doniesienia na policję.
Powiem tak o ile 10 lat temu mangowcy byli ofiarami stereotypów, to teraz są ofiarami własnej głupoty że nie zrobili nić by ludzi z nich wyprowadzić, a dodatkowo pogorszyli sprawę. |
Teraz zamiast każdego "mangowiec" wstaw "przeciętny gimnazjalista" i masz to samo. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Riktiktik
Dobry spaczeń tak tak
|
Wysłany: 06-02-2012, 18:41
|
|
|
W opini publicznej nigdy to nie będzie to samo. Na logike tak, ale opinia publiczna nie jest ani logiczna ani inteligentna.
Akurat gimnazjalisci z kocimi uszkami i plakietkami "I love [ jakiś zniewieściały bizon]" beda rozpatrywani w kategorii mangowcy |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 06-02-2012, 19:20
|
|
|
Tak samo fantaści są rozpatrywani w kategorii "Odyn nie pozwala mi się myć" i tak dalej.
Nie, to nie tak działa. W taki sposób tak naprawdę myśli niewiele osób. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 06-02-2012, 19:42
|
|
|
Ostrzegałem. Riktiktik otrzymuje drugie ostrzeżenie. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 06-02-2012, 20:47
|
|
|
Cytat: |
Teraz zamiast każdego "mangowiec" wstaw "przeciętny gimnazjalista" i masz to samo.
|
Bo takie a nie inne zachowanie na konwentach to właśnie zazwyczaj piszczące gimnazjalistki z kocimi uszami. I nie jest to kwestia tego, że animu i mango (choć w jakimś stopniu to paczy psychikę), niemniej jest to wina wieku. Wejdź do dowolnego gimnazjum. To samo. Wszelkie destrukcyjne zachowanie to też gimnazjalistki/gimnazjaliści nienauczeni szacunku.
Natomiast w ogólnym rozumieniu czasem na konwentach "odbija szajba", bo taki jest efekt masy ludzi w tym samym miejscu, mających tego samego konika. I tak będzie w różnych kręgach zainteresowania. I takie kręgi będą rozpatrywane pod hasłem "dziwne" (bo hermetyczne, tada).
No i to się odbija echem w opinii publicznej, bo to gorsze zachowanie, a nie pozytywne aspekty, rzutują na nią. A szkoda, bo ja podtrzymuje swoje zdanie, że mimo wszystko konwenty to fajne wydarzenia, bo i okazja do poznania nowych ludzi i do poszerzenia wiedzy.
Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Czemu zwracasz się do użytkowników forum jako tych mangowców, złych i niedobrych. Nie widzę tu za wiele piszczących gimnazjalistek, a użytkownicy, cokolwiek by nie pisali, to dość kulturalni ludzie. Jak chcesz edukować tych "złych, niedobrych mangowców" to raczej nie tutaj, a w ośrodku wychowawczym.
Riktiktik napisał/a: | uznajecie mnie za debila |
Proponuje więcej przecinków, na dobry początek :> |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 08-02-2012, 19:27
|
|
|
Są już pierwsze efekty - Love 3 zmieniło miejsce. Miejmy nadzieję, że cała sprawa szybko się rozwieje i inne konwenty nie oberwą. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 09-02-2012, 05:19
|
|
|
...nie płakać, do cholery. Ja wiem, że fandom musi być uciskany i co by się nie działo, to dlatego, że fandomu nikt nie rozumie i tym podobne elementy syndromu zgrabnie nazwanego wcześniej jako "oblężona twierdza", ale problemy tego kalibru są standardem przy wszelakich imprezach masowych nieposiadających wielkich budżetów.
A opinia publiczna w tym kraju ma w głębokim poważaniu M&A. Temat na dialog o niczym... |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 09-02-2012, 08:28
|
|
|
Wiesz, tu nie chodzi o płacz, tylko o to, że są skutki akcji. Wcześniej chyba aż tak poważnym perturbacji nie było. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 09-02-2012, 09:21
|
|
|
Nie, na taką skalę nie było. Pojedyncze incydenty - owszem, ale dwa obok siebie, o dziwnie podobnym charakterze - raczej nie. Chyba się Katolicy nauczyli wreszcie, po 15 latach, skutecznie walczyć z mango. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 09-02-2012, 09:40
|
|
|
Amen (nomen omen). |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 09-02-2012, 10:55
|
|
|
Teraz pytanie, czy dyrektor po prostu zrobił wyłącznie manewr unikający, by się wszyscy od niego odczepili i po prostu wszystko wróci do normy, gdy sprawa przycichnie, czy może afera jest dalej idąca w skutkach. Ale nie chce mi się jakoś wierzyć, że nagle wszyscy prowadzący szkoły to tacy wielcy katolicy.
Poza tym, jak bardzo homofobem bym nie był, to ograniczanie pola manewru konwentom, bo się ktoś w yaoi dopatrzył homoseksualizmu (a raczej, zobaczył go tam na wyrost) zupełnie mija się z tym, co głosi UE. A szkolnictwo ma być przecież proeuropejskie, a nie prokatolickie. |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 09-02-2012, 14:34
|
|
|
Jest jednak zasadnicza różnica pomiędzy tolerancją dla innej orientacji seksualnej, a przyzwoleniem na cokolwiek gorszące atrakcje w szkołach publicznych.
Poza tym jak czytam dyskusję na Acepie, to się zastanawiam czy ta sprawa na pewno wyjdzie fandomowi na złe... a może wręcz przeciwnie i wyciągniemy (jako fandom) z tego wnioski na przyszłość?
Bo jakkolwiek artykuł o którym mowa jest stronniczy i nieobiektywny, tak nie oszukujmy się... jest w nim pewna ilość prawdy.
Oczywiście wnioski to jedno, natomiast drugie to to, że nie byłoby dobrze, gdyby cała sprawa poważnie utrudniła organizację jakichkolwiek konwentów i tu akurat można się trochę niepokoić. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|