Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Podatki |
Wersja do druku |
eliasz88
|
Wysłany: 13-02-2012, 11:52 Podatki
|
|
|
Właśnie dostałem PIT-11 od swojego pracodawcy i przypomniałem sobie, ze czas rozliczyć swoje podatki. W tym roku planuje pójść z duchem czasu i rozliczyć przez Internet swoje PITy- serwis PIT udostepnia darmowe oprogramowanie więć czemu nie. Ztreszta w gazetach również dodają płytki z programami do PITów. Ktoś z was rozliczał się w ten sposób? Warto? |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 13-02-2012, 12:00
|
|
|
Ja tam korzystałem z oficjalnej aplikacji e-Deklaracje Desktop i nie miałem żadnych problemów. Szybko, wygodnie i o dziwo nie wymaga nawet posiadania Jedynego Słusznego Systemu. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
eliasz88
|
Wysłany: 13-02-2012, 12:29
|
|
|
To jest ten rządowy program? Podobno mają wtyczkę do interaktywnych formularzy, które można pobrać, wypełnić i wysłać przez internet. Kiedyś przegladałem, ale wydawały mi się zbyt skomplikowane. Może coś się zmieniło do tego czasu :D |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 13-02-2012, 12:43
|
|
|
Tak, to program MinFinu. Interaktywnych formularzy nie znam, natomiast aplikacja wygląda jak papierowy PIT; wpisuje się tam odpowiednie dane, a ona sama oblicza co trzeba (no i zawiera bazę OPP, Urzędów Skarbowych, itd. więc można po prostu wybrać z listy zamiast przepisywać). Tyle że, tak żeby być szczerym: dla mnie PIT-37 to dość prosty i intuicyjny w wypełnieniu formularz, więc nie mam problemów. Jeśli ktoś natomiast ma (choć nauczenie się tego naprawdę nie jest trudne), to może faktycznie powinien skorzystać z czegoś innego, ale ja się w tych różnistych programach nie orientuję. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
pestis
żuk w mrowisku
|
Wysłany: 18-03-2012, 14:26
|
|
|
Rozliczeń czas zacząć, a w związku z tym małe pytanko. Może znajdzie się jakaś zorientowana dusza.
Czy Pit-11 wystawiony przez pracodawcę trafia tylko do rąk pracownika?
Bo tak się składa, że dostałam dwa Pity-11 i na każdym mam inny adres zamieszkania, a co za tym idzie inny adres US.
Jeden z tych adresów jest błędny (wpisano adres zameldowania, a nie zamieszkania) i ciekawi mnie czy z odkręcaniem tego będzie jakiś problem.
I czy w ogóle jest konieczność odkręcania? Czy po prostu mogę sobie na swoim picie 37 wpisać właściwy adres...
^_^ |
_________________ SteamwillriseEsteemwillrise. |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 18-03-2012, 14:44
|
|
|
Na swoim PIT-37 wpisujesz właściwy adres. US może przysłać Ci pismo, że się coś nie zgadza, ale pracodawca też takie dostanie. Jeżeli to on się jorgnął, to nawet nie będziesz brała udziału w odkręcaniu, bo zwyczajnie wyślą do właściwego US właściwy dokument. Jeżeli to Ty coś źle podałaś pracodawcy, to pewnie on sam Cię poprosi o pomoc bo i tak muszą mieć porządek w papierach. W każdym razie PIT-11 wypełnia pracodawca i to on się w pierwszej linii rozlicza z błędów w nim zawartych.
Natomiast te adresy nie określają z automatu twojego urzędu, bo to sobie wybierasz sama - wypełniasz odpowiednio druczek NIP-3 i składasz go w tym urzędzie, w którym chcesz od teraz płacić. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
pestis
żuk w mrowisku
|
Wysłany: 18-03-2012, 14:49
|
|
|
O, no to już jestem mądra :).
Wielkie dzięki BOReK. |
_________________ SteamwillriseEsteemwillrise. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|